7 octombrie 2011

Taitei de casa

Cui nu-i place supa aia desavarsita cu taitei de casa si pui de curte, domesticit doar cu graunte, iarba ''verde'', nu hormoni trasi pe nas in ''laboratoarele'' de ghiftuit gainile ca porcii ?? Si daca e vreunul, sa taca acum si-n vecii vecilor!! Acu' nu v-asteptati la supa azi, ca pana ajunge gaina aia in vasul meu de supa/ciorba mai sunt dara cateva zile, ca abia am dat sfoara-n tara si e pe vine! Pana atunci luati de aici taitei..
























Ce-or sa se usuce si mai bine....


Iar de data asta nu ma pot lauda decat cu munca de jos.. adica.. 
vulcano- faina trantita pe masa de lucru, mai bine zis 200 grame.. sa ne jucam mai des cu ea... ca mooamma ce ne mai place..  Si-n loc de lava.. 2 oua! Ce credeati?? Praful ala de se vede peste oua... e unul subtire de sare..  


Si-i dati si trantiti aluatul pe masa de lucru.. pana se incorporeaza faina toata si va sar fulgii.. Cu putere nenicule, ca nu-i de joaca, daca vrem sa alergam taiteii cu lingura, prin bolul ala misto - plin ochi cu supa!


E greu da.. va trebuie forta-n brate, un porc tocmai mancat pe jumatate.. altfel sa-ntinda coca el.. da da, al mai mare-n grad de se crede cocos in ograda.. Si daca nu si nu.. si chiar de-i da, turnati cam 2 linguri pline cu ulei de masline... ca mai fragezeste aluatul ! Doar 2, nu mai mult. Si ce aroma.. hmmm, vor fi o nebunie-n ciorba, clar!


Si framantati acolo cu har si placere, chiar daca va vine sa calcati aluatul-n picioare! Nu-i ca povestea de seara .. e ca thriller-ul interzis minorilor sub 12 ani .. hard .. dar se merita! Et voila... ne prezinta Edutu coca. Sory for the mess, dar asta-i adevarul..;) 


Si se baga aluatul asta misto intr-o punga ce-si gaseste calea spre frigider.. cam pentru o ora - o ora jumate, asa.. Cat sa avem timp de-o banana bread! Urmeaza curand reteta..  Si dupa ora aia, se pudreaza masa de lucru cu faina, se tranteste aluatul deasupra, se sfinteste iar cu prafu'.... 


.... si se intinde cu sucitorul.. Si daca nu aveti aparat pentru facut paste, cum n-aveam nici eu pana acum cateva zile, cand am primit cado minunatia.. schimbati macazul, fluturati din gene pana ajung ca evantaiul si luati-va una!! ;) Si uite asa nu mai stati sa intindeti la coca asta, pana va iese pe nas si pe gura procedura! 


Dupa ce ati intins foaia cat sa incapa in spatiul predestinat al aparatului, micsorati pe parcurs distanta intre prese, ajungand sa aveti foile de taitei pregatite-n 5 minute.. Nu uitati sa pudrati foile pe-o parte si pe alta cu faina.. Si uite asa le-a pecetluit de la-nceput Edutu soarta .. 


Pudrati iar foile cu faina, montati forma pentru taitei / fideluta.. si lasati procedura pe mainile cui striga din rarunchi... "Eu vreaaau mamiiiiii!!... eu fac taiteii, tu faci supa !!" ... No bine.. si cum as putea sa-i zic nu?? Cam asta fu toata isprava noastra..  Ma jur cu o mana pe inima si cealalta deasupra ei ca nu l-am pus io mai!! Si acu' o sa va intoxic cu poze cu motanul meu, ca doar bunii ne vede pa net !! ;)




Si sa n-aud: cine nu poate invarti la manivela?? 




Ii 'stropiti' cu faina, apoi urmeaza timpii de uscare.. nu inainte de a va juca putin cu mana prin ei, creand carliontii. Iar mai apoi ii intindeti cam peste tot... nu-i lasati ca-n poza mea asa gramada..;)  Le-am pozat pentru panou, apoi le-am facut felul intinzandu-i pe-o coala mare alba !



Cum sunt??? O nebunie! Proaspeti, farfumati, plini de savoare!! 
Ar putea fi altfel ??;)


44 de comentarii:

  1. Anto trebuie sa recunosc ca sunt topita dupa supa de pui de tara cu taietei. O ador, dar pui natural sa fie, cu grasimea aia specifica, nehormonata. Deja i-am spus lui B. ca o sa vreau si cativa puisori la curte. Acum nu stiu cum se vor intelege cu Crys, dar ajungem noi la un consens =)). Cat despre masina de paste, e pe lista, ca e unul din accesoriile mixer-ului ala minune. Astept intai sa ne mutam si dupa aia bag genele la inaintare, desi la cat e de lunga lista mea ... imi trebuiesc 10 perechi de gene =)). Cat despre Edutu, imi vine sa-l pap inaintea supei. Ce harnicutz e el si cu cata pasiune si daruire da el acolo la manivela :). Pupici Anto si pupici copil minune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Super buni! Si vorbesc din experienta... Pentru noi nu exista supa cu "ghemuri" de faina din comert.
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  3. pupam motanelul, cu voia ta! E un frumos, si un occidental deja, dupa expresia figurii! Cat despre masinarie, sa o folositi sanatosi, e scumpa ?:))

    RăspundețiȘtergere
  4. ce manute harnice ne fac noua taitei...pune o punguta peste borcanu ala cu zacusca :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa-i mananc eu manute acelea micute, ca ce drag imi era si de ai mei cand " ma ajutau" la aluaturi si biscuitei...:)))
    Pozele sunt bestiale iar taieteii pe masura!
    Pupici pentru amandoi!

    RăspundețiȘtergere
  6. Bravo Anto, arata minunat: taiteii, ajutorul, pozele! ;;) Demult imi doresc sa fac taitei de casa! Acum, zau ca m-am enervat :D si ma pun sa-mi fac! Desi, trebuie sa recunosc ca-mi lipseste scula din dotare :)) dar ma descurc eu cumva! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Daaa, se umple totul de faina, dar ce bunatate iese de-acolo . Si, unde mai pui, ca puiutul se distreaza de minune . Bunica o sa se topeasca in fata monitorului ...

    RăspundețiȘtergere
  8. offff , ce amintiri superbe ma rascolesc acum .... cand eram micuta o ajutam pe bunica sa faca taitei , adoram asta ... eu eram sefu la masinarie si eram fascinata de ce poate face ea !!! .... asa cum este si motanelul tau , se vede asta pe chipul lui , e superb !!! ... bravooooo!!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei, ce frumos stiti voi sa va jucati :)
    Iar in fotografia in care Edu priveste drept in obiectiv, imi pare ca e leit mama lui. Nu doar ca trasaturi, dar mai ales ca expresie. Un strengar, i se citeste pe chip :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu fac. Si am...2 ajutoare! :))

    RăspundețiȘtergere
  11. Pefecti!
    Acum stiu de ce faci tu atatea minunatii.Ai un super ajutor de incredere.

    RăspundețiȘtergere
  12. super taieteii, dar mai ales super ajutorul de bucatar :) cu cata pasiune dadea la manivela, scump foc :) va pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bravo... arata super taitei tai, iar Edutu tau e o dulceata de copil. Va pupic pe amandoi!

    RăspundețiȘtergere
  14. Adorabil sous chef ai avut :) Foarte faina prezentarea! Mi-e asa de pofta de o supa cu taitei de casa acum... Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. De mult timp vreau sa-mi iau si eu o masina de paste, sa o folosesti din plin si la cat mai multe bunatati!

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt grozavi cei facuti in casa!!! Pup si un weekend minunat sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  17. Taietei,taietei,dar v-ati distrat si v-a placut:)Va pup pe amandoi!

    RăspundețiȘtergere
  18. M-am uitat mai mult la copil decat la taitei,dar cat am vazut sunt grozavi. Pupici (lu' Edutu) mai multi!

    RăspundețiȘtergere
  19. si uite asa mi-ai raspuns la una din intrebarile mele,chiar vroiam sa stiu care era sursa atator retete cu porc:)) pai la asa ajutor cred ca au iesit cei mai buni taitei ever! deja am imprumutat si eu masina de paste de la vecina,sa-mi pun maruntelele la lucru. pup obrajorii de puiut scump

    RăspundețiȘtergere
  20. Cred ca supa de gaina cu taietei de casa o avem amprentata genetic cu totii.Mai
    Ce e minunat este ca tradita nu se pierde si pentru asta nu pot sa-ti spun decat Bravo !
    Edutu e copia ta fidela ( sau fidea ? :) ),asa ca nu ma mir ca se implica.
    Oricum experienta asta de "bucatarit " cu mami nu o va uita toata viata . :)
    Sa-ti traiasca feciorul si sa-ti aduca numai bucurii !E un scump .

    RăspundețiȘtergere
  21. A picat la tanc reteta de taitei, ma batea gandul de cateva zile sa fac o supa cu minunatii astia taitei de casa.
    Masina de paste am, atunci... pe cai, Maria ta!
    Claudia V

    RăspundețiȘtergere
  22. arată tare bine! :)
    poţi să te umfli în pene, că ai de ce.. :))

    RăspundețiȘtergere
  23. minuuuuunaaaaaat
    ... si baietul si taietelul si toti impreuna :*

    RăspundețiȘtergere
  24. Anto, ce mult iti seamana Edutu!
    Trimite-mi te rog si mie o portie de supica de pui de casa cand faci... :)

    RăspundețiȘtergere
  25. O prezentare superba si un ajutor pe care iti vine sa il mananci! Te pup

    RăspundețiȘtergere
  26. Foarte priceput ajutorul tau in bucatarie! Eu ma intreb daca a mai vazut cineva si taieteii :)))
    Care by the way cred ca sunt minunati in supa...arata excelent in orice caz, ca tot ce faci tu

    RăspundețiȘtergere
  27. Felicitari! faceam si eu cand eram micuta cu bunica...parea atat de simplu...de fapt ea saraca facea toata treaba iar eu mai mult incurcam. Taieteii tai arata excelent, iar ajutorul...ce sa mai vorbesc.

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi place , ai talent omule!Prin asta ti-ai mai castigat un cititor, bafta si la cat mai multe articole!

    RăspundețiȘtergere
  29. si noi mancam taietei destul de des :)),ii preferam in zeama/ciorba de casa cu pui si ii mai mancam simpli... fierti, cu unt in ei :))Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  30. Cele mai bune paste sunt intr-adevar cele facute in casa! I love Imperia, tzuco mama de masinarie! hihihi am si eu una :D
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna, Antonina,am incercat sa fac si eu odata taitei numai ca ghinionul meu a fsot ca m-avantasem prea rau so atunci cand am facut deja o parte am depistat ca nu aveam decat faina neagra asa ca spageti capul in ei ...asa ca desi am masina am sa fac reteta ta sigur.....Pupici.Noi, adik eu si muza mea fitoasa ne-am apucat de munca frate iarasi.....pe blog si in atelier ca mult am mai stat in Co.pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Pupam mînutele prezentatorului de coca! :*
    Arata fantastic pastele tale. Iar pozele sint superbe!

    RăspundețiȘtergere
  33. Parca le simt mirosul cand ma uit la poze. Asa cum mirosea painea pe care o scotea bunica din soba. Aromata si fierbinte. Si miroasea de o simteai de la strada!

    RăspundețiȘtergere
  34. Acuma nu stiu daca mai intai sa fac un copil sau sa comand o masina de facut paste :)))

    RăspundețiȘtergere
  35. Zazu sunt mai buni parca mesteriti de el ;)


    Ralu ei noi la fel.. am facut supica dar cu pui cumparat.. din pacate.. inca nu am primit cocosul.. si au un gust asa de bun.. hmmmm.. E tare devotat aparaturii;)) ar fi demontat-o dupa aia ;)) pupici


    Fancy subscriu!! numai ca acum imi e mult mai usor cu masinaria ;) pup


    Ana e cado.. nu stiu cat e.. dar isi merita oricum toti banii ;) Te pupam si noi cu drag!


    Coco o da!!! cu siguranta! pup


    Vasi te pupam si noi cu mare drag!!! multumim


    Corina asa te vreau.. nervoasa, cu intentie de shopingareala ;) pupici


    Dani o da.. peste tot era ;)) dar ce misto a fost.. repetam saptamanal ca ii vreau proaspeti! O da.. buni e topita ;)) pupici


    Cat ma bucur ca sunt amintiri frumoase!! si eu la fel.. numai ca ma uitam la ea cu cata truda.. si ma gandesc cat de usor ne poate fi noua acum.. Pupici si multumesc

    RăspundețiȘtergere
  36. Anki multumesc tare mult!! o sa-i transmit lui Marius ;))))) Sa stii ca-i un strengar;) aici nu stiu cat e de bine ;)) ca ma termina cu personalitatea lui ;) pupici


    Alice, Lilly va multumesc frumos!! asa e .. Edi e de vina pentru toate minunatiile astea..


    Miha sa-ti traiasca !!! pupici


    Carmen, Sara, Delicioasa multumim tare!! pupici multi


    Ari musai sa-ti iei!! Imperia se numeste.. e foarte buna! pupici


    Licuta asa e.. nici nu se compara gustul. Pup


    Teo sa stii ca da... a fost tare fain.. si musai o repetam in fiecare saptamana ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  37. Dia :))) pupici de la noi doi!


    Miti m-ai facut sa zambesc;) Asa e .. Edi i-a facut si mai grozavi! pupici si spor la treaba

    RăspundețiȘtergere
  38. Lia sper sa-si aduca aminte cu placere.. asa cum imi amintesc eu pataniile cu bunii ;)) Doamne ajuta Lia!! la fel iti doresc! pupici


    Claudia sunt o minunatie.. Sper sa-ti placa. Pupici


    Rory, Laura, Amoush va multumesc frumos!


    Natalia s-a facut! pup


    Cristina multumim tare! pupici


    Bunica, Ioana,Dragos va multumesc tare!!


    Fantezie si noi la fel.. si sunt atat de buni .. hmm . Pupici si la pici ;)


    Andreea o da.. si eu o plac tare .. Pup


    Mara isi merita banii.. Spor la treaba. Pup


    Maya te pupam si noi! multumesc


    Selena ma bucur ca-ti plac.. Asa e.. farfum ;)


    Elena copilul clar ;)) Pup


    Va multumesc frumos tuturor!! O zi minunata!!

    RăspundețiȘtergere
  39. M-ai cucerit prin felul cum prezinti reteta si retetele ca atare, asa ca o sa te citesc permanent
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  40. Anonim multumesc frumos! Sa ai un 2012 plin de realizari!

    RăspundețiȘtergere
  41. Articolul este foarte folositor. La inceput cand mi-am cumpartat masina de facut paste nu stiam ca trebuie sa introduc coca de mai multe ori sa se intinda ( am gasit pe youtube: http://www.youtube.com/watch?v=LZqsVCXant0), asa devine perfecta pentru taiere cu cealalta parte. Dar eu am o problema: uscatul. Dureaza foarte mult sa ii usuci si eu nu am spatiu. Oare le-as puitea usca in cuptor cu usa intredeschisa?

    RăspundețiȘtergere