18 mai 2011

Pentru mamaligaru' din tine.. soufflé

"M-am nascut in masina".. parca era o vorba nu?? atunci cand te crezi the best sofer ever .. So, asa ma simt si eu :)) sometimes ofc... dar cred ca mi se trage doar de la.. "m-am nascut in masina??" ...nu musai de la cel mai tare sofer.. Ideea e ca soferesc zdravan de bine, gen.. ma bag tare in trafic, accelerez frenetic, tai fatza unora, primesc clacxoane.. dar asta e de bine, nu?? Sunt valabila.. asta e clar.. merg blana pe autostrada, cu 220 luat pe radar . deci e cert :)) La parcare insa.. am o dilema frate..  Nevoie mare sa-i scriu lui Oprescu cu o saptamana inainte de a iesi in trafic...sa scoata bordurile. Dar nu pe toate... ci doar acolo unde eu si cu masina mea trebuie sa ne parcam si musai sa-mi faca loc ridicand doar 2 - 3 masini din jur..  ce ziceti, cer prea mult?? :) Dar ma descurc si fara aprobare... strig Ajutor... ma dau jos in mijlocul strazii si chiar daca-i blochez pe restul.. asta-i viata.. cerul e roz si pamantul albastru... unul tot vine sa-mi miste masina. Altfel o sa-i para rau primarului...ca eu chiar daca ma feresc.. tot o iau.. bordura mai... Ieri conduceam lejer spre casa, ofc dupa help-ul cu pricina de dimineata .. si in fine, tai eu fata unuia cu o super masina, a mea fiind prin comparatie o mini jucarie....si s-a ofticat omu' .. pai daca aveam loc.. Sunt eu de vina? Eu asa am invatat la scoala de soferi.. daca poti, te bagi cu tupeu... :))  invatatura asta a expirat cumva??  Ca eu am primit-o cu dare de seama si mi-am mulat-o rau de bine-n talpa..  Revin la omu' ofticat pe soarta....   S-a deranjat rau de tot..  m-a claxonat apoi, mi-a taiat fata, am dansat amandoi schematic pe benzi .. noroc ca eu, la un moment dat, am virat dreapta spre casa si el s-a tot dus.. si dus a fost... Dar, e un mare dar ofc !... La inceputurile blogoslovirilor cu pricina.. mi-a zis ca-s mamaliga... Pai bine mah, ce ai tu cu minunatia asa?? Deci clar, trivial pentru puterea mea de perceptie. O jignire prea brutala pentru sufletul meu de mamaligar.. Si culmea, ca pe cand tot dansam pe benzi.. poate poate ajung pe primul loc si iau coronita, ma tot gandeam la mamaliga si mi s-a facut o poftaaaaa... moooamaa.. rau de tot... Mi-o imaginam asa cu o nuca de unt curgatoare, niste rauri de smantana si musai niste branza buna.. Si m-am trezit brusc la un moment dat, la fix cand imaginatia mea tocmai o luase razna, iar eu ma vedem c-un Hammer cat casa si el cu o zdeantza de masina...!! So.. oi fi eu mamaliga... dar cum v-am zis mai sus ... eu inca mai cred ca-s valabila.. :)) (don't slap my face :))  asa ca azi .. sunt un veritabil soufflé mamaligar...!!
























Totul incepe cam asa.. faci o mamaliga cat te duce si cum te duce mintea stomacului.. apoi bagi cat intra cu niste branza sarata si o smantana d'aia grasa... apoi clar iti mai ramane mamaliga.. ca pe mine m-a dus mintea aia mult... :)) si mi-a ramas fix 380 grame mamaliga preparata  (nu foarte tare, de s-o tai cu ata.. potrivita)..
Deci, pregatesti 380 grame mamaliga, 260 g urda d'aia buna (faramitata si adapostita intr-un borcan impreuna cu un drob de sare), 220 grame smantana, 2 oua.. batute separat.... si faci asa...



Intr-un vas pui mamaliga, urda, cele 2 galbenusuri, smantana si zdrobesti totul cu instrumentul pentru pasat cartofi.



Separat mixexi cele 2 albusuri si le adaugi amestecand lejer cu lingura.. Nu pui sare deloc ca vorbim de urda si e destul de sarata (adica eu la cata saratura mananc, nu mi-a cerut papila sare... dar in fine, gusti si adaugi daca e nevoie) .. Apoi ungi cu unt 2 tavite cu diametru de 15 cm si inaltime de 5 cm,  pui compozitia in ele, presari niste cascaval ras deasupra si le dai la cuptor.



15 minute la 180 grade si 10 minute - 200 grade, pe ultima suta 5 minute la 220 grade.. hai ca nu-i greu.. Stai tzapan langa cuptor ca urmeaza sa scoti minunatia asta pe care-mi permit s-o numesc soufflé... Este exceptional... si frige rau.. asa ca fi atent sa nu-ti ia si tie limba foc. :) Nu-l potrivi cu alte chestii inauntru... ca se simte asa de bine singur, iar tu vei fi pe cinste binecuvantat cu un soufflé de mamaliga ...absolut minunat !



Sa aveti pofta !!


30 de comentarii:

  1. super! arata foarte foarte bine! cu prima ocazie cand fac mamaliga asta este reteta:) felicitari si pentru prezentare

    RăspundețiȘtergere
  2. multumesc frumos Nil.. e taare buna.. pupici si o seara placuta

    RăspundețiȘtergere
  3. oau...ce faina arata! ....imi place si povestioara de introducere!

    RăspundețiȘtergere
  4. arata minunat! Ce pofta mi-ai facuuut :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Ophelia.. multumesc frumos ! O seara faina..pupici

    Edith.. esti o scumpa.. Iti multumesc tare mult.. Te pup si o seara frumoasa..

    daca il testati.. sa aveti pofta !!

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar esti "veritabil soufflé mamaligar...!!" O banala mamaliga ai ridicat-o la rang de arta, cat despre nararea de introducere... super. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  7. :)) Multumesc Sara... eu ma dau in vant dupa souffle-ul asta... mai pun si niste extra smantana peste el uneori.. si il servesc cu cea mai mare placere ever... doar sunt mamaligareasa :)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. dupa ce m-a distrat descrierea raliului, am inghitit in sec la poze :)) super yummy!

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc frumos Miha... pacat ca nu i-am luat numarul de la masina.. ca faceam rost de adresa si -i trimiteam un souffle de mamaliga cu dedicatie :)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Si eu sunt topita dupa combinatia asta. Chiar sambata trecuta am facut, asa ca next time...incerc si varianta ta. Cat despre parcari, punem umar la umar si scoatem noi bordurile :D. Te-ai prins nu? Am aceeasi problema :P

    RăspundețiȘtergere
  11. Antonina, pai a vrut sa-ti faca un compliment!Desi e cald si soare, mi-ai facut pofta!Poze sugestive!

    RăspundețiȘtergere
  12. :)) Exact ! nu stie el ca a scos un pasaroi pe gura... ce a devenit ulterior sursa mea de inspiratie :)) Te pup Lilly .. o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  13. Mortal!Orgasm pentru papila si pupila mea! :D
    xoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  14. Sa incerci Ralu.. n-ai sa fi dezamagita ! :) Pupici

    :)) Multumesc Maya.. asa l-am perceput si eu cand l-am pregatit prima data..:)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  15. mmmm, eu iubesc mamaliga cu multa multa branza, si daca are si ceva afumat intre straturi e perfect, plus cu un sos de iaurt cu usturoi, deja e arta! ok, deja stiu ce fac pentru astazi :)

    RăspundețiȘtergere
  16. :)) Sa o testezi si simplu...poti sa prajesti niste bacon cu usturoi langa....:))

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna, tare faza cu benzile .........si mmmbuna mamaliga.....cred ca am sa o fac chiar sambata dimineata.....PUPICIII

    RăspundețiȘtergere
  18. M-ai vrajit de-adevaratelea. Am o pofta de mamaliguta..... abia astept sa ajung acasa. Acum nu am eu vas frumos ca al tau, dar gasesc ceva oala prin camara :)Multumesc pentru idee.

    RăspundețiȘtergere
  19. Mara.. sa-mi dai de veste cum ti-a iesit.. Pupici

    Ghiocel multumesc frumos. :)) Cu vasu nu-i bai.. dar sa stii ca pe astea le gasesti la Kaufland.. si nici nu sunt scumpe.. dau bine chiar si in fata celor mai simandicosi musafiri :)), plus ca sunt foarte rezistente si-mi place ca nu se prinde nimic pe fundul vasului.. efectiv in momentul in care iei cu lingura... nu ramane nici urma de ce a fost acolo :)) Pupici si sa-mi spui cum ti s-a parut.. Noi suntem topiti dupa combinatie.. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. m-ai pus sa trag si cu ochiu...si m-a pus sfantu...am tras...na...la 18 fix , trag o mamaliga ...esti multumita ?

    RăspundețiȘtergere
  21. :)) Coco sa-mi spui ce impresii ti-a lasat ... asta daca ridici mamaliga la rang de souffle :) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonina scumpa, l-am facut in seara asta si acum nu ma mai pot misca de cat am mancat.... tare, tare bun. Deci, felicitatiuni maxime si mii de pupici din partea intregului fameleon!

    RăspundețiȘtergere
  23. Gabriela ma bucur nespus ca v-a placut !!! Multumesc tare ca ai avut incredere in minunatia asta si te-ai lasat tentata!! O zi minunata ! pupici la tot fameleonul ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. Te pup, Antonina! Ti-am trimis un mail si nu stiu daca a ajuns la tine :(

    RăspundețiȘtergere
  25. Gabriela din pacate nu.. Poti sa-mi trimiti pe dulcegarii.culinare@yahoo.com ? o sa verific.. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  26. Ti-am scris un nou mesaj pe adresa data de tine, sper ca de aceasta data il vei primi. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  27. Foarte interesanta reteta! Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  28. Imi face mare placere sa te citesc,,,,la nesfarsit! Nu stiu care iti este talentul cel mai mare,,, de bucatar sau de narator :) oricum ar fi eu te iubesc asa cum esti! Pup cu drag, Dya'S Kitchen ...!

    RăspundețiȘtergere