27 iunie 2011

Bio la tigaie, cu salsa verde.. si alte cateva sub o Umbrela

Am fost o data ca niciodata ... burlaca ! ;) Si asta, pentru ca de cand m-am nascut si pana azi am ramas tot baiatul lu tata... Nu'i bai, ca batausa desi n-am fost candva, bataioasa mai sunt inca.. asa ca juma juma, fara jartiera de la nunta, ma simt olecutica barbata.. Si pe vremurile alea, singura sau nu, zacand pe canapea, cu o carte de macro uitata practic intr-un colt si un fashion magazin in mana.. mancam Jackpot sorbind dintr-o blonda sau Cola bruna, rontaiam la o aluna s'o samanta, dar fara sa ii scuip vreodata coaja in ochiul cuiva.. parol .. exclus mancatul pe strada!

Nu stiu altii cum sunt….dar eu recunosc ca anii au trecut peste mine si nu m-am facut partasa trecerii lor. Ignoranta e o binecuvantare…. am auzit candva si mi s-a parut puerila afirmatia, desi am vazut-o adesea mancata pe paine, la zi de sarbatoare. Si mi-a placut sa tratez inocenta cu superficialitate si nu invers. Anii au trecut, eu m-am transformat dintr-o fetiscana intr-o fetiscana retusata si uite asa am ajuns sa tratez superficialitatea cu inocenta. Pana cand intr-o zi, am realizat, urcand pe asa zisul taler al constiintei….ca anii au trecut peste mine, iar eu nu m-am facut umbrelor partasa, ci doar trecerii lor.

Acum, pentru cateva zile, sunt.. ca pe vremuri .. singura acasa, dar cu un alt mood si o alta cocoasa de responsabilitate in spate! Iar daca va ganditi la vreun chef, va zic clar ca nu chem pe nimeni, ca am castravetii pe fata, ceara pe maini si mustata.. (ca M. doar intr-un moment de dementa poate sa vada asa ceva)... o tastatura la-ndemana, niste argumente pro si contra in freza mea de cetatean responsabil, o cina si o tema.. responsabilizarea sociala.. toate astea se doresc practic, ca sa zic asa.. intuite printre randurile de mai jos..

Si-ncep cu cina, ca pana vine M nu mai vedeti prajituri si aluaturi, ci mancaruri simple, parfumate ca un colt de Rai... fara Jackpot, junk food, or sexy mood.  


Azi doar un piept de pui feliat snur, tras printr-un baitz de sweet mango chutney, un praf de sare de mare si unul de piper,  un dolvecel, jumate ardei, un morcov maricel.. toate feliate dupa plac, trase la tigaie cu sos de soia, si tintuite sub capac cat sa se soteze si rumeneasca-n flacari... mai precis aburi.. ca sa zic asa..




Un salsa verde ii tine companie ca musai facem referire si la Provocarea lunii Iunie... adica o mana de patrunjel, niste frunze de menta, 1 lingurita mustar Dijon, sare de mare, ulei de masline.. toate ingredientele astea pasate, aruncate la final peste puiul si delirul eco de legume.. Si sa nu uit.. un pahar de vin alb demisec, sa ne-nghitim amarul si sa spalam paharul.. ca cutia de bere (musai fara virgula) ne da o durere in plus. ... de cap ;)


Si lasand deoparte capitolul mancare, intru brusc sub Umbrela Verde si cuget la subiect.

Si-ncep cu o ‘lipicioasa’ amintire din ograda fetelor .. asta undeva prin liceu… Imi vedeam de o nevoie scurta, unanim acceptata de toti a fi fireasca, cand ma trezesc c’o giunga-n par acompaniata de niste chicoteli mult prea efeminate pentru niste ‘virgini’ .. care au crezut pentru scurt timp ca-i singura buda, desi exista acolo.. mai departe de mine.. s'un cos!:).. Atunci mi-am pus muschiul social in actiune si chiar daca nu-mi era predestinata giunga, i-a responsabilizat hand-ul altcuiva.. c’o nota scazuta la purtare si o corijenta la mate.. Si-a usturat maxim.. clar a usturat!!  

Apoi imi amintesc scurt de chilotii care picau de la etaj prin copaci, in timp ce eu, chiar si tu stimabile ne chinuiam sa invatam in sesiune privind in gol pe geam si analizand nenumarate probabilitati.. sa fie oare boxeri, sau tanga ?! Nu blamez si nici nu simpatizez cu cineva, nici macar cu mine.. Au fost vremuri cand fara voia mea cred c-am ucis simturile unui trunchi de copac cu o combinatie ucigatoare de shoturi de tequila si bere date intr-un mod bizar peste cap. Pe bune mama, nici acum nu-mi explic.. an evil person, cineva m-a pus ! ;)

Traim intr-o democratie prost inteleasa. E misto si comod sa vedem barna din ochiul altcuiva si sa nu privim in propria casa. Si cand vine vorba de pubele, chiar daca ar fi amplasate la fiecare pas, gunoiul si-ar vedea mai departe de calatoria lui indelungata pe strada.. Remarc ca exista cosuri de gunoi prin parcuri, pe strazi, pe stadioane putin mai greu .. iar acolo musai ai nevoie de un gazon de curaj sa le transmiti putin din spiritul tau verde celor care-ti ciripesc samanta-n crestet, si de cele mai multe ori ti se ia brusc cand vezi bata aia de baseball dosita sub scaunul rupt in picioare la meciul Steaua - Rapid dinainte.. Iar daca nu-ti place arbitrajul din urma disputei, nu-ti sadi o barna in ochi doar ca sa fi neaos de-al casei.. uita-te in continuare "la meci", scoate-ti mai des si cu pripoana coada dintre picioare si ia intr-un mod exemplar si civilizat atitudine!

Ce-i drept cosurile alea de prin parcuri si strazi nu ne sunt toate la-ndemana .. pe unele le gasesti la sute de metrii garduri, tu fiind cu 2 coji de banana innegrite de timp si lipite de mana, in timp ce pe unele le afli in virginitatea lor.. despielitate de pe stalpurile de inalta tensiune... si-atunci ori mananci tu si pustiul miezul problemei si coaja, ori o cari intr-o punga de hartie pana acasa...

Vorbim mereu si de multe ori deprisos de reciclare, despre colectarea selectiva a deseurilor, dar degeaba punem separat peturile si-ntr-o alta punga cojile de la cartofi si morcovi, daca tanti Geta, nu are timp sa imparta gunoaiele in pubele separate, si chiar daca n-ar mai avea picanterii de auzit si de transmis la altii, si ar cocheta cu treaba asta pe culori si arome, masina de gunoi tot le amesteca si atunci n-am facut nici o treaba, am dreptate sau ba? Si nu stiu de ce, dar am asa un crez ca-n veci vecilor nu se va termina istoria asta, fara avertismente, puncte scazute, ‘permise luate’ si amenzi usturatoare – de ambele parti – administratie vs cetatean - dar maxim de usturatoare, maxim am zis !!

Nu mai vorbesc de poluare, masini si benzinarii la orice colt de strada, de energia recuperabila, de becul uitat aprins in baia mica, pe motiv de netrecut pe acolo, de apa irosita la un simplu brush your teeth ! Nu va mai zic eu ca autoritatile au cert lucruri mult mai importante si mai palpabile de incasat decat aerul curat de pe strada.. ca stiti deja !

Si toti sau cei mai multi.. avem copii ! Iar de aici deriva multe ganduri.  Nu vorbesc despre ce ar trebui facut sistematic, pentru ca lucrul asta a fost scris deja pe tastatura si clar se afla pe desk-ul cuiva. Defectele sunt vizibile, iar daca perdeaua trupului si mintii le acopera pe atat de multe, incat dand-o putin la o parte observi hidosenia tremuranda in fata unuia care ar putea sa o recunoasca, dincolo de toate astea ar trebui sa contemplam calitatea umana in cel mai inocent si pur sens.. sa ne redescoperim umanitatea, scopul si mijloacele, sa trezim din somnul nevoii responsabilizarea sociala, sa avem grija de corpul si sufletul nostru si invariabil al limitatului Univers.





31 de comentarii:

  1. Da bine le zici!Reteta impecabila,iar despre celelalte subiecte nu stiu ce sa mai cred.Nu-ti spun decat ca p-aci nona Pina sau signora Patrizia nu separa gunoiul de placere sau ca are prea mult timp liber,o face pentru ca asa TREBUIE.Si-apoi eu sper ca intr-o buna zi va fi si la noi ca la altii.Si al meu M.ma incurajaza:las' ca peste 40-50 de ani va fi......pupici!

    RăspundețiȘtergere
  2. Parol monsieur, ca ai foarte mare dreptate!...Iubesc la nebunie ce ai scris si bineinteles ce ai gatit...Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-mi place mie ca pe langa dulcegariile culinare se strecoara si dulcegariile amintirilor din "copilarie",iar reteta e musai sa o prepari macar asa de dragul amintirilor alea frumoase si nepretuite. Cat despre Umbrela si tot ce simbolizeaza ea, totul sta, in primul rand, in educatia primita si mentalitate. Ne place sa ne complacem in situatii complicate in loc sa alegem calea simpla doar pentru ca asta ar face bine cuiva. Un lucru nu e inteles in Romania: nu respecti pe cei din jur = nu te respecti pe tine.

    O zi frumoasa (de burlacie)in continuare :*

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto ce reteta simpla si rapida... Nu o fac pana nu ajung la mama sa ii iau paharele, ca are unele identice cu ale tale =)). Cat despre subiectul gunoi, am vazut cu ochii mei cum toate recipientele, indiferent ce contin ele ajung in acelasi loc, adica masina de gunoi, asa ca multi isi pun intrebarea: "de ce ne mai chinuim sa le separam?". Cand o sa ne mutam la casa am zis ca tot ce e biodegradabil o sa ingrop in pamant, sa transform in ingrasamant :D. Cat despre Flory, chiar are dreptate, in tarile civilizate gunoiul este separat pentru ca asa TREBUIE, un TREBUIE, care la noi din pacate nici peste cei 40-50 ani estimati de M-ul lui Flory nu cred ca va fi insusit de cineva :(. Pupici Anto.

    RăspundețiȘtergere
  5. eee...azi esti ...mai omenoasa..cu noi !

    RăspundețiȘtergere
  6. va multumesc frumos ! cat despre mancare e absolut delicioasa si-n maxim 20 minute e gata ! :) o zi frumoasa sa aveti.. Va pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Tu ai gatit. Eu am mincat doar salata de rosii cu feta si piine ... Azi pun tigaia pe foc si fac dovleceii cu ardei si morcovi ( da nu am soia, o sa fie cu ulei de masline si lamiie, poate un strop de miere... ), ca garnitura la sardele prajite. Am o vizita la prinz si trebuie sa pregatesc ceva rapid de tot. Si, mi se pare, ca o sa mearga bine pe linga peste, legumele astea, asa cum le-ai pregatit tu. Ce zici ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Dani nu mi-a luat mai mult de 20 minute ;) daca se poate numi gatit.. Cat despre combinatia pe care o vei face tu.... este clar un vis ! pe langa zeama de lamaie eu as scapa si un strop de otet balsamic.. eu ieri ma grabeam ca aveam foamea-n gat, nu mai gaseam sticla cu otet si l-am omis ;) Sa aveti pofta ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Tare postarea! Felicitari! Si ai mancat singura zici??

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto, foarte buna papa ai pregatit iar despre acele amintiri iti propun sa scrii un roman intreg, as fi prima care ar cumpara cartea si as cere un autograf, imi place la nebunie felul cum tratezi subiectele! Te pup si iti urez o zi de burlacie minunata!

    RăspundețiȘtergere
  11. Claudia multumesc ! da singura ;))

    Adela iti multumesc frumos ! nu prea as avea multe de spus.. sau nu toate ar fi pline de zambet ;)) Mai am o zi ... ca vine maine:)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Un mic rasfat ptr voi doi !!! ... delicios trebuie sa fie !!!
    Cat despre toate povestioarele frumoase , sustin parerea Adelei , ar trebui sa te apuci de scris un roman !!!! ... talentul EXISTA !!!
    O saptamana frumoasa !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Cat.. sunt burlaca iar de duminica pana maine ! ;)) era doar pentru mine ;) si fu taare buna ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce gustos arata. Unde ai gasit chutney? Cum sunt aromele, puternice sau discrete?

    RăspundețiȘtergere
  15. Bogdan l-am luat din carrefour.. cred ca am dat pana in 10 ron pe borcan. asta e dulce si usor picant, dar cu un gust puternic- aromat de mango.. Imi place la nebunie.. data viitoare il fac in casa, ca-mi iese aproximativ la fel.. Imi place tare si cel iute.. dar il prefer pe asta si atunci reglez eu cantitatea de piper.

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place tare mult cum scrii! Iar reteta super!
    pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  17. Cum sucesti mata cuvintele bibicule,mai rar .:)

    Cat despre mancare si fotografie,astea doua imi sucesc mie mintie .

    Si eu eram baiatul lui tata.Dar eu o luam in serios si pe la 4-5 ani,imparteam dreptatea in curte cu pumnul.
    Iar apoi cureaua tati poposea pe posteriorul meu.
    Pa atunci nu exista protectia copilului,iar parintii ne educau cum se pricepeau.
    Eu as zice ca..,... curelele alea nu au lasat urme decat in constiinta mea.
    Constiinta ce se stia vinovata.
    Cum ma starnesti tu bibicule,mai rar .:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Draguto, era sa adorm citind povestea ta...Nu te gandi la cele rele! Ca n-a fost plictisitor deloc! Dar m-am lasat purtata de valul amintirilor tale si parca te vedeam baietzel mic alergand prin anii copilariei tale...Trebuie sa fi fost un copil tare dulce, un mic dracusor amestecat cu inger...Pup cu drag! Si sa stii ca azi zambesc! Ba chiar rad!

    RăspundețiȘtergere
  19. Gaby, Lia, Andreea va multumesc frumos ! am fost nazdravana ce-i drept.... dar cine n-a fost ?? ;)) Lia stiu si eu cureaua aia :)) dar nu-mi aduc aminte cu drag de ea, desi mi-a priit ;)) Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  20. Îmi plac mult povestile tale,îmi place cum scrii!
    Cum gatesti,cum fotografiezi,prezinti...nici nu mai zic nimic.Fantastic! :)

    RăspundețiȘtergere
  21. mai Anto,eu ziceam ca tu inveti,cand colo uite ce faci tu !starnesti amnintiri si pofte !

    RăspundețiȘtergere
  22. Maya, Pansy va multumesc mult ! Maya mai am multe de invatat... si cu fotografia, cu lumina abia ma descurc fug pe la toate geamurile casei.. poate poate undeva e mai puternica ;)) da-n fine.. sper sa invat mai repede cum stau lucrurile ;). Pansy nu mai invat nimic, ca a dat o gripa peste mine, de abia imi pot cara trupul la servici... Ma bucur ca trezesc amintiri.. sper doar sa fie de bine !;)
    Maya cat despre hotelul gandacilor .. multumesc de informatii... o sa ma uit cu siguranta !!
    Va pup si va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  23. Anto nu-mi place cand esti bolnavioara, asa ca te rog sa te faci bine cat mai repede! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  24. Nici nu stiu ce ma incanta mai mult cand vin la tine... povestile tale sau retetele....!!!
    E un melange reusit intre cele doua, iar cand ajungi la sfarsit regreti ca s-a terminat. Fara perieri Antonia, dar le ai cu scrisul si cum ti-a mai sugerat cineva, cred ca n-ar fi rau sa scrii si o carte. Te pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  25. Tocmai melange-ul asta o face speciala si de asta o iubim :). La cat e de modesta, nu va scrie nicio carte. Poate daca o amenintam ca il rapim pe Edutu =)), ... mai exact eu. Pupici Anto. P.S. Sa stii ca nu te perii :P.

    RăspundețiȘtergere
  26. o cina delicioasa si o cuvantare inteligenta.noi toti asteptam sa se schimbe ceva,totusi atunci cand vine vorba sa fim noi cei care schimba,care iau atitudine zicem"pas".am o sumbra banuiala ca aceste adevaruri sesizate atat de bine nuantat de catre tine nu se vor schimba curnad.noi vom ramane cei care ne uita in ograda vecinului in loc sa privim in propria ograda .daca ograda vecinului e mai curata ignoram,ne facem ca nu vedem.daca e mai murdara avem subiect de amuzament chiar daca nici noi nu suntem departe.societatea se raporteaza la individ si individul la societate.societatea nu se schimba decat daca individul face schimbarea.dar oare cand?pup draga Antonia.zi minunata iti doresc!
    PS:insanatosire cat mai grabnica

    RăspundețiȘtergere
  27. Ralu, ma simt asa de rau.. n-am mai avut gripa anul asta.. si recent ne-au pus aer conditionat si am cam inceput sa sufar ;)) Cat despre cartulia aia.. ma simt asa de tampa azi.. Nu pot decat sa va multumesc pentru cuvintele frumoase Sara, Ralu.. Va pup

    RăspundețiȘtergere
  28. Offf Anto, banuiesc. Nici eu nu suport aerul conditionat. Lasa ca ajungi acasa :)si maine o sa fii sigur mai bine. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna Antonina,
    Andreea Barangha, ma numesc si as dori sa imi dai si mie o adresa de e-mail, te rog. Vreau sa iti povestesc cateva lucruri. Imi poti scrie la andreea.barangha@plantamfaptebune.ro .

    O seara cat se poate de frumoasa, iti doresc!
    Andreea Barangha

    RăspundețiȘtergere
  30. Sara, Ralu, Sarah.. va multumesc frumos pentru cuvintele frumoase.. Am vazut mesajul cu intarziere ;) Va pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  31. Mie mi s-a facut pofta uitandu-ma pe blogul tau la retete. Viziteaza-ma si pe mine, daca vrei.

    RăspundețiȘtergere