10 februarie 2011

Tiramisu cu iz de castane

Si acum motivul pentru care nu dorm la 3.30 dimineata.

Dupa tartinele alea salvatoare, am separat 4 oua. Am batut galbenusurile cu 120 g zahar (mi-am luat baterii.....asa ca vin numai cu finetzuri cantitative), pana s-a format o crema.  De regula nu pun zahar pudra la tiramisu, don't ask me why.... sunt bune rau cristalele alea de zahar. Separat, am mixat 200 g frisca lichida, pana a stat ca soldatul la datorie.


Dupa salut, am adaugat si incorporat pe rand, in frisca: crema de galbenus, 250 g mascarpone, 1 sticluta esenta de rom, 2 lingurite cu varf de crema de castane cu vanilie..  si atat, nimic mai mult. Suficient cat sa pot zice ca-i  o nebunie ce creaza dependenta..  Pe mama am si prins-o cu degetul la furat de crema.. Am dovada pentru reclamatiile ulterioare cand s-o plange de kg-le in plus... n-am fortat-o eu... pa bune...


Asta asa, ca sa vada Sabi despre ce crema de castane vorbesc. O sa pastrez o portie pentru tine, Sabi..


Apoi am turnat intr-un vas 500 ml apa + 4 linguri de ness  si am dat doua ture cu lingura prin zama asta. Pe un platou, am pus un strat subtire de crema, apoi piscoturile de sampanie (un pachet de 400g) injectate bine cu sirop.


 Si-nc-o data si-nc-o data, pana am facut-o lata cu ness-ul, turnat in ploaie peste ultimul rand de crema...+ randuri - rauri de ciocolata.  Tiramisul asta e the optimal treatment pentru narcoleptici..


Stiu eu ce vorbesc, trust me!
 
Reteta imi apartine !
 
 

Tartine cu bacon si menta proaspata

Sambata, la market, desi facusem 2 ture in jurul standului unde-i stiam locul ghimbirului, nu i-am gasit nici urma, nici macar aluia la plic. Ieri pe la 18, cand am avut inspiratia sa merg iar, sa cumpar niste baloane pentru ziua lu fii-miu, am avut placuta surpriza sa gasesc ghimbir, menta verde si rozmarin proaspat. Am luat din fiecare, ofc.. Plus niste rosii, desi nu-mi propusesem nici un obiectiv.  Dupa toata informarea asta, care cu siguranta o sa va ajute sa dormiti mai bine noaptea, incerc sa-mi readuc in ordine ideia cu tartinele ....
Aha, ghimbirul... am facut un suc din el si lime, menta proaspata, miere si gheata, .. quote Horatiu M. ..."pe care l-aaammm baaaut". N-am apucat sa-i fac nici o poza. Imi era o seteee si eram si un ghem de nervisori. Ofc, la 20 nu mai era loc sa arunci un ac in parcare, daramite s-o plantezi pe undeva, masina evident. Asa ca m-am carat cu traista dupa mine, 2 blocuri distanta.... apoi m-am apucat de gatit...
Acum e deja 2 noaptea.. Pe la 23 am bagat felia aia de tiramisu cu iz de castane - de mai-nainte - insiropat intr-o tona de zama cu ness...So, sunt injectata pentru inca vreo ora - doua.. Revin cu foamea mea, ca sa nu mai zic de-a altora... Canibalism tata... In momente d-astea, as putea ajunge usor, ca in Tom & Jerry, intre doua felii de paine si-o foaie de salata.
Ca sa evit evenimentul, am taiat urgent o bagheta frantuzeasca transversal si pe din doua...si am bagat-o la cuptor pentru 5 minute.


Am taiat bucati 3 rosii, niste ciuperci Pleurotus, 3 catei pisati - de usturoi si cu mila, ceva mai mult din my friend, menta proaspata...  E buna Pleurotus si la propriu si la figurat, asa ca incerc sa o folosesc cat mai des in mancare....v-am si confirmat in repetate randuri... :))).  Ca sa termin cu prostiile, pentru cine nu cunoaste inca, ciuperca Pleurotus este denumita si "carne vegetala", datorita continutului ridicat de proteine, vitamine - in special cele din complexul B, o parte din D, contribuind la micsorarea procentului de colesterol, actionand ca anticancerigen.... sursa "Goagal - Goagle''.  Hai c-am picat singura pe spate... Oricum, la ora cand va scriu bazaconiile astea, ar fi si cazul sa cad macar sub scaun, daca nu in pat.


Ma gandeam initial sa prepar niste bruschette, dar cum anticipam intrebarea..."unde e carnea?" am mai pus o tigaie pe foc si am prajit niste bacon taiat marunt. Legumele si 'o nuca' de unt, le-am trantit in wok-ul incins rau cu putin ulei de masline, de mi s-au aburit pupilele.


Dupa ce s-a prajit bacon-ul, l-am adaugat in wok + menta proaspata, sare si piper alb dupa gust, et voila.... am scapat vie si nevatamata, evident cu niste sechele.. ;))


Poza nu e edificatoare....v-am zis ca mi s-a aburit ochianul. Si fiind tarziu, vreo 21, cand am terminat tartinele, de unde nene lumina naturala? Asa ca multumiti-va cu asta...
E buna rau, pa cuvant !


Enjoy!

7 februarie 2011

Stilton & somon file

Ideea cu somon-ul afumat si Stilton cheese m-a urmarit permanent saptamana trecuta. Si duminica, pregatita moral sa experimentez, nu indelunga mi-a fost bucuria, mai precis o secunda, dupa ce am citit pe plic: somon file...si atat.....nici o afumatura, nica.. Nu stiu unde mi-a fost mintea cand l-am cumparat.  La calculator n-am avut acces, pentru ca Edy era prins intr-un joc cu masini mari....asa c-am improvizat din istorioara prietenei mele, Antoaneta...
Aveam 260 g somon file. Stop. Caruia nu stiam ce sa-i fac. Stop. Asa ca l-am taiat marunt. Stop.. Dupa, imi venea sa plang cand l-am vazut asa ciopartit, dar am zis ca un sut in fund, e un pas inainte. Edy la pacanele, nici o sansa sa vad o reteta ceva, so....urmatorul lucru pe care l-am facut:
Am amestecat intr-un bol 50 g branza Stilton maruntita, o para mare, feliata, pe care o calisem putin inainte, 30 grame alune macinate, zeama de la 1 lime, coriandru proaspat si 2 linguri cu smantana. 


Pestisorul l-am trecut prin sare si piper, asa putin pentru gust.  Si pentru ca nu-mi doream sa asez somonul, asa simplu, pe o folie de aluminiu si apoi la cuptor, am pregatit niste tavite de savarine, pe care le-am uns cu unt si pudrat cu faina.


Apoi am asezat bucatile de somon si le-am invelit, ca pe copiii mici, cu amestecul preparat. Le-am dat la cuptor pentru 10 minute, cu o folie de aluminiu peste, apoi am scos folia si le-am mai lasat inca 15 minute...
Mi-ar fi trebuit niste vase ramequin, sa fie un meniu de nota 10, asa ca o sa-i dau 9 pentru aspect... Acum stiu ce-mi doresc de ziua mea...cutite, oale, cratiti, etc.. Sa nu va prind cu parfumuri, blanuri, pietricele, c-arunc cu ele dupa voi...


Si chiar daca l-am maruntit si imbatat de arome, a fost asa cum mi-am imaginat....ca un pestisor de aur..  parfumat si plin de surprize...

6 februarie 2011

Tort de ciocolata

Pentru mine ciocolata e ca un drog, pe care mi-l injectez zilnic, sub diverse forme. Si pentru ca-mi doream ceva simplu si usor de facut, cu ciocolata, mi-am zis ca-i musai sa fie multa.. si asa a fost. Facusem o reteta acum ceva timp, care mi-a placut tare mult, dar pentru ca niciodata nu mi le notez pe hartie, le uit dupa prima inghititura... Asa ca iar am pus ce m-a dus capul si ce mi-a aratat Edi ca-si mai dorea, in special fructe uscate si alune.

Pe acordurile muzicii lui B.B. King, am topit, la foc mic mic (nu bain marine), 250 g unt la temperatura camerei cu 300 g ciocolata - neagra, nu si amaruie.


Am adaugat 50 grame zahar brun (as fi vrut sa fie tot brun, dar nu mai aveam decat 10 pliculete) si 5 linguri cu zahar alb, cratita fiind tot pe foc, la flacara mica (compozitia nu are cum sa ajunga la punctul de fierbere pentru ca flacara e mica, doar ca este foarte fierbinte si musai trebuie amestecata continuu). Ideal ar fi sa aveti toate ingredientele pregatite. Mixasem deja 3 oua, pe care le-am adaugat in compozitie (amestecand continuu), iar dupa 2 minute am luat cratita de pe foc. 
Intre timp am taiat 100 g fructe uscate,  inclusiv stafidele, la ordinul bucatarului chef Edi. Am prajit 120 g alune crude, nesarate si apoi le-am macinat.  A urmat procedura facaletul. Cred ca toti vecinii isi imaginau ca demolam un perete, dar au fost degeaba timorati ca afectez structura blocului.. Doar am  casapit 150 g ciocolata alba, pe care am adaugat-o in compozitie +  fructele, alunele,  7 linguri cu faina (190 grame), 1 plic cu praf de copt, 50 ml brandy, 2 plicuri cu esenta de vanilie Finesse, 1 plic de cappuccino, 1 lingurita rasa de ness....  pregatite dinainte, si adaugate imediat cum ati luat cratita de pe foc, continuand pasul anterior. .


Am turnat compozitia intr-o forma de tort cu diametru 26 cm, bine unsa cu unt si tapetata din plin cu faina, (nu uitati foaia de copt) si am lasat-o pentru 45 minute la 180 grade.
Pentru glazura am topit 150 g ciocolata alba, 50 g unt, 1 lingurita ness si un strop de colorant alimentar portocaliu -Wilton, cu care am ridicat blatul la rang de tort delicios de ciocolata.


Et voila, tortura de ciocolata. Nu e un tort fin. Dimpotriva, e un tort indraznet, cu multa personalitate, care anuleaza din start orice dieta si te surprinde de la o zi la alta prin consistenta si savoare.

Cuvintele se inclina in fata acestor imagini, asa ca-mi inchei comentariul aici si va las sa salivati in nestire.


Un tort divin ! Sa aveti pofta !

Reteta imi apartine !


Scoici cu rice noodles

Pentru minunatia asta aveti nevoie de 160 g carne de scoici. Daca o luati congelata, asa ca mine, uitati-va pe greutatea neta, dupa descongelare. Pregatiti  1 ceapa, cateva frunze de coriandru proaspat, 1 dovlecel, 2 felii de mango, taiate mai apoi dupa pofta inimii, zeama de la jumatate lime, cateva felii de ardei iute.


 Si le puneti in wok-ul incins cu putin ulei de masline. Ii musai ca mango sa fie foarte copt, altfel trebuie pus primul sa-si mai subtieze putin din tarie, sau sa-l dati pe razatoare. In timp ce-si fac ele de cap prin wok, faceti-va si voi partasi jocului, intretinand aceasta prietenie cu o lingura cu miere de salcam (asta am folosit eu, dar puteti jongla), sare si piper dupa gust si  cilli. Voi - putin cilli, sa nu dati in balbaiala; eu - am pus un varf de cutit, din ala mare de bucatar, sa simt ca traiesc :)). Amestecati putin aromele sa se cunoasca una pe cealalta si turnati 2 linguri oki cu otet de orez si 1 plic cu zahar brun.


Nu e nevoie de smantana, sau alte adaosuri, pentru ca dovlecelul ala mic si puternic, lasa suficienta apa, iar in combinatie cu celelalte arome, perfectiunea e la ea acasa.. Dupa ce s-au calit, nu mai mult de 10 minute, puneti carnea de scoici, presarati putin cimbru si mai tineti pe foc 8 minute, amestecand deliciosul tablou de culori si arome.


 Probabil ca intre timp ati si fiert 150 g taitei din faina de orez (fix pentru 2 portii), rice noodles, cu un praf de sare, pe care le incoronati cu "mandrie" si coriandru.  Mi-e greu sa descriu in cuvinte ce au simtit papilele mele gustative. E ca si cum, fiecare savoare se inconjoara pe sine insusi, lasand loc totusi atingerilor delicate a celorlalte simturi.


Enjoy !