www.dulcegarii-culinare.ro trafic.ro

15 ianuarie 2011

Cozonac cu rahat si ciocolata

Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la vremea adolescentei mele, din preajma sarbatorilor de iarna, parca ma apuca asa o febra musculara, numai gandindu-ma la vasul ala mare, pe care musai trebuia sa-l mentin neclintit, cat timp scumpa mea mama, framanta de zor aluatul asteptatului cozonac, de Craciun..Si, Doamne, ce-mi mai placea mirosul ala din bucatarie....chiar daca stropii de roua curgeau pe fruntile amandurora, de la caldura nebuna ce era prin camera..Nimeni nu avea voie sa intre, sau eu sa scap de acolo, decat cu drept de parola. Si-n fiece an, imi promiteam ca-i ultima data cand mai stau sa tin nenorocirea aia de vas urias. Dar nu stiu cum de facea mama, de ma determina, cu fara prea mari rugaminti, sa o ajut...A da, asteptam cadourile de Craciun....hmm, ce pacaleala...
In fine, au trecut vreo 12 ani de cand n-am mai tinut vasul cu pricina :))), pana cand, anul trecut de sarbatori, am primit de la o buna prietena, Antoaneta, o reteta ce mi-a inclinat devotamentul privind ideea ca "Eu nu voi face in vecii vecilor cozonaci!!!". Simplu ca buna ziua, am primit argumente puternice si chiar asa s-a dovedit a fi..

Ideea centrala a retetei:  musai sa fie respectata. Nici un gram in plus sau minus...decat atunci cand ne jucam cu umplutura...aici intervin gusturile fiecaruia.
Reteta se imparte in doua etape. Daca incepeti sa o pregatiti la 6 dimineata, o continuati exact peste 12 ore.
Deci partea 1:
Puneti intr-un vas, cu grija si incredere 3 oua intregi, 300 g zahar, 50 g drojdie proaspata, 500 ml lapte. (toate la temperatura camerei). Amestecati ingredientele in ordinea mai sus mentionata si dupa ce ati adaugat si laptele, continuati sa invartiti lingura de lemn in vas, pana nu mai simtiti ca va deranjeaza zaharul la mana.. know what i mean....Pentru etapa asta puteti folosi mixerul.. asta e un later edit (merge struna cu mixerul). Asa ar trebui sa arate compozitia.
Puneti vasul neacoperit intr-un loc ferit de curent si lasati-l pentru 12 ore singur ;)

 Am facut reteta asta de 3 ori pana acum, si va spun cu, convingere, ca asa trebuie sa arate dupa 12 ore. Dezamagitor nu? Asa am zis si eu prima data...Ma gandeam ca daca tot sta 12 ore cu drojdia aia in ea, o sa treaca de gura vasului :)) dar nici pomeneala.
In schimb se aude o sfaraiala de la drojdie. Daca auziti asta...sunt artificii-n cinstea voastra ..sunteti pe jumatate premianti..Ati reusit sa ajungeti la faza 2...

Mirodenii: Dati pe razatoare o lamaie si o portocala. Optional puteti turna in zama aia cu bulbuci de drojdie, o esenta de vanilie sau rom..., 'care cum doreste...eu am pus rom...;)

Faza 2:
Presarati mirodeniile in amestecul de la faza 1 si adaugati 150 ml ulei si aproximativ 1 kg  - 1,1 kg faina.. Dar nu va grabiti sa trantiti faina acolo, asa toata, ca sa scapati repede de griji.. O fi ea usor de facut, dar totusi necesita putina rabdare. Promit ca veti scapa din asta fara febra musculara, fara roua pe fata, si fara esecuri..(daca respectati cu strictete reteta). Compozitia are o structura destul de moale, asa cum va arat in vulcano-aluatul de mai jos...Nu trebuie sa framantati, ci doar trantiti aluatul cu ciuda-n vas, ca sa se aereze, macar vreo 10 minute... si-i gataaa... Daca aveti tupeu s-o aerati mai mult de 10 minute, hai sa zicem 15, sa nu va cada mana doar gandindu-va la operatiunea asta...de aluato-karate-n vas,...o sa iasa si mai grozav si pufos.. si lasati-l cam o ora la crescut intr-un vas mare, sa nu va treziti cu el la plimbare din vas.. .


Dupa ora aia urmeaza pregatirea propriu zisa a cozonacului. Aluatul nu se intinde cu sucitorul. N-aveti nici o sansa..e destul de moale. Ungeti-va cu ulei (pe maini, sa nu care cumva sa primesc critici ca v-ati uns pe haine si acum ma trageti la socoteala) si impartiti aluatu-n doua. Luati o bucata si intindeti-o pe masa de lucru, cu mainile. Intindeti aluatul aproape de capatul mesei. Ghidati-va dupa lungimea tavii de copt....sa aibe cat de cat aceeasi lungime. 
Umplutura.. Aici e o smecherie...
Umplutura originala se face din unt, nuci si zahar...pentru ce-i interesati lasa-ti o critica la subsol, sa caut prin foile a4 si sa va zic care-i cantitatea.. Dar eu o fac asa...simplu ca buna ziua..! Iau in mana niste nutela (multa) si o intind pe aluat. Presar niste nuci (daca am. de data asta n-am avut) si musai rahat.
Smecheria sta in acel "musai".  Odata, cand nu eram la mine acasa si nu puteam face ce-si dorea muschiuletul meu, am fost nevoita sa pun stafide si fiindca sunt putin acrisoare, nu mi-a placut deloc gustul.
Asa ca sfatul meu e sa faceti macar prima data cu rahat, nuca si ciocolata, ca sa fiti ocupantii locului I si sa evitati orice dezamagire.
 Dupa ce-l imbracati cu toate cele, rulati aluatul spre marginea mesei si in trantiti direct in tava (peste care ati pus o foaie de copt, putin ulei si un praf faina) pe care o tineti la marginea mesei (va ajuta musai cineva la operatiunea asta) .

Machiate astfel, lasati-le 1 ora sa-si faca somnul de frumusete... pe calorifer (daca-i ianuarie si aveti caldura-n casa) ..asa am facut eu..si cred ca le-am lasat chiar mai putin de o ora...Daca nu-i ianuarie si nu aveti caldura lasati-le mai mult.. Am facut o data si cu dospitul in cuptorul incins.. e ok, dar se simte diferenta. Aluatul de cozonac e mai bun atunci cand creste de la sine putere, nu fortat. Am uitat sa fac poza dupa ce au crescut..dar in fine, va las pe voi sa va puneti imaginatia la contributie..sau sa experimentati..
Am incins cuptorul, ca sa le fie cald si bine..si le-am pus dupa ce-au crescut, pentru o ora si vreo 10 minute, la 170 -180 grade. (foc moderat) Cam asa le-am tinut eu....Dar initial, pentru 15 minute am fixat temperatura la 150 grade...si apoi am trecut pe 180.


Inainte sa puneti tavile la cuptor, ungeti cozonacii cu un amestec dintr-un ou si un stop de lapte (pentru luciu) si presarati din belsug zahar (eu am pus din cel brun)..

Avand reteta asta, poate sa vina si tata lui Mos Craciun cu toate darurile din lume...n-as mai tine vasul ala, pentru nimic in lume....Voila, repetitia atemporala de cozonac...
O minunatie..


Later update: 






55 de comentarii:

  1. Arata demential. Felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  2. ina, arata nemaipomenit!chiar o sa incerc si eu reteta pt. ca-mi place f mult cozonacul!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc. Sa incerci sa-l faci si sa-mi spui cum ti-a iesit..Sunt convinsa ca va fi nemaipomenit..

    RăspundețiȘtergere
  4. Cat timp admiram cozonacul tau si citeam cu nesat reteta (nu ca m-as apuca vreo data sa fac...) am ars mancare lu' Vicu... Esti de doua ori vinovata: o data ca am ars mancarea din cauza cozonacului tau si a doua oara ca mi s-a facut o pofta teribila de ceva bun :-)))
    Mama inca se lupta ore intregi cand se apuca sa croiasca un cozonac. Ii voi zice reteta asta sa o mai scutesc de ceva munca.

    RăspundețiȘtergere
  5. Atunci o sa-mi spal pacatele cu o felie de cozonac special pentru voi...Asta din poze, a facut un drum de vreo 5 ore pana a ajuns la destinatie...;)) The next one is for you & Vicu...l-am citit eu ca e amator de prajituri...;)))...
    Cat despre reteta, merita incercata...E usor de facut si super la gust...

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata super, o sa fac reteta asta de Paste. De cind imi doream un cozonac cu rahat. dar sper sa nu se incruzeasca prea tare, ca se lasa rahatul.... revin cu impresii, dupa Paste :) Amalia ( nu reusesc deloc sa postez cu my open ID sau cont google, nu inteleg care e smecheria )

    RăspundețiȘtergere
  7. Multam fain Amalia. Sa o incerci, e geniala. Eu am facut-o de 4 ori pana acum si nu m-a dezamagit niciodata aluatul. Sa nu faci cu stafide, ca-i beah stafida.. Rahatu' si cacaoa-i fruncea.. . :))

    Pentru comenturi, scrii acolo ce-ti vine la gura, alegi optiunea dorita, dai pe prev, introduci cuvantul cu pricina si apoi publici. Daca nu-ti iese sa-mi zici....sa caut in adancuri :))
    Te pup..

    RăspundețiȘtergere
  8. E absolut delicios Amalia. Daca iti place un aluat mai pufos (de umflat, se umfla-n el si fara sa-i faci nimic), dai niste pumni prin alut vreo 10 minute, inainte sa-l lasi la crescut.... Cat despre nutela e geniala...nu mai stai sa pui tu zahar ....nope...doar o-ntinzi pe coca, mai adaugi si niste rahat, mai lingi si lingura de ciocolata !!:))...hmmm yamii....cred ca mai trantesc curand o portie de cozo.....

    RăspundețiȘtergere
  9. Anto, compozitia e pentru 2 tavi? Cam ce dimensiuni? Ca mie trebuie sa imi spui tot :D

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna Ralu. Da, e pentru doua tavi. Exact cum am pus eu in poza :)) Sa-mi spui rezultatul...probabil dupa Pasti nu? Oricum poti sa ma tragi de maneca si intre timp... Te pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Am intrebat, ca eu am niste tavi din alea care se pot face mai mari sau mai mici, depinde de cantitate si sa stiu, sa nu imi iasa chec. Pai sambata as vrea sa incerc si o sa fac si niste poze cu rezultatul, asta daca voi avea la ce sa fac poze :). Si voi incerca si drob-ul, adica daca-i bal, bal sa fie :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna intrebare Ralu. Chiar am omis acest aspect, asa ca ma bucur ca ma tragi de maneca. Deci tava mea are 34 cm lungime, 12 cm latime si 9 cm adancime. Sper sa-ti fie de folos aceste date. Sa ai spor Raluca. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Ok. Imi sunt de foarte mare ajutor. Ti-am zis ca mie tre' sa imi dai toate detaliile :). Asa ca de acum incolo pentru mine cu dedicatie, sa postezi si dimensiunile tavilor :D.

    RăspundețiȘtergere
  14. Anto, revin cu o intrebare. Tre' sa ma apuc de framantat musai dupa 12 ore? Adica daca ma apuc dupa 15 ore e de rau? :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Ralu, nu-i de bine :)) Asa e reteta. musai dupa 12 ore. De exemplu eu pun maine dimineata la 6 maiaua si la 6 dupa amiaza cand ma intorc de la servici...intru in coca !! :)) deci musai 12 ore.... si cum am scris acolo daca o poti framanta = lovi de lighean = aera macar vreo 10 - 15 minute (fara sa te agiti prea tare ... doar o ridici, o trantesti si tot asa ...o sa-ti iasa tare bun. vezi ca atunci cand te apuci sa-l framanti o sa ti se lipeasca de mana...sa nu te speria.. Apoi cand o intinzi pe masa(te ungi cu niste ulei pe maini si intinzi usor cu mainile aluatul... ungi si masa putin) sa o asezi mai la capatul mesei..o umpli cu ce-ti doresti si o rulezi asa spre marginea mesei ...cat sa-ti cada in tava pe care o ti la margine (nu ridica aluatul ..oricum n-ai sa poti, ca e moale, nu e aluat de paine. Deci il rulezi spre marginea mesei si-i dai drumu-n tava (ai grija sa nu cada pe jos :)) Apoi il lasi la crescut (vezi ca se inalta mult) cantitatea e fix pentru tavile cu dimensiunile alea, deci lasa spatiu... cam cat am aratat eu un poza...am omis s-o pun pe aia cu aluatul crescut.. Si-l lasi la crescut la caldura vreo ora, te orientezi si tu la fata locului sa nu iasa din tava :)) si-l bagi la cuptor...Daca e ceva imi zic, k? ma suni, dai o goarna ceva !! te pup

    RăspundețiȘtergere
  16. Ralu, din poza vezi exact consistenta aluatului...ia-te dupa ea ! :))

    RăspundețiȘtergere
  17. Aha, am inteles. Eu vroiam sa il pun maine dimineata la 8, dar nu sunt foarte sigura ca ajung la 8 seara acasa si deci mai bine nu ma risc. O sa il pun maine seara si ma apuc sambata de dimi. Poate iti da Bogdan vreo poza cu mine adunand aluatul de pe jos :D.

    RăspundețiȘtergere
  18. Sa-mi trimiti poze... sa-ti vad si eu reusita.. le pun si pe blog daca vrei.. :)) Chiar asa cine face cozonacu si-mi trimite poza...fac o postare noua si scriu... de-alea cozonacilor vieti :) SO... hai cu cozonacu... trimite-ti poza si vine postarea :) nu care cumva sa nu va iasa, ca altfel va chem pe toti la mine acasa si pun d' un cozonac ! Dar eu am caine rau (un MOTAN nebun care musca tot ce prinde) .. asa ca nu va riscati si faceti niste super cozonaci..
    Pupicei

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai daca iese de revista ca al tau, ai voie sa il postezi, altfel nu. Am facut cozonac o singura data si atunci a iesit beton. Cred ca de la cozonacul meu s-a crapat tomberonul de la ghena :D. Cand o fi cazut ala greu ca plumbul ...
    Lui Tigrutz ii aducem niste marar si scapam repede de el :P.

    RăspundețiȘtergere
  20. :)))))))))) Genial.. n-ai uitat dupa ce se da in vant motanu meu.. Eu am ramas paf prima data cand l-am vazut mancand masline si marar... am zis ca are clar o problema si i-am cumparat niste iarba pisicii...nu i-a placut ! si de atunci l-am lasat asa pe salate, marar, masline, carne.. Marius ma tachineaza de ani cu mancarea pentru pisici... Cand Tigrutz e plin de fitze si nu mananca ce-i dau.. imi zice...ia gusta si tu nitel..sa vezi daca -i buna, poate d-asta nu mananca .. :)))) I-am zis ca nu pun botu decat la caracatita pentru pisici... in rest sunt pitzi nu mananc orice :)))))))
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  21. Sa faci doar doua tavi sa vezi daca -ti place. Eu maine o sa-l fac pentru a 5-a oara, asa ca eu ma dau in vant dupa el. Sa nu exagerezi cu rahatul...desi eu de fiecare data am pus tata...sa fie... acum depinde de gusturi. Orice reteta de cozonac e altfel.. ideea e ca fiecare sa-si gaseasca o reteta care sa i se muleze pe suflet. Cum spuneam in postare, am primit reteta de la o prietena care o face de ani de zile, reteta primita de la alta prietena de-a ei si data mai departe tot asa.... Eu sper sa fie pe placul celor care vor incerca sa pregateasca acest cozonac..

    RăspundețiȘtergere
  22. Draga mea, iti multumesc pentru aceasta minunata reteta. Nu numai ca citindu-te imi inviorezi fiecare zi, dar si bucatele pregatite de tine sunt tare gustoase, dar si arata intr-un anume fel. Te urmaresc de ceva timp, uneori pentru zambetul pe care mi-l daruiesti neconditionat, alteori sunt in cautare de ceva delicios. Acum indraznesc sa-ti scriu despre aceasta reteta. De o jumatate de ora am scos cozonacii din cuptor, sunt ca doi fetiti frumosi. Intr-unul am pus rahat si ciocolata si in celalalt nuca si ciocolata. Nu m-am putut abtine si am gust o bucata: nu pot decat sa-ti multumesc ca mi-ai usurat munca, dar mi-ai si daruit o pereche de cozonaci fara pereche. O alta reteta cu care mi-am impresionat sufletul pereche este souffle-ul tau minunat. Multumesc frumos si-ti doresc tot ce-ti doresti tu. Cu mare drag, MARA

    RăspundețiȘtergere
  23. Multumesc frumos Mara pentru aceste cuvinte... Nu merit toate aceste laude :)) Oricum iti multumesc tare mult si ma inclin in fata entuziasmului tau de a-mi testa cozonacii.. Ma bucur nespus ca ti-au placut... In privinta souffle-ul e punctul meu forte...n-a ca ma laud singura.. :)) Nu mi-am potolit curiozitatea si ti-am vizitat site-ul. Vad ca esti la inceput de drum... Mult succes in ce ti-ai propus. Casetuta pe care ai lucrat-o mi-a placut tare mult, astept sa-ti vizionez urmatoarele lucrari.. Felicitari pentru acest inceput. Sarbatori frumoase si linistite ...

    RăspundețiȘtergere
  24. Anto deja nu mai am rabdare pana sambata. Sper sa am si eu cu ce ma lauda :D. O sa fac pentru inceput doar doua tavi, nu de alta, dar doar 2 am de cozonac :)Drept sa iti spun eu sunt dependenta de ciocolata :D, asa ca .... mai putin rahat :P

    RăspundețiȘtergere
  25. Deci Ralu esti de-a mea cu obsesia asta :))
    Eu iti propun pe langa nutela (e tare buna intinsa pe cozo, sa nu o eviti) sa pui si niste ciocolata zdrobita in bucati si putin rahat..) ce zici?
    si sa o lasi la crescut bine...Chiar ma gandeam ca nu mai dau astia caldura (ca nu mai e cazul...sa nu-i acuz degeaba) asa ca o sa-i las si eu mai mult la crescut... oricum te orientezi la fata locului.. sa scoti cu vreo 5-6 ore inainte ouale din frigider si restul de chestii....sa le ti intr-un loc mai lipsit de frig si curent...iar cand te apuci la fel...dai drumu la cuptor sa fie mai cald in casa..
    pupici...astept sa-mi spui cum ti-au iesit

    RăspundețiȘtergere
  26. :D. Prietena mea cea mai buna e Milka. Cum o vad intru in fibrilatie :P Daca ar fi dupa mine as face ciocolata cu cozonac, nu invers :) La noi astia cu caldura au innebunit de tot. Aseara au oprit-o si la noi, iar dimineata m-am si speriat cand au inceput sa duduie caloriferele de caldura :D. Asta cu caldura in incapere si ingredientele la temperatura camerei o stiu de la bunica mea, care era experta in cozonac, dar spre rusinea mea nu m-am invrednicit sa invat. Eram doar pe post de ajutor, cum erai tu, la tinut vasul de framantat. Cel mai mult imi placea cand ii tragea palme si pumni =)).

    RăspundețiȘtergere
  27. :)) Pai atunci e de bine daca ai caldura.. si-au amintit de noi ca facem cozonaci :)) Eu n-am asa ca o sa-l las mai mult la crescut.

    RăspundețiȘtergere
  28. Ralu primata data pui 1 kg faina.. asa treptat... doar daca ti se pare ca mai are nevoie ..in functie de cat framanti tu, daca-l bati vreo 10 -15 minute.. nu mai are nevoie de mai mult.. ca se incorporeza toate ingredientele si e suficient.. Sa folosesti o cana gradata.. e de mare folos.
    te pup si spor la treaba
    Sarbatori fericite !

    RăspundețiȘtergere
  29. sfatul meu este urmatorul... dupa ce adaugati faina si uleiul....lasati deoparte coca la crescut cel putin inca o ora...apoi o intindeti pe masa..
    In reteta pe care am primit-o eu.. nu scria nimic despre lasat la crescut in etapa asta, dar din experienta e mai bine sa lasati sa creasca aluatul si in etapa asta

    RăspundețiȘtergere
  30. Deci lume lume, faceti cozonac numai dupa reteta asta, ca nu aveti cum sa dati gres. Eu n-am avut tavi adecvate, nu l-am lasat la crescut cum zice Anto si cu toate astea a iesit un cozonac de nota 20. Va imaginati cum iesea daca respectam sfaturile ad litteram... Eu l-am lasat doar 20 de minute si crestea vazand cu ochii. Am stat numai cu ochii pe cuptor, de teama sa nu curga in cuptor :D. Asa ca Anto sa nu indraznesti sa nu mai postezi retete ca ...

    RăspundețiȘtergere
  31. :))))))) Ma bucur nespus Ralu. Am primit pozele si arata demential toate. de 20 de ori FELICITARI !!! Cum imi fac timp intre wii si o repriza de fotball (l-am adus pe edutu aici) postez !!

    RăspundețiȘtergere
  32. Draga Anto, salivez pe tastatura!!!! un singur neajuns, pe unde-s eu nu gasesc drojdie proaspata, merge si aia uscata?? Help, please :0

    RăspundețiȘtergere
  33. Adriana.... da merge. eu personal n-am facut, dar Amalia (am postat reusita ei ... in " O poveste si o frittata" :) a folosit 17 g de drojdie uscata... Sa te uiti si pe comentarii ca sunt multe explicatii si prin ele... si mai uita-te si la postarea pe care am scris-o aici in comentariu, e acolo o chestie cu mixatul ingredientelor din Etapa1...Sa ai pofta ! sa-mi spui cum ti-a iesit.. si sa pui nutela sa nu te joci cu doar o lingurita :))... eu am pus si destul de mult rahat (fetele au pus mai putin... oricum e absolut delicios..) daca pui mai mult iti iese ca o prajiturica.. daca pui mai putin .. e mai pufosila :)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  34. Anto te ubec de nu mai poooci, mi-au iesit niste pufosenii de cozonaci aromati si deliciosi (cre ca am cam exagerat cu rahatul si nutela btw, da nu ma plang). Dupa cateva nopti nedormite tot gandindu-ma cum sa fac rost de drojdie proaspata mi-a incoltit o idee. M-am dus frumusel la o brutarie, fresh yeast e??? E! Si voila cozonacii mei....N-am apucat sa fac poze, n-a mai fost timp ;) Te pup, o sa te recomand la toti prietenii mei!

    RăspundețiȘtergere
  35. Adriana.... ma bucur nespus de mult. Si eu exagerez cu dulce....:)))) dar asa imi place vezi ca si la mine in poza e mult rahat si e plina de nuttela... :) Ai avut o idee geniala cu drojdia. Din cate stiu Amalia a folosit 17 grame de drojdie uscata...si i-au iesit tare frumosi..Iti multumesc mult Adriana si pe ziua de azi ma declar fericita. Te puuup! Un week-end placut !

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna Antonina

    Aici in emisfera sudica fiind iarna mi-a venit asa dor si pofta de cozonac.
    Am trecut prin mai multe bloguri si in final m-am oprit la reteta ta.
    Mi se pare nemaipomenita dar am o mica retinere din cauza ca nu se poate framinta cu malaxorul ci cu mana.O stric daca o framant cu aparatul sau trebuie musai cum spui tu de rahat sa o framant cu mana?Te pup si iti astept sfatul.

    RăspundețiȘtergere
  37. Monica ma bucur tare ca ti-ai aruncat privirea pe blog ! multumesc de vizita. Cat despre aparat.. crezi ca daca as avea unul.. mi-as mai baga manusitele in coca?? ;))) Deci spor la treaba cu aparatul.. o sa iasa demential !! Sa mai citesti din comentarii.. poate te mai ajuta la vreun raspuns. Abia astept sa-mi spui cum ti s-a parut! Te pup si sa auzim de bine. Spor la cozonaci..;)

    RăspundețiȘtergere
  38. Antonina
    Nu am cuvinte sa iti spun ce cozonac demential a iesit (asta ca sa te parafrazez pe tine)
    Aseara am facut amestecul si l-am lasat pana dimineata la 8.30.
    Apoi am purces la treaba si la 12 si ceva l-am scos din cuptor.
    Acum am mancat prima felie si am si dat fuguta la computer sa iti spun isprava si sa iti multumesc pentru reteta.Categoric is a keeper.
    Sa ai o duminica minunata.

    RăspundețiȘtergere
  39. Monica ma bucur tare !! deci aparatul rules !! ;)) si eu tot falfai din gene la al meu sot sa-mi iau aparat.. dar cica o sa dorm cu el in pat daca-l iau, ca nu mai loc de nici unele ;)) Dar imi fac evantai din gene si tot imi iau! ;)) Ma bucur tare ca ti-a placut cozonacul! Sa va fie de bine. Te poftesc cu mare drag sa incerci si alte dulcegarii si nu numai.. sper sa-ti faca placere si sa te incante toate ;) Te pup . O zi minunata

    RăspundețiȘtergere
  40. Buna Antonia,

    Te-am descoperit nu de prea multa vreme si acum vreau sa-ti incerc si minunata reteta de cozonac.N-am facut niciodata si sunt cam emotionata.Ceea ce ma ingrijoreaza cel mai tare este ca deocamdata nu am tavi de cozonac si fiind in Anglia nici nu stiu daca am sa gasesc pe aici(am sa incerc in Ikea),insa daca nu gasesc ce ma fac?:( Am niste tavi de chec ,dar asta ar insemna sa-mi iasa niste mini cozonaci,nu.i asa?Sper sa gasesc totusi si te tin la curent.Multumesc pentru toate retetele delicioase si felicitari pentru tot ceea ce faci.Te pup, Denisa

    RăspundețiȘtergere
  41. Buna Denisa. Sa incerci prin Ikea, cred ca vei gasi. Sora mea avea niste tavi de cozonac acasa, o sa ma interesez de unde. Chiar daca sunt de chec, nu-i bai pana la urma. Ies micuti si delicati, gustul e acelasi. Ma bucur ca te tenteaza aceasta reteta. Si daca tot esti in Anglia si ai un Kitchen Aid la indemana.. poti framanta cu el 10 minute, in loc sa-ti obosesti mainile. Eu saptamana asta vreau sa-mi iau un Kenwood kmx51, asa ca in week-end abia astept sa repet reteta dar sa o framante aparatul ;) chiar si alea 5 minute ;) Sunt curioasa daca exista vreo diferenta. Daca intampini vreo problema iti stau la dispozitie. Mult spor sa ai si abia astept sa-mi povestesti rezultatul. Te pup si numai bine! Apropo, sora-mea e in Londra. Tu unde locuiesti? La anu cand ajung acolo iti aduc niste tavite ;) O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  42. Iti multumesc mult pentru raspuns Antonia.Am sa ma duc in Ikea maine sau luni si daca nu gasesc fac in tavitele de chec,ceva tre sa iasa. Sa stii ca imi place tare mult sa incerc retete noi si sa invat,insa din cauza serviciului nu prea am timp deloc.N-am niciun Kitchen aid sa stii,pentru ca niciodata nu ne-am permis prea multe,insa anul ce vine mi-am propus sa imi cumpar un blender mai performant si un aparat de framantat,poate am sa primesc macar unu'de Craciun :p Eu stau jn Southamapton,cam la 1,5h de Londra.Sper sa nu intampin nicio problema ,cu toate ca ma gandesc si la cuptorul care-l avem,e cam vai de mama lui de vechi..si nici nu incalzeste f bine,anyway ..nu ma mai vait,sper sa-mi iasa!Vreau sa fac cozonacelul pt Craciun,insa nu am alta zi libera,decat martea ce vine,sper sa nu se strice pana de Craciun :D Iti multumesc si iti doresc o zi excelenta !x

    RăspundețiȘtergere
  43. Denisa, tot in aceeasi zona sta si sora-mea ;) Vine in tara in februarie! Cand se intoarce iti trimit prin ea doua tavi.. ma poti gasi si pe fb (dulcegarii culinare) ca sa te pun in legatura cu ea;) Cat despre cozonac.. nu-ti ia mult timp. Cel mai bine e sa-l faci cu 2 zile inainte de Craciun. Intr-o seara il pregatesti pentru prima faza.. iar a doua seara continui ;) Cu siguranta va iesi la fel de delicios si-n tavitele mici, pana una alta. Te pup si-ti doresc numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  44. Buna Antonia.Pana la urma am gasit tavi in Ikea.Tocmai ce am pus cozonacul la cuptor ,insa sunt 90% sigura ca nu o sa-mi iasa :( Tavile credeam ca au aceleasi dimensiuni ca ale tale ,insa sunt mai stramte cred..si la prima tava coca era cat tava,plina ochi..si n-am mai avut ce face ,trebuia sa-l las asa ca era deja umplut..si celalata jumatate am impartit-o in 2 si am pus si in alta tava mica de chec a3a parte ,cum ar venii.L-am lasat si 1.5h sa creasca langa calorifer,pentru ca am fugit(la propriu) prin oras..si numai zic de umplutura ca l-am manjit saracu de l-am facut varza.Am sa-ti spun cum au iesit ,insa ...:( M-am si grabit si na...graba strica intotdeauna treaba .Toate cele bune si sarbatori frumoaseiti doresc.Te pup x

    RăspundețiȘtergere
  45. Ma bucur ca ai gasit tavi Denisa. Nu conteaza dimensiunea tavilor, important e ca atunci cand te pregatesti sa imparti coca sa-ti faci o idee despre cat de multa coca ar intra intr-o tavita.. mai ales ca o rulezi, apoi trebuie sa creasca.. si unde mai pui ca mai creste si-n cuptor. Chiar daca rulezi o bucata de aluat pe masa si o umpli cu de toate, poti taia din lungimea aluatului rulat, tinand cont de dimensiunea tavii. Imi si imaginez ca s-a umflat in pene aluatul in tavita;) Dar stai linistita. Oricum ceva ceva tot trebuie sa iasa. Te pup si-ti doresc sarbatori minunate, calde, pline de dragoste alaturi de cei dragi tie ! Craciun fericit!

    RăspundețiȘtergere
  46. Anto,ma bucur ca am facut ,crede-ma..acum stiu la ce am gresit.A fost si graba f mare..si neindemanarea,insa ceva ceva a iesit :p Ai sa razi,insa nu mi-au crescut f mult ,primul,care initial credeam ca o sa dea pe din laturi a iesit normal,cum ar tb sa fie un cozknac,celelalte nu prea au crescut.Acum ,unde cred ca a fost greseala mea...am pus muuuult prea multa ciocolata si nuci si rahat ,iar la rulat nu a mers rulat...si ciocolata mi-a iesit prjn 'fundu'' si marginea cozonacului..si e f greu ..iar inauntru nu e cum af tb sa fie ..adica umplutura sa se vada frumos,stii la ce ma refer cred.Coaja mi se pare destul de tare..Data viitoare am sa folosesc o faina mai de calitate,ca in casa aveam doar cea mai ieftjna posibila :D Dar se poate spune ca am faaaaaacut cozonac si pt prima oara zic eu ,mi-a iesit binisor,nu ca al tau,insa binisor,maine iti pun poza pe perete(la facebook).Te pup,iti multumesc mult pt sfaturi sj rabdare xxxx

    RăspundețiȘtergere
  47. Intamplator am gasit aceasta reteta de cozonac si am incercat-o E deosebita , va fi reteta pe care o voi volosi de acum inainte desi fac de ani buni cozonac.
    Urmeaza sa abordez torturile , cheesecake cu dovleac ca cel simplu l-am facut si le -a placut la toti , fursecurile cu cereale si mult timp voi studia aceste retete ca sunt grozave Le-am dat adresa de sait si la prietenii mei
    Multumesc pt ca ai postat asemenea minunatii
    La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
  48. Anonim, incantare mai mare nu-i cand cineva iti testeaza retetele si e multumit! Ma bucur si-ti multumesc! Poate data viitoare imi faci placerea de a-ti spune pe nume ;) Cu drag, Anto!

    RăspundețiȘtergere
  49. Anto vreau sa fac cozo am luat drojdia acum o ora si ceva vreau sa fac maiua la opt seara asta are ceva ajutama multumesc

    RăspundețiȘtergere
  50. Te-as ajuta cu mare drag, daca imi spui despre ce e vorba. Cu ce te pot ajuta? Ai spus ca deja ai drojdia, nu-mi ramane decat sa-ti doresc spor si pofta la papat. Daca e alt detaliu, astept intrebarea.. sunt pe faza. pup

    RăspundețiȘtergere
  51. INn primul rand buna seara ma numesc Gabriela, cam greu ma descurc cu netul asta aseara luasem drojdia ci vreo ora inainte sa ma apuc si nu stiam daca e bine,oricum a iesit peste asteptarile mele si ce sa mai iti spun ca aproape sa mancat a iesit o bunatate , am facut si fursecurile cu cioco si tortuletu cu visine o nebunie toate trei iti multumesc si te urmaresc in continuare in fiecare zi ,stam relativ aproape Snagov pup

    RăspundețiȘtergere
  52. Gabriela, ma bucur din suflet ca totul a iesit cum ti-ai dorit. Multumesc frumos si eu. Te pupic si mult spor la dulcegarit ;) si-n toate cele.

    RăspundețiȘtergere
  53. Buna Antonina, am facut reteta de cozonac de doua ori si a iesit foarte bine, nu speram sa reusesc. Nu mi-au reusit niciodata. Am citit tot retetarul si eu si baiatul meu, care este pasionat de bucatareala. Ne-ai scos din impas si cu galustele din supa:) Iti multumim!

    RăspundețiȘtergere
  54. Arata super bine. Cred ca au trecut, fara exagerare, aproximativ 15 ani de cand am mancat ultima data cozonac cu rahat. Mi-a venit o pofta nebuna :) Multumesc pentru reteta draga Antonina S. si va doresc o seara superba !

    RăspundețiȘtergere