3 aprilie 2011

Scrumbie la gratar

Cred ca e deja evident ca ma dau in vant dupa peste. Si cu replica asta intre dinti, cu mana pe telefon, multumindu-i Domnului ca m-am nascut aproape de apa, o sun pe mama si-i zic:  'mi-e pofta de o scrumbie la gratarrrrr...'. Ea: 'bine mama, hai ca vorbesc cu tata si vedem ce zice.'.  Asta a fost joia trecuta. Azi, pe la 13 ma suna: 'ti-am facut aseara scrumbie pe gratar si ti-am trimis-o cu masina de 9, ajunge la 13.30!'.. What? Zic un saru'mana mama, sar in tenesi, imi trantesc fundul in masina si apas pedala de acceleratie. Pana sa ajung, m-am rugat la toti Sfintii sa nu-mi opreasca vreun ghidusi masina, ca n-aveam nici un act la mine. Ca sa fiu mai sigura pe mine, m-am imobilizat singura cu centura, si cu o figura super serioasa, machiata doar la un ochi, ca de eram in criza de timp, accelerez frenetic spre gara, sa nu-mi trimita astia retur scrumbia. Am ajuns la fix, tocmai cand isi ridicau studentii bocceluta cu mancare...Si eu printre ei: 'am un pachet, nene am un pachet, unde-i pachetu meu?'. In fine, cred ca s-a speriat nenea ala putin de mine, vazandu-ma asa neterminata, urland dupa scrumbie. Mi-a aruncat repede pachetul, eu mi-am trantit iar fundu'n masina si-am virat stanga spre casa...
In masina: eu si scrumbia la gratar... tacere.. 
Acum ca v-am zapacit cu detaliile picante, despre cum sa faceti rost de scrumbie la gratar, sa va zic in doua fraze reteta. Mama stie (si eu stiu, si eu stiu!! :))) se iau niste scrumbii, se curata de solzi si matze (scrumbia e unul din pestele cel mai usor de curatat de solzi, e aproape cheala ca mai tot timpul se freaca de pietre, incercand sa-si depuna icrele, intelegeti voi), se spala, se cresteaza, se sareaza si se aseaza frumos pe gratar, timp in care te parfumezi cu o 'dolce'  scrumbie. Atat. Restu-i poveste... stiti si voi acum.


Am asezat-o frumos pe farfurie, am sfintit-o cu zeama de lime si lamaie, una raschetata deja pe jumate, vedeti acolo-n spate un schelet-o di peste..


Acu, am treaba cu Tigrutz. Cand am deschis desaga, mirosea totu a peste, asa ca motanu meu parc-a turbat. I-am dat si lui jumate, dar cred ca trebuia pregatit psihic dinainte s-ajung. Acu sta langa frigider, daca ma apropii .. ma zgarie, ma musca sa-l deschid. Cand uita, sta cuminte pe scaun si se uita-n tavan cu gandul ca daca nu cade, poate pica. Asa ca-l duc la doftor, sa-i dea un leac anti turbare si revin.




9 comentarii:

  1. Cu asta m-ai omorat, mai fata!:))
    Si ce poze ai facut.:((((
    :P urato, asa!

    RăspundețiȘtergere
  2. M-au dat gata pozele sh-am uitat de text:)))
    Acu' am citit si am si ras:p.Mai da-i mai si lui, egoisto:)))

    RăspundețiȘtergere
  3. :)) Tigrutzu meu mananca peste la greu.. Cand vede boabe i se face rau !! Ii dau Gaby, ii dau, dar e un haplea...vrea mereu :)))
    Ma bucur ca ti-au placut pozele.. pe mine m-a dat gata originalu' :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce fata de cersetor are motanul......dar si scrumbia arata demential.

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc frumos Cristi...
    La fel iti doresc, succes in tot ceea ce ti-ai propus !

    RăspundețiȘtergere
  6. Motanul trebuia sa fie primul privilegiat, ei adora pestele, sunt adevaratzi expertzi, am si eu 2 acasa si simt mirosul de peste chiar si negatit din dormitor, usa de la bucatarie fiind inchisa. Da-i lui prima bucatitca si poti manca linistit dupa:)
    PS:de fapt ma interesa cum se gateste scrumbia:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim daca e vorba de scrumbie la gratar.. reteta e fix aici.. printre randuri cu Bold;) Daca e vorba de alta gateala a scrumbiei, astept detalii ca sa-ti pot raspunde;) O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  8. reteta e super, mai ales ca sunt si imagini. la modul in care ai prezentat reteta cred ca si un picior de scun la gratar este foarte gustos! multumim ptr reteta!

    RăspundețiȘtergere