6 ianuarie 2012

Tort cu mousse de ciocolata, piersici si aroma de portocale

Sunt topita dupa combinatia asta! Pornisem initial de la ideea unui mousse de ciocolata, dar cum in verva pregatirilor de revelion - ni se intampla tuturor (I need you to confirm ;) sa ne reintalnim cu toate borcanele pe care le-am luat de si fara nevoie si le-am adapostit in camara cu cateva zile inainte de x day.. ce alearga parca spre noi (pentru partea asta fantezista n-am nevoie de confirmare, stiu sigur ca ni se intampla tuturor:)) cu niste picioruse mici imaginare s'un ditamai burtoi plin cu toate cele stigand use me, use me.. am folosit si piersici si parfum de portocale.. o minunatie imbietoare, pe cuvantul celor ce s-au dezmierdat cu dulcegaria asta, parol !! 


Si cum puteam eu sa-i rezist unui burtos de tonaj mare, mai bine zis 800 grame - cu piersici - Olimpia parca sau orice alt gen!? Nope, asa ca i-am pecetluit in taina soarta! E fin, e chiar prea fin pentru firea mea, cu un parfum de portocal ce-mi sopteste parca sa nu fiu speriata ca-i putred de bogat in arome dulci acrisoare, cu extra flavour de ciocolata alba.


Cum mai e? E simplu! O da, in primul rand e simplu. Te uiti la el si desi nu vezi nimic fantastic vrei sa-ti adancesti cutitu-n profunzime. Dar nu-l doare! Parol ca o cere!! Se taie usor, poftindu-te parca sa-i intrii in intimitatea celor mai personalizate arome !



Si incepe c-o treaba kinky de lipicioasa - fondant marshmallow!


Sa purcedem asa dara la treaba:

Ziua 1.. pregatiti fondantul din marshmallow pentru ziua X ce vine cand va fi sa fie - in interval de-o saptamana - 10 zile ! M-as incumeta sa-i zic o luna, dar nu l-am gazduit ever atat de mult la mine-n bucatarie, asa ca-mi inghit vorba si strig in gura mare 7 zile soro, 7 zile !

In ziua cu pricina lucrurile se desfasoara teribil de simplu, intr-o stare constienta de amorteala ;) N-as putea altfel sa gatesc pentru zece suflete fara sa-mi inhib/ controlez/ gestionez centrii nervosi, aia de-i posed acolo unde si cum trebuie.

Blatul ! Offf blatul asta de pandispan ce te lasa mereu fara grai vazand cum pot niste oua si un praf de stele sa se transforme intr-un inamic caloric, cand il tai pe din doua si-l umpli cu toate cele?  Dar n-am poze.. ufff n-am poze intermediare, c-am robotit ca un bondar murdar la gura cu urme de cioco, piure de piersici, pasta de castane, porc, pui de toate! Beah.. just watter for me de acum incolo! Asa c-o sa fie in putine cuvinte si las pe alta data povestile deocheate despre blatul asta o sa va dezmierd cu noi imagini!

So, blatul de pandispan: 5 oua cu 150 grame zahar si un praf de sare se mixeaza pana iti tripleaza volumul... procedura ce trebuie sa dureze nu mai putin de 25 minute c-un mixer obisnuit, cu Ken-ul sau KA cam 20 pe puterea 3 l-am lasat eu. Se adauga apoi treptat 150 grame faina - cernuta, asa usor sa nu-si piarda volumul. Cuptorul e deja preincalzit, iar tava de tort cu diametrul de 26 cm (tapetata la baza cu hartie de copt) isi asteapta trofeul. Turnati acolo compozitia si lasati blatul in cuptor pentru 25 -30 minute la 180 grade. Nu deschideti usa, ca se lasa! Altfel o sa aveti un blat pufos de vreo 4 -5 cm inaltime! Lasati blatul la racit, in taiati apoi pe din doua, partea de deasupra putin mai subtire decat cea de jos, de vreo 1,5 - 2 cm - cat sa sustina greutatea fondantul.

Mousse-ul: 300 grame ciocolata alba cu 110 ml frisca lichida se pun la topit intr-un vas la bain marine, apoi se lasa la racit. Apoi aveti nevoie de un borcan de 800 grame cu piersici decojite. Erau cam 6 bucati acolo, dar eu am mancat-o pe una;) Deci voi scoateti piersicile din compot scuturandu-le de zeama, le faceti pasta cu mixerul vertical, apoi cantariti doar 360 grame pasta de piersici - doar atata folositi. Puteti s-o puneti pe toata, dar atunci trebuie sa pulsati la cantitatea de gelatina, asa ca mai bine faceti cum va zic ;). Pasta asta o amestecati cu ciocolata topita. Puneti 15 grame praf de gelantina intr-un pahar cu 50 ml apa rece, iar dupa vreo 8 minute o incalziti la microunde pentru 10 - 15 secunde (sau bain marine - avand grija sa nu dea in fiert) - si o adaugati in compozitie.  Separat mixati 170 grame frisca lichida pe care o incorporati usor cu spatula in compozitia de ciocolata si piersici. Adaugati apoi 35 ml esenta de portocale si 1 lingura cu Whisky.

Apoi taiati blatul, pe cel de jos il insiropati cu toata zeama de compot ramasa - in care adaugati in prealabil o lingura cu esenta de vanilie, apoi turnati mousse-ul (toata operatiunea asta se desfasoara in tava de tort cu inel detasabil (pe care o puteti captusi cu folie alimentara - eu nu am folosit si totul a fost ok), adaugati blatul de deasupra si dati tortul la frigider pentru 3-4 ore. Apoi scoateti inelul tavii, imbracati tortul cu un strat subtire de frisca, apoi il acoperiti cu marshmallow fondant. Cum il intindeti pe asta v-am zis la reteta in cauza.. Un praf de zahar pufra intins pe masa, un sucitor curat, uscat, prafuit si el cu zahar, avand grija de fiecare data cand intindeti sa nu se lipeasca fondantul de masa. Il dezlipiti cu grija cu o paleta si iar prafuiti masa acolo cere zahar!

La model nu ma mai bag. Aveti dezlegare sa faceti tot ce va trece prin cap!;)  Ta-dammm !!



Metamorfoza imi apartine ;)


44 de comentarii:

  1. Minunata si aromata treaba asta! O desfatare pentru oricine...

    RăspundețiȘtergere
  2. Offff Doamne. Ti-ai pus in gand sa ne omori din prima luna, bag sama =))

    RăspundețiȘtergere
  3. SA-DI-COOOO,.... l-ai taiat... Acum nu-i problema ca te-ai dat la el, doar ca sint invidioasa ca nu m-ai invitat si pe mine... si sigur cu paharutul de sampanie alaturi, e demential de bun si uiti de tine si uiti de lume... Asa-i ca ai uitat si de mine cind l-ai savurat ?! Hai ca te pupicesc apasat, ca sa simt si eu ce-ai mincat (adica tortul...)

    RăspundețiȘtergere
  4. O incantare tortul asta,e atat de delicat!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  5. stai sa sterg saliva :)
    gata,acum as zice ceva dar ma loveste iar salivatul...inghit in sec si sigur in noaptea asta visez tort roz cu minune de crema de ciocolata si piersici.pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonia, tu chiar vrei sa ne omori?!!! Doamne cum arata sectiunea!!!!!!! pup :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Mmm, tare bine arata!!!De cand astept o feliuta:)Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. ARTA.....si ma retrag ca nu mai am cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  9. Un tort super elegant, o culoare minunata. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Tortul ca tortul.. dar l-am speriat pe al meu cum radeam singura in fata pc-ului... :)) La cum spui tu.. totul este atat de usor, de-mi vine sa ma apuc acum (22.40) sa fac un tort! :P Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce blat,ce crema:)Toate ca toate dar cu finisajul m-ai dat gata!Asa elegant si discret cum imi place mie.Bravos,imi place!

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce frumusete de tort!!! Un deliciu? Un supliciu? Nu ma pot hotari! :)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce dulcegarie minunata!!! Arata super bine!

    RăspundețiȘtergere
  14. Felicitari, e superb! Frumoasa prezentare!

    RăspundețiȘtergere
  15. Deosebit de finut si elegant!
    Despre compozitie...nu am cuvinte.
    Si peste toate, cat de frumos prezentati reteta!
    Toate felicitarile !

    Emilia Stanescu

    RăspundețiȘtergere
  16. Tu esti sigura ca tortul asta a fost real, ca parca nu-mi vine sa cred :).
    Te pup cu mult drag, iar ai facut o bijuterie.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mie never nu-mi va iesi asa ceva !!!!! .... cata munca Anto , dar ce rezultat !!!!! ... nu pot sa zic decat ... jos palaria in fata ta !!!! Felicitari!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Cat de dulce, fin si splendid e tortul tau, scumpa mea!!! E cu adevarat o bijuterie!!
    Pup cu drag, scumpica mea!!!! ♥ ♥ ♥

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc tare fetelor! Ma bucur ca va place! Va pup cu drag! Sa aveti un week-end dulce!

    Danuta sa stii ca am papat niste zacusca cu salau ;) sunt putin mozolita pe gurita, dar inca se mai simte si tortul. Cred ca-n vara vin cu reteta asta la zacusca.. reteta mamei.. absolut dementiala.. nu ma pot opri din mancat;) Te pup

    Sarah sper ca ai avut un vis placut ;) Pupici

    Cat, cu siguranta iti iese! Doar ca trebuie sa te apuci de el la lumina zilei;) M-ai facut sa rad. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Laura multumesc frumos! Esti o scumpa. Pe mine m-ai dat gata cu tortul tau !!;) Cum faci inimioarele alea?;)) Sa le transmit si eu tuturor! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  21. Emilia multumesc frumos. Frumoasa cuvantare in 'provocat sa gandesti'. O sa-ti urmaresc cu drag gandurile!

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonina, o minunatie de tort! De fapt toate ,,productiile,, tale sunt apetisante, chiar si felul de prezentare al retetelor e unul deosebit. Iti citesc cu drag retetele. Un An Nou cu sanatate si bucurii infinite!

    RăspundețiȘtergere
  23. Arata superb ! De aroma ce sa mai vorbesc ...totul e perfect !
    Te pup si la multi ani !:*

    RăspundețiȘtergere
  24. foarte frumos. si cred in combinatia ta de piersici mousse si aroma de portocala !

    RăspundețiȘtergere
  25. Doamne ce-mi place culoarea fondantului!

    RăspundețiȘtergere
  26. An absolutely stunning cake...gorgeous!
    Happy New Year :)

    RăspundețiȘtergere
  27. Antonina, scumpa mea, e o minunatie de tort! Super delicioasa combinatia si extraordinara prezentarea! Te pup cu drag ♥

    RăspundețiȘtergere
  28. Mie cel mai tare imi plac bilele cu amprentele dentare! :))
    Am dat "copy/paste" la reteta de mousse-ul de piersici. Ar merge de minune in combinatie cu o crema de cioco si m-am gandit s-o am la indemana pentru un viitor tort. Merci! :))

    RăspundețiȘtergere
  29. Vine ziua maica-mii acum. Tocmai am decis ce creme ii pun in tort, dar de imbracat il imbract dupa reteta ta <3 Merci!

    RăspundețiȘtergere
  30. Va multumesc tare mult pentru cuvintele frumoase!!!!

    Sper sa va placa daca o incercati. Eu mai am si acum o bucatica mica din fondant... si pana acum, hmm 2 saptamani, a rezistat si e super ok de modelat, cu incalzire prealabila ofc. Abia astept impresii! ;)

    Va imbratisez cu drag!!!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Tortul asta era de fapt programat pentru week-end-ul asta, dar mi-a sarit in cap tortul exotic, asa ca am facut o mica rocada :D. Executam acum tortul exotic si amanam un pic minunatia asta :P. Revin oricum cu impresii. :P.
    P.S. Anto, tortul il voi executa pentru un baiat :D, merge si in varianta bleu, da? =))

    RăspundețiȘtergere
  32. oooh, that looks like a perfect cake! Beautiful

    RăspundețiȘtergere
  33. Trebuie neaparat incercat,cu prima ocazie va fi realizat.

    RăspundețiȘtergere
  34. Tortul este super, dar nu am inteles cum se incalzeste fondantul, daca nu ai microunde, faci destul de des aceasta precizare si spune ceva de acele bomboane, din foto! Cum, ce, etc! Daca se poate! Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonim, fondantul se incalzeste la microunde in felul urmator... asezi bila aia de fondant (care e musai sa stea o zi dosit intr-un loc intunecat dar nicidecum la frigider, in dulap o pun eu) pe o farfurie de sticla / portelan si o incalzesti la microunde pentru 30 secunde sau pana intr-un minut.. depinde de cate zile e facuta bila. trebuie sa fie doar usor de modelat.. apoi presari zahar pudra pe masa si intinzi foaia. Trebuie sa fi atent sa nu se prinda de masa, ridici usor cu un cutit (daca ai un blat de marmura e super ca nu se lipeste asa de tare ca pe unul de lemn), pudrezi iar cu zahar pe locul respectiv si intinzi cu sucitorul pudrat si el cu zahar. in momentul in care intinzi foaia.. nu o infasori pe toata pe sucitor ca se prinde.. ci o sustii de sucitor doar. Iar pentru bomboane procedezi la fel.. eu facusem trufe atunci si le-am infasurat in fondant imediat dupa ce l-am facut. ca era fondantul la cald si s-a mulat bine pe situatie.

    RăspundețiȘtergere
  36. Anonim daca nu ai microunde, pui un vas cu apa pe foc si peste el o farfurie cu bila de fondant. o intorci pe mai multe parti ca sa prinda caldura in mai multe locuri. Sper sa-ti fie de folos informatiile. sa ai spor !

    RăspundețiȘtergere
  37. maine vreau sa fac si eu tortul!!!...dar as vrea sa il acopar cu glazura de cioco alba pt ca nu vreau sa fie roz(il fac pt tatal meu)...ce crezi?merge?.....fondantul asta oricum l-am folosit deja de sarbatori, am acoperit tortul cu lime si scortisoara cu el si a iesit minunat!

    RăspundețiȘtergere
  38. Buna. Merge perfect! Poti face un ganache de ciocolata alba sa fie mult mai delicat. La multi ani tatalui tau! Sa fie sanatos!! E un tort fin sa stii.. Daca ii plac dulciurile mai parfumate, iti recomand tortul cu ciocolata si visine alcoolizate... sotul meu de ex e topit dupa el. Si tot asa il poti decora cu ganache de cioco. Decizia este a ta oricum :) Ma bucur ca ai folosit fondantul!! Multumesc pentru incredere! Sarbatori minunate va doresc! Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  39. multumesc frumos!!Sarbatori fericite si tie si familiei tale!si la cat mai multe retete delicioase... (eu deja am incercat multe din ele si nu ma mai pot opri, mereu incerc una noua si toate ies bine si foarte bune!)

    RăspundețiȘtergere
  40. Ma bucur din suflet!! Multumesc frumos! Si la cat mai multe incercari reusite!! Hugs!

    RăspundețiȘtergere
  41. am incercat si eu dintr o cantitate mica de mms si mi a iesit f bn pasta. weekendul asta fetita mea face 1 an si o saii fac un tortulet imbracat in pasta aceasta. o intrebare am: am vazut ca upa ce intinzi fondantul, ra,ane deasupra o pelicula de zahar/amidon. cu ce pot sa il curat sa nici nu il stric? oare cu o pensula?iti multumesc din suflet

    RăspundețiȘtergere
  42. Multi anisori inainte ! Poti incerca sa o cureti cu o pensula, sau un buretel. Merge foarte bine. Pupici si petrecere faina!

    RăspundețiȘtergere