4 februarie 2011

Ardei umpluti - Monti -

Avertisment !!!
Aceasta postare nu este recomandata bolnavilor de inima si/sau persoanelor caracterizate prin neliniste continua, obsedate de kilele-n plus...:)))
Toata lumea trebe sa manance, chiar si Montignacii...


Pentru asta, aveti nevoie de: 200 grame carne de porc, 1 morcov ras, o ceapa mica, 400 grame ciuperci din conserva, taiate bucati, patrunjel proaspat, 1 ou, sare si piper dupa gust...


Reteta se executa asa: se amesteca bine toate, pana se formeaza o pasta omogena, ca-n poza asta...


Se spala 4 ardei grasi si se umplu cu aceasta compozitie. Totul se poate opri aici, sau pentru tupeisti, asa ca mine, se spala niste acordeoane afumate de porc, se taie pe lung si se aseaza in cratita langa ardeii umpluti...
Se completeaza apa si bulion, asa pana la jumatate si se da la foc mic pe aragaz (sau la cuptor) cam vreo ora jumatate...cu un capac deasupra, ofc.


Stiu ca vi se zbat neuronii, ca stresati de vestea unui nou razboi mondial, cand priviti imaginea asta, dar jur pe rosu ca nu-ngrasa-n veci..


Cu o pasta de hrean langa si o tuicuta de tara, merg direct la inima...asta-i pentru cei care n-au tinut cont de avertisment...glumesc, evident ....sau nu :))


Montignacii stiu ca teama de kg-le in plus n-are ce cauta in reteta asta. Restul lumii nu aruncati cu pietre, ca arunc si eu cu ciolanul dupa voi....
Si cum spunea prietena mea Roxana, cand voi renunta eu la "vitaminele" din purcelus, o sa ma vedeti tarandu-ma pe jos strigand Ajutoooooor !! Pana atunci....

Enjoy if you dare !!!

Later edit : Regulile sunt facute pentru a fi incalcate, nu? ...asa ca avertismentul cu pricina, nu are decat un singur scop : sa credeti // sa testati pe pielea voastra ca puteti mananca aproape orice, fara sa va fie teama de kg-le in plus !! Asa ca lasati obsesiile pentru altii.....si puneti boticul la "vitaminele din porcusor"...


Reteta imi apartine !

2 februarie 2011

Tort racoros cu menta si portocale

Fiind la pauza, dupa o repriza de fotball cu Edi, am primit intr-un glas solicitarea..vrem ceva bun!!...Mama isi dorea savarine, M. amandine, Edi nimit...M-am uitat la ceas, era 20...prea tarziu sa las la crescut blatul pentru savarine, asa ca dorinta asta am lasat-o pe altadata, cat despre amandine, nu aveam decat 6 oua-n frigider...asa ca am zis iar pas......Am facut ca de obicei, ce m-a dus capul...si lasand modestia pentru altii, mi-a iesit un tort divin.. Hapciu !

So, blatul l-am facut asa:  am separat 4 oua; albusurile le-am batut cu 7 linguri zahar, galbenusurile cu 3 linguri ulei si 3 linguri apa. Peste pasta de galbenus am turnat 4 linguri cu varf de faina, jumatate pliculet de praf de copt, jumatate sticluta esenta de rom, 2 linguri cacao si-am amestecat bine..  Apoi am incorporat albusurile spuma, amestecand cu lingura de lemn.. Mai departe stiti voi etapele: incins cuptorul, pregatit tava cu foaie de copt, ulei si faina, bla bla... Am pus blatul la copt pentru 45 de minute la 180 grade.
A urmat a doua repriza de fotball, castigator detasat Edi, cu 9 la 1..dupa care loser-ul a trecut la cratita, iar fruntasul in varful patului la Tom & Jerry...

Am scos blatul si l-am pus la racit, timp in care m-am apucat de crema...V-am zis ca n-aveam prea multe oua.... exclus crema fancy trendy. Mi-am rascolit proviziile si imaginatia...si am ales un pachet de budinca de ciocolata.. Am pus-o la fiert conform instructiunilor de pe plic si pentru ca lucrez la 4 maini, am cantarit repede niste alune crude, mai precis erau 140 grame...si le-am pus la prajit...Pana a fiert budinca, macinasem deja alunele si razuisem o portocala.


Am lasat budinca la racit pe balcon si m-am uitat la Scooby Doo cu Edi. Dupa, am amestecat-o cu alunele, restul de esenta de rom din sticluta, coaja de porto si 2 linguri nuca de cocos.


 Am taiat blatul si l-am patruns cu sirop de menta....my best friend !


Am pus un rand de crema, coaja de la o alta porto si cele doua portocale taiate bucati.


Mai departe stiti voi, capacul de la blat / ultimul strat de crema...si pentru ca era tarziu n-am mai topit ciocolata (asa imi propusesem pe parcurs...si sunt convinsa ca era si mai grozav asa..), ci am imprastiat niste nuca de cocos peste crema.

Si ca sa-mi intretin dexteritatea in aranjarea trandafirilor, am executat 3 din pasta de flori si colorant alimentar Wilton..


Et voila, un tort racoros, care pastreaza-n el taina aromelor ce i-au fost incredintate...

Later edit : eu n-am avut oua....ca de, mi-a trebuit branza cu mucegai..si uitai de toate. Dar in loc de crema de budinca ar fi fost demential un mousse au chocolat & over top chocolate frosting...Sigur o sa ma repet cu reteta asta proprie si personala, (hapciu ! nu m-acuzati de pleonasm si narcisism)...si o sa vorbesc cu mainile in timp ce mananc si plang, mananc !

Stiuca la cuptor, cu garnitura de cartofi dulci

Proviziile de peste sunt mereu binevenite, asa ca-ncerc sa profit la maxim de prospetimea lor (multumesc tata)... Si cum nimeni nu mi-a zambit gales in dupa amiaza asta, ca sa-l pot manca si sa ramana totusi intact, am cedat unei stiuci de vreun kg jumate care mi-a facut cu ochiul....asa c-am decapitat-o.


Am trecut prin burta ei o ceapa verde si am feliat-o cu mila. Si pentru ca mi-a fost prea teama de frigul din balcon unde-mi adapostesc cartofii, am taiat jumatate cartof dulce luat din frigider si l-am feliat cu pretiozitate...;)) Ador culoarea; cat despre incursiunea pe care o face gustul, prin aromele de dovleac si morcov, raman neindoios devotata bizarei combinatii....
Stiuca a fost pe deplin mangaiata de sare si piper, iar peste toate astea, patrunjelul verde a pus punctul pe I. Am bagat vasul la cuptor pentru o ora - la 170 grade, cu o folie de aluminiu peste, in prima jumatate.


Am facut si un mujdei de usturoi, asa ca la tara, si gata-i stiuca....la propriu si la figurat...


Lauda-ma gura, ca-ti dau sa mananci !

Azi ma laud: mi-am luat o carte de bucate..
Si cum o frunzaream eu asa, inghitind in sec la fiecare pagina, m-a si consumat gandul unui drum pana la market sa ma pricopsesc cu bunatati...  Ajunsa acolo, am zabovit vreo ora, gura casca, la raionul cu fructe de mare. Cu gandul la retete, am luat soici, creveti, calamari, melci, caracatita...
Cand am ajuns in dreptul branzeturilor cu mucegai, mi-a salivat indelung gura... Si cum nimeni din casa nu se da in vant dupa asa ceva, as zice aproape deloc, just i'm an addict of blue cheese.... am pus in cos o bucata de Danish Blue...pe care am devorat-o pe loc cu mintea....
Mi-am blocat privirea, 2 pasi mai incolo, asupra lui Stilton - King of English Cheese!
Patronata de o  patanie de acum 23 de ani, cand tata, reparand ceva la masina non-euro, o Dacie 1310, m-a rugat sa-i cumpar niste carbuni pentru electromotor, mi-am surprins ranjetul gandindu-ma ca, pentru bucatica aia de carbune amarat, pachetel pe care l-am tinut fara probleme in buzunarul de la haina,...eu am luat o ditamai punga....
Pamantul catre mine.....Deci, vazandu-ma in fata lui Stilton si cu traista langa mine, mi-am zis ca-i musai sa profit de torba, so ........
   Pasol na turbinca Stilton & Danish blue!!!
Ptiiuuuu ciorti, ce putoare de arome imi pluteau deja in gura. Mintea imi era incetosata de atata dezmat...asa c-am pus taica in turbinca 2 bucati de Stilton si 5 de Danish Blue...stiti voi, in caz ca vine razboiul sa am in casa ...


Eram in culmea delirului, cand am ajuns la casa de marcat, asa ca n-a mai contat c-am lasat acolo o carca de bani pentru "niste mucegai"...
Imi repetam in gand...Stilton and Smoked Salmon cu hrean...si am repetat asa pana acasa....
Ofc, ca baietii mei au fugit ca dracii de tamaie cand am deschis un pachet de Stilton, in timp ce mie-mi sticleau ochii, ca unui varcolac urland la Luna..
Si cum noptile-s lungi, promit sa rasfoiesc constient cateva pagini din cartea de bucate si-n week-end sa va dau pe spate cu niste retete insemnate!...

Later edit :



1 februarie 2011

Tort simplu cu frisca si piersici

Neavand nimic dulce prin casa, in afara de nelipsita ciocolata, am pregatit rapid un tort. Si pentru ca un bun amic mi-a atras atentia asupra etapelor primordiale in pregatirea unui tip de blat, o sa va destainui si voua ideile principale, desi ma indoiesc ca nu le-ati cunoscut deja inaintea mea...
Intai de toate am separat 5 oua. Am batut bine albusurile cu 3 linguri de zahar, cat sa stea compozitia bat in fata bucatarului, adica je. Apoi mi-am aruncat atentia asupra ochiosilor galbeni, pe care le-am batut cu alte 3 linguri de zahar.
5 linguri pline cu faina +  un pachet de praf de copt, le-am turnat in ploaie peste galbenusuri, plus 3 linguri din albusurile batute spuma. Am amestecat bine, cu mixerul, dupa care am folosit doar lingura de lemn, incorporand cate o lingura din albusurile spuma, in slow motion...Fara ulei / unt, doar un praf de sare si o esenta de vanilie...


Am asezat in tava o foaie de copt, pe care am uns-o cu putin ulei si-am colorat-o cu faina... turnand mai apoi compozitia. Am dat-o la cuptor pentru 45 minute, la 180 grade si gata....un blat fin, tocmai bun de facut partas gurii.


L-am lasat sa se raceasca, timp in care am batut 200 ml frisca + 1 lg de zahar pudra. L-am taiat pe din doua si insiropat cu zeama din compotul de piersici. Intre blaturi, am pus un rand de frisca, unul de piersici taiate marunt, iar deasupra frisca, nesquik si ciocolata.

Later edit : pentru ca cineva mi-a atras atentia privind un mic rezumat, il fac aici. Nu stiu sa fac rezumate, ever nu m-am pricipit la astea, dar o sa-mi dau silinta...
a) 5 albusuri + 3 lg zahar batute spuma;
b) 5 galbenusuri + 3 lg zahar + 5 lg faina + 1 plic praf de copt + 3 lg din a);
c) se toarna a) peste b) pe rand si se amesteca usor cu o lingura de lemn + o esenta de vanilie sau whatever you like
d) bla, bla, stiti voi, la cuptor + racit + insiropat + crema / frisca si gata... uffff....