31 martie 2011

Tocana cu mazare, cartofi si carnati

De fiecare data cand pregatesc mancarea asta imi declar amorul pentru wok sau, pana mai acum un an, pentru tigaia mare de teflon. Si musai each time, port o negociere apriga cu ratiunea, la modul "da-ti deoparte conceptul de light, ca nu-i tasty deloc fara niste prajeala in iubitul wok"... Moooamma si ce lupte duc, cu dreapta dau wok-ul de pe foc si cu stanga-l pun la loc... Apoi intervine vocea interioara a lui M (a se citi: ii sticlesc ochii cu gandul la felul asta de tocana).  K, acum c-am stabilit detaliile neapetisante, trec la reteta buclucasa, care e absolut delicioasa, tinand cont ca-i totusi un capriciu stafi.. 
So, se curata vreo 6 cartofi big size, se taie in bucati mari si se arunca in wok-ul incins cu ulei de fleur du soleil si 'celalalt ulei'. Intre timp se taie marunt o ceapa mare ( in fine, o taiati voi, bat-o vina, ca nu se taie singura nici implorata ) si se amesteca in cartofii din wok. Cu un praf de sare se pudreaza amestecul si musai rotocoale prin tigaie, timp de 10 -15 minute la foc potrivit.... ca doar nu facem aici cartofi prajiti... doar ii calim, cat sa-i patrunda aromele uleiului incins..


Era sa uit the most important part.. Aromele alea din ulei sunt blagoslovite de vreo 10 carnati subtiri, taiati pe din 3, musai picanti si plini de arome, prajiti anterior... V-am zis io ca duc o lupta cu ratiunea... de regula ii pun la cuptor, dar nu si acum....



Deci, dupa alea 15 minute de invartit prin cartofii si ceapa din wok...ii rasturnam intr-o cratita, si-i innecam in suficienta apa cat sa nu mai poata scoate capu la suprafata. Cam 10 minute le sunt suficiente; apoi turnam o lingura cu bulion, o cutie cu mazare de 450 g (Bonduelle folosesc eu - prefiarta), carnatii prajiti anterior, 2 catei de usturoi taiati marunt, sare dupa gust, niste firicele bune de cimbru si unele de marar. Ocrotim tocana cu un capac si peste 3-4 minute dam stingerea.























Inca doi - trei cuvinte si mi-am pus lacat la taste:
 tocana asta, chiar daca-i tocana, e o super tocana ! :))

4 comentarii:

  1. Te-as critica..da' nu pot ca-i prea bun:))
    Neatza, ZI MINUNATA!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Gaby..:)))
    De abia astept week-end-ul..Azi dimineata ma loveam de tocul usii inainte sa ies din casa...Vreau sa dorm 48 de ore continuu....oare se poate?
    O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna,imi miroase a carnati.Mi-aduc aminte de ,, vremurile copilariei mele,, cand nu prea aveam voie sa ii mananc decat cu portia.Asa ca l-am rugat pe dragul Mos sa imi aduca carnati atarnati in pom. OANA

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca nu-mi iese, vin la tine sa mananc

    RăspundețiȘtergere