2 august 2011

Creveti cu legume asiatice si turtite din orez

In fata prietenilor sunt un fan declarat al mancarurilor chinezesti.. dar na, misterul asta a fost dezlegat doar in fata lor.. Nu v-am delectat cu preparatele astea minunate, ca de fiecare data cand le prefac in wok si le asez frumos pe farfurie avem o foame ce se traduce prin pofta - ce pe mine ma consuma pe dinauntru si-mi da asa niste furnicaturi pana-n buricele degetelor de-mi tremura mana pe aparat si pe telecomanda lui, cu vr-ul lui cu tot.. Oare sageata asta chineasca a lui Cupidon  cum s-o numi? Chinese food addiction?!?! I think so !

Ne-am delectat cu lovely papica asta acum vreo doua saptamani, am si uitat de ea.. Mai ca-mi pare rau ca m-au lovit de p-acum atrofiile celulare, dar iata ca azi am gasit foaia cu notitele si negresit va impartasesc si voua reteta mai la vale..


De fiecare cand ne trage firul in Londra, to my lovely sis Simo, ne plesneste o senzatie dulce-iute-acrisoara si tragem o fuga lunga sa ne ajunga-n fiecare seara prin China Town - via Soho - unde mancam chinezarii pana pocnim s'apoi de-a rostogolul mergem catre casa. Si cum mai toate casele Londrei adapostesc de ploaie colocatari de diverse natii, gen o chinezoaica, o rusoaica  si-o romanca de-a noastra - iubita de sor'mea - cu care-mi masuram puterile-n copilarie mancand la pariu clatite imbatate-n miere - preparate de buna, atunci e musai sa inveti cate putin din toate, chiar daca uneori primesti si invataturi prin semne ;) si-o palma peste patrunjel sa cada-n cos si nu in wok cand nu-i tot una ;)



Am invatat cum se fac / cum se dreg niste pincipii si d'atunci mi-am zis i'm hooked, i'm in a serious problem daca nu amestec eu in wok mancarea chinezeasca, evitand demult home delivery... Sa va povestesc acum de Londra? no way deja m-am dat in barci.. o las pe alta data..

Notati asa:
500 grame creveti se pun la marinat in 1 lingura mango chutney dulce, 1 lingura unt de arahide, 2 cuburi zahar brun, 2 linguri tabasco sauce, 1 lingurita rasa pudra de ghimbir, 1 lingura otet balsamic si 2 linguri sos cu soia... timp de 15 minute.



Dupa timpul asta scurs, se scot din marinata asta crevetii si se soteaza timp de vreo 6 - 7 minute, apoi se elimina din ecuatie pe o farfurie si se spala wok-ul ;)


Unui ardei rosu ce-si astepta drumul catre foc.. i se face felul dupa plac alaturi de o nuca de unt.

Se adauga marinata ramasa1 lingura tabasco sauce, 1 lingurita cu sare, 4 linguri sos de soia, 1 lingura cu miere de albine si un borcanel de 250 grame amestec de legume asiatice - chop suey (borcan pe care-l vedeti cu usurinta la pastele cu creveti) .. iar toata treaba asta se soteaza la foc iute 8 minute.


Intr-un vas se pun la fiert 180 grame orez cu 450 ml apa, 150 ml vin de orez (daca nu aveti merge doar vinul alb sec). Dupa ce ati fiert orezul adaugati peste 100 grame susan, 1 ou, o lingurita cu sare si un praf piper.


Se prefac in maini turtitele de orez, sarind eventual intr-un picior daca n-ati pregatit orezul inaintea crevetilor, c-o sa va friga mainile rau..  si se prajesc la foc potrivit intorcandu-le o data pe cealalta parte si cam atat..



Se pregatesc niste platouri cu toata treaba, apoi o sa va regasiti intr-o stare zen cand incercati sa prindeti cu betele parti din gramada, sau o dati pe furculita si-o executati lejer levitand halucinant in aceeasi stare.





Reteta imi apartine !






















22 de comentarii:

  1. Anto cand o sa ne mutam noi si o sa am bucatarie maaaare, sa stii ca nu scapi de aparate. O sa imi fac lista si in cap de lista vor fi crevetii astia. Din manutele tale sigur vor iesi muuuult mai buni ;)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba poza!La sosuri nu ma bag ca nu prea ne impacam!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte yummy arata Antonina draga! mi-ai facut pofta de Chinese something :) XoXo

    RăspundețiȘtergere
  4. Demential arata!Crevetii aia sunt de nota 10.pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi place!!!!!
    Anto, pot sa vin cu-n pahar de rachiu;)) sh-o invitatie?:))
    http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html

    va asteptam cu drag!
    ;)).
    pup mare!

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-ai facut o poftaaaa, asa de dimineata :)
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place mult!!!! Mi-ai facut pofta! Cred ca trec azi pe la restaurantul chinezesc sa imi iau ceva. Te pup si iti doresc o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Io sint fan creveti, iar tu i-ai facut intr-un fel special, de-mi ling buzele si dejtele in fata domnului computator. Creveti ca tine nu o sa fac, ca n-am tabasco din ala, dar turtitele alea arata tare, tare bine, mai ales ca-s cu susan...Hai sa ai o zi buna si la cit mai multe retesti chinezesti... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar ma intrebam pe unde umbli...ca mi-era foameee...

    RăspundețiȘtergere
  10. Superbe fotografii!! Se simte tot, gust, miros... yummy!

    RăspundețiȘtergere
  11. Super arata si cred ca-i un deliciu cu atatea "chestii" adaugate peste acei creveti pe care i-asi manca in fiecare zi. Pana imi iau toate cele, pot sa vin la tine pentru o portie?... dar ce te faci daca vrea si Miki al meu? Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Arata minunat si deja prenotasem la restaurantul chinezesc pentru sambata seara...ce ma fac pana atunci??????Iar cu mancarea chinezeasca...sigur da dependenta!Macar o data pe saptamana trebuie sa mananc ceva la "chinezi" iar fetele la"Mac"...deci santem o familie de mai mare rusinea...saracul sotul meu...l-am invatat cu de toate cele "rele"
    Te pup si o zi minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Creveti !!! Cu sau fara sos. Cu sau fara orez. Creveti sa fie. Si, daca se poate, proaspeti. Imi plac, enorm. Mi-ai dat idei, cu sosul asta, dulce acrisor. Cu prima ocazie, ma avint !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Iui...ce super arata...yamy yamy sigur e gustoasa rau. Pup

    RăspundețiȘtergere
  15. O bunatate crevetii!!! O codita mica a mai ramas si pentru mine???...

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt de nota 10 +, arata minunat! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  17. nu-i ratez niciodata !!! .. arata super , deja mi-e pofta !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. asa , asa...lasa..nu mai conteaza cum te dai tu fata de prieteni! bine ca ma omori pe mine cu crevetii astia ..of, of...
    :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  19. Salivez nu alta cand privesc pozele !
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  20. Foarte frumoasa prezentarea!Imagini superbe,ca totdeauna!Te pup xoxoxo

    RăspundețiȘtergere