14 februarie 2011

Fruit cake

Am revenit cu cealalta dulcegarie pe care am prestat-o de ziua lui Eduard. Fiind sclava timpului, imi era indispensabila o reteta simpla, dar excelenta la gust... o prajitura care sa nu necesite tehnici complicate, ci dimpotriva sa-mi slujeasca doar un vas, in care sa pun toate ingredientele, sa le amestec....si gata...
Mi-am aruncat privirea in "Cakes - Angela Nilsen" - cu care m-am tot laudat in stanga si-n dreapta.. si am gasit o reteta din prima... Dundee Cake - pe care am adaptat-o putin la ce-am gasit prin casa, fiind indeplinite totodata si doleantele de mai sus.


So, primul pas: am facut o crema din 200 g unt si 200 g zahar.


Dupa, am adaugat 4 oua, pe care le-am incorporat bine in crema. Am trantit mixerul in chiuveta si m-am folosit doar de o lingura de lemn; altfel riscam sa raman fara mixer, de la consistenta pe care o capata compozitia in urmatoarele etape....Am turnat treptat 250 g faina, 50 g alune nesarate, 50 g migdale - macinate, 1 plic cu praf de copt350 g fructe deshidratate (curmale, stafide, prune, smochine, caise) formandu-se un amestec compact, care cu siguranta-mi indoia mixerul sau lingura de inox, ca-n Matrix...


Si pentru ca Dundee implica Brandy, mi-am propus sa-l branduiesc bine de tot.. Asa c-am turnat 60 ml Brandy, nu 30, ca la carte. Si pentru ca deja intrasem in priza, dupa atatea ore de pregatiri, am lasat putin cartea deoparte si mi-am facut de cap. Am adaugat un mango, dat pe razatoare, coaja de la 2 portocale si sucul lor, zeama de la o lamaie, 1 lingurita rasa cu scortisoara si una cu ghimbir.


Am dat niste ture prin compozitie, am turnat-o intr-o tava de tort - 26cm diametru-  (you know the drill:  foaie de copt, unt/ulei, faina), am decorat-o cu niste migdale si am predat stafeta cuptorului pentru 2 ore la 180 grade, timp in care am trecut la munca de jos: spalat, aspirat, bla bla... sigur ati trecut prin asta, you know what i mean....;)))


Asa arata dupa 2 ore de stat la caldurica. E lucios ca nasul Mosului, dar nu de la canuta cu vin fiert, ci de la atata branduiala...L-am intepat cu o scobitoare si l-am ametit rau de tot...


Si drept dovada ca a fost delicios, n-am reusit sa-i fac nici o poza in profunzime.. 
... s-a consumat tot...

2 comentarii: