7 iunie 2012

Paella cu pui si fructe de mare


"If you want it, you must will it. If you will it, it will be yours." ;)) va amintiti da? The Mighty Sven din Happy Feet Two, moi, un banc de creveti si o tigaie Paella!;). I dare say.. I love paella, in special cu creveti - intelegeti prin monstruletii astia mici (cu ochi - cui ii e frica de baubau, il rog respectuos sa puna geana pe geana, pana le scot eu ochii crevetilor, sau ii decapitati voi), fructe de mare de toate natiile, in cantitati incomensurabile, pregatite-n zeci de feluri... ooohh ce savoare schmancy de arome!

Si da, stiu ca mai toata lumea incearca sa-si trateze obsesiile, da asta nu e treaba mea. Mie imi place sa-mi  cultiv dom'le elementele astea de profunzime, fara sa ma tem de ceea ce nu poate fi evitat, pa persoana unor preocupari chinuitoare gen: io vreau tigaia asta de paella si cu asta basta! Pentru ca gustul preparatului tradional nu se obtine nicicăcum altfel, ci doar in tigaia asta speciala - pe nume Paella. Si am contemplat-o vreo cateva luni de la distanta, da in temnita asta a contemplarii n-am stat cu gura inchisa sau mainile la spate... mi-am dorit-o, mi-am imaginat-o de neimaginat, mi-am inghitit intre timp crevetii trasi la tigaie in umilul meu wok (ca de, a girl must eat), mi-am dat coate mie, lui M., altora, si-ntr-un sfarsit s-a intamplat!;) Hell yeah! "If you want it, you must will it. If you will it, it will be yours." -- papagalul asta vorbeste fix pe limba mea, si a ta, ba si a ta, chiar si a ta !;)

Si cand am vazut-o io asa senzuala...  pa numele ei de scena Tigaie multifunctionala marca Demeyere - de la KitchenShop,  c'un fund perfect si mare d'un 32 pe diagonala - creat special pentru Paella, cu fața asta cosmetizata in 3 straturi: inox, aluminiu si o chestie de se numeste Triplinduc - zodie compatibila cu toate tipurile de plita, inclusiv alea misto cu inductie, plus un tratament electrochimic - cica unic - creat in laboaratoarele 'tinerete fara batranete si viata fara de moarte Demeyere'.... i-am zis: "acum sa te vaz mireaso.. ce poti, cat poti si-n cate feluri!". "You, me, beautiful paella, right now!" Iar ea mi-a zis 'hell yeah' adica un fel de 'da mah daa'!


Da  inainte de Paella asta cu pui si fructe de mare, incepusem c'un starter periculos.. purcelus tras la tigaie - pentru 'al mai mare dintre noi astia 3, un pui de țâță pentru 'al mic - si nu s-a lipit nici porcu, nici puiul de tigaie, nici nu si-a ingalbenit tava asta senzuala fundul argintiu! Abia apoi am dat-o pe deliciosenii.. gen creveti!! Spuneti si voi nu-i seamana lui Will the Krill asta micu? ;)) Mda, cei cu plapuma pe ochi, respirati adanc, respirati va rog ;)


Ok, gata cu vorbaraia, trec la reteta: 750 grame carne de pui (am avut 3 aripi si restul piept), 7 linguri pline cu ulei de masline, 2 ardei grasi mari (rosu si galben am avut eu - pe ei dau vina pentru lipsa de culori din Paella, nu pe proasta mea inspiratie ;)), 25 creveti nedecorticati (sa nu va puna pacatu sa le dati textila jos, ca v-ati lins pe botic de arome, ii decapitati sau le scoateti doar ochii), 4 lamele mari si grase de calamar, 2 cepe mai maricele, 4 catei mari de usturoi, 400 grame tomate taiate in bucati (din conserva am avut eu - de la Cirio; dar puteti la fel de bine sa le folositi pe cele proaspete despielitate, si-n cuburi taiate), 350 grame orez cu bobul lung - musai ca-i mai rezistent la fiert (Basmati am folosit eu, ceva mai special n-am gasit si nici n-am cautat (sorry guys)), 2 lingurite cu sare si 1 rasa cu piper (si mai bine dupa gustu vostru), 1 legatura de coriandru proaspat, 1 pliculet sofran - 0,12 grame, 1 lingura plina cu Tabasco sauce (gasiti in Mega, Cora, Carrefour - picant si aromat de numa), 5-6 fire de patrunjel proaspat, 700 ml apa (daca aveti baza de supa, sunteti geniali, da eu n-am avut atunci decat porc tras la tigaie ;) si 300 ml vin alb demisec. 


Intai de toate, fluturati din gene dupa tigaia Paella sau dati o comanda online ;) Apoi.. taiati pieptul de pui cubutele, puneti toata carnea in tigaie si uleiul de masline, asezonand totul cu o lingurita cu sare si una rasa cu piper (sau dupa gust).


Prajiti totul la foc potrivit pe toate partile, pana cand capata o culoare aurie, apoi scoateti carnea din tigaie si lasati-o in asteptare intr-o farfurie. In uleiul ramas - eliberati ardeii taiati julien sau cubulete, ceapa fin tocata, cateii de usturoi feliati, conserva de tomate, patrunjelul taiat fin, si sotati-le, la foc potrivit, timp de 10 minute.


Apoi adaugati orezul cu bob lung, o lingurita plina cu sare (sau dupa gust), baza de supa (sau apa), vinul, carnea de pui prajita, mai mult de jumatate legatura de coriandru tocat marunt, amestecati putin ingredientele si lasati totul sa fiarba la foc mediu timp de inca 10 minute. Dati focul pe puterea mica, adaugati crevetii nedecorticati, lamelele de calamar taiate in bucati potrivite, sosul Tabasco, pudra de sofran, si lasati aromele astea sa conlucreze pana cand orezul ala smecher absoarbe tot lichidul.


Daca nu va simtiti stapani pe situatie, amestecati usor, dar ideal e sa nu fie deranjata asezarea, mai mult de o data, hai de 2 ori, in tigaie.. Orezul in tigaia Paella nu se prinde, stay still! La sfarsit presarati peste Paella coriandrul proaspat ramas. Last thing to do: bucurati-va de o savoare de neimaginat. Paella asta e definitely amazing ! O sa vedeti voi..  



28 de comentarii:

  1. Arata intr-un mare fel! Imi ploua direct in stomac la ora asta, insa cand am vazut pretul tigaii mi-a trecut subit orice pofta de paella :)))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gina, pe KitchenShop gasesti mai multe tigai speciale pentru Paella, cu un pret mult mai mic. Uite, chiar peste o zi doua, nu m-am decis (in functie de timp) pun eu o tigaie de paella la bataie in concurs ;) Pupici

      Ștergere
    2. :* Asteptam cu nerabdare!

      Ștergere
  2. Pfiuuuu, cum arata ...!!! Anto, de unde atatea gene?! Pentru tigaia asta tre'sa fluturi nene, nu gluma =)). Merge si in wok nu? :D. Pupicei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Merge si in wok, Ralu ;) sunt mai multe exemple de tigai pe acolo :). pupici

      Ștergere
  3. Antonina, arata super si cred ca e si foarte delicioasa! Felicitari! Sugestia mea, daca imi permiti ar fi ca data viitoare sa incerci cu orez rotund, aici il numim "bomba"- este cel care prin fierbere ramane intreg si nu se desface. De asemenea si gustul o sa fie altul. Te pupik si o zi minunata!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mika, multumesc frumos de sugestie. O sa incerc negresit. E vreo marca anume.. sau orice tip cu bob rotund? Multumesc. pupici

      Ștergere
    2. Din pacate nu stiu marcile din Romania, locuiesc de mult timp in afara. ¿Poate marca "Scotti"? http://www.risoscotti.ro/ro/2011-10-06-08-33-20/2011-07-20-09-38-18/orez-rotund.html
      Numai bine si pofta buna ;)

      Ștergere
  4. O grozavie ai facut aici , nu am cuvinte !!! Mor dupa creveti , iar acum vreau o portie generoasa !!!! ;) .... cat despre tigaie , iuffff , e super , am vazut si eu cate minunatii au acolo si chiar nu stiu la ce sa ma hotarasc cand intru in magazin si vad atatea tentatii !!! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si noi suntem innebuniti dupa creveti. Ai dreptate cu tentatiile.. mie imi place maxim magazinasul ala. Am o gramada de chestii de la ei, una mai utila ca alta. Pupici

      Ștergere
  5. ce minunatie...nici nu am cuvinte !

    RăspundețiȘtergere
  6. Offf ce pofta mi-ai facut.Ador paella da n-am facut niciodata.In Spania eram deja caraghioasa ca eu peste tot imi comandam paella.
    Te pup cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  7. Maaamaaaa , cand vad crevetii aia ochiosi , intru in sevraj . Vreau si eu !!! Si-mi place paella de mor !

    RăspundețiȘtergere
  8. Daca sun din clopotel ,zboara si spre mine o portie ? :)
    Fata ,la MasterChef cu tine ,ca acolo ti-e locul !
    Pup.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mamaaaaa , cum arata ; de gust ce sa mai spun ! Bravo pentru toate retetele minunate !!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si mie imi place paella,dar pana acum am gustat-o doar pe la restaurante...:),dar cred ca e cazul sa trec la prepararea ei si acasa :),ce sa mai...mi-ai facut pofta acum :)! P.S. Edutu e ok? Multa sanatate!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Buuuuna papica,comici de mori crevetii :)))exact ca in desene animate,fundul ala vechi asea albastry scorojit pe alocuri e ca branza cu mucegai :)))arata super......

    RăspundețiȘtergere
  12. N-am facut niciodata.. dar cred ca as papa cel putin 2 portii! Si as mai cere si ptr acasa!!! DELICIOS!

    RăspundețiȘtergere
  13. Anto, zi-mi si mie ce rimel folosesti, poate cu niste extensii de gene capat si eu vreo tigaie de-asta :D Ca nu iese in alte vase la fel, am incercat :) Mai e cazul sa zic ca i loooove the pics! uite ca zic :)) pup!

    RăspundețiȘtergere
  14. oaoaoaoaoleu...cum arata. Ma bagi fortat la facut paelle acum. Ca altfel nu se mai poate!

    RăspundețiȘtergere
  15. pfoaaaa, ce fotografii ... superbeeeeeeeee
    ador paella, e preferata mea! Pup tare tare

    RăspundețiȘtergere
  16. Superb arata si nu mai zic de gust, yummy, de cand o am pe lista nici eu nu mai stiu:)!!Superba tigaia dar la pretul asta, o sa-mi fac paella in ce-oi gasi:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  17. Delicios!!!!!Superba reteta dar si tigaia:X!!! Spor la treaba, Anto!

    RăspundețiȘtergere
  18. hmm,eu nu ma omor dupa creveti,dar cand vad pozele tale , mai ca mi se face pofta! E superba si tigaia,chiar daca nu voi putea sa mi-o cumpar jamais din salariu meu prapadit de dascal :)) Esti extraordinara,ce talent ai!

    RăspundețiȘtergere
  19. nebunie ce imbietor arata ! Mi s-a facut dor de vacanta, soare si Andaluzia !

    RăspundețiȘtergere
  20. Arata într-un mare fel! de prezentare nu mai zic nimic!
    Te pup si îti doresc un weekend minunat!

    RăspundețiȘtergere
  21. Intr-adevar tot ce ai facut tu acolo e amazing! Reteta e super, la fel si prezentarea!

    RăspundețiȘtergere