14 iulie 2011

Somon si creveti la gratar cu sos tartar

Pink day ieri si o reteta simpla na :)) care face trecerea la o postare ce sper sa urmeze azi sau maine. E un peste marinat senzational.. ca sa citez din cronici .. Sper sa-l incercati si voi..





Notati asa:



700 grame somon proaspat file taiat cubulete, 400 grame creveti proaspeti (sau / 300 grame cod proaspat) pus la marinat intr-un mix format din 100 grame ulei de masline, 1 lingura oregano uscat4 catele de usturoi, o legatura patrunjel - aveti grija sa jumuliti si folositi doar frunzele, juma legatura tarhon - asemenea, o lingurita cu varf sare de mare, piper sa fie clar si zeama de la o lamaie..  Aici mai 'subtire', apoi restul..


Treceti amestecul asta prin blender, apoi aruncati pestele in marinata, plus ceapa verde taiata in vreo 4 -5 locuri.. o legatura de ceapa sa fie, da? .. pentru o ora -  dar nu mai mult.

Hmm povestea se complica nitel ca urmeaza maioneza... asa ziceti voi ?!.. Eu de cand am vazut la Cristina maioneza facuta in ce 30 secunde?? ba 15 indraznesc sa zic, n-am mai mixat galbenusuri si nici n-o voi mai face ever. Deci, pe principiul: in bolul blender-ului se toarna 200 ml ulei masline, 100 ml ulei de floarea soarelui, 1 lingura cu varf mustar, 1 lingurita cu varf cu sare, putin piper, zeama de la o lamaie, apoi cu grija se sparge un ou intreg caruia i se da drumul in oceanul de ulei, avand grija sa nu se sparga galbenusul ca v-ati spart la buzunar cu uleiul de masline..  se carmuieste bine piciorul blender-ului in bol, astfel incat sa prinda oul fix pe centru paletei..  se spune un Ave Maria-n gand si se apasa butonul blenderului vertical pe viteza mare si gata maioneza in 15 secunde.. hai 30...  ca mai depindem si de mixer ;)



Apoi urmeaza sosul tartar... Cum il fac? Iar gustul e departe de cel al sosului clasic tartar.. e mult mai savuros, bogat, complet zic eu, capabil sa-i taie din start greata maionezei.
A se tine minte: jumuliti frunzele de la o legatura de patrunjel si jumate legatura de tarhon, taiati marunt marunt verdeata... apoi aruncati-o peste maioneza. Next, 100 grame capere... dar nu le aruncati acolo si gata.. ci taiati-le pe din doua.. Stiu ca suna complicat ca-s mici rau si timpul e la fel de mic- scurt na.. dar faceti cum va zic si nu veti regreta... Sucul caperelor taiate si pierdute-n maioneza isi intinde ca niste tentacule savoarea in tot sosul ala tartar..
Apoi manuiti cutitul asupra unor castraveti murati, 4 la numar mai mici - sau 2 mai mari.. scapati de capete, taiati marunt castravetii, pe care ii faceti partasi sosului tartar, mai potriviti de piper, sare (doar daca-i nevoie) si gata... Incorporati cu grija toate ingredientele amintite in maioneza, folosindu-va de o lingura de lemn, apoi ori il mancati direct din bol, ori pus pe paine, iar ce mai ramane in sosiera sau in ce vreti voi..  si va-ndreptati spre peste..

Presarati 200 grame pesmet peste marinata, incorporandu-l cu grija, ca sa nu rupeti pestele ca-i fraged rau, da bun ! Tepuiti somonul si crevetii in betele puse la muiat cu vreo juma de ora inainte, intre peste musai puneti si bucatile de ceapa verde (eu am uitat de ele).. apoi perpeliti minunatia asta pe gratarul de aragaz intorcand o singura data pestele pe cealalta parte... Dar la fel de bine puteti folosi o tigaie si mai bine wok, in care ati picurat cateva linguri cu ulei de masline si-l puteti praji.. e minunat! Unu la mana : important e sa ajunga sosul tartar peste / langa somon / creveti / cod...  ca sa-si impartaseasca din savoare..Et voila...





Iar mai apoi stiti voi .. ii prapaditi ! :)


Ingredientele pe scurt:

700 grame somon proaspat,
400 grame creveti,

- Marinata -
100 grame ulei de masline,
1 lingura oregano uscat,
4 catei de usturoi,
1 legatura patrunjel
jumatate legatura tarhon,
1 lingurita cu varf sare de mare,
piper – un varf de cutit,
zeama de la o lamaie,
200 grame pesmet;
1 legatura ceapa verde

- Sos tartar –

- Maioneza –
200 ml ulei masline,
100 ml ulei de floarea soarelui,
1 lingura cu varf mustar,
1 lingurita cu varf cu sare,
putin piper,
zeama de la o lamaie,
un ou intreg

- Celelalte ingrediente necesare sosului tartar –
1 legatura de patrunjel,
jumatate legatura de tarhon,
100 grame capere,
4 castraveciori murati 




Reteta imi apartine, precum si metamorfoza sosul tartar dozat la aceste cantitati. Gustul e mult mai grozav decat cel al sosului tartar clasic, parol!;)


32 de comentarii:

  1. Mmm, delicios! Ma autoinvit pe la tine cand mai faci :P!

    RăspundețiȘtergere
  2. Doamne ce este aici,imi lasa gura apa,imi pluteste limba in gura,gata sunt la usa ta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu vreauu creveti si sos .... imi lasa gura apa la asa bunatate!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. cu creveti,cu creveti vreau! Se vad degetele ridicate(ca la scoala)? Sunt foarte gustosi, ii ador! O reteta minunata! Te pup:)

    RăspundețiȘtergere
  5. sa-mi trag 5 palme!!!acum am vazut reteta dupa ce am papat pestele...din pacate pregatit altfel :((
    insa cu prima ocazie il pregatesc sigur asa.arata yummy.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  6. Excelenta reteta,like,like,like,pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. pai cum asa,ai lasat numai cojile de crevete,eu ce mai maninc acum?!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hmmmmm, am venit dupa miros, nooooo dar unde-i pestele, dar sosul?! :))) ai papat tot Anto? Puup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Mamma mia, ce m-as da la crevetii tai, cu sos sau fara... sint innebunita dupa ei, as minca non stop... Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. imi place , imi place , imi placeeeeeee!!!! ... sunt pe gustul meu , iar acum mi-e o pofta de numa !!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce MINUNATIEEEEEEE sant deliciosi si mi-ai facut o poftaaaa.....Sigur am trecut reteta pe lista!Asa ceva nu-i de pierdut!
    Pupici si o seara placuta!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. daca imi permiti un mic sfat, pozele arata foarte yummi, dar textul este foarte greu de citit... incearca sa folosesti paragrafe de max 4-5 randuri si eventual incearca sa separi reteta si ingredientele de poveste, sa faci viata mai usoara celor care vor sa replice ce ai facut tu fara sa se uite de jde mii de ori pe ecran (arunca un ochi la Lebovitz sa vezi despre ce vorbesc).

    altfel, imi pare rau ca ieri n-am ajuns la Cortina sa ne cunoastem, dar maybe next time, cand sper sa nu-mi mai iasa nimeni in cale fara sa cedeze trecerea... :)

    cheers!

    RăspundețiȘtergere
  13. Bobite.. multumesc frumos! next time dau strigarea ! pup

    Mirela e grozav pestele .. eu musai il intretin cu sos ;) Pupici

    Elena multumesc! pup

    Mimmi te servesc cu drag! Multumesc

    Gaby le vad, le vad ;) Multumesc mult! pup

    Sara... lasa pe data viitoare ;) M-ai facut sa zambesc.. Pupici si multumesc

    Flory multumesc mult!

    Alison.. ;)) cat am salivat eu dupa crevetii tai ;)) Te pup

    Adela hmm s-au cam terminat.. dar data viitoare strig mai tare ;) Pupici

    Andreea scumpa ce faci?? Mercic.. Te pupic

    Daniela cu sos clar..;)) Multumesc mult.pup

    Cat si mie .. mult;)) Multumesc . pupici

    Petronela sa-mi spui ce impresie ti-a lasat ;) Pupici si multumesc

    Florin multumesc de vizita! Apreciez foarte tare sfatul tau.. Chiar zilele astea m-am tot gandit la niste variante.. Bine, nu mai zic ca m-am gandit si la cea in care deja renuntam la tot ;)) Dar in fine, am ales sa nu.. Si acum ma gandesc la variante .. ce si cum.. Am in gand ceva.. dar imi trebuie un programator bun.. stii pe cineva?? Cat despre seara de ieri ma bucur in primul rand ca esti bine ! Si mie mi-ar fi placut tare mult sa ne vedem.. poate vor mai fi ocazii.. O seara faina!

    RăspundețiȘtergere
  14. Eu m-am dat batuta la partea cu "proaspeti":)) din pacate,la noi totul e congelat,dar m-ai dus inapoi la plaja din Thailanda unde am descoperit crevetii jumbo,tot asa pe bat. Excelente pozele!

    RăspundețiȘtergere
  15. programator zici? pai eu am domeniul de peste un an si nu gasesc unul sa mi-l mute si mie intr-un mod competent si fara dureri, asa ca tu esti way ahead... :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Uite-asa, n-am mai mincat peste si creveti. Si sosul tartar imi place, da cu peste, nu l-am asociat ... Invatam, invatam !

    RăspundețiȘtergere
  17. Miti sa stii ca am folosit de foarte mult ori congelati si ies tot buni .. Multumesc

    Florin uite chiar imi pare rau ca nu ne-am vazut ieri. Mie mi l-a mutat Marius - sotul meu- care e inginer de sistem si in 24 de ore totul era ok.. Dar vorbim daca vrei.. Nu stiu eu prea multe detalii ce-a facut el atunci;) In schimb pe partea de programare chiar nu stiu la cine sa apelez..

    Dani e minunat preparatul ! sau cel putin mie imi place tare.. Pupici

    Anonim... imi pare tare rau ca te enervez atat de mult moderandu-ti comentariile.. Vad ca ma citesti si-mi raspunzi :)) desi nu inteleg ce mai cauti aici daca nu-ti place ce vezi si zici chiar tu .. nu intelegi.. Asa ca nu pot sa-ti zic decat un lucru.. n-am vazut in toata viata mea infirmitate mai profunda decat prostia ta! Si muta-ti trupul in alta parte, te rog asa .. ca sa iti faci si tu un bine.. Cat despre amenintari se rezolva... toate o sa fie la tine!! Asa ca fuck off!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Antonina, nu stiu cine e anonimul asta care te supara, dar m-ai facut sa rad la "f.. off" :)) Acum, ca sa trec la mancare, imi place cum arata si ma provoci sa fac si eu sos tartar, tot cu maioneza la blender, dar zau daca ma apuc sa tai fiecare boaba de capere, le toc eu cu cutitul sau le dau un puls in robotul de bucatarie :)) Am vazut ca cineva a zis ca e problema cu crevetii proaspeti, cred ca te refereai la creveti cruzi, decongelati, pentru ca proaspeti nu sunt decat daca te duci pe malul baltii (a se citi oceanului) si astepti sa vina barca. Dupa ce am avut vreo doua incidente cand am desfacut crevetii cumparati si a trebuit sa ma duc inapoi la magazin, de acum le cer la magazin o punga intreaga congelata si imi dezghet eu cat am nevoie odata, si ce bine mai arata. Sunt oricum cel mai aproape de proaspeti, pentru ca ii congeleaza imediat dupa ce ii prind. Si inchei aici ca am inceput sa bat campii :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Mihaela mie una nu-mi place tare mult sosul tartar in varianta clasica.. putin d'aia, putin d'ailalta.. ci-mi place asa mai bogat, are un gust mai aparte.. Si n-as da caperele pe blender, ci cum zici tu taiate asa brut pe din doua si gata.. Cat despre creveti.. da, my mistake! la astia m-am referit, da.. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am blender clasic cu vas cu tot, unde cutitul este la fundul vasului, stii despre ce vorbesc....
    Pot incerca maioneza acesta bestial de usor de facut :D ? Sa pun galbenusul exact intre cutite?
    Fiecare cu ce-l doare :))
    Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Miha multumesc frumos ! pestele e grozav.. iar sosul nu mai zic ;)

    Vasi, scuza-ma .. uitasem de mesaj. Galbenusul pica pe fundul bolului, apoi il prinzi frumusel cu paleta blenderului.. Dar vezi ca e link pe numele cristinei.. care face trimitere catre un filmulet.. Cu siguranta iti va fi tare util.. Se face instantaneu maioneza si e minunat sosul cu toate ingredientele alea.. Plus ca-l poti servi si-n compania unui pui sau orice altceva iti mai doresti.. Eu il mananc si pe cascaval.. asa ca depinde de tine ;)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  22. excelent....ce bub tre sa fieeee....uite asa o nevastaaaaaa...mmmmmmmm...

    RăspundețiȘtergere
  23. Anto cu reteta asta m-ai topit. Imi plac la nebunie crevetii :D. Iar incepi cu renuntatul?! Vrei bataie?

    RăspundețiȘtergere
  24. Coco sunt dementiali! multumesc tare!! pup

    Ralu sa-i incerci ! sunt grozavi!! pup

    RăspundețiȘtergere
  25. :)) este ireal de cate ori m-am holbat la pozele astea...de vreo 2 ore ma tot intorc la postare, mai citesc putin din reteta... ma mai uit la o poza doua ... lol.. fa si tu poze mai putin "delicioase" sa suferim si noi mai putin :P

    RăspundețiȘtergere
  26. Anamaria daca faci o data reteta.. sigur o sa se lase cu repetitii.. Si musai sa faci maioneza asa.. vei vedea ca toate grijile in privinta ei s-au dus.. usor, fara mizerie in bucatarie.. O sa creasca si productia de salata beuf.. si toate cele care-o contin ;) Cat despre sosul tartar.. intrece cu mult reteta clasica... e nemaipomenit de bun! .. iar pestele.. citeste din cronici.. ;)Cat despre poze.. stai sa vina iarna si sa vezi ce rateuri o sa dau fara lumina ;)) Pupici si o zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  27. Incredibil de delicioasa rețeta. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere