www.dulcegarii-culinare.ro trafic.ro

26 februarie 2011

Muffins cu ciocolata si marshmallows de mere

Mi-am luat silicoane pentru muffins acum vreo 2 luni si le tot 'auzeam' vaicarindu-se in dulap ca nu le folosesc.  Asa ca aseara le-am pus la bataie. Cantitatile au fost fix pentru cei 12 muschetari.

Intai de toate am mixat 3 albusuri spuma cu 3 linguri zahar pudra. Dupa ce spuma a fost indeajuns de viteaza, am turnat cele 3 galbenusuri batute si ele in prealabil, pe care le-am incorporat cu lingura de lemn (uitati de mixer dupa ce albusurile devin batz). Au urmat succesiv 3 linguri cu varf de faina, 1 plic cu praf de copt si 100 grame unt topit.


Fiind deja mult prea inaintata ora, ca sa ma joc cu facaletul dupa bunul plac, am zdrobit din 3-4 lovituri de batz 100 g ciocolata neagra, pe care am turnat-o in compozitie, plus 2 linguri esenta rom, 1 lingura cu varf unt de arahide si o 1 lingurita rasa cu scortisoara. 


Compozitia astfel obtinuta le-am facut-o partasa formelor, pe care le-am pudrat inainte cu putina faina; le-am bagat la cuptor pentru 25 minute la 180 grade si m-am apucat de glazura.



Cele 100 g marshmallows de mere, care i-au scapat lui Edi, le-am pus la topit impreuna cu 80 g ciocolata alba si 20 ml sirop de mere, amestecand continuu, nu care cumva sa se arda minunea. 


Asa arata frumusetile astea siliconate, ce se desprind lejer de pe prajiturici. 


Dupa ce s-au racit putin 'ciupercutele', le-am imbracat cu glazura si bombonele aurii.... in timp ce aromele de scortisoara si mere, te forteaza sa musti din aschiile de ciocolata, ce-ti trosnesc printre dinti.


Reteta imi apartine !


25 februarie 2011

Cartofi taranesti si carnati la cuptor

Cand ajungi acasa dupa o zi de munca si un examen pentru 'bac", si esti intampinata de intrebari indecente gen "noi ce mancam azi?" ti se afiseaza pe 'ecran' o singura varianta de raspuns: Nimit !! (quote Edi), apoi treci la aparate /// sau NU.
Desi tot din categoria "capriciu stafidit", mancarea asta striga singura: eat me !!

E super usor de facut si yammmy. Taiati in bucati mari vreo 6 cartofi - big size, pe care ii puneti in wok la rumenit, cu putin ulei de masline, impreuna cu 10 prune uscate si 1 mana cu stafide aurii,  pentru vreo 7 - 8 minute, timp in care va plimbati cu lingura p-acolo.


Apoi adaugati cateva bucati de carnati copti (de casa, am pus eu - meritele i le atribui mamei soacre) -  cantitatea e apreciabila in functie de gradul de hamesire,  100 ml vin alb, 100 ml apa, 4 catei de usturoi, busuioc proaspat tocat marunt, sare si piper dupa gust. 


Amestecati totul, sa se intrepatrunda aromele, mai puneti 2 linguri cu bulion, inca o tura cu lingura prin wok si turnati totul intr-un vas, pe care il dati la cuptor pentru 25 minute la 170 grade cu o folie de aluminiu peste, si inca 10 minute fara acoperis.  Apoi casti gura la TV si astepti..


Si dupa ce-au executat prunele scufundari la mica adancime si tratamente complementare, tocmai bune pentru a stinge focul sufletului hamesit, raspundeti la indecenta cu o portie de cartofi taranesti la cuptor, prune scaldate-n vin si ierburi aromatice...... blink ;)

Sa aveti pofta !

23 februarie 2011

Guacamole

Cine nu se da in vant dupa el, sa ridice mana sus, ca am un pistol cu apa!!
Cum il fac?  Simplu.... desi am asteptat 2 saptamani sa se coaca avocado-ul. Imperios e sa fie dansul bine copt, si asta se obtine tinandu-l intr-o punguta de hartie pana e destul de moale la pipait.. nu va acuza nimeni de hartuire, stati linistiti..  
So, am taiat avocado-ul pe din doua, i-am dat una-n cap samburelui, pe care l-am eliminat cu cutitul bine-nfipt intr-insul, apoi am scos miezul cu lingurita, pe care l-am udat bine cu 2 linguri zeama de lamaie (sa nu se oxideze). In blender am pus o jumatate de ceapa taiata marunt, 1 catel de usturoi, 3 feliute de ardei iute, un praf de cilli, 1 praf de sare, o rosie decojita taiata bucati (sa-i usurez munca aparatului), si miezul de avocado... Le-am blenduit bine, et voila...


N-am avut tortila chips, ci doar niste garlic crackers.
 Daca va intrebati de ce nu-s in poza, n-aveti decat o varianta de raspuns...

21 februarie 2011

Ciorba de burta

Ciorba asta e cu dedicatie pentru "veve" - se stie ea.  Am pus 1 kg de burta feliata si prefiarta pentru o ora la fiert.. Am schimbat vreo cateva ape, nu prea multe, cam vreo doua - trei asa, sa mai ramana gustul ala specific de burta. Dupa ora aia, am trantit in oala un ciolan cu "vitamine de purcelus" si l-am lasat acolo sa gadile burta pentru inca 1 ora si.. Am completat apa, sa fie cam vreo 2 - 3 l, sa am ce manca :))
Am dat pe razatoarea mica un morcovel, am taiat o ceapa marunt marunt si le-am turnat peste animalele din cratita, cu o lingura de sare si piper alb dupa gust. Dupa ce a fiert nebunia asta de ciorba, dupa care ma dau in vant rau de tot, am dat oala de pe foc, si separat am batut 2 galbenusuri & 5 linguri cu smantana cu un polonic de zeama, pe care le-am turnat in ciorba. Veve probabil ca are spume la gura deja, daca n-a dat shut down si a continuat sa-mi citeasca post-ul. Hai nu te ascunde dupa perdea acuma. Stiu ca-i si ciorba ta preferata :))) Nu pun ever foaie de dafin, usturoi, ardei sau alte prostii direct in cratita. Asa-mi place mie... simpla si halucinant de buna.
Daca-mi permit niste zile de concediu, fac si niste mujdei de usturoi,  bag vreo 2 linguri in farfurie si o savurez cu pofta. Apoi zac la pat 2 zile, cu ranitidina langa nas, dar macar stiu ca mi-am satisfacut 'setea' de mujdei, pe care by the way l-as manca pe paine, daca n-as sti ce urmeaza dupa...
Altfel, o dreg in farfurie doar cu otet, si mai bag niste ardei iute, ca face bine la digestie.. Apoi plec la servici, ca de.. o mananc dis de dimi, veve...


Acum n-aruncati cu pietre.. Asa o prepar eu.. Am in cap o comparatie destul de tampa, dar o zic, ca-mi sta pe degete. Functionez dupa modelul pisicii ce se-nvarte-n jurul cozii... pana la urma o prinde sau nu.  Mai dau si rateuri la retete (nu la asta!:))), ma joc cu ingredientele de fiecare data, dar asa invat...
Ideea e ca fiecare 'pisica' are 'coada' ei, si nu-s doua 'pisici' la fel, ever.
Asta-i ciorba mea de burta si n-o dau la 'nimenea'!



19 februarie 2011

Pachetele cu bacon si rucola

Pentru ca am pus, nu m-am jucat cu faina, de-am facut 2 tavi cu saratele (click pe saratele pentru reteta de aluat), mi-am zis sa fac ceva cu restul de aluat, respectiv 600 g





Am pus la prajit o ceapa taiata marunt, pana s-a calit bine. Apoi am trantit in tigaie 100 g bacon taiat in bucati mici si vreo 15 masline verzi (feliate) umplute cu gogosar.


Dupa ce s-a rumenit baconul, am pus o mana de rucola taiata marunt si gata. M-am oprit aici. Fara sare, piper...aluatul le contine pe toate.


Am intins foaia, am taiat-o in 4 si am pus compozitia peste fiecare patratel.... Le-am inchis ca pe un plic, le-am "lipit" bine cu ou si susan,  am pus si cate o steluta drept sigiliu, si le-am dat la cuptor pentru 30 minute la 180 grade. Asa arata ... Gustul e indubitabil resimtit si de vecini... Iar daca te mana necazul sa intri-n bucatarie (before baking time), ca un soricel dupa miros, ramai acolo proptit de masa, condamnat de secundar.

Et voila, pachetelo - saratele. Putin marar uscat deasupra si risti sa mori de pofta ! 




Saratele cu branza

Cand vrei sa-ti intinzi picioarele ca un Pasa, sa bei o bere si sa te uiti la un film / meci, sau pur si simplu sa tai niste frunze... musai iti trebuie ceva de rontait, nu? Sau sufar eu de food addiction?  Saratelele astea sunt atat de milostive cu papilele gustative, fac casa buna chiar si cu-n pahar cu lapte acru, asa ca nu stiu si nici nu-mi pasa de obsesii ....

Hei tu ... soccer guy !  da... cu tine vorbesc... poti sa ti le pregatesti singur si in cazul in care Romania se califica pentru Euro 2012, obtii o satisfactie la patrat...  So, tot ce trebuie sa faci, e sa pui intr-un vas 700 g faina, 350 g unt rece ciopartit cu furculita/cutitul, 100 g margarina, 1 lingura cilli, 2 prafuri de sare, 380 g branza proaspata de vaca, 190 g branza cu mucegai, maruntita - de data asta Danish blue, 1 lingura cu varf de susan, 2 oua....si te faci ca amesteci bine... apoi chiar te implici, ca nu-i de joaca daca vrei sa mananci !



Vezi sa nu uiti de oua, musai 2 - proaspete. Mai pui si 100 g corn flakes  zdrobit in palma, hai ca ai putere, nu te da sensibilos si neajutorat. Amesteci repede repede, faci o bila ca o minge de fotbal si o arunci drept in poarta (ai grija pe care o nimeresti) si gooooolllll !!!  Ai trecut cu bine de prima repriza de gatit.... Iti ajung minutele de publicitate, pentru operatiunea asta, apoi timp de-o repriza de fotbal (sau mai mult),  lasi ''mingea" la frigider.


La pauza, scoti  'mingea din poarta'  si pui tata mana pe facalet... asa capeti experienta !  Pudrezi plansa de lucru cu niste faina, si intinzi... Intinzi bine de tot, cam de 1 cm grosime sau mai mult, depinde cum le preferi.. Ma abtin sa-ti dau vreun sfat !
Daca n-ai nici o forma speciala (si sigur n-ai, sau poate nici nu stii ce-i aia) , folosesti o halba / pahar de bere si te-ai scos.. Helloouu, vezi sa nu uiti de foaia de copt... !!  Le ungi cu putin ou si presari niste seminte de susan, et voila... a trecut si pauza, iar tu esti deja calificat pentru etapa a II a : cuptorul. Il incingi cu vreo 5 minute inainte, apoi dai tava la cuptor pentru 20 -25 minute la 180 grade. Si -ti misti repede trupul in living,  la meci, ca doar e repriza a doua..


Dupa minute alea, tragi o fuga pana in bucatarie, scoti tava din cuptor, torni repede saratelele pe un platou si Goooolllll ! Tocmai ai pierdut punctul care califica Romania. Printre toate bip-urile din lume care-ti spumega la gura, te afunzi pe canapea neputincios si incepi sa halesti.... Oricum n-ai altceva de facut, decat sa astepti cu inima-n gat reluarea, sa vezi si tu secventa cu 'pricina'..


PS: Acum nu te vaita, eu am mai multa experienta ca tine, asa c-am facut niste stelute (cu o forma - jucarie dupa care am cotrobait vreo 5 minute prin camera lui Eduard) si a doua tava - saratele invartite, sau nush' cum sa le zic. 


Oricum, sunt geniale... ti se baga singure pa gat.... numai sa-nghiti...  :)) Sa aveti pofta !


Reteta imi apartine.

16 februarie 2011

Cartofi la cuptor cu ceva...

Our minds must be fed.... si dupa deliciul de ieri, simteam nevoia de ceva mai putin insemnat, usor de facut, dar yammy... Si chinuindu-ma sa impac si capra si varza, nu ma intrebati 'cine e ... care', mi-am folosit neuronul care tocmai se desfatase cu o tableta de cioco si mi-a venit ideea... cartofi la cuptor. Helllooou... mi-am zis, eschivata de simplitatea cu care-mi hranesc capriciile... no chocolate for u, from now on...
Asa ca speriata de limitele ce mi le impun, am dat iama prin frigider si am tot scos...
Am incadrat cartofii, pudrati cu sare (vreo 5 - 6 la numar, feliati) intr-o tava de tort :)))  bine unsa cu unt. 


A urmat un rand de bacon, altul cu ciuperci taiate marunt si rondele de rosii. Am turnat 100 ml vin alb, 2 linguri cu ulei, un praf de sare si piper, am pus o folie de aluminiu peste si am dat tava la cuptor pentru 45 minute, la 160 grade.  


Dupa minutele astea, timp in care-mi semnalam ca pot mai mult de atat, am premiat amestecul cu niste linguri cu smantana si fara folia de aluminiu, am pus iar tava in cuptor pentru 15 minute.
S-au bucurat toti 'pretenii' din vecinatatea aluia indopat cu ciocolata degeaba... Am asezat portiile pe niste foi de salata, am presarat putin marar uscat deasupra si mi-am zis ... va tenteaza dragilor? (cu neuronii vorbeam ofc :)). Restul, stiu ca sunteti speriati de 'capriciile mele'.... si de faptul ca mai vorbesc singura sometimes :)))



Oricum.. primesc iar ciocolata !! <  chiar si pentru capriciul asta stafidit??? - veti spune >.. 
DA!  Pentru ca e yammy, yammmy !!!

15 februarie 2011

Fresh de ghimbir, lime si menta verde

Simteam cum ma pandeste o raceala, asa ca mi-am propus sa-i dau cu usa peste nas. Am luat hapurile necesare, dar ma palise gustul ala amar, necrutator de fiecare data. Imi trebuia urgent un fresh vitaminizant dulce-acrisor, asa c-am dat pe razatoare 200 g ghimbir si am feliat 2 lime




Le-am aruncat intr-o carafa si le-am incleiat bine cu 4 linguri cu miere, apoi am turnat 1,5 l de apa cu bulbuci si o frunza - doua de menta proaspata. Am dat 'vitamina' la frigider, ca inca nu ma durea gatul. Am sorbit un pahar dupa vreo... 5 secunde.


I-am rezistat mult, ce-i drept ! Langa delicioasa caracatita cu garnitura de orez ,  
mi-a ajuns direct la corason...

Caracatita cu garnitura de orez

Poveste lunga cu dansa, caracatita.. I ate it once acum vreo 13 ani, pentru prima si ultima data - pana azi. Aveam 2 motani, unul mai zapacit ca altul, care se intreceau zi de zi in pretentii culinare. Ajunsesem sa mancam, eu si colega mea de camera, ketchup pe paine, in timp ce motanii haleau pachetul trimis de acasa, pentru care schimbam 3 'metroaie' pana la gara, ca sa intram in posesia lui. Si cum primeam noi pachet, asa - saptamanal, s-a nimerit intr-un week-end sa gasim printre ouale invelite-n ziare, ca sa nu se sparga si cartoanele cu dulciuri care ne mentineau glicemia la un nivel constant... o conserva! cu o caracatita desenata pe ea... 
Eram in sesiune, n-aveam timp nici sa mestec, daramite sa gatesc. Si oricum, pe vremea aia legam sarmalele cu ata, sa nu se desprinda foaia de varza... asa ca conserva aia (musai am omis virgula) a fost considerata in ziua cu pricina - un super lunch, ce mai.. deliciu nu gluma..  Am halit-o ca purcelusele cat ai zice "sase, vine profa".... cam greu evident, aveam ceva de mestecat la cauciucul ala.... dar in fine, nu ne-a stat nici in gat..  A doua zi m-a intrebat mama ce-mi face Tomita, daca a mancat caracatita.. asta era mai pretentios decat Axl - ce vreti, inca eram fan Guns N'Roses. Am avut un flash in minte cu noi hlapaind conserva cu caracatita pentru pisici si apoi un stop cadru cu un juramant "Ever nu mai mananc caracatita".... si uite-asa au trecut 13 ani....
Pana azi, cand decretez ca s-a spart ghinionul ala..


Am descongelat 500 g caracatita for humans, aici dovada...


pe care am pus-o la fiert pentru 1 ora in apa cu putina sare si vreo 3 linguri cu otet. Intre timp am taiat julien o ceapa mica, jumatate ardei rosu, 1 morcov mic si vreo 5-6 ciuperci din alea mari si le-am trantit in wok-ul incins cu ulei de masline. Am adaugat o mana de curmale, sare si piper dupa gust.


Caracatita gata fiarta, aici dovada...


... am taiat-o frumusel si dupa ce s-au calit legumele, cam vreo 8 minute, am facut-o partasa leguminoaselor de sezon. Am turnat peste amestecul din wok 2 linguri cu otet balsamic si 50 ml vin alb.  


Cele 2 capatani de usturoi, mana de busuioc proaspat, tocat marunt, si 1 rosie maruntita bine, aruncate peste caracatita, au fost cireasa de pe tort.. Am lasat combinatia la foc mic, pana a scazut sosul, cam 10 - 15 minute, timp in care am dat ture- ture cu lingura de lemn prin wok, nu cumva sa mi se arda delicatesa ;)) ..


Si cum stiti deja ca lucrez la patru maini, am pregatit in timpul asta si garnitura de orez.. 200 g orez (un pahar orez- la aproape 5 pahare cu apa) + 1 plic cu zahar brun, 1 lingurita rasa cu sare si piper alb dupa gust.   Et voila, caracatita cu garnitura de orez.


Si ca sa ma citez de mai sus, "deliciu, nu gluma"...
Sa aveti pofta !

14 februarie 2011

Fruit cake

Am revenit cu cealalta dulcegarie pe care am prestat-o de ziua lui Eduard. Fiind sclava timpului, imi era indispensabila o reteta simpla, dar excelenta la gust... o prajitura care sa nu necesite tehnici complicate, ci dimpotriva sa-mi slujeasca doar un vas, in care sa pun toate ingredientele, sa le amestec....si gata...
Mi-am aruncat privirea in "Cakes - Angela Nilsen" - cu care m-am tot laudat in stanga si-n dreapta.. si am gasit o reteta din prima... Dundee Cake - pe care am adaptat-o putin la ce-am gasit prin casa, fiind indeplinite totodata si doleantele de mai sus.


So, primul pas: am facut o crema din 200 g unt si 200 g zahar.


Dupa, am adaugat 4 oua, pe care le-am incorporat bine in crema. Am trantit mixerul in chiuveta si m-am folosit doar de o lingura de lemn; altfel riscam sa raman fara mixer, de la consistenta pe care o capata compozitia in urmatoarele etape....Am turnat treptat 250 g faina, 50 g alune nesarate, 50 g migdale - macinate, 1 plic cu praf de copt350 g fructe deshidratate (curmale, stafide, prune, smochine, caise) formandu-se un amestec compact, care cu siguranta-mi indoia mixerul sau lingura de inox, ca-n Matrix...


Si pentru ca Dundee implica Brandy, mi-am propus sa-l branduiesc bine de tot.. Asa c-am turnat 60 ml Brandy, nu 30, ca la carte. Si pentru ca deja intrasem in priza, dupa atatea ore de pregatiri, am lasat putin cartea deoparte si mi-am facut de cap. Am adaugat un mango, dat pe razatoare, coaja de la 2 portocale si sucul lor, zeama de la o lamaie, 1 lingurita rasa cu scortisoara si una cu ghimbir.


Am dat niste ture prin compozitie, am turnat-o intr-o tava de tort - 26cm diametru-  (you know the drill:  foaie de copt, unt/ulei, faina), am decorat-o cu niste migdale si am predat stafeta cuptorului pentru 2 ore la 180 grade, timp in care am trecut la munca de jos: spalat, aspirat, bla bla... sigur ati trecut prin asta, you know what i mean....;)))


Asa arata dupa 2 ore de stat la caldurica. E lucios ca nasul Mosului, dar nu de la canuta cu vin fiert, ci de la atata branduiala...L-am intepat cu o scobitoare si l-am ametit rau de tot...


Si drept dovada ca a fost delicios, n-am reusit sa-i fac nici o poza in profunzime.. 
... s-a consumat tot...

13 februarie 2011

La Multi Ani Eduard !!! Tort aniversar cu mousse de piersici

 Minunea mea a implinit pe 11 februarie 3 anisori si deja este cu "un degetel mai mare si mai puternic" - quote Edi.

Ii aratasem cu o zi in urma o carticica  cu fel de fel de "torturi"....iar la intrebarea care-ti place cel mai mult,  mi-a sfidat experienta cu o stafie acoperita in martipan si un stup cu albine, dar cea mai apriga dorinta a fost sa execut "niste gandaci".... Super usor !!! Daaa :)) Gandindu-ma ca-mi va trebui un an sa execut gandacii cu pricina.... ca sa nu mai zic de odioasa stafie (de, e baiat mare...si nu-i e frica de nimeni si de nimic).... am inceput sa execut blatul.
 Am batut spuma 9 albusuri cu 5 linguri cu zahar tos si separat 5 galbenusuri cu 5 linguri zahar. In spuma de galbenus am turnat 7 linguri pline cu faina, 1 1/2 praf de copt + 1 esenta de vanilie si vreo 5 linguri din albusurile batute spuma.


Apoi am incorporat cu lingura de lemn restul de spuma de albus, incet, ca sa nu se lase compozitia. Am turnat amestecul intr-o forma dreptunghiulara, (36cm*26cm) si l-am dat la cuptor pentru 45 minute la 180 grade.


Apoi a urmat crema... mousse de piersici. Imi venea sa azvarl cratita cu totul si sa bat repede niste crema la plic (ma fugarea timpul ca pe hotii de cai) dar mi-am pastrat cumpatul si...
Am turnat 4 plicuri de gelatina in 200 ml apa rece... Intre timp am mixat 400 ml frisca lichida cu 200 g zahar pudra si am dat-o la frigider.. Am batut 4 albusuri cu 3 linguri zahar tos si intr-o cratita am pus, la foc mic, 4 galbenusuri cu 2 linguri zeama din compotul de piersici, pana s-a format o crema, pe care am lasat-o la racit.


 Am zdrobit piersicile (fara sirop) dintr-un borcan de 850 g de compot .


Dupa ce s-a racit crema de galbenus, am turnat peste ea albusurile spuma, apoi piureul de piersici, gelatina dizolvata, iar la final frisca. Si pentru ca deja mi se ridicase paru-n cap, pentru ca Edi manca niste corn flakes si vroia sa-i pun si "d-astea''-n crema...am zis sa nu ma stresez degeaba, ca doar nu-i tortul meu si am macinat 100 g corn flakes, pe care le-am turnat in compozitie. Am facut testul cu lingura (adic' am lins-o bine) si n-am fost deloc dezamagita de rezultat... Bravo Edi.  Poze, ioc, n-am step by step...
Am lasat crema in frigider pentru jumatate de ora, timp in care am marcat inceputul unei alte dulcegarii...(cake cu fructe uscate, migdale, ghimbir, bla, bla...vin cu reteta...) 
Apoi m-am apucat de asamblat..Am taiat blatul pe din 3 si nu l-am insiropat. Blat, crema, capsuni proaspete, iar blat, crema, capsuni, blat si putina frisca deasupra, sa se prinda bine martipanul de el, pe care cu chiu cu vai, l-am intins peste ditamai tortura..


 Nici o stafie, nici un gandac...s-a razgandit Edi intre timp cand m-a vazut ca modelam la plastelina aia de pasta de zahar, colorand-o in 5 culori Wilton. Am zis ca-i cel mai simplu sa execut niste floricele, aveam deja experienta...asa ca m-am pus pe treaba. Initial mi-am zis ca 5 sunt suficiente, dar flacaul meu si-a exprimat clar dorinta...multe, multe..si asa a fost. Si-a pus semnatura pe tort, prin stelutele alea pe care le-a executat singur, pe care musai le-am folosit desi n-aveau nici o treaba p-acolo.
 Asa arata cel mai chicios ornament ever, dar pe bune ca a fost overrated de copii si parinti..

La Multi Multi Ani iubire !!



Pentru cei care indraznesc sa-mi critice "opera" , luati d'aici..


Zambetul e pentru toti ceilalti....