www.dulcegarii-culinare.ro trafic.ro

13 aprilie 2011

Foccacia pufosila vs crispy foccacia

Azi m-am dat in spectacol cu foccacia!
Nu de alta dar, ne clocotea berea-n frigider degeaba si n-aveam nici o saratura.. Si decat sa sar in tenesi sa cumpar un kg de seminte, ca pana-i da M. drumu la mousse le mananca vrabiile, mi-am zis sa fac simplu... foccacia - nu una, ci doua :))  Each time o condimentez cu diferite ingrediente, fara sa ignor baza - uleiul de masline extravirgin. 
Nu confuzati foccacia cu pizza, ca sunt doar surori de cruce .. una-i clar mai breaza ca cealalta! :) Puteti sa o consumati pe post de paine, saratura, garnitura cum vreti voi... e buna rau anyway ! Destul cu povestile, acu trec la reteta :
Ambele variante au aceleasi ingrediente, ("v-am zis doar mai sus: simplu") doar alta tricky tehnica: una pufosica, alta crispy :))



Pentru fiecare in parte am folosit: 500 g faina, 25 g drojdie proaspata, 1 lingurita sare, 1 lingurita zahar,  230 ml apa calduta - pentru cea crispy (nu se lipeste coca de tine si nici tu de ea)  /// vs  100 ml apa calduta + 200 ml apa minerala pentru pufosica (ti se lipeste usor de degete), 50 ml ulei de masline pus la macerat cu 1 lingura suc de rosii, 1 catel de usturoi tocat marunt si rozmarin uscat... timp de o maia.
Am pus intr-un vas faina, i-am facut un crater in mijloc si am adapat-o cu drojdia, zaharul si sarea diluate in 100 ml apa calda, plus un praf de faina deasupra. Vorbesc la singular, da?  le-am facut pa rand, asa ca o sa detaliez acolo unde-i tricky tehnica.. 



Dupa ce a stat maiaua linistita vreo 15 minute, am adaugat treptat restul de apa (corespunzator tipului de pufi sau crispy), pulsand cu tot uleiul de masline (cu alea toate puse-n el la macerat).  M-am pus pe framantat asa vreo 5 minute, nu mai mult sa nu-mi cada unghiile ( voi daca puteti 10 .. eu ma inclin ), am inveliti vasul cu un prosopel si mi-am mutat trupul beyond the kitchen border. Asta-i poza de la pufosila.... cea de la crispy e mai compacta, no am ! :))


Dupa 1 ora, timp in care s-a umflat in pene pufosila, aluatul arata cam asa....






Am uns cu putin ulei de masline o tava rotunda de pizza, am presarat niste malai, am intins- invartit aluatu-n aer :)) ca sa vedeti cata dexteritate si l-am trantit in tava..  fux! mi-a picat in tava dar am nimerit-o, huh :)) Bine ca-i foccacia si tava-i mica, n-are decat 32 cm diametru, ca altfel luam un facalet si-i dadeam pana zicea piua. Am intins cu mainile aluatul, cat sa acopere bine toata tava si l-am mai lasat vreo 15 minute la crescut - pentru varianta pufi  //// pe crispy - am bagat-o imediat la cuptor in etapa asta, fara sa-i acord nici un drept de veto ... doar I'm the boss !! :))
Am uns aluatul (valabil pentru ambele) cu ulei de masline din belsug, am presarat sare grunjoasa, am  trantit niste felii de ceapa rosie pe care le-am impins in aluat cu lingura - formand mici gropite si l-am bagat in cuptorul preincalzit pentru 40 - 45 minute la 190 grade. Il lasati pana capata o culoare aurie, aveti grija la temperatura sa nu-l faceti frumos ca pana corbului, ca nu-i a bine ..:))
Asta-i cripsy foccacia - cu mai multa ceapa si mai multa sare ... pentru jé ...






















Asta-i pufosila foccacia - mai putina ceapa, mai putina sare -  dar pufi pentru M. :))
























Dupa ce s-au copt, le-am rupt si impartit simbolic intre noi, et voila ! Berea susotind in halbe, foccacia pe farfurie... n-are rost sa va mai spun ca stiti deja... Nu dau foccacia nici p'un sac cu seminte... merge struna cu spuma de bere!
 Sunteti de aceeasi parere, sau ba??

2 comentarii:

  1. Te cred!!!...parca le simt mirosul...mmmm...
    I really like foccacia. Am sa incerc si eu reteta asta...eu am facut foccacia cu masline si oregano proaspat.
    Oricum o painica minunata care daca este facuta bine este deosebit de savuroasa in simplitatea ei!

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Ruxandra.. ma bucur ca ti-ai facut 'drum' aici :) Si ma bucur ca-mi impartasesti preferinta pentru minunatia asta de foccacia. E absolut delicioasa si cu masline & oregano... Vin variatiile mii :)) pentru ca asa cum spuneam .. poti jongla combinand ingredientele, dar fara sa ignori baza ... uleiul de masline..
    Te pup.. si aici si pe face :))

    RăspundețiȘtergere