30 septembrie 2011

Concurs - "Cutitele ceramice ne usureaza munca"

In ultima vreme in loc de flori primesc cate o farfurie! Da, da .. nu un set, ca n-am nevoie;)
O farfurie pentru fiecare zi de primavara, o cescutza pentru fiecare zi de vara .. Cutitele cica nu se daruiesc.. ca se lasa cu interpretari, (absurd as zice eu ;)) ... ci se castiga in CONCURSUL organizat in apetisanta casuta a Bucatareselor vesele!

Nu da nimeni cu barda like-ului de FB, e cu jurizare .. hmm veti zice si mai greu ... parol ca da!;) Dar ma-ncumet si eu!! Poate cu astea nu-mi mai tai buricul dejtului, ci-mi lustruiesc unghia si-mi armonizez miscarea .. si astea fiind spuse va imping de la spate si pe voi.. Mai e putin timp .. mai exact pana pe 2 octombrie!

Si de altfel cum as putea sa lipsesc cand stiti cat de mult pretuiesc VANATA!! Asta-i cheia - preparatul ce-o include pe my preciousssss!!

Ofc Calzone sa fie (http://www.dulcegarii-culinare.ro/2011/09/calzone.html) ca-mi transpira limba-n gura dupa el!  Succes tuturor participantilor si ofc mie !!;)  Ca n-am cutite ceramice si vreaaaau si euuuu ! pam pam




29 septembrie 2011

Calzone

Cui nu-i place calzone sa graiasca acum, sau sa taca in vecii vecilor! Ma intreb oare cine nu pofteste asa isprava? E ca o shaorma impaturita cu de toate, numai ca lipia-i pizza, iar cina e la-ndemana pe farfurie sau in mana ;) .. un melanj perfect!  ...voila!


Si cum vara a ars cu valvataie, ne-a incantat cu fructe si legume fel de fel (desi la mine nu s-au prea vazut ;) le-am mancat pe ascuns, va zic eu !) m-am predat cu sau fara gratie toamnei, ademenindu-va cu isprava asta faina, unde mai pui ca-i Provocarea Dulce Romanie a lunii septembrie, si mai cu seama ca pana-n octombrie gasim vinete de-ale casei! Ce-o mai urma, va zic eu ;) Si despre cate n-as mai vrea sa va scriu, despre Ratatouille si multe alte bunatati ce-o contin pe my lovely vanata, dar pana una alta vorbim despre o bunaciune de calzone ce-o contine, ca doar stiti deja sau, daca nu, luati d'aici povatza si reteta: I love vanata!


Pentru blat asigurati-va din timp cu urmatoarele: 280 grame faina alba, 16 grame drojdie proaspata, 2  linguri pline cu ulei de masline, 170 ml apa calduta, un praf de sare. Puneti ingredientele intr-un vas (separat amestecati intr-un pahar drojdia proaspata cu apa calduta.. apoi o turnati peste aisbergul de faina) si incorporati ingredientele pana se formeaza aluatul.


Ungeti un vas cu putin ulei de masine si lasati acolo bila de aluat pana-si dubleaza volumul.. sa tot dureze operatiunea asta in functie de temperatura, da sau ba? Cam juma de ora as zice eu sau chiar mai bine, depinde ce mai trebaluiti intre timp. Atunci am pregatit si minunata pissaladiere, asa ca aluatul din spate ii apartine.. Asa arata umflata toata-n pene..


Despre invelisul asta e rau de bun, dar al naibii de rau ... ca-mi da batai de cap, nu imediate recunosc, si pentru ele numai cantarul e de vina ;) Acest smartASS al tehnologiei moderne ce functioneaza pe baterie, nu ezita sa-mi arate cat si sa-mi aminteasca cum si de ce! Evident i-am facut felul ! Daca aveti probleme faceti ca mine .. ;) Si cand o sa va intrebe copiii "mamiiii de ce vorbesti cu oglinda??" Spuneti-le.. pentru ca sunteti niste divete si incercati sa credeti si voi asta!?! ;))

Ii subtire ca o lipie, ziceti voi?? ;)) Pai dara, noi ce vorbiram mai sus? Vreau sa-mi intre pe trup si la anu rochita d'acu ;)) Dar va garantez ca n-o sa vreti mai mult aluat de atat.. E ca un corn barosan umplut zdravan cu de toate p-un diametru pe cercul groazei de 28 cm - cam pe atat as bate palma dac-ar fi perfect, dar nu-i ;).


Cat despre umplutura e timpul sa vorbim acum:

Incingeti nitel 50 ml ulei de masline intr-un wok, curatati 2 cepe potrivite si le taiati julien, o vanata mititica de fix 350 grame - raschetata in cap si coada, in rest prezenta cu trupul si coaja ei.. Deci cubulete scrie pe ea, plapande, parfumate aruncate clar in wok sa nu se prinda nika, impreuna cu bucatile de ceapa, 3 catei de usturoi pisati, 1 ardei foc de iute feliat, 50 grame sun-dried tomatoes intregi = adik rosii uscate la soare  (Sacla Italia am folosit eu) scoate asa din ulei si montate peste cubuletele de vanata. Toate astea sotate hmm cam 8 minute la foc potrivit. Atat! Apoi aruncati peste legume 1 lingurita (cam plinuta as zice) cu sare de mare musai ... ii da un gust asa de buuunnn, amestecati si le uitati putin in wok.


Dupa ce s-a umflat coca-n pene vreo 30 - 40 minute in functie de caldura, (timp in care s-a racit si umplutura, ca altfel va topeste coca ;)).. va spalati pe maini, faceti putina mizerie cu faina pe masa de lucru, framantati coca, rupeti aluatu-n doua, ca doar ne facem ca muncim, nu?.. si intindeti pe rand cate o foaie.. V-am zis mai sus.. cam 28 cm pe diametru.. dar nu tineti musai sa va iasa perfect rotunde, sunt bune si strambe parol ca da !;).


Amu vine si treaba cu porcu.. .cam slabut el in persoana celor 100 grame dar ii haiducesc frate si mai clar cotlet... il feliati dupa plac, il amestecati cu legumele si chiar daca o sa spuneti ca sunt calica nu puneti mai mult de atat ca o dea pe afara porcu sau legumele.. Iar daca va ramane putina umplutura (da sa nu faceti asta, ca intra da, da!!) .. o mancati fratilor nu stati pa ganduri !! Mai vin colea si 100 grame mozzarella taiata si asta cubulete, aruncate-n umplutura ca s-o facem lata dara, ca despre calzone ii vorba nu de vreo mancare desueta ce-o ignora, da?

Deci, suntem in etapa aluatului intins.. Dupa ce intindeti cate o bucata din aluat, il mutati pe tava mare de cuptor in care veti coace cele 2 calzone, altfel va treziti cu toata umplutura printre degete si coca rupta-n sapte capete? Hai ca rimeaza, o las asa. ;). Eu am pus si foaie de copt, ca cuptorul meu e mai smartASS decat cantarul si mi-e frica rau de el! Voi faceti cum credeti, dar io as zice ca nu va costa nika daca-mi urmati sfatul?!;)

Umpleti juma de cerc cu juma de umplutura (largiti cercul daca simtiti ca-i trebuie), lasand cam 2 cm liberi pan' la margine,.. inveliti umplutura cu pledul de aluat ramas neatins, ungand marginile cu putina apa, sigilati-le cu mana sau ajutati de furculita.. e mai practic asa dar cine umbla dupa ea, in fine... Ungeti apoi calzone cu putin ulei de masline si le bagati pe amandoua in cuptorul zdravan incins din timp la 220 grade pentru 15 minute.. hai 20 daca aveti cuptor ca-l meu;)


A da, eu n-am pus sos de tomate si tare v-as ruga prima data s-o faceti ca mine asa... n-o sa aveti nevoie nici a doua oara.. e perfect asa!;) Iar daca-i post moaamma sa tot vina !! Chiar daca excludeti proteinele nu aveti de ce va plange..  Apoi ca sa fiu sincera, va cam mint! O sa plangeti langa pradatorii acestei minunatii daca nu le scapa o bucata neatinsa! Daca o sa va placa? Apai sa tot mancati imparateste direct de pe fundul de lemn din ograda.. Cine mai are rost de farfurie cand papila cere, gura striga, raurile curg a ploaie-n gura si simturile se aventureaza dirijand miscarile membrelor superioare?


M-am suit in locomotiva ca ma trage Edutu de fusta si trebuie sa-mi iau trenu in primire... uuuu tuu-tuu-tuu-tuu... sau cum zice Edu.. uuu ciu-ciu-ciu-ciu.. !;))) Adevarul e ca asta primesc cei care nu fac calzone.. ;)) Ha!ha!!;)




21 septembrie 2011

Peach Tarte Tatin = tarta Tatin cu nectarine, da!:)

Va amintiti vorba aia din popor "da-mi Doamne mintea de pe urma?'' Ei da, io am ajuns s-o culeg de pe buzele bunicii inainte sa deschida gura.. Si asta nu in perioada amintirilor din copilarie, caci atunci auzeam printre dinti un "Nu zaietz, nu pagadi!!!", ci mult mult mai tarziu.. Mah si nu ma abat de la subiect. Totul are o legatura, nimic nu e intamplator, corect sau ba? Cu plecaciunile de rigoare mi-am inghitit vorba si ignoranta acum vreo 3 ani. Pana atunci tarta Tatin nu mi-a trezit nici o inspiratiune si ma gandeam .. ''ei na, Tatin.. mare branza, ce grozavie poate fi asta?''. Spuneti si voi... eram sau nu in toate facultatile mintale?:) Cine poate ignora asa ceva?!? ;)


Prima data am mesterit-o by the book... cu mere ofc! Ca atunci cand in titlu gasiti doar cele 2 vorbe Tarte Tatin... 'ii clar coplesita cu mere (Golden si Ionatan reprezinta combinatia no.1 in materia asta... fara cacao in blatul de tarta, ca nu prea se dau la pace!)...

Dar jur pe rosu = (adik') =  incercate pe barba mea si a familionului, ca puteti folosi la fel de bine.. si chiar mai bine pere, piersici / nectarine in combinatia de mai la vale, caise, gutui coapte bine si combinatiile dintre ele..  Poate mai sunt si alte vitamine care va fac cu ochiul, desi intre alte fructe si tarta asta rasturnata, din punctul meu de vedere, e un abis.. Cea mai faina afinitate pentru acest aluat cu cacao / ciocolata o regasiti in pere si aici de fata nectarine... De ce peach tart? Ca suna al naibii de bine, ca i'm a freak cand vine vorba de puful de pe piersici / caise si atunci am renuntat de mult sa le cumpar/ mananc daca nu-l am pe neinfricatul deschizator de drumuri langa mine. Deci ramane peach tart, da?... dar ea-i cu nectarine toata ziua, sa retineti asta dar si ca-i rau de buna, da rau de buna!! ;) Acu' lasam vorba deoparte, chiar daca n-am mai deschis de-o saptamana gura si trecem mai departe.


Acum ca v-am destainuit combinatiile, nectarinele, fie ele bine coapte sau nu, fac casa asa de buna cu ciocolata... de numa' te lingi pe degete si musti intr-una!!

Intai preincalziti cuptorul la 190 grade si va ocupati de aluatul de tarta, ca trebuie sa-i dam un avans de vreo 30 minute-n frigider sa mearga treaba ca unsa si sa-l intindeti lejer. Notati asa:  140 grame faina, 30 grame cacao, 110 grame unt rece, 30 grame zahar, 1 ou mare s'un praf de sare...  

Puneti intr-un vas faina, cacaua, sarea, bucatile de unt rece si amestecati ingredientele cu mana pana se formeaza niste faramituri mari de coca.. deci nu prea mult, ca pica greu la articulatii !


Apoi adaugati zaharul si oul si amestecati.. tot cu mana aia, da?  


Formati bila cu pricina si sut in poarta frigiderului cu ea.. un gol de 30 minute.. sa tot urle familionul.. hai cu tarta!! hai cu tarta!!  Sfat: ignoranta e o binecuvantare!! Retineti si vedeti-va de treaba mai departe!? ;) Ca nu-i timp de stat.. iar magia descoperita din greseala de Stephanie Tatin, pe la 1898, se desfasoara in timpul asta...
In cazul dulcegariei de fata, am mixat la platanele focului variatiunea preferata a men-lui meu... "maxim de grozava" - ca sa-l citez ;)) E scurt la vorba dar precis ! ;)


Coafati 3 nectarine / piersici / pere mari - da mari sa fie da? :  le dati jos textila, le faceti o lobotomie si le feliati!


Pentru genul asta de tarta, folosesc de regula forme de silicon.. sunt mult mai usor de manevrat la rasturnare = umila mea parere! Puneti direct in forma 100 grame unt si 80 grame zahar - de inima eu ca o iubi tare. Pe sageata lui cupidon are un 21 cm.. retineti aspectul ca altfel tarta va fi foita de tigara .. si it's bad to smoke, nu-i asa?!? ;)


Bagati forma in cuptorul preincalzit din timp si o lasati acolo minute bune (in functie de cat de nebun e cuptorul fiecareia) pana incepe zaharul sa se caramelizeze.. sa tot zic vreo 15 minute? Intre timp razuiti 50 grame ciocolata si daca nu ati coafat nectarinele acu ii vremea!




Apoi asezati frumusel feliutele de nectarine pornind din centru formei si daca nu mai aveti spatiu si totusi v-au ramas felii cum mi s-a intamplat mie.. taiati cubulete feliutele ramase si aruncati-le deasupra! Tot din centru inspre margine / sau invers, cum va vine mai usor, inveliti nectarinele cu ciocolata aia data pe razatoare, apoi introduceti iar forma in cuptor pentru 10 minute.


Scoateti forma din cuptor si fara sa stingeti focul - scoateti bila din poarta (frigider) si va ocupati de aluat.. Cum faceti asta? Retineti: aluatul il intindeti cu mana pe o foaie de copt si din ochi crosetati din el forma pe care o are tavita voastra, nu cu sucitorul! Coca, oricat de rece ar fi ea, se lipeste de sucitor, asa ca ignorati-i chemarea de data asta!

Dupa ce ati intins coca, o dezlipiti frumusel de pe foaia de copt si o intindeti peste fructele din tava.. daca s-a mai rupt pe alocuri nu-i bai.. oricum o intepati din loc in loc cu furculita :) Si scoateti florile alea din tava mare de cuptor ca se ard, pe bune ;))  Sa nu puneti forma direct pe grilajul din cuptor, ca nu cumva sa dea sosul pe afara din tavita si sa vi se caramelizeze zaharul direct pe flacara, da?


Apoi bagati iar forma in cuptorul nestins intre timp, cam 25 - 30 minute la 190 grade, pana cand aluatul e copt.. se vede el colorat si batzos! Si cam atat. Scoateti tarta, o lasati sa se raceasca bine si rasturnati-o pe platoul de ''prezentare'' in fata mancaciosilor.. o sa reziste cat o sa reziste apoi pa si la gara! Aveti grija cand se intampla procedura cu pricina sa nu va patati camesa ca-i jale! E insiropata bine si noua ne place maxim asa!



Merge struna cu o inghetata de lamaie companie. In rest, pofta sa aveti cu carul si fructe pentru tot anul.. ca mai brodam noi si alte combinatii pana-n 2012 ~~ aha ~ !!




20 septembrie 2011

O bucla in timp.. amintiri din copilarie..

Va amintiti canutzele astea?? Ete's noi, nu patinate de timp.. Doar pudrate cu amintiri.. 


Edutu meu a papat biscuiti, si-a baut lapticul cu Nesquik si acum sforaie!! Trai nineaca pe mine.. incep sa crosetez niste vorbe despre tarta ;)


Sa beti lapticul inainte de culcare, da?? Vin si eu cu tarta putin mai tarziu ... 



12 septembrie 2011

Inghetata de lamaie si lapte de cocos

Still cookin', doar ca-s esuata ca o balena la mal cu postarile. M-am tot gandit cum o sa fie si am asteptat atata sa vina toamna asta si o data cu ea fii-miu din vacanta prelungita la bunii, am descantat in mintea mea si in sfarsit azi am asistat la spectacolul incredibil al inceperii unei alte etape din viata - si anume gradi.. 

Si oricat de retorica ar parea, intrebarea "ce voi face eu??" nu poate ramane totusi fara raspuns. Si m-am gandit io asa, ca o bucla-n timp m-ar coafa fantastic de bine. Acum imi ramane sa-mi fac rost de bucla... Pana una alta nu mi-ar sade rau nici cu una-n par, ca daca tot am iesit pe usa dupa atatea pregatiri si instiintari ca mergem la gradi, ofc echipati corespunzator..  m-am trezit iesita din casa cu bluza de pijama, bine ca fii-miu era un finutz exemplu de cavaler in devenire.. Vreti poze? Pai si eu... ne-a facut cineva? Ca era tot locul ala o zarva de nedrescris, in care abundau tipetele copiilor pe fata carora li se citea un singur lucru.."hello parents.. de ce ne abandonati aici?''. Eu aveam o fatza zambitoare, tampa si mandra ca-mi las flacaul la gradi, intrat in grupa mijlocie ca acolo cica-i sade lui bine.. si la scurt timp m-am trezit rapid plecata spre servici, pe motiv ca nu-i bine sa sezi umila pe holurile gradinitei.. ca doar ai trecut deja prin etapa asta, in fine !!...

Si eu oare ce voi face?? Viata mea sociala e pierduta-n timp si spatiu... si totusi mi-e bine. ;) Acum pot asterne cateva randuri, ca piciul meu e cuplat de telecomanda si implicit WII... dar nu tine vrajeala asta mai mult de 20 minute pe zi si nu pentru ca si-ar pierde el dorinta.. dar va suna ceasul pentru care s-a negociat timpul acesta ! A fi sau a nu fi food bloggarita ?? ;)) That is za' question !?.. Dar pana imi voi finanta bucla in spatiu cu argumente, si pana voi vorbi despre politica "antivacanta'', graiesc niste vorbe dulci despre inghetata...


Aceasta minunata lemon icecream care-mi aminteste ca arsita solara a trecut si ne-a predat urmatorului anotimp o data cu clinchetul zgomotos al clopotelului argintiu. 

Iar nebunia asta dulce acrisoara, parfumata ca o adiere de toamna, incepe asa:


600 ml lapte - crema - de cocos (il vedeti la fata in reteta de paste cu creveti) se pune la bain marine cu 100 grame ciocolata alba (Milka am folosit eu) si 250 grame zahar... Aveti grija sa nu atinga vasul superior bulbucii din cel care-l sustine, iar afacerea asta se mentine sub temperatura pana se topeste ciocolata, avand grija totusi sa nu dea in fiert.

Se pulseaza apoi cu 25 ml esenta de vanilie, o juma lingurita rasa praf de scortisoara si pentru cei cu inima tare 0,8 grame sofran - juma de plic. Noi suntem fani... dar cei care nu-s .. sa-l evite!! luand aminte doar la celelalte ingrediente din lista..  E o splendoare aroma lui, iar gustul dulce acrisor ii mai taie putin rasuflarea.. pastrandu-i intr-o nota discreta..  nobletea!


Se mixeaza 5 galbenusuri intr-un alt vas.. si apoi se toarna laptele caldut peste ele, amestecand... Se readuce vasul pe foc - unul potrivit inspre mic sa fie - si se amesteca laptele cu galbenusurile pana se leaga compozitia... Nu va imaginati ca trebuie sa se ingroase zdravan situatia.. no way, ca nu vorbim de crema de vanilie... doar se leaga... o sa vedeti voi.. Apoi se lasa la racit.

Dupa ce temperatura laptelui a atins temperatura camerei, mixati 400 grame frisca lichida (Hulala folosesc de obicei)  si turnati laptele peste aceasta din urma mixata bine.


Pulsati cu zeama de la 2 lamai si coaja de la o lamaie (puteti sa gustati in etapa asta ca nu va frige nimic barba si sa jonglati la cantitatea de acreala..  Care / cum doriti.. Eu o prefac cu zeama de la 2 lamaie.. si in favoarea acestui argument, nu precede nimic altceva decat preferinta...  si tot astfel o recomand !


Si e buna rau, parol ca da!! Plina de savoare, dulce acrisoara ca o iubire incendiara, cremoasa de numa.. daca urmati instructiunile aparatului de inghetata... (aici detalii si succesuri legate de aparatul cu pricina).  Dupa ce inghetata s-a prefacut dupa juma de ora in cuva aparatului, aruncati acolo bucati marunte de kiwi deshidratat, amestecati si apoi dositi dulcegaria in congelator pana serviti..



Si cam atat!! de vis.. atat mai pot sa zic.. !! Va las acum, ca s-a terminat Mario Tenis si am o carte intreaga de colorat si o macara care necesita hamal !!  Am o treaba de numa !;))


Reteta imi apartine.

11 septembrie 2011

Still cookin'

Nu va panicati, still cookin'' .. o sa-mi fac timp si de postari...  it's a promise! 

PS: mi-a sosit flacaul la gradi, iar azi ne bucuram impreuna de ultima zi de vacanta!! 

Peach Tarte Tatin  ... minunata !! .. da-i cu nectarine da ;))






Si cea mai buna dulcegarie ever .. ;)  Tort cu ciocolata si caramel ... absolut divin !!




Duminica alaturi de prieteni

Va povesteam cu cateva lunite in urma, cum undeva prin Corbeanca s-a intins o masa mare ca pentru nunta, la care au fost partasi multi altii, "Brandusa, cooking with my soul" si Eu. Ete acolo, avand in fata o lovely panna cotta s-au derulat multe vorbe, empatizand cu food bloggerii prezenti, consemnand de atunci ca mai vreau ;).  Azi, Brandusa mi-a lansat invitatia la "Duminica alaturi de prieteni" si cum puteam sa lipsesc? Am gatit rapid un Cheddar Cheese Souffle, mi-am umplut paharul cu-n fresh de portocale si-n casuta ei ne-am pus uitate pe vorbe..
Ii multumesc frumos pentru invitatie si ii urez la cat mai multe editii minunate! Souffle-ul l-am prapadit impreuna, parol ;).. In casuta "Brandusei ii gasiti urma.. Ar fi si pacat sa nu mergeti acolo dupa norisorul de miros ! 



6 septembrie 2011

Pissaladiere

Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. Al meu home nu prea se da in vant dupa combinatia asta, decat o data / doua ori pe an .. la meciul Romania X, Y azi Franta..  dar ce stie el? E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa… o explozie de arome, ce mai tura vura!


E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!


Pentru aluat aveti nevoie de: 250 grame faina, 50 grame malai sau faina de malai, 1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu), 1 lingurita rasa cu zahar, 16 grame drojdie proaspata, 175 ml apa, 2 linguri pline cu ulei de masline.


Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.


Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul... In poza asta e deja umflatul.. cu 2 calzone in the making in spate..  Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute.. in functie de anotimp si caldura din casa.. cu bagare de seama la iarna cand n-o sa mai pupe RADET-ul subventii si atunci sa ne tinem / sau nu de cojoace..


Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari... Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline.. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust.. cam un varf de cutit.. ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute.. tot cu sigiliu – cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat!! Hai ca nu-i greu deloc !?..

Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...

... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;)  Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!


Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie... pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea -  urland la meciul Romania Franta (hai Romania ! :)). Dupa coacere rozmarinul ala e mort... o sa-l vedeti ! Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb!  E rau de buna, pa cuvant ca da !!






Si cum sor'mea, draga de ea, mi-a daruit anul trecut de ziua mea o carte de bucate, o sa pregatim din cand in cand / mancam - delicatese.

Reteta din cartea: Jenni Fleetwood - "Cook's".




5 septembrie 2011

Salata de vinete

Nu stiu cum vi se pare voua, dar eu una o percep ca pe cea mai simpla salata ever si printre cele mai bune! Simpla da! Mai ales daca v-a adapostit cineva pachetele cu vinete gata coapte-n congelator.. dar parca-s si mai grozave, coapte si adapostite chiar de voi ?:).. Le puteti perpeli simplu pe gratar, sau in cuptor.. Pe mine, ultima varianta ma coafeaza excelent... evitand mirosurile si fumul gratarului de apartament.



So, asa coapte cum sunt, le lasati sa se scurga de apa si apoi.. cantariti si inmultiti dupa nevoie cantitatea.. Eu am pachetele cu 500 grame vinete coapte, deci despre cantitatea asta vorbim

Le puneti intr-un bol, masurati si 150 ml ulei si apoi le adapati putin cate putin cu aceasta cantitate. Presarati 1 lingurita sare de mare si dupa ce ati epuizat stocul de lichid, puneti 1 lingurita plina cu maioneza si mai amestecati putin .. mereu cu lingura de lemn..


Dupa plac si daca va prinde micul dejun si pranzul in campul muncii, puteti amesteca in salata de vinete..  ceapa tocata marunt..  sau usturoi cum zice Vasi.. Sigur nu se mai atinge nici un sef de voi, mai ales ca e Provocarea Lunii Septembrie - in casuta lui Betty si ei stiu asta ;)

Iar pentru cei cu ficatu-n pioneze, recomand sa puneti jumi - juma vinete coapte si dovlecei fierti si bine scursi de apa.. Nu va mai doare nici burta, nici capul ! Dar, cum ignoranta e o binecuvantare (?!?), asterneti un pat gros de salata de vinete pe o bucata de paine, sau chifla.. cum am prapadit-o noi si apoi luati o ranitidina si un LIV 52 ! ;)


Si cam atat..  E rau de buna, teribil de simplu de preparat si admisibila oricum, oricat, oriunde ! Parerea mea ! Ca doar I looove vanata!!