29 decembrie 2011

Marshmallow fondant

Sunt innebunita dupa marshmallow, mai da rau de tot! Si nu mai zic de piciul meu care le savureaza cu o placere ispititoare. E lipicios cand intra in contact cu apa sau caldura, asa ca-i de preferat sa n-aveti mana uda cand duceti o bucatica spre gura. Acolo isi poate face de cap.. se topeste cat ai zice peste, lasand in urma o savoare de invidiat. L-ati mai vazut p'aici in reteta asta de muffins cu ciocolata si la batoanele cu musli , dar acum vreau sa va vorbesc despre fondant!


De fiecare data cand il pregatesc ma distreaza jocul asta lipicios si elastic. Si chiar daca nu aveti un aparat fancy de amestecat, nu-i bai, ca il puteti lucra cu unul dintre cele mai inspirate instrumente: mana ! ;)

By the way, povestea lor incepe cu-n drum la market. Am gasit uneori marshmallows si la Billa, in schimb Cora, Carrefour striga de la usa c-au asa ceva in batatura. Se gasesc intr-o gama varianta de nuante si arome, e dupa preferinte clar. Iar daca aveti in casa un colorant Wilton, nu ezitati sa cumparati marshmallow din orice aroma... nuanta e foarte usor de schimbat, parol !


Puneti intr-un vas 300 grame marshmallows - 2 pungute din astea de vedeti voi aici (sau orice alt fel, Haribo sunt the best), le stropiti cu 4 linguri cu apa, bagati vasul in cuptorul cu microunde si lasati-le acolo timp de 1 minut la 900W. Aveti grija ca vasul sa aibe pereti inalti, altfel se umfla astea dulci in pene si dau p'afara, iar daca nu aveti microunde, le topiti la bain marine! Deci nu va faceti griji, solutii sunt! Daca folositi microundele, dupa minutul ala, scoateti vasul, amestecati cu un betisor (ca sa lipesc ca naiba, iar batul puteti sa-l aruncati oricum) si daca mai e nevoie pulsati cu inca 20 -30 secunde.. va orientati.

Apoi procedati asa: in bolul lui my preciouss Ken (asta de-l folosesc io) sau KA, sau orice alt vas inalt, lasati sa cada 70 grame dintr-un cub de margarina Rama (de gatit), 750 grame zahar pudra (dat prin sita neaparat) - musai cumparat, ca vine si el cu partea lui de amidon absolut necesar, 100 grame amidon alimentar..


... turnati marshmallows-ul topit si dati-i drumul la mixer avand carligul atasat. 


Dar chiar si cel mai simplu mixer e prevazut din nascare cu un carlig, chiar un set, asa ca n-aveti cum sa-i spuneti pas acestui fondant. Si daca nu si nu si totul se deruleaza by hand, atunci framantati cu mana unsa cu putin ulei (dupa ce in prealabil ati amestecat cu lingura de silicon sau lemn, ca la-nceput frige, fiti atenti!). Cu mixerul procedura se deruleaza in slow motion la inceput, apoi pe putere mare pentru 7 - 8 minute (pentru un mixer normal)... Ken-ul pe puterea 2 timp de 3 - 4 minute. Iar daca doriti sa colorati intreaga cantitate de fondant, tot acum e cazul. 

Dupa, prafuiti masa de lucru cu zahar pudra (direct cu sita - 2 - 3 linguri), trantiti acolo fondantul si framantati putin cu mana. Daca va lipiti, va dezlipiti cu niste praf alb si gata ;).  E cam messy treaba asta, stiu ;)


Nu e nevoie sa mai adaugati zahar pudra, ca amidonul isi intra in drepturi peste noapte, iar margarina aia il face soft si-i mentine perfect elasticitatea. Vi-l prezint pe Chucky al meu ;)


Infasurati fondantul in folie de plastic (previne interventia aerului - care-l usuca) si lasati-l intr-un loc racoros (exclus frigiderul). Eu il las in dulap... de retinut ca-i place si-ntunericul !;)

Il puteti folosi incepand cu ziua urmatoare. Abia atunci toate ingredientele au format un singur trup cu o consistenta perfecta. De pastrat... hmm pai coafura rezista.. pana la o luna, zic eu;) Da' la mine n-a fost cazul. Inainte de a-l uzita il predati undelor electromag - cam 40 secunde - pentru a se incalzi, asa fiind si  usor de modelat.. Peste un praf zdravan de zahar pudra intins pe masa (dat prin sita, ever nu uitati) intindeti fondantul cu sucitorul - prafuit asemenea. Isi ia fondantul din zaharul ala fix cat considera ;). Nu-l intindeti foita de tigara, ci intr-un strat de 5 mm, cam asa ceva.


Daca nu l-ati colorat initial, il incalziti atunci cand doriti sa-l nuantati cu pretiosul colorant. Nu uitati de manusile chirurgicale cand va apucati de desenat (altfel o sa va frecati mainile in nestire cu sare de lamaie si vi le faceti praf).

Asa ca punct de reper, mie mi-au iesit 1150 grame de marshmallow fondant. Suficient cat sa invelesc un tort si multe truffe delicioase cu ciocolata..Pentru tort.. aveti grija sa nu intindeti fondantul intr-un strat prea subtire, ca se evitati ruperea. Va ajunge garantat fondantul si va mai ramane pentru diverse alte floricele, trufe si stelute...


Dar reteta lor e deja o cu totul alta poveste! Cat despre dintii aia, mi-a soptit my FB friend Victoria sa zic ca nu-s ai mei ;))) Asa ca da: un iepuroi cu strungareata a fost de vina! Pam-pam!






63 de comentarii:

  1. Antooo, se vede ca ai fost in hibernare =)). Intru sa iau reteta de inghetata, dau peste cheesecake, intru sa iau reteta de cheesecake, dau peste fondant... Mi-e si frica sa mai deschid computadoru', ca iar am ramas in urma :D. Fie recunosc..., nu-s dintii tai aia din bomboana, sunt dintii mei virtuali :D. Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. in momentul asta nu am margarina rama numa delma si unt de la unicarm nu pot folosi nici una

      Ștergere
  2. Mmlow...astea sunt peste tot, sorã-mea e fan:)trebuie sã-mi gãsesc o zi cu calm sã prepar si eu fondantul tãu, cã doar e explicat cum trebe:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ralu si ce mai hibernare ';) Sper sa am timp macar de tort ;) Te pup!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ramona sper sa-ti fie de folos informatiile ;) Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  5. Anto, iti doresc sa ai un An Nou cu dragoste si sanatate. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne ajuta! Si tie Brandusa tot ce-i mai bun sa-ti aduca 2012. La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  7. Wow, tentant! Si eu am de scris diverse prostii, brr, in loc sa ma joc prin bucatarie :(

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte buna rețeta ta de fondant si cum explici tu pare așa de simplu,dar mie nu mi se pare chiar așa de simplu!...poate imbatranesc,nu de alta..?!...oricum eu nu pot nici sa le vad in ochi masmaloaiele astea,dar pentru un tort frumos,mai ales Dacă e pentru copii cred ca,e cel mai potrivit,fondantul. In alta ordine de idei,îți doresc Sărbători fericite!,in continuare si Un An Nou Fericit!!! ...si pupicii de rigoare..Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am innebunit! E clar! Acu de unde iau eu marshmallow? la ora asta???
    Doamne, cum arata!!!! Il pun primul pe lista in 2012, sa stii!
    Iti doresc un an nou minunat!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu m-am gandit niciodata sa folosesc chestia ptr ceai la zahar pudra:)) Ce idee buna,mai ales ca asa nu se imprastie zaharul peste tot.
    Va doresc un An Nou Fericit si plin de magie! Pe langa impliniri si toate alea

    RăspundețiȘtergere
  11. Minunat arata, Anto!
    Abia astept sa vad tortul! ;)
    Sa aveti un an 2012 plin de tot ce va doriti!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Vorba Andrei, la ora asta nu mai gasesc nimic deschis! Culmea, mi le-a mancat piticul cu musafirii lui zilele trecute, desi stateau prin camara de luni bune... Dar facem anul viitor cu siguranta! Pana atunci iti doresc sa ai in noul an doar bucurii, santate si multe vise implinite! Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce misto!
    La multi ani, Anto draga!!
    Un an bun si frumos!

    RăspundețiȘtergere
  14. Bun, bun! Faina ideea...
    Daca ti-a scapat vie vreo bezea din aia, tranteste-o intr-o cana cu cioco calda! Merita!

    RăspundețiȘtergere
  15. mi-ai facut pofta Anto,citind deja ma gandeam la care hipermarket e mai aproape ....ce imi mai trebuie...:)).Trebuie neaparat incercat!!Pupicei si Sarbatori frumoase in continuare!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. reteta de pasta cu marshmallow nu am facut niciodata, ti-am zis ca mereu am ceva de invatat de la altii. Arata delicios bomboanele.
    Un an minunat!

    RăspundețiȘtergere
  17. Toate laudele pt retete...am incercat multe dintre ele si nu pot sa cred ca mi-au iesit din prima si atat de buneee!Un Nou An cu cat mai multe retete la fel de reusite si cu multe impliniri!Va pup

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce culoare diafana.
    Mie-mi spui ca se lipesc.Am topit odata si am crezut ca arunc si tigaia si lingura de care nu se mai dezlipeau.
    La multi ani si un 2012 plin de impliniri si realizari.Pupici multi.

    RăspundețiȘtergere
  19. Imi place margarina din compozitie,probabil ii da o mai buna maleabilitate.Eu fac fara dar am sa-ncers si asa.Prefer fondantul si nu pasta de zahar pentru torturi.
    La multi ani sanatosi si fericiti!Va pup <3!

    RăspundețiȘtergere
  20. La multi ani, un An Nou fericit si plin de impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  21. Multumesc de reteta draga mea.
    Anto sa aveit parte de un An Nou fericit ..impreuna! Pupici pt toti trei!

    RăspundețiȘtergere
  22. mamaaaa ce de bunatati facusi in ultima vreme.nu dai si de pomana,ca sunt saraci (adica eu) care saliveaza ?
    da' sa nu uit scopul si durata vizitei :)
    eu venisem sa va doresc din tot sufletul meu,tie si celor pe care ii iubesti, un an nou fericit.iti doresc sa ai parte in noul an doar de clipe fericite si multa,multa sanatate. te pupacesc cu drag si ne vedem la anul:)
    La Multi Ani draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  23. An nou cu sanatate si numai bucurii!La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  24. Aveam si eu o reteta asemanatoare, tot spuneam ca o sa imbrac un tort, dar parca ma tem o tira...
    Acum daca tot am venit cu uratul... sa incep...
    Iti doresc din inima, sa ai un sfirsit de an minunat iar noul an sa va aduca (tie si celor dragi) multa sanatate, fericire si realizari !
    La multi ani !!! Te-am pupicit !

    RăspundețiȘtergere
  25. La multi ani,un an nou plin de bucurii!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Fie ca noul an sa-ti aduca mai multe impliniri decat te-ai gandit vreodata, mai multe reusite decat esecuri, mai multe bucurii decat necazuri si multe, multe zambete! Sa-ti amintesti cu drag clipele petrecute alaturi de oamenii minunati, sa uiti de toate supararile, sa fii sanatoasa si plina de viata! La multi ani !!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Da'tortul unde-i ?sau o fi palaria aia care se vede in fundal ?
    Un an nou numai cu intamplari bune!LA MULTI ANI !
    PUPU-TE !

    RăspundețiȘtergere
  28. Iti urez un An Nou plin de fericire si liniste sufleteasca! La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
  29. La multi ani, Antonina, sa ai parte de multe impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  30. Anto, esti deosebita, te admir!
    Fie ca anul care vine sa iti aduca indeplinirea tuturor dorintelor! La multi ani!!!
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  31. Va multumesc din suflet tuturor !! Sa aveti un 2012 exact cum va doriti! Cel mai cel an (de pana acum ;), plin de realizari, idealuri puse in miscare, vise implinite, iubire..hmm, multa iubire, prietenii vechi intarite si prietenii noi, si sanatate in primul rand! Imbratisari cu drag tuturor!!! Love u all!! La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
  32. E cumpana dintre ani! Sa privim inapoi cu iertare, inainte cu speranta, in jos cu intelegere, si in sus cu recunostinta! Un An Nou plin de bucurii si impliniri! La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  33. La multi ani alaturi de cei dragi! Ai inceput anul cu o dulcegarie geniala. Arata super, e de retinut. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna!
    Ce mixer ai(marca) ?

    RăspundețiȘtergere
  35. Anonim e un Kennwood. Incerc acum sa pun link direct pe numele ken. O sa vezi de unde l-am luat. Sper sa-ti fie de folos.

    RăspundețiȘtergere
  36. Aveam reteta, am executat-o de revelion, dar ceva nu a mers ok. Acum stiu ce. Trebuia sa fac pasta cu cel putin o zi mai devreme si sa intind foaia mai groasa. Oricum am salvat tortul decupand din pasta niste stelute cu care am acoperit laterala tortului cu tot cu gauri. Dar as vrea sa te intreb cum ai obtinut pasta alba?

    RăspundețiȘtergere
  37. Anomisana imi pare rau ca nu ti-a iesit, dar e bine ca ti-ai dat seama de ce.. Io am scris.. cu o zi inainte. E cu atat mai usor de lucrat cu el a doua zi.. si asa mai departe... Dar nu in ziua in care l-ai pregatit. Si da, nu trebuie intins intr-un strat subtire ca o foita de tigara. Ceva gem 5 mm.. Cat despre pasta alba, mai aveam niste martipan in casa cat sa fac floricele acelea. Vin alta data cu reteta lui. Un week-end minunat si An Nou plin de impliniri. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  38. Anomisana sa nu uit. Eu aveam martipan, dar daca nu ai, poti colora o cantitate suficienta de fondant, cat sa folosesti o alta culoare pentru finisaje. Ca instrument am folosit un feliator de aluat cu zimti, iar pentru floricele .. ce ai la indemana. ;)

    RăspundețiȘtergere
  39. BUna, Anto. Am incercat si eu sa fac azi fondantul si...a fost un real dezastru. Totul a decurs bine pana am inceput sa amestec totul cu meixerul. In loc sa se lege compozitia...s-a faramitat. Am incercat sa o si framant, dar tot degeaba.
    Unde am gresit oare?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mirela i have no ideea ;) Nu mi s-a intamplat niciodata. Cu ce mixer ai incercat ? Eu am folosit carligul de aluat, cu altceva nu trebuie sa-l mixezi. Nu are cum sa se faramiteze, ca are o consistenta umeda, elastica, gumoasa. Si oricum poatea fi framantat si la mana si tot nu are cum sa i se intample asa ceva. Chiar nu-mi explic. Anomisana l-a incercat si totul a fost ok. Numai ca l-a intins in ziua in care l-a preparat si era musai sa fie lasat pana cel putin a doua zi.. Chiar nu-mi imaginez. Am ani de zile de cand il tot mesteresc si nu mi s-a intamplat niciodata. Mai incearca odata.

      Ștergere
  40. Mirela inca o chestie pe care am subliniat-o si in text. E foarte important ca bucatile de marshmallow sa fie topite bine, altfel nu are cum sa se lege. Poate nu le-ai topit suficient? Ca trebuie sa arate ca o chestie lipicioasa tare, care pur si simplu curge din vasul in care le-ai topit si se lipeste mai peste tot daca nu e suficient de fierbinte incat sa curga.

    RăspundețiȘtergere
  41. Marshmallow le-am topit pe baine-marine. Era totul foarte lipicios, dar cand l-a, turnat peste celelalte ingrediente pur si simplu nu s-a legat de nici o culoare. Mixerul nu e chiar unul excelent, dar .... imi fac treaba cu el. Carligul de aluat am folosit si eu la amestec. Nu inteleg unde am gresit, dar oricum o sa il mai incerc odata.
    Ma apuc azi de tortul cu ciocolata si piersici. Nu o sa fie gata fondantul pana maine, asa ca il ornez altfel, dar zilele astea sigur mai incerc o data fondantul. Ii dau eu de cap. te anunt cand cand sunt victorioasa. Merci pentru raspuns!

    RăspundețiȘtergere
  42. Mirela eu pun marshmallow la microunde, da nu cred ca asta ar fi buba. Sa incerci juma din cantitate. Ce tort faci? pe cel care l-am avut de revelion? Abia astept impresiile. Iti mai recomand tortura de ciocolata si caramel! Aia e nebunie curata! Si daca tot ai putin timp la dispozitie, mai e o treaba aici care pe sotul meu il termina maxim .. cartofii cu unt de arahide, cimbru si busuioc! Sa ai spor! O zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  43. Eu de 2 ori am incercat sa fac acest fondant ca ma atrage foarte mult, e ochios si arata bine orice tort invelit doar ca nu mi-a iesit niciodata :( prima oara a fost vina mea ca l-am pus in frigider dar a2a oara nu stiu ce s-a intamplat, cand incercam sa-l intind devenea foarte lipicios si se rupea :( asa ca m-am lasat pagubasa. ai putea sa mi spui de ce nu-mi iese?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna. Intrebare.. l-ai framantat de mana, sau cu mixerul? Cand il framanti manual trebuie sa framanti mai mult.. ca sa se incorporeze toate ingredientele. Te referi incalzirea de 30 secunde de a doua zi si intins cu facaletul? Pune mai mult zahar pudra pe masa, sau mai incearca o varianta.. pune in loc de 100 grame amidon, doar 50 si restul zahar pudra.. Si cand incepi sa framanti pe masa fondantul (imedicat dupa incorporarea ingredientelor in mixer sau manual) pudreaza bine masa cu zahar pudra. Si a doua zi la fel. Pudreaza bine masa cu zahar pudra cand te pregatesti sa intinzi. Dar cerne zaharul (e foarte important sa elimini toate cristalele) . Incearca un sfert de cantitate sa vezi ce iese. SIncer inca nu-mi dau seama ce problema ai intampinat, pt ca mie (si nu numai) mi-a iesit de fiecare data. Dar incearca, imi mai spui ce s-a intamplat si o scoatem la capat. Te pup si spor !

      Ștergere
  44. asteptam si reteta pt trufe:)

    RăspundețiȘtergere
  45. Anonim cu siguranta ii va veni randul. Inca nu mi-am facut timp pentru ea, dar daca e asteptata, ma voi gandi cat mai curand sa o postez. Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  46. super idee cu tortu' asta...dar acum urmeaza intrebarile:
    ce fac daca nu gasesc margarina ( nu-s in ro), doar unt?
    cum il incalzesc inainte sa il folosesc daca nu am microunde?
    cand zici carlig de mixer,la ce te referi exact? chestiile obisnuite cu care face,de ex, piure?
    ce ma fac daca n-am sita de cernut,numa de ceai?

    RăspundețiȘtergere
  47. Super intrebari, Lorena! Ma bucur tare sa-ti raspund.
    1. poti folosi si untul, margarina e vegetala si zice-se ca leaga mai bine. Margarina o gasesti in afara sub denumirea de shortening (de la Crisco de ex..).. daca o afli pe undeva, o poti lua. Daca nu.. ramane untul gras.
    2. daca nu ai microunde.. poti incinge cuptorul.. apoi stingi flacara.. si bagi acolo ce-ti doresti sa incalzesti.
    3. cand zic de carlig ma refer la carligul acela special cu care framanti aluatul de paine... seama efectiv cu carligul capitanului Hook ;) Nu poti framanta marshmallow cu paletele speciale cu care mixezi frisca de ex, dar daca nu ai carlig.. atunci il poti framanta la fel de bine cu manutele. Piureul de regula se sparge cu o alta forma cu gaurele (cel putin eu asa il fac) - deci nu are legatura cu carligul.
    4. daca nu ai sita il poti cerne (zaharul) fara probleme si cu cea de ceai.. numai ca e mai mica - asta ar fi singurul inconvenient.. dar merge.
    Sper ca ti-am fost de folos. Abia astept impresiile ;) Si sper sa te tenteze si alte dulcegarii.
    Cu drag,
    Antonina

    RăspundețiȘtergere
  48. ok,thnx mult de tot...saptamana asta o sa incerc sa fac fondantul, si te anunt cat de dezastruos a iesit.:))) sper totusi sa-mi iasa, i have to impress my future mother-in-law :)))

    RăspundețiȘtergere
  49. Buna ziua ! Cu siguranta am sa fac aceasta reteta cu care vreau sa imbrac un tort pt un botez . Acum vin intrebarile : 1-cat timp se poate depozita pana la folosire? 2- am retinut ca nu se baga la frigider, dar dupa acoperirea tortului merge bagat ? Zicea cineva ca apar brobonele de apa ( transpira ) la frigider? Asta inseamna ca se inmoaie fondantul si eentual curge si culoarea ? 3- unde gasiti acest pretios amidon ca eu zau nu am reusit ( in bucuresti ), poate nu m-am uitat unde trebuie..?
    Am mai imbracat tortulete dar numai cu martipan home-made, aspectuase erau dar nu tuturor le-a placut textura lui de aceea am sa-l fac pe acesta asa. P.S. Eu am sa fac tortul cu o zi inainte,aprox 24h. Multumesc anticipat pt raspunsul dvs .

    RăspundețiȘtergere
  50. Buna. Se poate depozita si 2 -3 zile in dulap fara probleme. Apoi se incalzeste cam 10 secunde sau mai mult la microunde.. in functie de cantitate si se framanta usor. La frigider nu se tine, decat dupa ce este intins pe tort. Mie nu mi-au aparut deloc brobonele cu apa dupa ce l-am bagat in frigider. Amidonul se gaseste in Mega de ex, dar si in toate celelalte market-uri. Daca faci tortuletul cu o zi inainte, atunci e foarte ok. lasi pasta in dulap si a doua zi o intinzi pe tort. Petrecere frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  51. MA INTREB,VA INTREB,DAK INVELESC UN TORT CU MINUNEA ASTA NU SE TOPESTE DAK-L BAG LA FRIGIDER CA AM INTELES CA UMEZEALA...HEHE TOPESTE SI AS VREA TARE SA RAMANA ASA MINUNAT DECI?
    E ADEVARAT?

    RăspundețiȘtergere
  52. Buna ziua,

    As dori sa ma pregatesc o surpriza pentru sotul meu si anume sa gatesc biscuiti cu fondant colorat in rosu pe deasupra( arata gen martuii pentru nunti- http://marturii-dulci-nunta.e-marturii.ro/marturie-dulce-din-biscuit-fluturi-cc25). As vrea sa stiu daca nu cumva fondantul nu se va topi?

    RăspundețiȘtergere
  53. Limbaromana.exe has stopped working... Frate totusi vorbim limba romana, stii? Marshmallow se traduce BEZEA.

    RăspundețiȘtergere
  54. Este cea mai buna reteta de fondant pe care am incercat-o eu!!! Multumesc

    RăspundețiȘtergere