19 aprilie 2011

Tort de ciocolata

Pentru acest tort am avut nevoie de 2 zile .... nu sa-l pregatesc, ci doar sa-l calific: delicios  !! 


So, acum cand mi-am umplut paharul cu modestie si tocmai ma servesc in nestire din el.. sa intru in detalii. Asa incepe blatul:    Intr-un vas mixezi spuma 4 albusuri cu 180 grame zahar, iar galbenusurile cu nimic.. le bati simplu cu un tel, apoi le torni peste albusurile batute maxim cu zaharul. Urmeaza 250 grame faina (plus un pachet praf de copt si o lingurita rasa de sare) - turnata in ploaie peste oua si amestecata usor cu o lingura de lemn sau un tel. Intre timp, ca deja stii procedura - esti Napoleon pentru ca poti - ai topit deja 300 grame ciocolata de menaj (cu aroma de lapte - asa scrie pe pachet) cu 180 grame lapte - crema de cocos. 





Dupa, adaugi si 90 grame margarina pe care o topesti tot la bain marine, adaugand la final 1 sticluta esenta de migdale (30 ml)  Dr. Otker... the best.









Dupa ce ai amestecat cele 250 g faina cu ouale in stilul de mai sus, torni ciocolata topita si amesteci usurel cu un tel, adaugand in ploaie inca 70 grame faina pana se formeaza o consistenta potrivita, tocmai buna de turnat intr-o tava de tort cu diametrul de 26 cm - tapetata cu foaie de copt si unsa cu margarina. Dai blatul la cuptor pentru 35 minute la 180 grade... si gata.



Acum vin cu tips-urile, ca altfel ma zapacesc singura cu virgulele si parantezele din cadrul retetei propriu-zise: 
Ciocolata de menaj sa fie d'aia cu lapte, sa nu te bata ghinionul sa folosesti ciocolata de menaj cu gust de vanilie, ca aia are gust de ciocolata cu rom. E buna ea -  am folosit-o la cookies, dar nu si pentru acest tort..
Laptele de cocos poate fi cremos sau lichid. Asta pe care l-am folosit eu este cremos; consistenta lui se vede si in reteta asta; 180 grame insemnand cam 4 linguri cu varf ... si daca mai pui ca e doar 7 ron cutia.... n-ai de ce sa eviti combinatia... ca-i ingredientul de baza care participa la farmecul acestei retete. Deci musai: crema de cocos si esenta de migdale .... nu cumva sa schimbi esenta si sa pui rom sau vanilie ca nu mai e acelasi lucru. Adik' e bun si in varianta aia....dar ala e de fapt alt tort, iar eu vorbesc aici de un amazing tort cu migdale, cioco si the rest.... 
Eu am facut blatul sambata seara. Duminica, inainte de a-mi servi patria, am pregatit crema, care de fapt nu-i decat un minunat amestec de ciocolata, nuca de cocos si dulceata de mure.. Dar povestea nu se opreste aici.. Blatul e musai sa fie racit...ca altfel bea la sirop de zici ca-i fruntas la butilca. 


So, inainte de toate, tai blatul pe din 3 si te apuci de crema. Topesti la bain marine 350 g ciocolata tot d'aia de menaj cu aroma de lapte, impreuna cu 150 grame unt si 100 grame nuca de cocos, amesteci si gata.... te apuci de insiropat blatul.



Pentru betia asta are nevoie de 200 ml sirop concentrat de menta aici poti vedea despre ce sirop vorbesc)  si 120 ml apa. Ai grija ca trebuie sa insiropezi tot blatul cu siropul asta.. dramuieste-l cu zgarcenie :)) Foloseste o cana gradata ca sa imparti cantitatea de sirop pentru fiecare blat. Nu adauga mai mult sirop.. asta e arhi suficient, doar nu faci amandina. Pe primele doua blaturi insiropate pui 3 linguri pline cu dulceata de mure - pe care o intinzi bine si 4 -5 linguri din crema pe care ti-am descris-o mai sus (asa calda cum e). 




Pe ultimul blat insiropat pui doar restul de crema, decorand la urma tortul cu mure proaspete ....et voila.. 


Blatul e atat de bun, incat daca nu-ti vine cheful sa topesti ciocolata pentru crema, poti sa nu te sinchisesti si sa ramai la stadiu de blat sub forma de chec... de tine depinde continuarea. La prima lingurita il percepi ca pe un delicios tort cu martipan (vorba colegelor mele) - iar toata vraja asta e data de esenta de migdale in combinatie cu crema de cocos. La a doua lingurita faci deja o incursiune prin aromele de menta, mure, nuca de cocos si nelipsita ciocolata.   



Ca sa concluzionez pomelnicu: e un best of al dulcegariilor easy to make  !!


18 comentarii:

  1. Multumesc frumos Dya.. Gustul valoreaza de o mie de ori mai mult decat imaginea.. garantat ! :)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Am ramas restanta cu o postare privind bnunaciunea asta pe care am avut privilegiul sa o gust!!!!
    a picat la tanc...stim noi de ce...
    gustos! gustos si iar gustos!
    bravo

    RăspundețiȘtergere
  3. Anto in week-end vreau sa fac tortul asta. Unde gasesc laptele de cocos? Si in loc de mure pe deasupra pot pune si altceva? Bogdan nu e fan zmeura, mure, etc, din cauza acelor bobite pe care le au. La tarta cu fructe, mi-a dat mie fructele :P.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralu... laptele de cocos il cumpar din carrefoure de regula (e mai aproape de mine,dar sigur il gasesti peste tot).. De regula il au la raionul de chinezarii.. acolo unde gasesti sosuri de soia si alte d'astea :)) nori pentru sushi.. si etc.. pe langa sigur il gasesti.. Eu vreau sa trag o fuga pana in Dragonul Rosu (n-am mai mers de cateva luni) ca de acolo imi fac proviziile la un super pret cu chinezarii :)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. In loc de fructe.. poti pune ce-ti doresti.. poti sa-l lasi si simplu ornat .. adik nimit quote Edi.. dar in interior musai sa-i pui o dulceata mai acrisoara... de care vrei tu.. daca nu -i place dulceata de mure.. Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu iti recomand sa faci si tortul de ciocolata.. e o nebunie !!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai si noi tot din Carrefour ne aprovizionam :D. Eu n-am mai mers in Dragon cred ca de 3 ani :D. Sa imi spui ce gasesti :P! In interior o sa pun de visine. E ok?

    RăspundețiȘtergere
  8. Anto chiar acum cand ma pregateam sa scriu, am vazut ca ai scris si tu acelasi lucru despre blat. Deci blatul asta nici nu e nevoie sa il umpli cu crema. Am gustat un pic din el si e chiar ca o prajitura. Il poti face intr-o tava patrata, cu un pic de glazura pe deasupra si gata prajitura. Tortul e inca la
    frigi, dar revin cu impresii si poze.

    RăspundețiȘtergere
  9. So.... vezi de ce l-am numit Amazing ?? :)) ca asa e ... pur si simplu.. fara nici o imbunatatire, adik crema sau altceva... Ma bucur.. Sa aveti pofta Ralu. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto am postat poze pe facebook :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Arata fantastic!O mie si una de arome.Îmbatator de cap,pupila,papila...tot ce vrei.Da toate simturile pe spate!

    Un weekend minunat :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Ohhh, mamaaaa...<3<3<3 Ce-mi faci tu mie ?? Abia am terminat-o cu torturile, dar tu cred ca ma faci sa o iau de la capat... Nu-l vazusem mai inainte, faci bine sa postezi pe FB delicii din astea, asa nu ne scapa nimic. :)) (Daaaaaa, daaaa,asa sa faci ! Spuse un colacel pufos...) :)))))))))))))))

    RăspundețiȘtergere
  13. Ana e delicios.. dar acum ca l-am mancat pe tata torturilor.. si ma refer la ala de cioco si caramel.. ti-l recomand pentru inceput pe ala ;)) Pupici iubita!! si arati minunat.. ce colacel??? unde-i colacelul????

    RăspundețiȘtergere
  14. Cel mai bun tort. Multumim pentru reteta :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Calificativul minunat si de la noi :*

    RăspundețiȘtergere