2 martie 2012

Concurs: "Meniul perfect" - Gordon Ramsay

Desteptareaaaa ! Lasati apatia primelor zile de primavara la o parte ! N-avem timp de prea multe vorbe, ci de licori de sarbatoare ce prevestesc dezlegari la concursuri dle’ ! Ca uite asa, o data cu primavara, din cutia anotimpurilor iese special pentru voi un iepuras poznas pe nume Gordon Ramsay ;). Mda, mda, stiu ca va imaginati fetelor lucruri... da-i vorba doar de carte  ;)


Editura Litera vi-l ofera in dar pe Gordon Ramsay, mai precis 3 premii, respectiv 3 carti Meniul perfect, 'semnate' de za chef G.R.!;) E geniala cartea, v-am soptit cateva vorbe despre una din retetele ei fix AICI


"""O colecție fantastică, alcătuită din 52 de meniuri, câte unul pentru fiecare săptămână a anului, pe care le poți combina în fiecare zi, în 140 000 de feluri diferite. O modalitate de prezentare inteligentă și cu totul inedită, care îți va permite să alegi și să potrivești rețetele, astfel încât să le ai pe toate în fața ochilor în timp ce gătești. Cele 156 de rețete, gustări, feluri principale și deserturi, însoțite de peste 30 de garnituri și fonduri, îți oferă o selecție a celor mai fascinante mâncăruri din lumea întreagă. Din bucătăria italiană și cea franțuzească până în cea marocană sau cea mexicană, est-asiatică sau din Orientul Mijlociu, cu arome din fiecare anotimp, cu siguranță vei găsi ceva pe gustul tău! Iar fotografiile îți vor lăsa gura apă!"""  - Editura Litera.

So… revin .. La acest concurs pot participa toti vizitatorii blogului. Sa-i dam bice, zic!

Ce trebuie sa faceti: Lasati un comentariu la aceasta postare, in care sa-mi spuneti ce carte va place cel mai mult de pe site-ul Litera. Mai precis, faceti o incursiune pe site-ul editurii, clatiti-va ochii pe acolo si alegeti o carte care va place, copiati link-ul si postati-l aici intr-un comentariu, impreuna cu numele, adresa voastra de e-mail si dati Like paginilor de facebook a Editurii Litera si dulcegarii culinare.  Adresa de e-mail este obligatorie. Cu o adresa de e-mail valida se poate lasa un sigur comentariu.
Exemplu:
Ioana Stan: imi place aceasta carte http://www.litera.ro/nonfictiune-adulti-17/101-ponturi-de-baza-in-fotografia--704. Am dat like cu numele Ioana Stan, e-mail: ioanastan@email.com.  Clar ca buna ziua, nu?

Cine castiga:  Castigatorii vor fi alesi prin tragere la sorti, folosind widget-ul random.org. Important: cartile vor fi expediate numai in Romania, asa ca ar fi bine sa aveti aici o adresa la care le puteti primi daca le castigati.

Cat timp dureaza concursul:  Comentariile pot fi lasate la aceasta postare, timp de 2 saptamani, pana in data de 16 martie, ora 23,59. Tragerea la sorti se va face in data de 17 martie, cand voi anunta numele celor 3 norocosi care l-au castigat pe Gordon Ramsay ;)

Castigatorii vor fi contactati pentru a stabili detaliile inmanarii premiului. Ei vor avea la dispozitie 3 zile pentru a-mi raspunde la e-mail. Daca cei contactati nu vor raspunde in acest termen, se va considera ca e-mail-urile nu au fost valide si se va face o noua tragere la sorti.

Eu nu voi raspunde la comentariile intrate in concurs, dar daca aveti nelamuriri va rog sa ma contactati la adresa de e-mail dulcegarii.culinare@yahoo.com. In cazul in care nu aveti cont de facebook, ar cam trebui sa va creati unul ... nu?

Multumesc Editurii Litera pentru premiile oferite si bafta tuturor participantilor!



1 martie 2012

Odata cu florile de cires

Daca nevoia suficient de abila invingatoare in lupta cu reusita este interesul… atunci, sa-i acordam tentatiei ce-i al tentatiei si sa ne trezim gandurile din somnul nevoii. Cu certitudine fiecare din noi avem o primavara a varstei pe care nu o simtim. Verticalitatea ne descurajeaza adesea sa recunoastem si ultima nuanta de parfum ce mai staruie in urma pasilor. Un parfum ce odata cu primavara se amesteca halucinant cu mirosul florilor de cires.

Nu rareori zabovim gura casca prin fereastra unbreakable la 'savarine', prin renuntare ignorand de fapt chiar cauza acestei primaveri. Si atunci unii, mai imorali decat altii, “citesc” printre randuri si mimeaza profunzimea gandului, iar noi toti ceilalti ascundem chiar si cea mai fertila imaginatie.. 

(foto nu-mi apartine)

Sa fiti frumoase ca o primavara originala, sa fiti adorate de cine va doriti
si sa dramuiti cu zgarcenie marile iubiri ! ;)
♥♥♥♥♥



Si da, stiu ca-n ultima vreme v-am tinut la povesti si numai retete n-ati vazut pe aici, dar promit un revans de zile mari dupa ;) mai suportati-mi vestile putin, ca apoi o dau pe retetaru clasic si-mi revin.. Acu o saptamana, la Gala BLOGourmet 2011, eveniment ce a avut loc la Restaurantul Harbour - da da, ala misto din Piata Amzei, s-au aliniat astrele si au decis castigatorii galei.  Mai multe detalii aveti aici.



“Dragă" Harbour m-am simţit tare mişto în “bărcuţa” ta! Echipajul de nota 20, cu zâmbetul mereu pe buze a completat într-un mare fel fructuoasa întâmplare de la Gala BLOGourmet de ieri! N-o să uit ziua aia ever, parol! O înşiruire frumoasă de prezenţe cu care mă bucur tare că m-am contopit! Am fost acolo o mână de prieteni cu o pasiune comună, prilej cu care am regăsit în celălalt ceva-ul ce ne aparţine ! Felicitări şi mulţumiri Harbour pentru organizare! M-aţi onorat cu Premiul 1 la categoria Cel mai bun blogger culinar debutant, locul 4 la categoria Cea mai complexa forma de prezentare a unei retete si locul 5 la categoria Cea mai buna fotografie de produs culinar Food - porn! Mulţumiri Horeca, Bilancia, Logitech. u pimped my kitchen ;)  Mai multe poze vedeti AICI.

Va mulţumesc tuturor pentru susţinere şi apreciere!






28 februarie 2012

The Cube by Electrolux

Nu-i poti cere soarelui mai mult soare, nici ploii mai putina, cum nu poti sa-i ceri unicitatii sa respire prin toti porii ei mai multa pasiune si estetica ce depaseste oricum limita cunoasterii experimentale. The Cube nu este un cub. Este un felinar care lumineaza locul unde ii este pozitionata arhitectura caracterizata printr-o asemanare cu realitatea pe care o indica. Este o notiune proiectata pe doua tipare fundamentale adevar si provocare, care nu a permis eludarea niciunuia dintre cele doua esente tari ale conceptului si a creat, in fiecare locatie unde si-a facut resimtita intr-un mod acut prezenta, un impact vizual pe termen lung, construind simbolul unor amintiri memorabile.. and i'm definitely sure ca nu vorbesc doar in numele meu, na !


Daca aveti nedumeriri de ce vorbesc despre Cube, va destainui eu: va amintiti tortura asta exotica, da?


Cu fiecare vot primit din partea voastra, mi-ati mijlocit calatoria spre Milano. Cuvintele imi sunt lipsite de expresie iar un simplu multumesc consider ca e prea putin ! Sunteti de nepretuit dragii mei! Ma inclin! 

Si uite asa la ceas de seara, intr-o lucky zi de miercuri, pe un drum pietruit aflat in laterala Catedralei Santa Maria Nascente, o usa mica, usor ascunsa in arhitectura Pietei Domului creiona pentru noi ceea ce urma sa fie  o zi ca nici o alta... caci de n-ar fi, nu s-ar povesti.. o da!



Cube ne-a primit cu bratele deschise si uite asa impreuna cu Brindusa, Catalina, Lavinia, Andreea, i-am trecut pragul insotite bineinteles de Carmen care ne-a schitat jurnalul personal cu trairi ca-n basme. Multumesc frumos Carmen!

Am fost provocate sa intram in acea atmosfera scenografica ce ne-a permis sa ne simtim firesc in compania unui pahar de sampanie Thienot 2004 si implicit a doua aperitive: ton invelit in toast cu crema de ricotta, parfum de ghimbir si aroma de wasabi..


.. urmat de preferatul meu: delicatele scoici Saint Jacques cu trufe negre pe pat de cous cous si legume..  o carne alba ca laptele, dulce si cu o textura deosebita.. Merita sa le incercati o data, dupa.. n-o sa le ziceti ever nu, parol !




Apoi a urmat ceva spectaculos: ne-am indepartat din centru spre structura de aluminiu alb laser a restaurantului, iar interiorul cu nuanta sa alba ca gheata a fost imediat animat de masa care cobora din plafon fixandu-se pe doua masute tintuite in covorul care imbraca pe intreaga portiune a mesei parchetul din lemn. Cat despre incalzirea ambientului a fost anticipata de aprinderea sfesnicelor si zambetele de pe buzele noastre.. Cam toata seara am tinut-o intr-un WOW! ;) Mai multe poze aveti aici.


De aici incolo totul e poveste, cu vinuri alese si preparate culinare 'finisate' vizual si parfumate de numa.. adevarate calatorii organoleptice create de Chef Andrea Canton, detinator a unei stele Michelin, chef al restaurantului La Primula din Pordenonesi, ce face parte totodata din organizatia Jeunes Restaurateurs d'Europe.. in spatiul deschis destinat bucatariei in care dominau cuptoarele Electrolux cu abur si plitele cu inductie a caror folosire a dus la intensificarea gustului preparatelor, la crearea unui contrast desavarsit al texturilor. Sa vi le destainui dara, da?

O supa cu spanac, peste Sole si 3 feliute de paine cu migdale - urme ilegale a unei painici ce ti-ar ingenunchia orice dieta daca ai avea-o in plenitudinea ei la masa... acompaniata de un vin sec din 2008, pe numele lui de scena Rivolla gialla di Oslavia Primosic.


Au urmat tagliolini cu ton si sos de rosii proaspete ce mi-au schimbat perceptia despre paste in general. Secretul lor sta in modalitatea de preparare: fierte initial, apoi bagate in cuptor. O nebunie usor crocanta, cu un sos subtil parfumat cu cimbru, ceapa rosie si capere, acompaniate de Schloss Johannisberg un Riesling Kabinett Feinherb din 2009 ce i-a intensificat si mai mult gustul.


Sepia cu legume sotate in unt Friuli si sosul de cerneala de sepie a fost pentru mine un exemplu curat de rafinament gastronomic. Untul Friuli special obtinut pentru restaurantul Cube a dovedit ca esentele tari se ascund in lucrurile aparent lipsite de importanta. Dar omg ce savoare ii da untul acela preparatului.. nu pot s-o descriu in cuvinte, sorry guys u have to taste it! Acompaniat cum numai un bun somelier cunoaste adevarata valoare - de un Chateau Belgrave - Haut Medoc Grand Cru Classe din 2005.


Nu nu, inca nu s-a terminat ;) Ultimul fel principal a fost un medalion de caprioara medium-rare cu ragout de caprioara, radicchio si cafea.. Asta e farfuria Catalinei, eu o atacasem pe a mea si abia apoi mi-am amintit de poze ;)


Iar apogeul acestui rasfat culinar a fost desertul... o spuma de ciocolata alba si cardamom cu sorbet si sos de clementine si capsuni, cu foi subtiri din gris si zahar brun. OMG!! N-am savurat in viata mea asa dulcegarie fina, orgasmica, parfumata cu cele mai nuantate in arome clementine. Iar vinul wow... un Abraxas Passito di Pantelleria cu aroma puternica de smochine, fina de curmale si nuci.. un vin profund de prin 2007 ce ne-a incantat simturile si nu ne mai dadeam plecati spre casa. 



Ma bucur enorm ca am adus cu mine acasa amintiri incredibile din aceasta excursie: oamenii dragi cu care am mers, locurile pe care le-am vizitat, dar mai ales preparatele culinare pe care le-am degustat. Atat va mai zic: restaurantul Cube by Electrolux merita vizitat macar o data in viata pentru grija cu care sunt pregatite toate elementele, pentru nebunia orgasmica organoleptic vorbind, pentru arhitectura vizuala puternica la nivel iconic, pentru privelistea uimitoare care glorifica patina lucrurilor vechi, pentru oamenii amabili si atragatori care au grija ca totul sa fie perfect.





26 februarie 2012

Fursecuri cu levantica si scortisoara

Acu ceva timp in urma, intr-o zi de vara cand picura-n valuri caldura pe noi, m-am capatat cu un pachetel plin cu levantica! Multumesc frumos Andreea, love u! Si tocmai ieri parfumul ei salbatic mi-a iesit in cale, cotrobaind in magicul sertar cu mirodenii. Si am concluzionat rapid: fursecuri imbatate-n levantica, ghimbir si scortisoara.. hmm ca tare as vrea sa le-ncercati si voi acum ! 


Simplu ca buna ziua.. levantica, miez de seminte /nuci / migdale daca aveti in casa puteti incepe treaba..iac'asa:


Prajiti la foc mic intr-o tigaie sau in cuptor 360 grame migdale si miez de seminte.. o gramada potrivita formata din astea doua luate impreuna sau separat, puteti folosi si nuci .. ce aveti voi prin casa, nu mai zaboviti.. 360 g sa fie, in rest va faceti de cap.. 

Macinati bine samburii aia, adaugati 2 oua mari, 60 grame stafide, o lingurita rasa cu scortisoara, o lingurita rasa cu pudra de ghimbir, 2 lingurite cu levantica, un praf anason (daca nu-l aveti sau pretuiti nu-i bai), 2 linguri pline cu esenta de rom, 4 linguri pline cu zahar, 100 grame unt la temperatura camerei, 4 linguri mari pline cu faina integrala de macese (sau faina alba de grau ... depinde de voi). 























Amestecati bine si mai adaugati un praf de faina doar daca e cazul la final. Consistenta e umeda, uleioasa, tare usor de lucrat cu ea. Dupa ce ati incorporat ingredientele, luati biluta de aluat, o intindeti frumusel pe masa de lucru (cu sucitorul sau manual) si o modelati care cum vreti. Iar cuptorul sa va fie preincalzit deja la 170 grade, ok?


Le coaceti timp de 15 -20 minute, va orientati in functie de flacara. 


Apoi le pudrati c-un praf de zahar pudra, scortisoara si cam asta e povestea toata. Usor de pregatit, aromate si parfumate de numa..


21 februarie 2012

Cheesecake cu ciocolata alba si parfum de menta

Oh boy, am mancat dulcegaria asta acu vreo 2 saptamani! Inca o zi si faceam pierduta reteta printre hartiutele cu notite.. Dar a avut grija my friend Ralu sa bata cu lingurita-n tastatura si sa strige dupa cheesecake.. ;) Asa ca iata-o in toata splendoarea ei aici .. 


Dar mai intai o sa strig in gura mare dupa oven ;) Plss, Santa, afara sunt inca munti de zapada, nu trebuie sa cobori pe nici un horn sa-mi lasi un oven nou nout si sa ma scapi de magaoaia care si-a pierdut orice zvac!! Promit sa-ti fac o partie buna pe masina! Mda, acum sa nimeresc masina, ca-i ascunsa bine c-o plapuma de zapada si mi-e sa nu i-o curat vecinului nene. Buba e asta: cuptoru' nu mai arde bine dle! Adica il potrivesc eu la 180 grade, dar michiduta ala mic isi baga coada si-n zece minute flacara se micsoreaza de parca ar fi un 150. Si stau cu ochii pe el ca pe butelie si manevrez la platane pana il ridic in ceruri ca sa-i creasca elanu si sa-mi parleasca si mie dulcegaria asa cum trebuie! Cam tanjesc dupa un cuptor nou, ce zici poti, poti?? Da na ma multumesc si cu un elf sa mi-l repare. Pls Santa plsss !

So, ma-ntorc la cheesecake! Sunt innebunita dupa dulcegariile ce contin branza dulce/ mascarpone in cazul ei.  Daca nu aveti mascarpone, mixati branza dulce apoi adaugati niste smantana si e mai mult decat delicioasa substituirea, o sa vedeti voi!;)


Acum facem altfel blatul.. nu mai sfaramam biscuitii in maini ca la cheesecake-ul cu dulce de leche sau cel cu dovleac copt.. ci pur si simplu ii face praf la mixer 1 minut. Sa fie toata pasta asta fina, untoasa si usor crocanta dupa copt. Si graiesc vorbe pentru o tava de 18 cm, pentru una de 26 dublati cantitatea, va rog. 

Pentru blat faceti deci praf 180 grame biscuiti petit beurre pe care ii amestecati bine cu 100 grame unt la temperatura camerei.


Tapetati tava de tort (cu inel detasabil) cu hartie de copt si putin unt, varsati acolo 'blatul', distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand marginile tavii mai mult de jumatate si dati blatul de biscuiti la frigider.























Preincalziti cuptorul la 160 grade. Apoi urrmeaza umplutura: 500 grame mascarpone (SAU 400 grame branza grasa dulce - blenduita pentru finete - amestecata cu 100 grame smantana grasa), 400 grame ciocolata alba topita la bain marine, 50 grame whisky, 60 grame zahar pudra, 3 oua M, zeama de la 1 lime, coaja de la o lime si o sticluta cu esenta de menta Dr. Otker - 38 ml. 

Eu folosesc de regula mascarpone Galbani, dar puteti folosi orice marca inclusiv branza aia dulce.. e minunata combinatia oricum! Intai de toate topiti ciocolata alba la bain marine picurand acolo si cantitatea de whisky si stati langa vas ca nu cumva sa se prinda cineva ca n-aveti altceva mai bun de facut. Pe bune acum, invartiti cu lingura in ciocolata si incercati sa o topiti pe toata luand la un moment dat vasul de pe foc. E o chestie legata de temperatura / termomentru, dar n-am asa ca eu o topesc si ma ghidez dupa ochi. In momentul in care aveti o mare de cioco si totusi niste bucati pe acolo, luati vasul de pe foc si amestecati continuu pana se va topi si ultima bucatica din dulcele alb. 

Dupa ce ati topit ciocolata o lasati deoparte si incorporati pe rand ouale in crema mascarpone. Adaugati apoi esenta de menta.. da da pe toata, zeama de lime, zaharul pudra si coaja de lime daca doriti (eu n-am pus de data asta ca ma jucam cu poza la limeta si-am uitat s-o tund zero; da voi sa puneti daca vreti ) Adaugati si ciocolata alba topita in compozitie si incorporati usor ingredientele. Nu amestecati prea mult, ca ce-i prea mult strica stiti, da? Apoi turnati umplutura peste blatul pe care in tot timpul asta l-ati tinut in frigider.



Scoateti tava de la rece, turnati compozitia si predati-o cuptorului preincalzit pentru 1 ora la 160 grade.. hmm nu vreau sa va zic cum/cat am tinut-o eu;). Important e sa nu scoateti cheesecake-ul din cuptor dupa acel timp scurs, ci sa-l lasati acolo sa se raceasca lent, pentru a evita craparea; apoi se stabilizeaza el in timp de vreo 3-4 ore. 



In rest, chef de o dulcegarie putred de bogata in arome sa aveti dupa ce se raceste isprava... ca ascultati la mine.. no sa va mai opriti! Poze n-am multe ! Da hai sa fim seriosi: cine mai are chef de poze cand la masa provocatilor cu o dulcegarie ciocolatoasa se intinde finut o treaba de 18 cm, dementa de aromata, cu un gust fin de limeta fix mulat pe situatie? Spuneti acuma si voi !





Reteta imi apartine in totalitate in case u wonder.