19 decembrie 2011

Sarmale in foi de varza murata

Nu stiu altii cum sunt, dar eu una nu concep sarbatorile de iarna fara meniul "ca la mama acasa". Aceste nestemate tamaduitoare din carne de porc, invelite intr-un vesmant acrisor din varza murata, sunt un deliciu oricand, dar parca de Craciun sunt si mai grozave ! Atunci porcul e "rasfatat" maxim ! Da stiu, unii pulseaza si cu vita.. dar eu una nu ma joc asa! Mie imi place hard dle', sa simt grozavia aia de carne blagoslovita cu mirodeniile care-i pun in valoare aroma ce le argumenteaza insemnatatea. Iar cine n-are - sa-si faca rost - d'un pahar cu tuica sau palinca! Ca doar atata va mai trebuie, parol ca da !


Nimic nu e mai incitant si mai aventuros decat aceasta calatorie, in care rabdarea e musai sa-si regaseasca starea de gratie, pentru a duce totul la bun sfarsit. In rest, carne tocata de porc (hai pentru cei cu nenea colesterolu' ridicat merge - juma juma - fratia cu carnea de vita), niste treburi in amestec, et voila!!


Sa purcedem asa dara la treaba. Va trebuie una - doua verze murate, depinde de foi si de dexteritate ;)


Apoi 1 kg de carne tocata de porc; dar cum ziceam, puteti pecetlui fratia dintre vita si nenea porcul ista, dar eu una nu dau orzu pe gaste, asa ca ma rezum mereu la cel din titlul intuitiv al povestii. Sa nu va bata gandul la carne macra, ca s-a dus pe apa sambetei toata ispita! Cu niscaiva grasime, niste ceafa de porc sa fie!


Puneti la incins 4 linguri cu ulei de floarea soarelui si aruncati acolo 2 cepe mari tocate marunt, 1 morcov potrivit dat pe razatoarea mica, 150 grame orez si 200 ml apa.. La foc iute ca sa nu se umfle orezul asta in pene prea mult... pana scade apa.. cam in 2 -3 minute asa.




Dupa ce s-a terminat isprava asta aromata, o rasturnati peste carnea tocata. Apoi adaugati asa... 1 lingurita rasa si nu prea - de boia iute, 1 lingurita plina cu sare, 1 lingura cu cimbru uscat, 1 legatura bogata de marar - fin tocat si amestecati, amestecati, pana cand compozitia printre contur, iar ingredientele s-au imprietenit destul.

Apoi treceti la fapte: alegeti cate o frunza de varza de marime putin mai mare decat o palma, puneti o lingura de compozitie in partea cea mai lata, dupa care rulati, iar la sfarsit introduceti colturile inauntru. Simplu ca buna ziua, nu-i asa?


Acu urmeaza secretul sarmalelor ca la mama acasa ;) E aceeasi lume, dar privita dintr-o cu totul alta atitudine organoleptica, parol ca da! Daca nu aveti bulion de casa din cel pe care-l uzitez eu la greu si sigur multi nu aveti :).. va zic eu care-i treaba cu el. E un must have ! Notati asa: la o cantitate de gogosari, puneti juma de cantitate de pulpa de rosii (asta puteti sa o si cumparati, daca n-aveti in casa). Si ma refer la gogosarii deja curatati de cotor si lipsiti de "boabe", da?

Pregatiti de acum un borcan cu bulion pentru sarmalele din aceasta iarna.. e ca-n reclama aia.. n-o sa regretati ! So, puneti la fiert 1 kg de gogosari curatati, dati prin masina de tocat sau blender si 500 ml pulpa de tomate pana cand scade zama lor si obtineti o consistenta groasa, intens colorata si parfumata de numai! C-o sa-l folosim si in alte mancaruri. Iar, ca intotdeauna trebuie sa existe un dar... daca nu aveti nici timp si nici chef de bulion, puneti intr-o cratita 4 gogosari (dati prin masina sau blenduiti) si 200 ml pasta de tomate si lasati-le pe foc mic pana scade zeama cat de cat si s-a creat legatura aia minunata dintre ele. Asta-i treaba ce-o vorbim, da !? Fix pentru cantitatea asta de sarmale... e musai. Ca bulionul asta se umfla-n pene si copleseste sarmalele cu 3 in 1.. culoare, savaoare, parfum! hmm o nebunie !

Pe fundul unui vas de lut, sau oricarui vas folositi voi pentru cuptor (nu mai zic ca ala de lut e cel mai bun, ca stiti si voi), rasfirati 1 legatura de marar si trantiti acolo, fix pe mijloc 2 linguri pline cu bulionul gogosar de care vorbiram noi!


Il vedeti la fata da? Aici am jumatate din cantitatea de sarmale. Vasul e mic, iar timpul in preajma sarbatorilor e scurt, asa ca pentru clipele alea, am in congelator cealalta jumatate de sarmale pregatite fix pana-n faza asta de cuptor! So, eu in faza asta am pus o lingura cu bulion.. voi puneti doua daca aveti un vas mai mare pentru cuptor si intreaga cantitate de sarmale insiruita acolo. Dupa ce ati asezat primul rand cu sarmale, aruncati peste ele 50100 grame kaizer afumat sau bacon afumat, 1 - 2 lingurite boabe de piper, o lingura - doua - cu ardei gras dulce - uscat (gasiti prin magazine.. mai ales la Plafar) si continuati asezarea.


Apoi turnati apa fierbinte peste ele, cat sa le acopere d'un deget si la cuptor cu ele.. la foc potrivit inspre mic ... pentru 2 ore jumate - chiar 3. Aveti grija ca vasul sa aibe buza inalta, sa nu sara bulbucii de apa p'afara! Cu jumatate de ora inainte, puneti intr-un pahar 2 - 4 linguri cu bulion (ofc, tot din ala cu gogosar de mai sus, 2 pentru jumatate cantitate de sarmale, 4 linguri- pentru formatia completa), 100 -200 ml apa sa-l diluati putin si turnati 'siropul' ista peste sarmale... si dati iar vasul la cuptor !


Cum le serviti? Pai, le poate tine companie un ardei iute, hrean (ca-n cazul de fata), sfecla cu hrean, smantana.. care cum doriti! Cum sunt?? Sincer, n'am cuvinte sa va explic. Doar sper, ca privindu-le va pot atrage in capcana savoarei de a deveni complice la "vinovatia" de a le preface si a gusta din ele.



Apoi eu ies din schema, depinde de voi daca va multumiti cu 6 sarmale sau continuati necontrolabil, manati de libertatea instinctelor, sa le nimiciti ! Eu una nu mi-as pune lacat la gura !;) Ta-dam !
  


Reteta ii apartine mamei mele.

44 de comentarii:

  1. MI-AI FACUT POFTA,TARE BINE ARATA,O SA INCERC SI EU RETETA,EU LE FAC PUTIN DIFERIT:) AURORA TOMUT

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu le fac aproximativ la fel, Anto :-) Combinatia mea favorita de carnuri este: porc + piept de pui, respectand principiul potrivit caruia "cea mai buna pasare e porcul". Arata oricum atat de apetisante ca imi vine sa ma apuc de o tura!

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai asa e dom'le, nu exista sarbatori la romani fara sarmalele astea fermecate!!!
    Mie una a inceput sa-mi plou-n gura de pe acum...

    Multzamim frumos!
    Sarbatori cu bine , bucurii si calda atmosfera-n casa si-n suflet!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vai ce bine arata!!!
    Iti doresc sarbatori fericite si un an nou minunat.,

    RăspundețiȘtergere
  5. Asa de bine arata si asa de frumos descrii pasii incat parca simt mirosul fiecarei etape. Felicitari pentru postari, felicitari pentru inregul blog !

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata de nu se poate!!!! Mai ai 2 si pentru mine?

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu sunt o mare fana a sarmalelor, dar ale tale arata grozav...
    seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Aurora sper sa-ti placa la fel de mult cum ne plac noua! Pupici si multumesc de vizita


    Ruxi eu nu ma incumet la pui ;) tot pe principiul cea mai buna pasare e porcul ;) Multumesc tare. pup


    Ana multumesc din suflet pentru urari! Sarbatori minunate si voua!


    Bianca sarumana! Doamne ajuta ! Aceleasi urari de bine tuturor!


    Sandrina multumesc tare mult! ma bucur ca-ti plac sarmalutele ;) pupici

    Cristina mai am chiar 5 ;) te bagi? pupici


    Violette multumesc frumos. O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  9. mi s-a facut pofta .... salivez la pozele tale!
    acusi fac si soacra mea si bunica sarme, fiecare dupa reteta ei! :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Deci nu mai am rabdare sa vina Craciunul sa infulec si eu vreo 5-6:)) Sincer si eu le prefer exact asa cum le-ai facut tu, sunt cele mai bune! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu siguranta ai gatit niste super mega bune sarmale!

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu mai pot sa astept ajunul Craciunului!!! Mor de pofta!!! Arata grozav de bine!! Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Antoooooooooo!!! Ai scos florile din vasul roman si ai facut sarmale??? :)) Arata incredibil de bine, sa vii si la mine sa faci o portie ca nu mai am vremeeeeeeee, sunt in criza! Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  14. Mmm, chiar daca abia le-am terminat pe cele de post, tot as mai manca una si cu carne!!Arata super!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  15. extrem de apetisant arata ! Am sa incerc combinatia cu bulionul minune...pe care insa trebe sa-l prepar prima data !

    RăspundețiȘtergere
  16. O sa ma fac ca nu te cred pe cuvant si o sa iti cer sa gust inainte de a ma apuca de treaba =)). Glumesc Anto. Te cred pe cuvant si m-ai salvat si de data asta. Craciunul asta o sa am sarmale a la Anto. Si noi tot in varianta doar porc le preferam, mai ales B. care cred ca e mai indragostit de porc decat de mine =)). Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  17. Darul tau de narator si cu prezentarea minunata, cucereste orice "carcotas". Iar ideea cu hrean alaturi o voi incerca, o combinatie interesanta. Minunate. Pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  18. nici eu nu concep sarbatorile fara supa, sarme si friptura ;) .... ce pofta mi-ai facut Anto !!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. abia astept...o sa faca mama niste sarmaleeeeee :)

    RăspundețiȘtergere
  20. M-ai dat gata cu sarmalele astea.Cam asa le fac si eu dar fara morcovi ca le fierb in supa de pui care ramane de la ingredientele pentru salata boeuf.
    Dar nu am pus niciodata acel amestec de ardei si rosii.Anul asta pentru ca tot am aflat am sa adaug si acel bulion care sunt sigura ca e foarte aromat.Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  21. Ahhhh, cum arataaa... Si ahhh, farfuria vietii.... :)))))))) Iar mi-ai furat farfuria? :))) Deci mor de pofta, gata, fac sarmale ! :)) Te pup mult si iti multumesc ca ne-ai delectat cu minunile astea. <3<3<3

    RăspundețiȘtergere
  22. Abia astept sa ma apuc (iar:)) de sarmale ca mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu am incotro si tre'sa fiu de acord cu tine, cele mai bune sarmale sunt cele cu carne de porc si invelite in foi de varza murata!....cat despre asocierea cu hrean, nu am incercat, da'nu zic nu!

    RăspundețiȘtergere
  24. Vai! cat de bine arata..cu baconul ala..mmmm!! :D Iar ideea cu morcov in compozitie, n-am mai vazut-o niciodata. Trebuie incercata! :)

    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  25. Cum altfel, decît un deliciu culinar prezentat de Anto! Si eu le fac la fel. Ma refer la umplutura, condimente, si muuuuuuuuuuuuuult marar! Delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  26. Grozave ! Cu marar n-am mai mincat, eu pun cimbru si varza tocata pe fundul oalei.
    Anul asta le fac si eu in vas ceramic, in premiera. Am foi de varza murata la borcan, le tin din vara pentru sarbatori. Ca doar nu merge fara sarmale !
    Te sarut ! Craciun Fericit !

    RăspundețiȘtergere
  27. Ar trebui sa ai o varianta si in limba engleza ca sa citeasca tot Globu' cum se fac sarmalele romanesti.

    RăspundețiȘtergere
  28. Felicitari¡Dupa cum arata cred ca sunt bune.Locuiesc in Spania si chiar acum mapregateam sa prepar sarmalele dar nu pot deschide borcanul. Am pus jumatati de varza la acrit intr-un borcan de 5 l ,dar cum nu-l pot deschide caut retete romanesti pana apare´´ajutorul´`.

    RăspundețiȘtergere
  29. vai ce bune sunt si delicioase abia astep sa le fac reteta pe care am vazuto cu morcov creciun fericit va sorut

    RăspundețiȘtergere
  30. Anonim sper sa fie pe gustul vostrul. Cred ca deja ti-a venit ajutorul,nu?;) Abia astept sa-mi spui impresiile de dupa . Sarbatori minunate iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  31. Va multumesc frumos tuturor!!! Sper sa va incante reteta, mai ales bulionul ala minune pe care eu il fac de foarte multi ani dupa reteta mamei, ce mi-a incantat papilele si privirea de fiecare data! Are o culoare si aroma de invidiat!;)

    Sarbatori minunate in continuare! Va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  32. Le-am facut ieri. Minunate. Foarte condimentate, fix pe gustul meu (poate-am scapat ceva mai mult din toate condimentele, my "bad"). Pe langa pofta, the driving force a fost ca AVEAM bulionul de gogosari, uitat in niste borcane date de soacra-mea, pe care n-aveam la ce sa-l folosesc, cica.

    Una peste alta, totu' a fost bine, in afara ca varza a ramas cam tare - era din aia vidata, din Carrefour, am improvizat la vas cu unul yena, care se pare ca nu conduce asa bine caldura sau n-o mentine, ma rog, termodinamica lui peste, si am pus si apa rece in loc de calda peste sarmale, rezultatul fiind c-au inceput sa fiarba timid abia dupa o ora jumate! de cand am pornit focul.

    Le recomand cu mare drag. Mersi pentru reteta! :)

    RăspundețiȘtergere
  33. Ioai! M/ai omorit! Drept sa/ti spun.... eu sint ca lenesa, si nu rulez sarmale, toc toate ingredientele, le pun in caserola si le numesc " VARZA A LA CLUJ". Ieri am facut o portie si pe azi s/a nimicit! Cred ca sarmalele si Varza a la cluj sint cea mai buna mincare din lume!

    RăspundețiȘtergere
  34. deja ma-m cam saturat,oricum ,sincer arata superb si promit sa pun in practica ideea-(formula).oricum multam mult.

    RăspundețiȘtergere
  35. am facut si eu sarmale dupa reteta ta si au iesit super.multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  36. miai facut o pofta de sarmale nu mai imi aduc aminte de cind nu am mai mincat ,retetele tale sin superbe complimentele mele duminica buna lili

    RăspundețiȘtergere
  37. Buna ziua.oua nu se pun in continut pentru sarmale. ca sa se lege.
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  38. imi place f mult promit sa-mi iau o oala de lut ,asa ca sa respect reteta ,oricum mor de pofta....

    RăspundețiȘtergere
  39. Eu calesc toate legumele si apoi si carnea, apoi la urma dasuga orezul si mai calesc un pic compozitia, iese super buna.

    RăspundețiȘtergere