4 iulie 2011

Tarta cu crema de vanilie si capsune

Va spuneam acum 2 saptamani cand am mesterit minunata dulceata de capsune, ca n-am fost bantuita de virusul lene, ci doar de festa timpului si am pregatit o dulcegarie fermecata - usor de facut si delectabila - cu o cantitate insemnata de capsune proaspete.. V-am indus in eroare totusi cu o chestie.. asta asa la deruta :)) Nu le-am binecuvantat cu un praf de stele alb, ci le-am asezat pe un pat cremos, aromat - imbatat cu parfum de vanilie ;) Totul a inceput de la strigatele lui M pentru niste eclere.. yups! Multa treaba, timp putin si cum va spuneam aici ca vine vremea cand si ciorba-i tarta... iata pana atunci metamorfoza cremei de ecler pe un aluat de tarta, incoronat cu un preludiu perfect de capsune proaspete.. Ce mai... un vis ! ;)




Incep cu aluatul: intr-un vas am pus 150 grame faina, i-am facut un crater, am spart acolo 1 ou, apoi am feliat 90 g unt rece caruia i-am dat drumul ... in faina.. plus un varf cutit sare, musai 1 lingura cu apa si 50 grame nuci macinate pentru extra flavors..   Nu va speriati de cantitatile din poza.. sunt pentru 2 tarte, pentru ca epuizasem ultimul praz din casa pe minunatia asta de tarta cu praz si bacon.. pe care va conjur sa o incercati ca-i inzestrata cu arome !



Am framantat rapid aluatul, am format o bila oarecum lipicioasa si am bagat-o in congelator pentru o ora.. Voi - sa o uitati cat mai mult timp la rece (clar in frigider, nu congelator ca mine..  eu am o scuza, ma grabeam:)). Fragezimea aluatului este direct proportionala cu timpul petrecut la rece... so, va recomand cel putin 3 ore, iar daca uitati de el peste noapte..     nu-i bai.. va fi si mai grozav..

Am uns cu unt o tava de tarta cu diametrul de 26 cm si n-am folosit nici un sucitor pentru aluat, l-am intins efectiv cu mana... se si vede cat e de imperfect ;)) Deasupra l-am acoperit cu o foaie de copt, am trantit acolo niste paste, mai multe decat vedeti voi aici, alune neprajite.. nu ma intrebati ce-am facut cu ele ca nu va zic ;).. dar nu inainte sa intep foarte bine aluatul - pe toata suprafata... ca sa nu-l umfle-n pene aerul de dedesubt..



Am dat tava la cuptor pentru 25 minute la 180 grade, apoi am scos foaia de copt cu pastele si alunele calare pe ea si am bagat tare 200 grade pentru inca 5 minute... Trebuie sa fie bine coapta si sa aibe o culoare care sa va sugereze asta.. :) Dupa ce s-a copt, am lasat tarta la racit si mi-am vazut mai departe de crema..  Cat despre aceasta ..  voila..




Turnati intr-un vas 500 ml lapte, aruncati acolo semintele si batonul de vanilie, dati laptele o data in clocot, apoi luati vasul de pe foc.. si va apucati de oua .... bah nu va ganditi la prostii ;) (e vorba de pastaia de vanilie despicata pe din doua si eliminata dupa fierbere din lapte).

Mixati 4 oua intregi cu 180 grame zahar si 80 grame faina, apoi turnati putin cate putin din laptele fierbinte (din care ati pescuit batonul de vanilie) amestecand fara oprire cu lingura de lemn. Puneti vasul asta pe foc (cugetati from the beginning in ce vas mixati ouale alea) si invartiti mereu cu lingura sa nu se prinda crema de fund... la fundul vasul ma refeream ofc ! ;)

Frecati repede cocoloasele batand viguros crema cu un tel si dupa ce s-a legat minunatia asta pe foc, se da deoparte si se mai bate nitel.  Apoi se lasa la racit .. iar intr-un final se intinde pe aluatul de tarta, premiindu-se cu aceasta minunata coronita din capsune proaspete..




Apoi chemati gurmanzii la masa, mai cu seama devoratorii de dulciuri, sa nu se oxideze capsunele.. Dar merge la fel de bine si a doua zi :)  Nu e nici un gol acolo sub tarta.. nu carcotiti .. am folosit o forma de silicon, in care adancisem niste oua si fructe de mare aici :))


Simplitatea e la mine acasa, iar eu o gazduiesc cu mare drag..  Si cum adoratia asta e mai mult decat reciporca...:) mai ales ca pana acum nu ne-am dezamagit una pe cealalta si impreuna pe ceilalti .. nu pot decat sa va conjur sa va bucurati de abundenta capsunelor in compania unei minunate creme de vanilie ! pam, pam :)




38 de comentarii:

  1. Deci arata intr-un mare fel, desi exact cum zici e tare simplu de facut, dar simplitatea e the best :) mi-ai amintit de tava mea de tarta pe care nu am folosit-o de cand am cumparat-o, asa ca i-a venit momentul :) abia astept sa fac modele cu fructe proaspete :) pupici si o saptamana glorioasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Aaaaahhaaa Antonina vrei sa-mi faci in ciuda , ca nu se mai gasesc la noi capsuni?! :))))ca sa nu pot face tarta aceasta aratoasa?! :))) Puup!

    RăspundețiȘtergere
  3. daaaaa stiu ca e divina!am facut-o anul trecut cu crema de ciocolata!!doar pusul capsunilor pe tarta mi-a cam dat dureri de cap ca tre' rabdare nene nu gluma.in rest jos palaria!una peste alta,la mine s-au gatat capsunile deci ma multumesc cu privitul pozelor tale.pupicei multi

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place mult, si merge cu multe fructe.Misto de tot.
    O saptamana minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. simplu , dar delicios !!! ... pozele spun totul !!

    RăspundețiȘtergere
  6. Un rasfat... super. O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina, Flory multumesc frumos ! Pupici

    Adela nici eu n-am mai gasit capsune asa de mari de cand am facut dulceata ;)) Pup

    Sarah e tare buna si cu cioco.. Multumesc !

    Gabyta, Cat, Sara, Coco.. va multumesc tare!! pupici si o saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anto eu nici nu mai vorbesc cu tine. Am intrat in greva pana cand va veni vremea cand si tarta-i ... ciorba =)). P.S. Pune-mi si mie pe mail o felie din tarta asta, ca tare bine mai arata! :D Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Ralu am fost cu gandul la tine cand am pregatit o supa crema de ceva ;)) Asa ca fii pe faza ca e pe drum reteta ;)) pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Bineeee. Sa nu zici ca nu ti-am zis. Diseara am in plan cioco si din nou rulada cu cirese =)).

    RăspundețiȘtergere
  11. mmm... super apetisanta si bunaaaaa... un deliciu ce mai.

    RăspundețiȘtergere
  12. Ralu abia astept sa te bucuri de minunea aia de ciocolata.. E un deliciu.. cat despre rulada de cirese.. nu mai zic.. Ma bucur tare ca va place.. Pup

    Pansy, Giovanna multumesc frumos ! va pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Pai Anto noua toate ne plac, dar eu ajung in cel mai fericit caz acasa la ora 19 - 19.30 si ma apuca o leneeeeee :D,drept pentru care nu-mi ramane decat sa ma delectez cu bunataturile tale, desi nu imi tin de foame :D. Cat despre rulada, de data asta am fost atenta la cantitatea de frisca =)).

    RăspundețiȘtergere
  14. Ralu iti recomand din tot sufletul tarta cu cirese... I-am suprimat importanta cu detaliile nepicante din viata mea... dar aceasta tarta e magnifica!! Daca pana si tata a tinut mortis sa ma sune sa-mi spuna ca e un vis...Cu siguranta iti va place teribil de mult !! Poti pune chiar o sticluta de 30 ml esenta de migdale.. daca iti place aroma ei... E o dulcegarie divina ! Pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Anto eu stii ca am incredere in ce faci, mai ales ca de cand cu blog-ul tau mi s-a deschis asa un apetit in ale gatitului, de mama mama. A nu se intelege ca inainte nu il aveam, dar asa mai mult nolens, volens :D. In concluzie pentru week-end tarta cu cirese a avut parte de butonul "cul" =)). Acum sunt bagata toata si in cautari pentru provocare :D. Observi ca nu mai ma opresc =)).

    RăspundețiȘtergere
  16. Salivez, salivez, salivez....crema de vanilie...capsuni...prea bun!

    RăspundețiȘtergere
  17. superba, ca de altfel toate dulcegariile tale, si nu numai.
    poate preiau si eeu...dar sa o fac cu zmeura...
    ma bucur ca am gasit niste bloguri asa faine...asta ma face sa cucinez in continuare :))

    RăspundețiȘtergere
  18. Iaca sosesc si eu pentru o feliutza de tarta...stiu ca nu mai este, dar inca mai sper si eu...Pup dulce, Anto dulce!

    RăspundețiȘtergere
  19. Delicioasa si frumos colorata!!!...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  20. Mmmmm, vreau si eu tarta cu vanilie... Arata delicios! xoxo

    RăspundețiȘtergere
  21. Raluca ma bucur tare! abia astept sa vad ce bunatati pregatesti cu fructele de padure ;) Pup

    Ralu privind in urma salivez si eu .... ca e data uitarii de 2 sapt ;) Pup

    Alice multumesc mult! esti mult prea buna cu mine! sper sa-ti placa la fel de mult cum ne-a placut si noua... si cu zmeura e dementiala.. putin acrioasa... yummy ! pupici

    Andreea pregatim alta nu-i bai! pupici dulci

    Licuta multumesc tare mult!! pup

    Delicioasa cu mare drag te servesc.. si cum ziceam facem alta si poate ne vedem la o portie de tarta! pupici

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce bunatate!La noi nu mai sînt capsunele..adio sezon!

    RăspundețiȘtergere
  23. o tarta mai mult decat delicioasa! arata fenomenal si crema ... e atat de buuuuuuunaaaaaaa
    te pup tare tare

    RăspundețiȘtergere
  24. Maya multumesc. Noi le mai gasim dar asa de pe alte meleaguri ;) Pupici


    Amoush ma bucur ca-ti place.. Marius e innebunit dupa ea ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  25. Mi-e pofta de ceva dulce si reteta asta pare sa fie perfecta. Nu am inteles o chestie. Spui sa aruncam semintele si batonul de vanilie. Ce siminte trebuie sa aruncam in crema?

    "Turnati intr-un vas 500 ml lapte, aruncati acolo semintele si batonul de vanilie, dati laptele o data in clocot, apoi luati vasul de pe foc.. si va apucati de oua .... bah nu va ganditi la prostii ;)"

    Flores

    RăspundețiȘtergere
  26. Flores ai dreptate! Nu m-am gandit ca e atat de interpretabila chestia. Scuze. Deci e vorba de pastaia de vanilie.. o despici frumusel, pui semintele in lapte si pastaia de vanilie.. pe care ulterior o scoti din lapte... e pentru aroma. Daca mai ai nevoie de ajutor sunt aici! Te pup si spor!

    RăspundețiȘtergere
  27. Am rezolvat problema semintelor :P Mi-a iesit foarte buna. Am avut capsuni in congelator si am facut din ele un fel de jeleu pe care l-am pus peste tarta.
    P.S. - de multa vreme tot am vrut sa imi cumpar o forma de tarta si am tot amanat pana azi cand am vazut reteta ta :)

    Flores

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare Flores! sa va fie de bine. Poate iti mai face cu ochiul alta dulcegarie si nu numai. Uite iti recomand tortul cu ciocolata si visine alcoolizate (super usor de facut), tortul cu ciocolata si caramel (absolut delectabil) .. asta asa la o prima strigare. Pupici si week-end delicios ;)

      Ștergere
  28. sincer sunt un mare fan al tartelor cu fructe proaspete ...felicitari...crema e super interesanta avand in vedere ca locuiesc in tara tartelor si ei fac crema cu pudding....ingenios si merita incercat....chiar si la dublu cu o quiche lorraine :)))

    RăspundețiȘtergere
  29. gustoasa azi o fac prepar si dulceata mai am capsuni nu mai cand vad salivez, dar zaharul pt aluat Gabriela pupici.

    RăspundețiȘtergere
  30. http://www.deliciousmagazine.co.uk/recipes/simple-french-strawberry-tart-recipe. Este aceeasi?

    RăspundețiȘtergere
  31. Helly, m-am uitat pe link si nu inteleg ce vrei sa zici. Te ascult.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu vreau sa zic nimic, doar ca sunt sigura ca am vazut reteta asta in alta parte, dar nu imi aduc aminte unde exact sau daca nu era cumva cu mascarpone. Problema este ca imi este mai usor sa gatesc cu ingrediente englezesti, gen caster sugar and so on.

      Ștergere
    2. Helly, sunt nenumarate tarte de genul asta pe net. Doar ca eu am folosit in cazul blatului , pe care nu l-am vazut in linkul ala ceva mai special, ce nu gasesti de regula in aluaturile obisnuite de tarta.. si anume nuci si bineinteles o proportie potrivita din celelalte ingrediente. Sa stii ca e foarte bun aluatul de tarta si sunt sigura ca vei gasi acolo tot ce-ti trebuie. Iar apoi referitor la crema, e o baza simpla de crema de ecler si la mine si acolo. La fel, cred ca gasesti ingredientele foarte usor. Apoi, daca imi permiti, n-as pune jeleu peste fructe - decat daca vrei sa pastrezi tarta o zi doua in frigider - asa se conserva mai mult capsunele - ingropate fiind in jeleul ala.. Altfel.. iti recomand sa ungi cu putin gem sau dulceata de caise capsunele - e suficienta aroma, plus ca-i da luciu;) Mult spor!

      Ștergere
    3. Helly, daca iti doresti o tarta cu mascarpone, ti-o recomand cu drag pe asta. E grozava si foarte usor de facut. Iar ingredientele se gasesc peste tot..
      http://www.dulcegarii-culinare.ro/2011/05/tarta-cu-mascarpone-mure-zmeura-si.html

      Ștergere