www.dulcegarii-culinare.ro trafic.ro

31 martie 2011

Tocana cu mazare, cartofi si carnati

De fiecare data cand pregatesc mancarea asta imi declar amorul pentru wok sau, pana mai acum un an, pentru tigaia mare de teflon. Si musai each time, port o negociere apriga cu ratiunea, la modul "da-ti deoparte conceptul de light, ca nu-i tasty deloc fara niste prajeala in iubitul wok"... Moooamma si ce lupte duc, cu dreapta dau wok-ul de pe foc si cu stanga-l pun la loc... Apoi intervine vocea interioara a lui M (a se citi: ii sticlesc ochii cu gandul la felul asta de tocana).  K, acum c-am stabilit detaliile neapetisante, trec la reteta buclucasa, care e absolut delicioasa, tinand cont ca-i totusi un capriciu stafi.. 
So, se curata vreo 6 cartofi big size, se taie in bucati mari si se arunca in wok-ul incins cu ulei de fleur du soleil si 'celalalt ulei'. Intre timp se taie marunt o ceapa mare ( in fine, o taiati voi, bat-o vina, ca nu se taie singura nici implorata ) si se amesteca in cartofii din wok. Cu un praf de sare se pudreaza amestecul si musai rotocoale prin tigaie, timp de 10 -15 minute la foc potrivit.... ca doar nu facem aici cartofi prajiti... doar ii calim, cat sa-i patrunda aromele uleiului incins..


Era sa uit the most important part.. Aromele alea din ulei sunt blagoslovite de vreo 10 carnati subtiri, taiati pe din 3, musai picanti si plini de arome, prajiti anterior... V-am zis io ca duc o lupta cu ratiunea... de regula ii pun la cuptor, dar nu si acum....



Deci, dupa alea 15 minute de invartit prin cartofii si ceapa din wok...ii rasturnam intr-o cratita, si-i innecam in suficienta apa cat sa nu mai poata scoate capu la suprafata. Cam 10 minute le sunt suficiente; apoi turnam o lingura cu bulion, o cutie cu mazare de 450 g (Bonduelle folosesc eu - prefiarta), carnatii prajiti anterior, 2 catei de usturoi taiati marunt, sare dupa gust, niste firicele bune de cimbru si unele de marar. Ocrotim tocana cu un capac si peste 3-4 minute dam stingerea.























Inca doi - trei cuvinte si mi-am pus lacat la taste:
 tocana asta, chiar daca-i tocana, e o super tocana ! :))

30 martie 2011

Muffins cu visine

Mi s-a facut dor de silicoanele alea colorate, asa ca m-am decis sa le refolosesc.. Retetele pentru muffins nu mi se par deloc complicate, atata timp cat gasesc prin casa ceva care-mi sare'n ochi. Azi, m-au ochit niste visine din compot si de ciuda am aruncat vreo 4 linguri ochi cu visine in 50 g alcohool'.. Dar pana si-au gasit ele utilitatea, a precedat o alta operatiune... mixerul bagat pana-n gat in oua si pudra de zahar.

Compozitia pentru cele 15 muffins-uri, am pregatit-o mixand spuma 3 albusuri cu 7 linguri zahar pudra, apoi am incorporat galbenusurile batute cu 2 linguri unt. Dupa etapa asta, stiti deja: mixerul se arunca unde pica si se foloseste lingura, ca sa nu 'cada' oul. Le-au urmat apoi 160 g faina, jumatate pachet praf de copt1 lingura cu varf cacao, niste rotocoale prin compozitie, imbatand-o la urma cu alcoolul si visina.

Am turnat in forme compozitia si am predat cuptorului stafeta pentru 30 minute la 180 grade.

Nu m-am complicat cu nici o glazura fancy trendy. Am topit simplu niste ciocolata alba, am picurat-o cu un strop de colorant Wilton si gata. Despre colorantul asta nu pot sa zic decat de bine.. e ca o replica 'originala'  Louis Vuitton....intelegeti voi ce vreau sa zic. Io, atata timp cat vad pe eticheta unui produs 'naturel' maltodextrina, dextroza, titan, propilen si alte d'alea ...nu mi se mai pare fresh deloc.. So, traiasca replica ! Si aia are...xxx, dar macar nu se proclama safe si yammy.. Oricum, eu inca n-am murit !!!

Acum c-am trecut prin periplul colorantului, despre muffins-urile asta nu-mi mai ramane decat sa zic:  nu va delectati doar din priviri.  Testati-le simplu ca mine si sigur mai vorbim si maine :))  Si chiar daca au niste alcool, sigur veti fi in stare sa  'drink and drive' ... cu spor :))

Later edit ! sunt bune rau, pa bune ! :))

Reteta imi apartine !

29 martie 2011

Clatite misterioase

Azi pe la 17 m-a izbit o pofta nebuna de clatite. Imi saliva efectiv mintea la o clatita ciocolatoasa si cu gandul ca voi ajunge abia la 20 acasa, am tastat in gluma un mesaj...."Provocare: Mi-e pofta de mor de clatite... azi tu le faci.. !?" si l-am predat undelor electromag... Ever nu l-am vazut pe M. bucatarind, si gandul asta combinat cu pofta nebuna de ceva dulce, m-au facut sa vad putin mai mult decat rosu in fata ochilor.. Asa c-am mai scris unul..  "Ai tot ce-ti trebuie in casa.... fa mai multe sa-ti ramana si tie :))) "  si am dat send !!   Pana la 20 cand am ajuns acasa, am avut a caruta de ganduri asincrone...acum infulecam o clatita, peste 5 secunde il vedeam pe  M. condamnat la foame vesnica daca nu s-a lasat provocat.. Oricum m-am pregatit si i-am cerut lu' nenea de la magazin, cu niste ochi bulbucati, un borcan mare cu dulceata de gutui si o cutie cu Finetti, desi cred c-ar fi putut lejer sa citeasca-n ei, ca-ntr-un glob de cristal..   
Ding dong, ding dong.....  in mijlocul bucatariei cu un polonic in mana si un teanc de clatite pe o farfurie era Mos Craciun...cu plete dalbe de faina.... jos palaria ... 
Reteta a luat-o de pe net :) mi-a raportat vreo 4 oua, lapte, sare, zahar si faina cata trebe !! ...Hohoho :)))  Declar ca sunt cele mai bune clatite pe care le-am devorat ever... gustoase, pufoase si muulte...

Aratau prea minunat ca sa nu postez dovada, asa ca am trantit io repede, pe cele doua clatite pe care le-am beut dintr-o inghititura, cate o lingura de cioco si una de dulceata...  Porceala, dar la ce vise desuete ajunsesem sa am cu clatita, era musai sa-mi potolesc emotiile la patrat... Le-am asezat repede pe farfurie,  le-am facut o poza...si gata... ne-am pus pe mancat ...


Nu stiu cum, nu stiu ce, nu stiu cand, dar sigur provocarea trebuie sa aibe repetitie...  vorbesc si scriu ...Aud un 'wtf ' pe fundal... ignor si amplific: saptamana viitoare ce bunatati faci? !! Stiu ca e prima clatita, am apreciat 'truda',  am dat pupicul, dar n-o sa ma las usor de impresionat. :)) ??!!   Hohoho...:))

Pe voi cu ce va farmeca iubitii // 'ce vraji mai fac fetele' ???   

28 martie 2011

Platica la cuptor

N-am ce sa zic despre platica...decat ca-i halucinant de buna pregatita in modul asta...Cine a servit-o asa, stie despre ce vorbesc, cine nu .... nu stie ce pierde. 


Am folosit o platica de 1,2 kg. In fine....atat avea cu cap si coada...dar cum tava mea nu-i permitea sa se rasfete in voie... i le-am taiat de la radacina (a devenit un hobby deja, decapitatu' asta)... So, in vasul de yena am asezat un pat dintr-un mix de ceapa verde si usturoi (o legatura din fiecare, cam 6 fire cu totu').


Am mozolit cu sare platica aia mare si carnoasa  (daca-i mica...mai bine o prajiti ), i-am indesat prin burta ceva firisoare de ceapa si usturoi, si apoi am pregatit-o de somn. Dar nu inainte de a-i face-o baie in 15 linguri ulei si 200 ml bors de putina. Fresh, nu? :)

Si cu toata sarea de mare si spumantul de mai sus am dat-o la cuptor, cu o folie de aluminiu peste, timp de 30 minute la 180 grade. Dupa, i-am dat folia jos, ca sa mai prinda culoare, am turnat inca 50 ml bors .... si de cel putin 4 -5 ori (intr-un interval de inca 30 minute de stat la cuptor) am udat grasanul de peste cu sosul din tava.  Intre timp, mamaliga isi astepta si ea randul spre gura..  
























E o nebunie platica asta... Zama aia de bors care patrunde si fragezeste pestele si aromele leguminoaselor sunt suficiente pentru a urca platica pe podium.. Ssstt, un secret... nu-i place sa fie singura acolo... admit ca are nevoie de niste mamaliga, dar si de voi... ca s-o ridicati in 'slavi' cand o duceti la gura ...

26 martie 2011

Tarta cu dovleac

Am lasat prea mult in spatele reflectoarelor aceasta minunata leguma. Bunica stia la ce-i bun bostanul, cand ingrasa purcelusii pentru Ajun de Craciun :)) dar asta nu-i pentru bebelusi de purcelusi, garantat.  Am primit certificatul de calitate :) insotit de reteta asta minunata, de la mama. E una din dulcegariile cu care-mi alinta, adesea, poftele copilariei.

Pentru inceput aveti nevoie de o bucata de dovleac de 900 g

O curatati ofc, ca doar nu-i pentru bebelusii de mai sus; spalati feliile si le asezati pe un prosop, cat sa se scurga de apa. Dupa ce dati bostanul pe razatoare, il transferati intr-un wok (in care ati 'inmuiat' la un foc mic 60 g margarina - daca tineti post / sau unt), alaturi de coaja rasa de la o lamaie, 2 linguri pesmet, 1 lingurita praf de scortisoara, 15 linguri zahar si 15 ml esenta de vanilie. Atingeti atemporal c-un bici (a se intelege lingura) caleasca infierbantata a cenusaresei, timp de vreo 30 minute si pana la miez de noapte sigur va alegeti (cel putin / cel mult) cu o minunatie de placinta.

Reteta am modificat-o putin... ca era pe biletel un aluat facut in casa. Eu n-am avut timp, asa c-am folosit o foaie grasa de placinta fara ou, de 450 g. Si daca-i bal, bal sa fie.. Am pus o foaie de hartie intr-o tava de tort, am intins foietajul  s'am mimat dansul...  

Am taiat marginile foietajului, si cu ce-a ramas am facut rotile de la 'caruta' si ca orice masinarie care se respecta, inca una de rezerva si-o steluta... Stiti voi, in caz ca depasiti viteza admisa, sa aveti un strop de magie  la-ndemana si niste bilute maruntis :))

Am sters urmele cu 2 pumni de pesmet amestecat cu unul de nuca macinata si 2 linguri cu zahar (n-am poza, dar aveti dovada la final :)) si am pus placinta in cuptor pentru 1 ora la 180 grade. Dupa, am lasat-o la racit. Nu va grabiti ca fetele mari la maritat, ca sigur nu e bine... Aveti putintica rabdare... cam o ora, sau pana se raceste...apoi o insemnati cu un strat gros de zahar facut praf. 

Si daca te simti Cenusareasa, te alinti cu o bucata, fix pe la un miez de noapte si cine stie..... daca nu te-ai 'grabit' deja  ?!  lasi usa deschisa s'un bilet cu urmatorul message pe ea.....

Va ispitesc cumva ..... cu  o felie de tarta  ?? ;)


22 martie 2011

Fasole batuta

Haosul din Libia, cutremurul din Japonia, care ar fi ras Romania de pe suprafata Pamantului, niste deadline-uri care-mi soptesc ajutooor, si mai ales KEO    care mi-a urlat ore bune-n casti ....ca din probleme pot sa evadez....toate m-au zgaltait azi, mai mult ca ieri, din temelii. Si guvernata de: vreau sa stiu c-am trait inainte sa mor... mi-am amintit  de  vorbele a friend of mine:  toate prajelile din lume sa vina la mine !! .. asa ca: sa vina acum!.  Ce mai conteaza ca nu-i sanatos??


Am pus la fiert cat m-a lasat mana, cam 300 g, si mi-a suportat mintea ficatului.... la fasolea minune ma refer. .... Cat despre ceapa ... am pus 2 - sa fie,  taiate marunt, in caz ca vine razboiu'  si n-am sa pot sa ma'nec intr-o sticla de vin.

Am prajit-o de i-au sarit fulgii in ulei de floarea soarelui rasare, apoi am turnat o lingura mare cu bulion1 cana cu apa fiarta, 1 varf de cutit cu praf de scortisoara, sare, piper alb dupa gust si am lasat sa dea in clocot pana a mai scazut nebunia de sos si mi-a intrat ficatu' -n fibrilatii, doar la gandul ca pot..... Am blenduit bine fasolea, pusa asa treptat, cu o lingura - doua - ulei de masline si un catel de usturoi pisat.


Si-n cele din urma, am turnat pe fasolea batuta .. prajeala imbalsamata cu patrunjel proaspat, tocat....s-apoi m-am pus pe mancat...

Mai pofteste cineva la fasolo - vitamine... ???


20 martie 2011

Plachie de crap

Mancarea asta imi aminteste de buna mea. Acum probabil ma spioneaza de undeva de sus si se-ncanta vazandu-si reteta respectata intocmai, cu mine la aparate. Era toata un zambet, asa ca s-ar cutremura tastatura, daca mi-ar cadea o lacrima pe obraz, si n-as zice povestea asa cum ar fi zis-o ea.  Se dadea in vant dupa povesti, iar io si sor'mea dupa povestile ei ..  era fiica de pescar .. you know what i mean.  Mancarea asta nu e plasmuire, e realitatea oamenilor din Delta, pastreaza ceva din vraja si priceperea lor. Astia sunt pestii ... 2 crapi cam de 1,5 kg amandoi..  Laptii aia sunt cu dedicatie pentru mine... nu-i puneti la socoteala, va rog ;).  

O sa prind tupeu o data si-o s-aduc un disc si-o piatra ..si o s-o fac lata in apartament... candva. Asa, fara disc si spatiu, i-am decapitat si taiat cat sa-mi incapa in vasu' modern de apartament... wok-ul tata, da...  Pestele manjit bine cu sare mare (de preferat, daca nu, merge si aia fina, acu ce sa zic) i-am prajit in uleiul bine-ncins. Wok-ul e genial (desi contrasteaza putin cu ideea de pregateala pescareasca)  pentru ca nu-i permite pestelui sa se lipeasca de tigaie si sa nu se mai dezlipeasca de ea. Orice peste se prajeste o singura data pe o parte... dar stiti asta deja, da?  Ever nu -l trantiti prin malai sau faina.. nu-i place deloc asta...garantat. E doar el cu el, niste ulei, o vorba dulce si-i ajunge.

Cat timp stai prin bucatarie sa spionezi crapul, te umpli de respect. Mirosul ala dulceag de crap, iti invadeaza toti porii, asa ca, daca nu te saturi cu pestele si te supara vreun deget...garantat mai ai ce manca..  Eu zic sa-ti pastrezi totusi dejtu' si sa te apuci sa tai 2 cepe mari, 1 ardei verde si cea mai grasana rosie pe care o ai. 

Acum c-au disparut laptii, iata si crapul prajit.

Sa nu te bata ghinionul s-arunci uleiul din wok, ala putin care a ramas, ca te-ai lins pe mustati degeaba, eventual mai adaugi.. Il lasi acolo, scoti doar pestele, pe care-l ascunzi undeva sa nu ti-l fure pisica, si arunci ceapa aia de mai sus in tigaie... O lasi cam 5 minute, amestecand prin ea, apoi pui ardeiul si rosia, mai dai doua ture prin wok ca la stadion, adica repede, ca sa castigi ofc.. si torni 2 cani cu apa. Vezi sa nu uiti de sare si piper dupa gust (ai grija la sare; pestele a mai lasat si el prin ulei ceva din ea). 

NU folosi faina, foi de dafin sau alte nebunii. Crapul este el insusi o dulcegarie, asa ca n-are nevoie de nici un companion.. in afara de niste tarie.. Lasi legumele pe foc pana mai scade apa, apoi trantesti o lingura cu bulion de casa si-l mai impartasesti cu o cana cu apa. Astepti sa dea o data in clocot si daca ai respectat instructiunile intocmai, o sa-ti arate sosul exact asa...

Inchizi pisica -n cusca si scoti crapul la interval. Il faci partas sosului, cu o mana de patrunjel proaspat tocat. Il 'insiropezi' cand pe o parte cand pe ailalta, pe foc fiind cam 4-5 minute si apoi il stingi. Trantesti repede o mamaliga si te vezi deja in Delta la crosetat povesti. Cum mancare-i fudulie, beutura temelie, nici n-am observat ca mi-am dereglat punctul de focalizare... asa ca la mine, de data asta, centru e stanga !:)

Cand facea buna mea plachia asta de crap si pisica statea incrucisata, cersindu-i o bucata. Nici Tigrutzul meu nu s-a dezis, cred ca mai avea putin si vorbea daca nu-l serveam la timp.. 
E, acum e partea cand ai musai nevoie de degete.. Uita de conveniente si foloseste-le.. ca sa mananci si sa le lingi.. Ai grija sa nu uiti ca un vin bun sau o tuica de tara, sunt exact oaza de (ne) liniste in care se poate pestele 'scalda'.  

Si pentru ca tot vine dezlegarea.. sa invit la o plachie de crap, á la buna mea..

18 martie 2011

Placinta cu branza, stafide si menta

Cand ai niste branza proaspata prin frigider, si no time at all sa te dezminti ca poti mai mult decat o placinta rapida de' menta cu branza, nu cugeta prea mult, mai bine deloc! .. ca ai pierdut deja niste minute bune, iar placinta asta e o adevarata minune. 

Mai cu seama, avand un pachet de foietaj scos din congelator cu niste ore-n urma, te-apuci de branza, o pui intr-un vas mare, ca de, ai vreo 750 de grame, spargi 5 oua, adaugi o mana de menta verde din plic-ul care urla dupa tine sa-l rastorni in branza, 50 g de stafide aurii, 10 linguri cu zahar si la sfarsit, but not the last, 10 linguri ochi cu sirop ispititor de menta

Amesteci si deja salivezi. Nu ezita daca-ti doresti sa saruti lingura atinsa de cremoasa compozitie. E ceva ce-ai mai simtit candva.. Trezeste-te odata...da, e dragoste la primul gust, la primul sarut nebun cu branza cu menta. Iti revii treptat, dar nu te forta sa-ti revi brusc, si dupa ce mai dai cu lingura prin patimasul prim sarut, arunci 2 linguri cu malai  si-nvarti cu patos.. fiind partas demult..

Si-n tava in care ai asezat o foaie de hartie, unsa cu putin ulei si-o dara de faina, intinzi un foietaj din cele doua pe care le ai dintr-un pachet de 900 grame. Torni compozita, o acoperi cu celalalta jumatate, si o intepi putin cu furculita, invidios fiind pe ea c-o sa-ti pastreze atingerea, in timp ce tu n-ai sa-ti afli linistea timp de vreo 45 - 50 de minute. 

Apoi o acoperi cu-n praf de stele alb, adica zahar facut praf si dupa ce poti s-o atingi, 'nemaiarzandu-te' pe dinti, .. te-nfrupti, saruti, atingi, mananci si iar saruti... .... si iar atingi si iar mananci ...


16 martie 2011

Mi-am pus buton ca sa fiu cul

De cand ma / va dulcegaresc, am devenit o alienata aflata sub imperiul "I don't need to have my feet on the ground". Cu doua luni in urma, eram setata pe creioane colorate pentru ochi, pensule / vasilina de buze, tzoale - unele inca etichetate ce-si asteapta frumos randul in sifonierul prins cu dibluri d'alea care-nfloresc in beton, nu cumva sa se pravaleasca pa mine, cand ating vreo rochita ceva.. 
Eram in trend atunci si ma socam ca sunt in trend.  
Acum port niste bocanci de cazarma si tranzitez granita cu farfurii, forme siliconate for dulcegarii, paste funditzate (de parca in RO nu's...dar ce culori.. ce forme..ce marimi...povesti d'astea, in fine ..). 
Acum sochez vamesii PUNCT cu cea mai desperecheata colectie de farfurii.  So what? Isi dau ei jos textila ca am depasit eu limita admisa la bagaj si am avut niste bug-uri la strategie avand NO money pentru extra kile?? No way... tot eu imi arunc tzoalele intr-un cos prin vama, recuzita cul - dupa care topaiam ca un copil mic, acum vreo 3 -4 luni in urma, strigand ajutooor... in urechea cuiva prin magazine.
In week-end am intrat intr-o panica sora cu moartea, cand mi-au disparut toate butoanele si boxul de face. Au astia dreptate cand zic ca face-ul e evil.. E evil daca nu-l ai ! da ! :))). Am stat o ora calare pe coduri, am gugalit toata blogosfera romaneasca si nu numai in cautarea unui raspuns, timp in care am fost beyond the borders, intr-un loc intunecat unde am primit amenintari cu kilareala... "la ce-ti trebe box de face?...sa-ti moara capra vasilico, esti mult prea mica." Pai da ma.. Da... cum pot sa cresc eu mare fara un dejet d'ajutor ??... jur ca nu iau toata mana, decat daca mananc ciuperci offshore...:)
Acum juma de ora, m-a izbit pretena cu o intrebare.. tu de ce n-ai fata buton de print ?
What ?!?!? Nu sunt in trend? :))) Ce buton mai e si ala, unde il gasesc, cum il cumpar, cum il colorez... ?? 
L-am gasit in primul 'magazin' deschis la un search pe goagal cu 'print friendly'. E gratis... ca sa vezi ce chilipir (si chiar daca-i tentant...nu-ti lua toate butoanele in culori diferite ca toate fac acelasi lucru), poti sa-l  'colorezi' si sa-l  'imbraci' cum vrei...
Acum ce mai conteaza ca doar my lovely friend e doritoare de printuri friendly?
Si chiar daca pe restul cu caprele nu-i intereseaza de butonul meu, io ' l las sa fie acolo, sa ma mentin in trend. 
Acum il inteleg pe Partizan  cu....

Am cu ce, ma !
Ma, am cu ce, ma !
                Ma, ma ma...! Am buton de print :))))))   



Paste cu pui

Usor de facut si absolut delicioasa. Arunci in wok-ul incins cu putin ulei (5 linguri am pus eu) 400 g piept de pui taiat bucati, cateva fire de ceapa verde, a se intelege o legatura, si amesteci pana se 'moaie ceapa, cam 5 minute asa. Adaugi 2 ardei copti feliati dupa plac (asta daca ai rezerve pregatite, de tine sau mamitza, daca nu improvizezi cu dovlecei, sau alta prospatura), sare si piper dupa gust si le lasi in plata lor cam 10 minute, dar mai tragi cu ochiu si cu lingura prin wok sa nu arza focu' gaina.



Apoi o inneci cu 300 ml vin alb, o lingurita bulion si presari putin ardei iute, in cazul meu pana cand neuronu-mi spuse stop. Si daca tot esti cu planseta-n mana, taie s-un catel de usturoi, sau doi, dupa plac.























Dai cateva rotocoale prin tigaie si lasi cam 20 minute la foc potrivit, tocmai bine cat sa se imprieteneasca puiul cu vinul. Apoi il purifici condimentandu-l cu usturoiu' al de sus si o mana de patrunjel proaspat, tocat marunt.

Intre timp ai fiert deja pastele cu un praf de sare. Multe sa fie, asa pentru 2 - 3 portii.
 Amesteci totul si te proptesti in farfurie. 


Et voila..























14 martie 2011

Omleta cu fructe de mare

Doar raportez ce-am mancat ieri dimineata si ma car. A fost un fel de.. eat and run.. Ma trezisem cu dimineata pe sub gene, si nici bine nu facusem ochi, ca m-am si apucat sa tai o ceapa pe din doua si o bucata de ardei. Vroiam omleta...simpla sau cu ceapa, si asa a fost pe jumatate.


To complete the task, am scos un pachet bocna cu fructe de mare  (200g), si l-am lasat pe nenea Samsungu' sa-si faca treaba cu descongelatu'.

Am uns cu unt o tava siliconata, cu o marime cam exagerata, si-am pudrat-o 'excentric' cu putin malai..

Am mixat rapid 4 albusuri cu un praf de sare si putin piper, adaugand pe urma galbenusurile. Am cedat mixerul, si-am incropit next fructele de mare (trecute putin prin foc) si legumele; am invartit lingura prin asocierea aia minunata si am predat apoi stafeta focului..

Intre timp am rupt niste salata verde, am stropit-o cu putin ulei si un firicel de sare, si dupa cele 30 minute de stat la caldurica, ne-am asezat la masa si am papat omleta-n tihna..

Enjoy!


11 martie 2011

Cake cu unt de arahide

 Nu v-am onorat demult cu ceva dulce, cu all inclusive - lapte, oua, bla bla, asa ca-i musai sa-mi spal pacatele cumva.   Declar ca sunt o pasionata a untului de arahide, asa ca amenintati-ma cu virulenta si complicitate, in case you also  'like it'.  





So, intr-un vas am mixat 230 g unt cu 240 g unt de arahide, plus 400 g zahar, timp de cateva minute.

Dupa etapa asta, am spart 5 oua-n compozitie, si-am mai mixat putin. A urmat, in ordine: un pachet jumate praf de copt, 150 ml lapte, 430 g faina, inchegate bine, cu lingura, ca-n poza asta, de v-o prezint..


Am separat compozitia in doua vase, nu de alta, da-mi place sa ma 'balacesc';  intr-unul am pus 3 lingurite cu ness, iar in celalalt... all +e-uri !


Yesterday, n-am gasit nici praful de pe toba, in desaga mea cu flavors, daramite praful de cacao. My friends and I admit ca sunt o ciocoholica, ce-si perfuzeaza zilnic cate o portie strasnica de cioco; asa ca nici n-am sesizat cand s-a terminat 'butilca' cu cacao. Mi-a ramas improvizatia si brusc  all my troubles seemed so far away.... so, am pus la topit 100 g ciocolata alba + 1 varf de lingurita colorant alimentar Wilton, nuantand astfel compozitia numaru'  2.


Acum urmeaza partea "de-a joaca prin bucatarii". E ca la alba - neagra, sau porto - alba, numai ca ai voie sa trisezi - stabilindu-ti locatia. ;) Pierzi doar daca folosesti o tava de copt mai mica de 24cm pe 34cm. E atat de increzuta prajitura asta, incat da p-afara intr-o tava care nu-i pe plac, si te-ai scos... mananci direct de pe gratarul din cuptor..:))  Asta-i partea neprelucrata, nu mai strambati din nas...   In varianta cu cacao, chiar si partea asta-ti face cu ochiul.


Apoi m-am jucat precum un bebelus cu lopatica-n 'nisip', fara sa ating marginile hartiei de copt, am aruncat niste ness deasupra asa, ca sa sfintesc locul, si am dat-o la cuptor pentru 50 minute la 180 grade, sau testul cu scobitoarea..


Dupa ce s-a racit, am pudrat-o cu zahar, am gustat o feliuta - doua - haide trei, apoi m-am suit pe matura si gata !  v-am spus povestea toata.


Enjoy!

Reteta imi apartine !