20 ianuarie 2012

Varza de Bruxelles gratinata

Cand vezi varzuca asta de Bruxelles prin market, te intrebi cat de departe e aparenta de esenta, am dreptate?! Si prima data, poate chiar si la o a doua intalnire cu ea ii intorci spatele si pleci! Mda, gresit dle' da!! Nu ti-a zis nimeni ca bubuie de acid folic si vitamina C, iar daca esti norocoasa purtatoare a unui bebe, atunci e musai sa n-o ocolesti? Iar pe tine - producatorule de testosteron, te ajuta sa nu-ti vezi prostata inflamata! Mai stati pe ganduri? Hai la market ! Sa cumperi daca nu 2, macar o caserola cu varza de Bruxelles, da?! Culoarea: hei ai grija la culoare: sa fie vie, d'un verde asa aprins! Desfa cutia aia fara grija si pipaie varzuca! Hai ca nu te acuza nimeni de hartuire, stai linistit/a! Trebuie sa fie tari, sa-ti trosneasca frunzele-ntre degete! Au trosnit au ba? Cam nu, ia uite ce varza zbarcita si palida! Auci, ce-ai dle esti masochist cumva? Evit-o / raporteaz-o / treci mai departe! Cauta asa haotic cu privirea prin toate cutiutele alea, pan o gasesti pe aia cea mai cea! Da-n perioada asta cu siguranta gasesti chiar multe frumuseti din astea!! 


La mine nu-i saptamana sa nu mananc asa ceva, ca-mi lasa colonul sanatos si-mi protejeaza inima! No bine, azi mi-am facut iar provizii serioase de sanatate la doza, ca de la o vreme-ncoace nu-mi mai aluneca bine pe traseu carnea aia grea! 


Noteaza asa:  o casoleta cu 570 grame varza - asta asa brut - ca vorbim imediat de netul cu care ramai, 4 oua, 150 ml lapte 3,5% grasime, 2 lingurite rase cu mac, 1/2 lingurita boia de ardei iute, 2 varfuri de cutit scortisoara,  1 lingurita cu sare, 1 lingurita plina cu marar uscat si niste patrunjel proaspat - pentru decor - doar daca ai! ;)

Da intai de toate pregatesti varza. Si daca nu m-ai ascultat si-ai nimerit o varza cu cele doua frunze ce-o-nvelesc mai galbene, le rupi usor si tai putin si din cotor! Eu rup primele 2 frunze oricum! Am o buba recunosc! Prin urmare mie mi-au ramas fix 470 grame varza -asta-i netu - ia aminte si pornesti d'aici da?! Pui niste apa la fiert, cam un litru as zice, n-am masurat, pui acolo si-o lingura cu sare si cand apa a inceput sa-si verse nervii - dai drumul la varza! Si te holbezi la ceas fix 5 minute! Hei, gata gata c-a expirat timpul! Preincalzesti cuptorul la 180 grade si ... strecori varza, treci peste ea un jet de apa rece si-o asezi asa jumi-juma in 2 vase! Si ca sa-ti faci o idee iti spun ca ale mele au 13 cm pe diagonala si 5 in inaltime!  Asezi si 25 grame unt - asa cubulete peste fiecare (50 grame in total, da?) si incepi sa bati ouale!


Bati cu furculita, lasa mixerul ca-l murdaresti degeaba ! Adaugi laptele peste oua, celelalte prafuri si le ametesti vartos cu furculita; apoi torni amestecul peste minunatia asta de varza! Razi deasupra 200 grame cascaval afumat - (100 grame in fiecare vas) - nelipsit sa fie parfumul asta autentic si complementar! Ne-am inteles, da?!


Si bagi vasele in cuptorul preincalzit - cam 20 -25 minute la 180 grade - depinde putin si de cuptor! Ideea e simpla: dupa 15 minute iti vari mana inmanusata bine si misti un vas asa nevrotic fix ca la sarmale, intelegi tu! Daca s-a prins laptele de oua si ouale de lapte, iar culoarea e fix asta, e gata! Daca nu, mai lasi putin! O sa vezi cum consistenta se umfla-n pene ca nebuna, fix ca la souffle. Si mda, apoi volumul o ia asa usor usor la vale si ajunge fix ca-n poza! Varza e usor crocanta, iar bobitele alea de mac isi merita toti banii.. zici ca mananci cea mai delicioasa placinta usor picanta, sa nu uitam da?! Iar mirosul ala, hmmm ce nebunie, nu?? Si gustul.. da nu mai bine tac eu si-mi povestesti tu ?!?


Simplu, teribil de simplu, sanatos si nepretentios! Ca-n luna asta Mitinita ne invita sa dam jos de pe solduri ce-am pus de sarbatori! Si e atat de buna mancarica asta, c-o sa-ti para rau c-ai cumparat o singura cutie, ai sa vezi! Dar data viitoare cand mergi la market..  fix la ele iti doresc sa te gandesti !!!;))




Reteta imi apartine, in case u wonder.




41 de comentarii:

  1. Ioaaai ce bunatate!Mai dormi daca poti:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Arata foarte bine, e si sanatoasa, sigur e si foarte buna! Felicitari pentru reteta!

    RăspundețiȘtergere
  3. De cum am vazut-o am stiut ca-i pentru mine! Stiai ca tare imi plac verzisoarele astea.Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmmmmmm, din nou ceva doar pentru mine! :D
    Arata fantastic! O sa-mi fac si eu o portioara!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. antonina, desi stiiiiu cat e de sanatoasa, imi displace profund varza asta, cat ii ea de mica. DAR, pozezi frumos, povestesti frumos, te-am vazut la Codru pe site, asa ca musai sa-i mai dau o sansa (asa, cu juma' de gura) dar ii dau. promit!
    teodora

    RăspundețiȘtergere
  6. Antonina, imi plac mult varzucile, si ale tale bine mai arata! imi lasa gura apa :) Un week-end placut sa ai, plin de bunatati :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Fuga la market!!! Asta da provocare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu n-am mancat pana acum, dar cu siguranta nu o mai ocolesc data viitoare cand merg la cumparaturi! ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Milady, you speak to the rhythm of my heart! Eu pana acum n-am avut întâlniri fericite cu DNA varza, da' matale m-ai convins sa-i mai dau o șansa. Neaparat fac si-ți spun dacă m-am împăcat cu ea :)) Te pup, cu drag, A

    RăspundețiȘtergere
  10. N-am mancat niciodata si de mult mi-am propus sa fac....noroc cu tine, m-ai convins...cu prima ocazie cand le vad o sa iau si eu.....arata foarte bine, te pup!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. bineinteles ca la tine arata super...nu ma omor eu dupa ea , dar gatita de tine...vreauuuuuu !!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Bun si sanatos!!! Nu sunt mare fan al ei, dar acum, cand o vad la tine, parca as manca o portie... Pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce sa zic?...Felicitari, ai facut-o vedeta!

    RăspundețiȘtergere
  14. mmmm,cum a spus si mitinita,chiar ne-am sincronizat!:)super varzucile tale ,savuroase rau!

    RăspundețiȘtergere
  15. ador varzica asta! na, e verde, e leguma, ce sa nu-mi placa :))?! daaar ai mei nu ar pune gura pe asa ceva. bai, asa contratimp culinar n-am vazut la nimeni ca la noi :)). dar na, barbati carnivori, ce sa facem :)). a, stai asa, mi se sufla din background sa nu ii mai vorbesc de rau pe bloguri, ca ei mananca varza de orice fel daca e pe langa fo friptura. vai, bine ca ne-am lamurit :)))

    RăspundețiȘtergere
  16. Pai chiar ca e sanatoasa varza asta!Gratinata e si foarte gustoasa!

    RăspundețiȘtergere
  17. Arata foarte bine, dar recunosc ca n-am mincat niciodata... Atunci, ori trebuie sa remediez, ori sa ramin insarcinata si trebuie musai sa am pofte...

    RăspundețiȘtergere
  18. Eram precisa ca daca lipsesc eu o zi ne invadezi iar cu ceva buuuun. Eu, Anto, ador varzuca asta, dar m-am bagat in seama mai tarziu, ca-s cu mainile pan-la coate in ciorbita de perisoare, ratatouille,inghetata de dovleac, musaca ... cu carnitza :P si ... tort exotic :P. Asa ca-s ocupata tare :D. Revin cu impresii si poze. Hi hi

    RăspundețiȘtergere
  19. Si noua ne place tare mult,mai ales gratinata!Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. Imi pare foarte reusita combinatia.Nu ma omor dupa varza de bruxelles dar asa cum ai preparat-o tu suna bine.....

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu ma innebunesc dupa ea dar arata grozav de bine gratinata!!!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. Tare bine arata micutele! Daca sunt si gratinate ma inscriu si eu la o portie. Azi am vazut dar am uitat sa iau-eram prea preocupata de ciupercute :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  23. nu pot spune ca ma omor dupa ea, am facut-o doar intr-o reteta de la Maya,dar si varianta ta e tentanta :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Cu siguranta am sa incerc!... Multumesc de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  25. Your brussel sprout dish looks delicious. They are one of my favorite vegetables!

    RăspundețiȘtergere
  26. Excelent! Iubesc verzisoarele astea! <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
  27. wow..........nici nu stii cat de mult imi plac vasele astea dar si ce ai "confectionat" in ele.Chiar ca mi-ai dat o idee,demult nu am mai preparat varza de Bruxelles iar gratinata cred ca este o nebunie.
    O zi frumoasa de duminica si pup fata draga!

    RăspundețiȘtergere
  28. La cat de bine arata, mai-mai ca as papa si eu.. Din pacate nu-mi place in mod deosebit varzuca asta... desi nu am incercat decat congelata. Poate cruda o fi altfel.. Data viitoare cand ma duc la supermarket voi pune in cos o caserola. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  29. Varzuca asta e o bunatate Anto !!!!! ... chiar ieri am desfacut borcanul cu ea murata , e deliciu nu gluma !!!

    RăspundețiȘtergere
  30. eu sunt prietena cu varza :) mie imi place :))recunosc ca asa gratinata nu am mancat, dar cu ocazia asta mi-ai adus aminte de vasele mele de lut... ca ar fi cazul sa le mai pun la treaba :))Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Arata bine . Te asteapta un premiu pe blogul meu.

    RăspundețiȘtergere
  32. E dementiala varzuca asta, pe cuvant! Va multumesc frumos !! pupici tuturor !

    RăspundețiȘtergere
  33. Sotul eu mi-a zis ca ii place varza asta...probabil ca d-aia a si cumparat o punga dar d-aia congelata...crezi ca as putea-o folosi pentru reteta asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ofc. O lasi sa se descongeleze si apoi o poti folosi. Abia astept impresiile ;) Sa aveti pofta !

      Ștergere
  34. Dementiala! Nu credeam ca varza de Bruxelles este atat de buna.

    RăspundețiȘtergere
  35. Maria ma bucur tare ca v-a placut ! Multumesc de incredere!

    RăspundețiȘtergere
  36. O reteta perfecta..ca intreg blogul!Foarte mult a-mi place cum povestesti, ai talent de narator..cat ti-am studiat retetele zambetul nu ma parasit,a-mi placi tare,multumesc...Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  37. Varza de Bruxelles pe care am cumparat-o si preparat-o este ingrozitor de amara!!!Realmente, am perseverat, dar nu se poate manca.
    Presupun ca nu totdeauna e asa!
    Cum se poate evita acest ghinion? Cum o alegi sa nu fie ffff amara?

    RăspundețiȘtergere
  38. Uite draga mea.. Pe descoperi.ro gasesti asta: "Un nou studiu arată că persoanele care nu pot mânca legume precum broccoli sau varza de Bruxelles din cauza gustului amar sunt dotate cu un sistem imunitar puternic, corpul lor fiind mai iscusit în a lupta împotriva infecţiilor, datorită mirosului sensibil." :) Intr-adevar am mai avut si nesansa de a o gasi amaruie, dar nu insuportabila :) Dar probabil ca atunci aveam sistemul imunitar mai bine pus la punct. Pe semne nu-ti prieste tie.. dar stii ceva, nu-i bai.. incearca fix reteta asta cu brocolli sau conopida, sau combinat.. vei ramane placut surprinsa. Zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere