30 aprilie 2011

Pilaf bulgaresc

Ingrasa, nu ingrasa, orezul ramane totusi o sursa bogata in vitamine. N-am imagini premergatoare pentru acest preparat. Initial l-am perceput ca pe ceva banal, ce nu capteaza atentia. Dar gustul mi-a inclinat perceptia initiala, si uite asa am ajuns sa vi-l impartasesc si voua. Se prepara teribil de simplu; si, unde mai pui ca exista enspe combinatii care intregesc periplul aromelor cu care puteti blagoslovi orezul.. atunci sunteti liberi sa improvizati dupa gust si proviziile din frigider.

Ce am facut eu: am taiat marunt o ceapa mare si am dat pe razatoarea mica un morcov potrivit, pe care le-am pus la calit, in iubitul meu wok, cu vreo 4 - 5 linguri ulei de floarea soarelui. Dupa ce s-au calit, luand fiecare cate putin din culoarea celeilalte, am adaugat ciupercile dintr-o conserva de 400 g, 2 linguri cu pasta de bulion (nu suc de rosii), o lingurita de sare (si mai bine dupa gust)  piper, si am amestecat inca vreo 3 minute. Intre timp am spalat 1 pahar si jumate cu orez (am folosit Scotti - Colosal), in mai multe jeturi de apa, apoi l-am adaugat in wok peste legumele calite, pulsand cu 5 pahare cu apa. Am pus un capac deasupra si am amestecat atemporal prin orez, pana la epuizarea stocul de apa. Depinde ce orez folositi; daca va place mai moale, adaugati inca un pahar cu apa... eu il prefer mai ferm, so... La sfarsit binecuvantati-l cu patrunjel proaspat, tocat marunt si e deja bun de pus pe parfurie.

Ce puteti face voi:  daca va plac rosiile proaspete in orez si cartofii - le puteti taia cubulete (la fel si morcovul...daca il preferati asa), si le adaugati odata cu ceapa la calit, apoi se scurg celelalte etape... O sa marchez pe viitor si alte combinatii..
Eu l-am pregatit simplu. Cert e ca mancarea asta dovedeste, inca o data, ca esentele tari se regasesc in lucrurile marunte si aparent lipsite de importanta...  Pe scurt: simplu, hranitor si delicios !

Sa aveti pofta !

8 comentarii:

  1. Cat de bine arata! Ce culoare are!
    E super si de papat de post si garnitura pentru..pentru orice :))))
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc tare mult Gabyta.... ai dreptate.. merge la orice. Dupa ce am pregatit-o, Marius zice ..si carnea unde-i? :)))asa ca lui i-am prajit 2 carnati langa garnitura de orez, iar noi am papat simplu :))
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte colorat, ue il fac ghiveci de obicei, dar e faina si varianta ta cu ciuperci! Eu sunt fan orez! Un weekend cat mai placut iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ai dreptate Alina.. merge in multe combinatii.. Multumesc frumos. Un week-end cat mai placut si tie.

    RăspundețiȘtergere
  5. FOARTE BINE ARATA PILAFUL BULGARESC!EU GATESC PILAF SARBESC ACASA, DACA VREI ITI SI DAU RETETA.NUMAI CA MIE NU IMI IESE ASA PORTOCALIU...DE CE OARE?CEL MAI MULT LA OREZ IMI PLACE AROMA PE CARE O DA BUCATARUL CAND IL PREPARA....PENTRU CA EL SIMPLU NU E CINE STIE CE.NU?NUMAI BINE.MARA

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Mara. Stiu reteta :) am facut-o de nenumarate ori.. in zeci de variante :) e asa de portocaliu, de la amestecul de culori dintre ceapa si morcovii prajiti.. plus pasta de bulion .. Ai dreptate. bucatarul gateste cu placere si pune acolo un strop din sufletelul lui.. asa ca-i musai buna :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc pentru reteta o sa o incerc curand, ca m-am plicitisit de orez cu curry

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Salutare Moise... E tare usor de facut... la cerere .. special pentru tine :)
    Sa te uiti si la Pork la cuptor..e absolut delicios.. hai treci la cratita :))
    te pup, o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere