Pissaladiere e unul dintre aperitivele mele preferate. Al meu home nu prea se da in vant dupa combinatia asta, decat o data / doua ori pe an .. la meciul Romania X, Y azi Franta.. dar ce stie el? E un amestec dulce - sarat de ceapa caramelizata, masline si ansoa… o explozie de arome, ce mai tura vura!
E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!
E ca o pizza cu blat alb; in nici nu chip nu va lasati tentati de sosul de tomate sau rosiile proaspete ca-n cazul asta nu mai vorbim de nici o pissaladiere.. asa ca lasati experienta cu rosiile doar pentru blatul de pizza. Pentru a-i surprinde suculenta, trebuie sa va 'grijiti de ceapa, chiar daca ei nu-i pasa de ochii vostrii.. Chiar si cazuti pe baricade.. taiati la ea pana nu mai aveti lacrimi si tot asa pan'o dati gata!
Pentru aluat aveti nevoie de: 250 grame faina, 50 grame malai sau faina de malai, 1 lingurita rasa cu sare (de mare am pus eu), 1 lingurita rasa cu zahar, 16 grame drojdie proaspata, 175 ml apa, 2 linguri pline cu ulei de masline.
Amestecati intr-un vas faina alba de grau, sarea si faina de malai. Intr-un pahar turnati apa calduta, drojdia si zaharul, amestecati putin si lasati-l timp de 10 minute deoparte - la cald.
Dupa, amestecati intr-un bol ingredientele lichide cu cele solide, inclusiv uleiul de masline si framantati timp de 5 minute pana cand aluatul capata o consistenta elastica. Picurati putin ulei de masline intr-un vas, asezati acolo aluatul si lasati-l sa creasca pana-si dubleaza volumul... In poza asta e deja umflatul.. cu 2 calzone in the making in spate.. Pentru asta ii trebuie cam 30 sau 60 minute.. in functie de anotimp si caldura din casa.. cu bagare de seama la iarna cand n-o sa mai pupe RADET-ul subventii si atunci sa ne tinem / sau nu de cojoace..
Oricum n-aveti timp de stat, ca va asteapta ceapa, mai cu seama 6 cepe mari... Le despielitati, le feliati julien si le aruncati intr-un wok in care ati picurat 50 ml ulei de masline.. La foc mic se joaca nunta asta, musai cu capac timp de 20 minute. Apoi presarati 1 lingurita cu cimbru uscat peste ceapa, 3 - 4 crengute rozmarin, 3 catei de usturoi pisati, foarte putina sare pentru gust.. cam un varf de cutit.. ca pestii ala mici cu care impodobim aluatul (ansoa, hamsii, sardele) inchisi in borcanase cu ulei - ce se vand la marketul din colt la supra pret - e al naibii de sarat si asa si trebuie (altfel pulsati cu sarea), si mai lasati ceapa pe foc mic inca 20 minute.. tot cu sigiliu – cititi si voi capac - amestecand din cand in cand. Atat!! Hai ca nu-i greu deloc !?..
... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;) Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!
Cuptorul fiind deja preincalzit la 200 grade, bagati toata afacerea asta profitabila la cuptor timp de 20 - 25 minute pana cand dorsala aluatului e aurie... pentru o cina gustoasa, savurata tolaniti fiind pe canapea - urland la meciul Romania Franta (hai Romania ! :)). Dupa coacere rozmarinul ala e mort... o sa-l vedeti ! Pentru impresii la gunoi cu el, si puneti altul-n schimb! E rau de buna, pa cuvant ca da !!
Apoi trantiti aluatul crescut pe masa de lucru pudrata cu faina...
... framantati-l putin si ajutati-va de sucitor ca sa-l vedeti intins. Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel al blatului de pizza, asa ca nu va chinuiti prea mult sa-l faceti slim ca n-ati facut nici o afacere... doar 30 cm pe 25 cm. Si uite asa, s-a mai racit si ceapa intre timp... Dupa ce l-ati intins cu sucitorul, puneti o foaie de copt in tava mare de cuptor, mutati acolo aluatul si apoi ornati pi-ssalat-a asta cu ceapa si ansoa ;) Asezati frumos stratul de ceapa (eliminand crengutele de rozmarin din ecuatie), apoi in zig-zag asejati 60 grame ansoa scurse putin de ulei, printre garduri o mana doua de masline negre fara samburi si rozmarin ca sa-si lase amprenta si sa pupati din gustu' lui. Picurati 2 - 3 linguri cu ulei de masline deasupra si la cuptor cu ea!!
Mmmmmm! Aromata! Ma tenteaza, desi ansoa nu am mancat....inca!:D
RăspundețiȘtergereSuna f bine!!!
RăspundețiȘtergerePissaladiere imi aduce aminte de vacanta, de Franta, de Provence... E atat de frumoasa :) Pentru asa ocazie, o delicatesa pe masura... Hai Romania!
RăspundețiȘtergereImi plac prezentarile tale de numa , au acel CEVA :) ;) .... , iar reteta e super bunaciune !!!!
RăspundețiȘtergereO seara frumoasa!!!!
Anto, draga mea! Ce ai facut pana acum de nu le-ai postat? Noi cu ce ne delectam la meci?
RăspundețiȘtergereSuper faine!
Grozave!!! Arunca-mi si mie o feliuta! Pup!
RăspundețiȘtergereHmmmm! De abia am asteptat reteta, o bunaciune! Puup!
RăspundețiȘtergereSuper tare! Este buna exact asa cum este! Nimic nu mai trebuie la ea! ;) Love u Anto!
RăspundețiȘtergereAham! Deci chit ca nu mai dorm toata noaptea si tot fac si eu maine ca nu mai pot de cat am salivat!
RăspundețiȘtergereMa duc sa beau o gura de apa sa-mi revin
Groaznic :))))
Arata bine, sigur e buna, daca are pestisori intinsi la soare... Pupici !!!
RăspundețiȘtergereCategoric nu poti sa gusti asa ceva si sa vrei de doua ori pe an!E un aperitiv pe cinste!
RăspundețiȘtergereAnto, reteta asta e de milioane!!Ca deobicei de nota 10!!!O seara frumoasa!!!
RăspundețiȘtergereCred ca-i tare buna. Pacat ca stomacul mau refuza atata ceapa caramelizata, dar daca mai ai o portie, Miki al meu iti multumeste. Pupici!
RăspundețiȘtergereCioc-cioc, am venit! Si asa-s suparata pe meciul ce tocmai s-a terminat... trebuie sa-mi ridic moralul :)
RăspundețiȘtergereMa bucur ca ai pus reteta!
Anto draga mea, aseara eram bagata toata in zacusca si n-am apucat sa comentez prima bunaciunea asta. O luuuunga perioada de timp cand ma intrebai ce mananc la serviciu, raspunsul era: "masline umplute cu ansoa". Asa ca delicatesa asta este pe gustul meu. Hi hi. Pupici
RăspundețiȘtergereMoaaaa ce bunatate!!!!Sa sii ca n-am uitat,vin neaparat sa si gust deliciile pe care le faci!Pupicei!
RăspundețiȘtergereEu nu rezist la ansoa.Ai pregatit o minunatie.Poze graitoare!
RăspundețiȘtergereEu daca strig "hai Franta" mai primesc o portie de Pissaladiere d-asta? :)))) Stiu, am tupeu! :)))
RăspundețiȘtergereFoarta faina prezentarea ta...dar multa ceapa si mult peste la un loc pt mine....
RăspundețiȘtergeresuper foto! pup
Wow! Anto...arata delicios!!! Merita probata!
RăspundețiȘtergereMultumesc, Anto pentru reteta. Pe asta n-o stiam. E la bookmarks. Arome pe gustul meu.
RăspundețiȘtergereSe aude tare bine, deci e de retinut! Trebuie probata :D
RăspundețiȘtergerePupici!
m-ai zapacit de tot cu bunatatile tale,toate sunt absolut perfecte!!!
RăspundețiȘtergereArata foarte bine!
RăspundețiȘtergereFoarte bine arata..ca toate dulcegariile tale de altfel...
RăspundețiȘtergereArata bine , e pe gustul meu .
RăspundețiȘtergereioiii!!!!!!!!!! ma omori.... trebuie incercata si asta!:)) am sa devin addicted to blogul tau.
RăspundețiȘtergereMoaama ce pofta imi este!
RăspundețiȘtergereMi-ai facut o poftaaaaa...........
RăspundețiȘtergereanto,m-ai zapacit cu reteta ta.o vazusem intr-o carte a mea,de bucate frantuzesti,dar cand am vazut 1,5 kg de ceapa de calit timp de 45 de minute,am renuntat s-o fac,am lasat-o in rezerva.in cartea mea zice aproximativ aluat de paine,dar cu ulei de masline,ca asta m-a uimit la tine si m-a facut sa caut reteta peste care dadusem mai demult,ca frantujii n-o au cu malaiul.pare ca in general ei folosesc aluat de paine sau pizza,cum am vazut eu cercetand,incitata fiind de aluat de fapt.Cine stie din ce zona cu porumb o fi reteta.dar sigur e grozava.anchois !!!!!mor de placere,din pacate sunt asa scumpe la noi si cand l cumpar eu le savurez cu paine prajita si unt.pur si simplu mi-e groaza sa le folosesc la altceva,in afara de salate binenteles,sa nu le pierd gustul.da'acuma mi-ai dat curaj sa incerc tarta asta,de indata ce voi cumpara anchois (fara sa stie jumatatea)si apoi declar ca e facuta din leftover.
RăspundețiȘtergereCora eu sunt fan ansoa, le mananc si asa goale pe o felie de casval :)) dar al meu tare mai stramba din nas .. hmm e putin cam mare .. o sa-l astepte ceva curand ;))
RăspundețiȘtergereCristina e tare buna! pup
Deli bineinteles!! desi asa cum zice Pansy frantuzii nu prea baga malai.. Dar cartea mea e editata in Marea Britanie.. si ma gandesc ca au ei acolo alte variante.. Oricum e de zile mari, absolut minunata . bine ca a fost macar 0 -0 ;) pup
Cat esti o scumpa, ma bucur ca-ti place reteta.. Pupici
Fancy cam asa e.. mea culpa.. pentru urmatorul meci ;) poate 1-0 pentru RO? ;) pup
Licuta cu drag ;) pup
Adela ma bucur ca-ti place! pupici
Andreea love u !!! Data viitoare o facem lata pana dimi ;)) in Maroc sa fie da? ;)
Bunica ai facut-o ori ba?;)) pupici
Daniela lovely tare pestisorii aia ;)pup
Teo uite ca se poate! :) o mananca dar nu pot sa zic ca e innebunit dupa ea ;) Mai am si carcotasi pe langa mine.. si mie se pare normal sa-i dau in vileag ;))
RăspundețiȘtergereFantezie sa stii ca da!! o sa-l pun sa citeasca ce ai scris ;) pup
Sara o nu.. ceapa aia e nebunie curata! tare buna.. ;) pupici
Alexandrina da clar cu moralul si gazonul stam la pamant ;) pupici
Raluca ma bucur ca-ti place si ma bucur tare ca-ti place zacusca.. ti-am vazut pe FB rezultatul ! ;) pupici
Flory nici nu trebuie sa uiti.. esti binevenita ! pupici
Lilly nici eu nu rezist! ever ;) pupici
Miha acum pot sa zic ca da! ce carcotasa esti :)) bine ca s-a terminat meciul :) pupici
Alice e tare buna sa stii ;) pup
Ruxy multumesc tare! pup
Brandusa e tare buna! ma bucur ca te tenteaza ! pupici
Maya sper sa-ti placa asa cum imi place mie! pupici
Craita sunt departe de perfectiune.. dar ma bucur din suflet ca-ti plac! multumesc tare . pup
Iulia, Betty, Dorina va multumesc frumos !
Giovanna si eu sunt fan casuta ta! am pus bookmark la o gramada de torturi.. cu accent ;)) Acum ca e edutu aici o sa -si aleaga singur unul ;)) pupici
Bucate, Laura pai eu va doresc spor ;) ca-i tare usor de preparat!
Pansy da probabil ca ai o cantitate mai mare de aluat la 1,5 kg ceapa, nu? O nu.. stii cum trece timpul? eu in acelasi timp facusem calzone.. si nici n-am simtit.. Mai ales ca sta cumintea ceapa aia cu capacul deasupra.. poti sa faci ce vrei.. in 20 minute.. oau... cate nu se tin scai de tine ;)) Da, cu porumbul asa e in cartea mea.. dar sa stii ca-i tare buna.. E editata in Marea Britanie, probabil o adaptare.. dar in afara de porumb toate sunt conforme.. Ideea e ca trebuie respectata intocmai reteta... mai ales la timpi ca nu mai iese la fel... prima data mi s-a parut si mie mult, dar nu-i asa ;)) E perfecta pregatita asa etapa cu etapa. Eu sunt fan ansoa musai e bine sa ai un borcanel in casa ;)) asa pentru zile mohorate ;)pupici
Va pup si va doresc o saptmana de vis!!
E o nebunie, iar felul cum descrii reteta...no comment!
RăspundețiȘtergereFelicitari!!!