4 septembrie 2011

Ce gosco sunt ! ;)

Ca doar nu ma ologesc de mirosuri si sale degeaba ;) 

Ce am avut ieri prin frigider.. iaca asta-i toata povestea!!  
Inghetata cu lapte de cocos si lamaie  desfasor curand  reteta ;)


Iar azi, m-am tinut bine de dimineata, cu mare chef de bucatareala, desi acu mi-s cu usoare dureri de spate. Asa ca veniti la masa.. ca am facut de toate :)) .. Aici o bella .. Pissaladiere ..





Si  salata de vinete ..  pe paine ;)



 Pam ! Pam !


3 septembrie 2011

Coaste dulci picante de porc de Peris, cu cartofi la cuptor imbatati in lapte de cocos

Azi scurt, ca-n armata! Raportez o alta perceptie dincolo de limita cartofilor simpli, daca preparati aceasta papica. Din seria ce chestie amazing poate rezulta din niste cartofi, facand trimitere si la cartofii noi la cuptor cu cimbru si busuioc ce sunt definitely un must do!

Pe cat de simplu e de preparat, pe atat de complicata e notiunea de dupa - raportand aceste arome la clasicii cartofi prajiti sau preparati in cuptor si coastele simple de porc... Printre preferate e aceasta cina de luni, sau pranz de miercuri.. In fine, nu exista moment in care mancarea asta sa nu fie un deliciu.. parol ca da ! Vi se va umple casa de prieteni, daca le anuntati intentia!


Mai intai toaletati 1,5 kg cartofi (noi sau nu.. n-are nici o importanta- sunt amazing oricum) cat va ramane, va ramane.. aveti si voi grija pe mainile cui ii pasati. Pe unii ii taiati pe din doua, sau nu... depinde in ce tava ii veti aseza ..

Puneti cartofii intr-un vas si turnati peste ei 100 ml ulei de floarea soarelui, 250 ml lapte de cocos (pe care il gasiti in Cora la 8 ron cutia.. la raionul de chinezarii), 1 lingura cu varf sare de mare, 1 lingura marghiran uscat, 1 lingura rasa cu zahar, o lingurita rasa scortisoara, un sfert lingurita praf de curry iute, o lingurita cu piper boabe. 



Amestecati bine ingredientele si turnati-le intr-un vas potrivit destinat operatiunii cuptorul.. Eu l-am folosit pe cel de la souffléul de cartofi..


Apoi va ocupati de porc. In cazul meu porc de Peris.. o minunatie, faimos pentru pieptul si picioarele sale foarte musculoase. „Porcul de Peris” s-a evidentiat întotdeauna prin proportia mare de carne din masa totala, fragezimea, aspectul placut si gustul sau inconfundabil. Calitatile sale fizice se reflecta si în calitatea produselor recunoscute prin concentratia ridicata de carne. Peris sustine un stil de viata sanatos, dedicate persoanelor interesate de propria alimentatie, calitate si experienta gustului. La Peris toate mezelurile sunt 100% naturale, iar în procesul de producie al preparatelor nu se folosesc coloranti si conservanti artificiali, nitrii, MDM-uri i E-uri nocive. Compozitia si gustul specific al preparatelor sunt determinate de cercetarile si ameliorarile genetice pe linie de nutritie. Astfel, au fost abordate si aprofundate studii privind efectul unor enzime si probiotice asupra modului de valorificare a hranei, perfectionarea tehnologiilor de preparare, conservare si administrare a nutreturilor. Peris este dedicat ideii de a pune pe masa românilor acele produse din carne pe care ni le dorim cu toii din ce în ce mai mult: 100% natural.


Ocupati un alt vas cu 800 grame coaste de porc, adaugand peste: 1 lingura cu varf sweet mango chutney, 1 lingurita cu varf mustar Dijon, 1 lingura plina cu sare de mare, 1 lingurita piper boabe, 5 catei de usturoi pisati, 1 lingurita praf de chimen, 1 lingurita marghiran uscat si 60 ml ulei de floarea soarelui .


Cremuiti bine coastele de porc cu pomada asta si asezati toate ingredientele intr-o tava pe care ati tapetat-o cu folie de aluminiu, sa nu se prinda carnea de ea. La inceput, timp de vreo 20 minute, acoperiti coastele cu folia, apoi doar le protejati dorsala. Alegeti din timp vase potrivite, pentru a le introduce dintr-un foc pe ambele in cuptorul preincalzit la 200 grade, pentru 1 ora si 40 minute.. Timp in care mai intoarceti din cand in cand cartofii in vas, dandu-le intalnire cu licoarea pe mai toate partile..


Acu, timpul mai depinde si de cuptor.. Trageti cu ochiul la coaste.. e posibil sa se faca mai repede decat cartofii.. va orientati voi dupa culoare si miros.. Daca scoateti coastele intai... cartofii mai raman la cuptor pana scade din sos si va ramane doar cat sa-nmuiati cartofii-n el.


Et voila..  o bere sau un vin alaturi, musai furculita sa fie aruncata in celalalt colt al mesei, ca doar aveti doua maini pregatite de fapte.. Care-i senzatia?!? Hmm.. e ca si cand te trezesti in fata unei 'sentinte' redescoperind aceeasi lume... dar intr-o cu totul noua atitudine, mimand cu gura plina profunzimea, doar prin interjectia wow! ;)



Reteta imi apartine.

30 august 2011

Pui 'incornorat' cu mazare

Da, da ati citit bine!! Incornorat, adica pui cu mazare si coarne, cu siropul lor cu tot!! O cina tentanta, distinsa, ce se lasa cu repetitii ademenitoare pe masura!


Si pornesc in aceasta calatorie citindu-l pe Murphy:"Nu fi preocupat de evitarea tentatiilor, caci pe masura ce imbatranesti incep ele sa te evite pe tine."  Asa o fi, iar eu recunosc ca in materie de gosco-dacit inca nu mi s-a-ntamplat boala!;)  

Si printre raurile de sughituri ca iaca maine trece luna si riscam sa ma prezint la apelul Provocarii Lunii August imbracata doar cu pruna, l-am supus pe 'Cocosul' al mai mare, din ograda mea, la un tacrir de pomina, in sensul ca no durat mai mult de 1 minut asteptarea la chestionarul cu pricina: "mai mosnene, care-i gaina a' mai buna ce-o preferi mataluta?". Va imaginati care-i raspunsul, ma gandesc eu.. ;) Nu mah, nu eu! ;)) Ci puiul asta sfintit cu sirop, acompaniat de o portie zdravana de mazare verde binecuvantata cu sirop de coarne si impielitata cu insesi coarnele licorii !


Simplu, trec la fapte sa nu bata miezul noptii !

Doi piepti dezosati de pui.. ai' mai mari de-i gasiti in congelatorul burdusit cu mai mult decat aveti nevoie voi! Ii trantiti intr-un vas, ii stropiti cu 50 ml sirop de coarne (nu cornata mah, ca beutura ne-o impartasim la urma), ci cel mai dulce sirop de cornata ever, puse chiar recent intr-un bidon cu niscaiva kile sau grame de zahar, depinde cat de incornorati va simtiti pe situatie.. ete, eu tocmai de zama asta faina graiesc aici !

Deci daca aveti, sau inca sunteti in stadiu de prefacere al siropului, e tocmai bun, iar daca nu aveti - dati sfoara-n tara ca-i musai sa se lase cu tentatii.. Puneti deci peste pieptii aia de pui siropul de coarne, o lingurita rasa de sare si doua -trei prafuri de piper, o lingura plina cu faina (prafuita peste ei).. si uitati de pui vreo 15 minute, nu prea mult, c-o sa-i vedeti deja fragezi, parfumati si tocmai buni..

Intr-un wok picurati 6 linguri ulei, il incingeti binisor si acordati-i pieptului de pui partea lui de somn - pe ambele parti... pana cand aratarea vi se va infatisa asa: 


Scoateti puiul din wok, puneti-l pe o farfurie si aruncati peste uleiul ramas 2 cepe potrivite taiate marunt, o lingurita cu tarhon uscat si dati-i pace scormonind in ea din cand in cand pan' s-o sota! 

Scapati peste ceapa aia sotata 70 ml sirop de coarne si coarne - cam 2 linguri pline..


... 300 grame mazare verde proaspata sau congelata ... 


.... 300 ml apa, 1 lingurita cu varf de sare (mai gustati si voi din cand in cand si adaugati sau nu), 4 -5 prafuri de piper, 50 ml de vin alb batzos - ce va pisca limba-n gura si va face mintea glontz... 


 ... asezati si pieptul de pui peste mazare, facandu-i loc in balta cu licori.. si lasati toata treaba asta minunata pe foc potrivit pana scade cam jumatate din sos... 


Apoi separati 2 oua, dositi albusurile in congelator.. ca punem curand de-o bezea, sau Pavlova vedem noi cum le-om pecetlui soarta.. si va ocupati de galbenusuri.. Deci 2 galbenusuri da?.. batute cu o furculita, prafuite cu un praf de sare si unul de piper, stropite cu niscaiva licoare luata din wok, plus o lingura cu zeama de lamaie, ametite iar cu furculita - se vor cere a fi rasturnate peste toata binecuvantarea aia din tigaie.. si amestecate mai mereu cu o lingura de lemn..


O sa vedeti ca nu dureaza mai mult de 5 minute dupa ce adaugati galbenusurile - pana se leaga sosul si se preface mancarea asta intr-un adevarat festin, parol ca da!!  Li se umfla coarnelor pulpa-n ele, si le cresc coarnelor coarne adevarate ce te tin inlantuit de farfurie pana te predai tentatiei.. Si voi, iubitele mele bucatarese.. o sa va creasca mici cornite ce mie deja imi ies din palarie de fiecare data cand ii prefac Cocosului minunatia!... Si-o sa-i vedeti cum le pica printre colti samburii de coarne, cum tac de placerea mancarii si va canta-ntr-una .. "te iubi pui" ;)) Nu despre voi e vorba.. dar ignorati ca se schimba apoi brusc situatia!;)


Si uite asa in mai putin de o ora n-aveti ce face: ati gatit, ati mancat si cum detin condeiu-n mana o sa-mi permit sa zic ca orice tentatie incepe in bucatarie si se sfarseste-n pat.. cu-n somn bun sau care cum o vrea!  Dar pana atunci pregatiti si bucurati-va de mazarea incornorata cu pieptul prabusit cu o licoare-n el si alaturi, blagoslovita cu o ploaie de patrunjel! Si daca n-ati mancat pana acum asa ceva.. graiti acum, sau mai bine taceti in vecii vecilor si pregatiti tentatia!!




28 august 2011

Prajitura cu prune, nuci si bezea

Bate ceasul-n 28, sfarsitul Provocarii Dulce Romanie n-a sosit! My lovely friend, Gabyta e gazda Provocarii Lunii August  iar aceasta dulcegarie cu prune merge direct in casuta ei...;)


Recunosc, n-as fi reusit singura!;) Prajiturica asta i se datoreaza lui fii-miu - mare chef in devenire.. dezbracat la propriu si figurat de secrete-n bucatarie ;). N-am avut leac nici cu Sonic Colors, a preparat-o el pentru Gabyta si cine's io sa nu-i dau pace? Daca aveti ajutoare ca mine, dulcegaria asta va fi mai mult decat placere.. si-apoi sa te tii nenica, mananci, plangi ca trebuie sa o imparti cu altii si te lingi pe degete !


Teribil de simplu de preparat, demential de parfumata, pufoasa, cremoasa.. s'acum gata cu vorba, trecem la fapte!  Cheia e strumfu'.. Acest 'medicament' se poate elibera fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neprevazute, gen scheme dezbracate-n bucatarie.. in care piciul e gosco model ;) NU va adresati farmacistului... ca saracu n-are nici o vina.. sau stiu eu, poate aveti unul in familie ?!?;)

Inceputul e simplu, iar rolul va apartine: preincalziti cuptorul la 200 grade si separati 6 oua. Apoi il lasati pe piciul preocupat cu prajitura sa-si faca de cap, adica: Sa mixeze strasnic galbenusurile cu 250 grame zahar, pana se formeaza o crema fina si nu se mai simt cristalele de zahar. Sa stiti ca i-a luat ceva timp :) dar e meticulos si s-a conformat !



A adaugat pe rand 250 grame faina, 1 plic praf de copt, 200 ml lapte, 1 sticluta esenta de migdale (35 ml) si a mixat in continuare, pana s-au incorporat ingredientele... da, da!



Mai puneti si voi cotul la treaba si bateti spuma cele 6 albusuri, pe care piciul le adauga-n compozitie cu ajutorul unei linguri..


Tapetati o tava cu hartie de copt - pe care o ungeti cu ulei si o pudrati cu faina, apoi turnati compozitia. O dati la cuptor pentru 20 minute... timp in care, va miscati dupa clepsidra ca urmeaza lucruri serioase, dati piciul afara de la locul de lucru, ca urmeaza niste treburi dle'. Mai exact kilariti 500 grame prune uscate...


Prajiti intr-o tigaie 200 grame nuci, pe care le macinati dupa ce s-au racit..


Intr-un vas scapati prunele uscate taiate marunt si nucile macinate, 150 grame zahar, 200 grame gem de prune, 1 sticluta esenta de vanilie (35 ml Dr. Otker) - la esenta jonglati dupa plac.. vanilie, lamaie, migdale, numai rom NU),  7 linguri lapte si amestecati pana se formeaza o crema parfumata ce va avea o consistenta bogata !



Intre timp cineva va mixeaza albusurile pentru bezea... ca voi n-aveti timp garantat ;) Ori un mixer trainic si fitzos care poate face treaba asta pentru voi, ori za' man of the house daca vrea sa se linga si el pe bot! Si cum mixerul ala e inca pe lista mea de must have!! cred ca a mixat 'Mon capitaine' vreo 10 minute sau mai bine .. 6 albusuri cu 5 linguri pline cu zahar (fara sa adauge zaharul de la inceput)... pana au stat astea bat!! 

Dupa cele 20 minute de petrecut in cuptor, scoateti prajitura, care-i musai sa fie patrunsa si aproape gata de papat...  Sa nu uit, tava sa aibe fix, sau pe langa 23 cm/ 34 cm .. ne-am inteles, da?;) Si voi aveti grija la foc, al meu o cam ia razna!



... turnati peste ea crema - pe care o intindeti cu grija peste blat, altfel riscati sa rupeti prajitura si turnati peste crema - spuma de bezea.



Cu ajutorul unei linguri trasati niste valuri prin bezea si dati iar prajitura la cuptor pentru inca 8 -10 minute la 200 grade... iar rezultatul va fi acesta. Eu recunosc, am folosit si un pistol care scoate flacari pe nari ;) le vedeti urma..


Ce va trebuie cand o vedeti asa? 
Pofta multa deconspirata in spatele usilor inchise, niste apa cu bulbuci sau chiar un laptic cald alaturi..  E buna rau oricum!




25 august 2011

Stiuca umpluta, la cuptor

Azi nu stam prea mult la povesti, ci belim stiuca de secrete!! Prima data cand am vazut o killareala de genul asta, aveam vreo 4 ani. Buna mea (Dumnezeu s-o bucure, ca sigur ii pregateste din bunaciunile ei pe acolo!), despielita o stiuca, eu fiind intr-o fascinatie continua cum poate aratarea aia de piele sa se desprinda fara jena de pe carne!



Mai tarziu, dupa ani si ani ;)) cand m-am dezmeticit bine si mi-am dobandit prin lege capacitatea de exercitiu, intelegand totodata ca nu barza arunca bebeii pe horn pe principiu care unde-o nimeri, am primit de la a' mai mare-n grad - sor'mea - in timp ce despielita stimabila o stiuca - toata gama de explicatii exhaustive prin metoda alegorica, printre care citez: "daca za' person it's not using something, te trezesti c'un oracaitor in 2 timpi si 3 miscari".. urmand explicatiile pentru "ce nu trebuie sa faci cu al' most important equipment, ca sa nu trezesti cu barza-n brate si za' man!. Iar daca tii mortis sa-l dai jos...hmmm .. cam in acelasi mod se dezbraca stiuca veverito!! ;) ". Io am primit cunoasterea asta cu bagare de seama, iar voi luati aminte..  nu ranjiti !?!

So, cand vorbim de stiuca umpluta, e musai sa fie proaspata, sa aibe un miros placut si o culoare din care sa rezulte astea doua ;). Trebuie sa aibe pe putin 1 kg si ceva, a mea avea 1.300 grame. Trebuie sa fie curatata de solzi, spalata bine, freacata putin cu sare grunjoasa sa-i mai pice putin bronzul de pe ea.. Da stiu, nu vedeti dublu, ca's doua pe tava aia, pe una am brutalizat-o prin taieturi transversale, sfarsindu-se prajita, cu o troaca de mujdei langa... dar asta-i alta poveste, simpla si fara conotatii.. si nu vorbim de ea!;).


Erau doua pentru ca regula e asta: o stiuca se umple cu carnea ei si altele ca ea! Asta asa ca-n Delta... fara nici o combinatie, doar niste legumele calite aruncate p'acolo, niste verdeata, oua si-un super sos in care sa-nmoi bucatile de stiuca umpluta si sa te lingi pe bot!! Dar n-am mai avut nici un chef s-o machiez si pe a doua... si tocmai despre astfel de combinatii vreau sa va vorbesc!





Daca incercati sa eviscerati stiuca inainte de a o despielita – taind-o pe burta, atunci nu mai vorbim de stiuca umpluta si nu mai are nici un haz! O adevaraciune de stiuca ce se doreste a fi burdusita cu ceva, se beleste de piele ca un sarpe, sigur ati vazut pe discovery asa ceva... Daca nu..  priviti colea ;) Disgusting stuff pentru cei care n-au habar ca asta-i arta ;))























.. food porn...


Se cresteaza putin pielea in jurul capului, astfel incat sa ramana prinsa de cap si se da jos pe principiu “love is not sex!”, facand loc degetelor cu cateva crestaturi de cutit intre carne si piele, apoi cu mare bagare de seama se desprinde pielea stiucii pana la coada, taind in apropierea cozii cordonul ombilical, adica sira ce face legatura cu the most important thing pe care trebuie sa-l aveti intact lipit de piele (capul invariabil) dar acum vorbim de coada, astfel incat toate pielea aia sa formeze un sac! Nu va chinuiti sa dati jos toata carnea prinsa de piele, ca n-are nici un rost..

Aveti grija cand ajungeti la aripioara de jos (cum s-o numi??).. ca-i prinsa bine de burtica si s-ar putea sa se rupa pielea daca nu taiati finut carnea din jurul ei cu un cutit pentru a evita tapajul acului si atei la sfarsit! Si uite asa aveti o stiuca despielitata perfect in a carei poveste acul si ata n-au ce cauta!;) Mah, dar eu recunoasc am sfeclit-o nitel la aripioara aia... c-am tras ca o zapa ce sunt de piele, in stilul duca-se al naibii ambalaj, dar i-am inchis gura criticului cu-un ac si nitzica ata, pe-o portiune de 2 cm ;) Voi aveti toate indicatiile... asa ca n-o sa dati gres !

Dupa ce ati despielitat stiuca, spalati pielea intr-un vas cu apa si putina sare grunjoasa de preferat, apoi o scurgeti de apa si o lasati sa va astepte intr-un vas. Taiati-i burta, eviscerati-o, razuiti cu un cutit carnea de pe oase, incercand sa le indepartati cat de cat pe cele vizibile. Mie mi-au rezultat 500 grame carne pe care am trecut-o prin masina de tocat cu 100 grame spanac si 200 grame paine! Ciupercile nu reprezinta nici o terapie complementara pentru carnea de peste, asa ca evitati-le prezenta!!
























Intr-un wok puneti la calit 1 legatura ceapa verde - e de preferat, daca nu aveti - va rezumati la cealalta - 2 sa fie in cazul asta..



.....1 morcov mare dat pe razatoare, 50 grame ghimbir proaspat - razuit, 1 lingurita (cu varf) sare de mare am folosit eu (daca nu aveti puneti o cantitate mai mica de sare iodata, ca-i mai sarata),  10 linguri ulei si un sfert legatura leustean... NU patrunjel. Cam 10 minute le sotati la foc potrivit..


Dupa, operatiunea e pe cat se poate de simpla. Ori ati dat impreuna prin masina de tocat stiuca, spanacul si 200 grame paine inmuiata in lapte si stoarsa (de preferat, ca-i sunt zdrobite mai bine oasele), ori puneti painea la sfarsit.. cum doriti!

Amestecati intr-un vas toate ingredientele, pe care le reiau: 500 grame carne stiuca, 100 grame spanac, 200 grame paine si cele sotate: 1 legatura ceapa verde, 50 grame ghimbir, 1 morcov mare, 1 lingurita sare de mare, 10 linguri ulei,  un sfert legatura - leustean taiat marunt, plus inca o lingurita sare de mare, 1 praf zdravan de piper, 2 oua, 5 linguri cu ulei, 5 linguri cu apa, si incorporati bine toate ingredientele.. Sunt cele mai complementare ingrediente care-i fac stiucii bine si voua asemenea!! Chiar daca nu-s doua-ntr-una.. toate ingredientele astea va determina sa credeti ca da!

Apoi umpleti bine stiuca, fara nici o grija.... dar o burdusiti bine cu toata compozitia asta, tasand umplutura spre coada, nepermitand astfel aerului sa ramana acolo!!  Asezati crocodilul asta umplut intr-un vas... astfel incat capul sa pareze orice miscare de trupa a umpluturii! Daca o asezati ca mine n-o sa pierdeti nici un gram din compozitie! Nu intepati stiuca ... nu va fi nici o explozie. Relax!!

Daca va ramane din compozitie.. nici nu mai stati pe ganduri.. o prajiti imediat!! Mie mi-a ramas de 5 chiftelute; sunt o nebunie si sincera sa fiu imi plac maxim asa:


Paranteza: Daca aveti niste cod, file de salau... si n-aveti stiuca si sacul ei.. puteti mesteri aceeasi compozitie si pregati aceste lovely chiftele prajite si marinate intr-un sos din rosii si coriandru proaspat - e mai mult decat perfect! ;)

Revin la reteta: In tava respectiva turnati 200 ml apa si 80 ml ulei, 1 lingurita plina cu sare grunjoasa si piper dupa plac.. Acoperiti tava cu o folie de aluminiu si bagati-o in cuptorul preincalzit la putere mare.. 200 grade am pus eu!


Timp de 30 minute nu va bagati nasul in toata treaba aia.. iar dupa - dati folia jos si timp de inca 1 ora si ceva... nu m-am uitat la ceas .. udati stiuca cu sosul din tava, folosindu-va de un polonic - cam din 10 in 10 minute!



Stingeti focul cand aproape nu mai aveti sos in tava si stiuca a capatat culoarea asta de vis!! 


Separat incropiti un sos din cateva rosii decojite - taiate marunt, sare, piper, cateva linguri cu ulei, coriandru proaspat ar fi mortal, eu n-am avut si-am pus boabe de coriandru.. dar musai sa aveti in casa prospatura.. ca-i absolut geniala combinatia! Lasati sosul pe foc pana mai scade din zeama..


Et voila, stiuca umpluta cu the best ingredients ever, parol ca da!! Eu am pus putin sos ca sa dea bine ;)) voi turnati nu va jucati si muiati acolo bucatile de peste in balta de tomate !


Ce ziceti voi?...A, cu ce beutura merge? 

Fratilor.. aveti dezlegare de la apa cu bulbuci, la tot ce va trece prin cap.. Puteti sa caftiti niste vinoase si sa fumati electronic.. cine sunt eu sa zic pas? ;)  E absolut delicioasa ! pam, pam!;)