28 august 2011

Prajitura cu prune, nuci si bezea

Bate ceasul-n 28, sfarsitul Provocarii Dulce Romanie n-a sosit! My lovely friend, Gabyta e gazda Provocarii Lunii August  iar aceasta dulcegarie cu prune merge direct in casuta ei...;)


Recunosc, n-as fi reusit singura!;) Prajiturica asta i se datoreaza lui fii-miu - mare chef in devenire.. dezbracat la propriu si figurat de secrete-n bucatarie ;). N-am avut leac nici cu Sonic Colors, a preparat-o el pentru Gabyta si cine's io sa nu-i dau pace? Daca aveti ajutoare ca mine, dulcegaria asta va fi mai mult decat placere.. si-apoi sa te tii nenica, mananci, plangi ca trebuie sa o imparti cu altii si te lingi pe degete !


Teribil de simplu de preparat, demential de parfumata, pufoasa, cremoasa.. s'acum gata cu vorba, trecem la fapte!  Cheia e strumfu'.. Acest 'medicament' se poate elibera fara prescriptie medicala. Daca apar manifestari neprevazute, gen scheme dezbracate-n bucatarie.. in care piciul e gosco model ;) NU va adresati farmacistului... ca saracu n-are nici o vina.. sau stiu eu, poate aveti unul in familie ?!?;)

Inceputul e simplu, iar rolul va apartine: preincalziti cuptorul la 200 grade si separati 6 oua. Apoi il lasati pe piciul preocupat cu prajitura sa-si faca de cap, adica: Sa mixeze strasnic galbenusurile cu 250 grame zahar, pana se formeaza o crema fina si nu se mai simt cristalele de zahar. Sa stiti ca i-a luat ceva timp :) dar e meticulos si s-a conformat !



A adaugat pe rand 250 grame faina, 1 plic praf de copt, 200 ml lapte, 1 sticluta esenta de migdale (35 ml) si a mixat in continuare, pana s-au incorporat ingredientele... da, da!



Mai puneti si voi cotul la treaba si bateti spuma cele 6 albusuri, pe care piciul le adauga-n compozitie cu ajutorul unei linguri..


Tapetati o tava cu hartie de copt - pe care o ungeti cu ulei si o pudrati cu faina, apoi turnati compozitia. O dati la cuptor pentru 20 minute... timp in care, va miscati dupa clepsidra ca urmeaza lucruri serioase, dati piciul afara de la locul de lucru, ca urmeaza niste treburi dle'. Mai exact kilariti 500 grame prune uscate...


Prajiti intr-o tigaie 200 grame nuci, pe care le macinati dupa ce s-au racit..


Intr-un vas scapati prunele uscate taiate marunt si nucile macinate, 150 grame zahar, 200 grame gem de prune, 1 sticluta esenta de vanilie (35 ml Dr. Otker) - la esenta jonglati dupa plac.. vanilie, lamaie, migdale, numai rom NU),  7 linguri lapte si amestecati pana se formeaza o crema parfumata ce va avea o consistenta bogata !



Intre timp cineva va mixeaza albusurile pentru bezea... ca voi n-aveti timp garantat ;) Ori un mixer trainic si fitzos care poate face treaba asta pentru voi, ori za' man of the house daca vrea sa se linga si el pe bot! Si cum mixerul ala e inca pe lista mea de must have!! cred ca a mixat 'Mon capitaine' vreo 10 minute sau mai bine .. 6 albusuri cu 5 linguri pline cu zahar (fara sa adauge zaharul de la inceput)... pana au stat astea bat!! 

Dupa cele 20 minute de petrecut in cuptor, scoateti prajitura, care-i musai sa fie patrunsa si aproape gata de papat...  Sa nu uit, tava sa aibe fix, sau pe langa 23 cm/ 34 cm .. ne-am inteles, da?;) Si voi aveti grija la foc, al meu o cam ia razna!



... turnati peste ea crema - pe care o intindeti cu grija peste blat, altfel riscati sa rupeti prajitura si turnati peste crema - spuma de bezea.



Cu ajutorul unei linguri trasati niste valuri prin bezea si dati iar prajitura la cuptor pentru inca 8 -10 minute la 200 grade... iar rezultatul va fi acesta. Eu recunosc, am folosit si un pistol care scoate flacari pe nari ;) le vedeti urma..


Ce va trebuie cand o vedeti asa? 
Pofta multa deconspirata in spatele usilor inchise, niste apa cu bulbuci sau chiar un laptic cald alaturi..  E buna rau oricum!




69 de comentarii:

  1. M-a topit!!!!
    Si sper tare si ca-s prima!!
    Ca e a meaaaaa!!!!!:))))
    Va pup tare,tare pe amandoi!!!
    Pup Edutz drag si mami frumos!


    Prajitura stiu ca e buna ca fac si eu asa ceva.
    Multumesc,Anto!

    RăspundețiȘtergere
  2. Da da esti prima !! Gabyta imi cer scuze ca n-am avut timp de lucruri serioase... dar e o prajiturica pe care o prefera tare Edutu ;) mai ales prefacerea ei ;) Pana pe 30 mai e .. ca pana atunci fac ceva cu pui..;) Pupici Gabyta!

    RăspundețiȘtergere
  3. Adica mi-ai facut prajitura neserioasa?:))))
    nu po' sa creeed :)))

    RăspundețiȘtergere
  4. :))))) rectific e cea mai serioasa dulcegarie ever!! stii tu ce-am vrut sa zic.. fara complicosenii, bla bla.. dar pana la urma simplitatea e cea mai usoara povara si cea mai dulce dintre toate ,nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa te venereze...viitoarea nora !

    RăspundețiȘtergere
  6. minunata prajitura asta, mi-ai facut o mare pofta dar ma multumesc cu iaurtul cu cereale si putina miere :(((((
    Recunosc ca nu imi plac baietii( doar unul :))) dar al tau e o bombonica :*

    o seara frumoasa sa avezi

    RăspundețiȘtergere
  7. Coco pai da! l-am instruit bine ;)) Din pacate, sau fericire... nu stiu cum s-o iau.. ii face o deosebita placere.. de fapt cred ca-i fascinat sa umble cu toate sculele alea de bucatarie ;)) dar cert e ca singur se ofera sa ma ajute ;)) Si da sa-mi zica saru;mana nu? ;))

    RăspundețiȘtergere
  8. Andreea multumesc frumos ! prajiturica e simpla dar foarte buna.. mai ales ca a mesterit-o al mai mare chef ;)) Cat despre Edutu, sarumana! pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Ai avut ajutor de nadejde, tareeeeeeeee frumos si priceput :) Pupici
    Cat despre dulcegarie, arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  10. Cat de bine arata prajitura ...combinatia e excelenta! Iar 'strumful' e super simpatic, mi-ar prinde bine si mie un asa ajutor:) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  11. Azi am mancat o groaza de dulciuri si acum cand ma prajitura ta tot balesc. :)
    E bine cand ai ajutor in bucatarie nu? :))

    Ps. Vad ca nu lipsesc trandafirii din poza :), foarte frumos.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acum inteleg eu de ce nu papi manutele alea pufoase... Pai cine iti mai facea tie asa praji buna?! Anto in lipsa unui astfel de super chef, nu ni-l imprumuti si noua :D? Pupici
    P.S. Si sa nu uitam, ca Edutu, e dat, da? Am fost prima pe lista :P.

    RăspundețiȘtergere
  13. Pfuai, ce misto arata! Cati ani are piciul tau? Al meu are aproape trei dar nu prea semne deocamdata ca i se poate incredinta ceva de gatit deocamdata.

    RăspundețiȘtergere
  14. hei, ce baiat mare, frumos si pe deasupra si ajutor de baza in prajiturit ... asa da! pupici

    PS super prajitura ;)

    RăspundețiȘtergere
  15. Acum m-am prins ce ajutor de nadejde ai tu in bucatarie... Aha... te-am prins ca el bucatareste si tu te lauzi... Arata bine si prajitura, iar pustiulica e scump tare. Pupici la amindoi !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Ce de geneee si falcutee :) Sa va traiasca.
    Iar prajitura, dupa ingrediente e categoric o bunatate

    RăspundețiȘtergere
  17. cu asa un ajutor nu ai cum sa dai gres ;) ... simpla,. simpla , dar bunaciune !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ana, Danutza.. va multumesc frumos! e tare priceput ;))


    Bucate apetisante multumesc .. ma bucur ca-ti place.. cat despre floricele sunt noi achizitii.. si nu pot sa-mi iau ochii de la ele ;)


    Ralu pai ar trebui sa puneam de-o prajitura la care sa-l asisti;)) Tot prima ai ramas ;) pupici


    Laura are 3 ani si 6 luni.. dar s-a strecurat in bucatarie de la 2 ;)) e pasionat de aparate;)


    Amoush multumesc tare mult! sa-l vezi cum vocifereaza cand ii zic hai gata, ma lasi si pe mine? ;))


    Daniela.. off m-ai prins ;)) Multumesc tare mult!! pupici multi


    Andreea multumesc tare.. Doamne ajuta! Sa ne traiasca comorile tuturor! Prajiturica e simpla, dar buna ;) Pupici


    Cat multumesc tare!

    O seara dulce!!

    RăspundețiȘtergere
  19. O bunatate de prajiturica!!! Si un ajutor tare simpatic!!! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  20. Asta este prajitura copilariei mele, dar mama nu folosea decat magiunul de prune, fara prune uscate.Era asa de gustoasa, de fapt combinatia nuci-gem de prune e minunata.
    Ai un baietel superb, sa va bucurati de el!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Cu un asa ajutor, cum sa nu iasa o minunatie de prajitura? Si al meu isi mai baga nasul uneori, daca se lasa cu lins de degete in final, e partea preferata...Arata ff apetisanta!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce buna trebuie sa fie,mai eleas ca e facuta cu ajutorul copilului ala superb!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  23. Anto mi-am mai venit in simtiri, acum ca mi-ai zis ca tot prima sunt =)). Si uite cum se anunta un nou Jamie Oliver.

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum sa nu arate bine daca ai avut asa ajutor. Scumpetea aceea mica e un superb. Toata lumea il lauda mai mult de el, prajitura a ramas pe locul doi. Va pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Pai tu crezi ,Anto ca eu nu am ajutor?Ba da,dureaza jumate de zi pana s-o dau afara din bucatarie:)pupici!

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce minunatie!! Chiar asteptam postarea, m-ai facut curioasa. A meritat asteptarea, asa de frumoasa e prajiturica, m-a cucerit! La fel si strumful, ajutor de baza, il tzuc cu mult drag!!

    RăspundețiȘtergere
  27. Anto, sa-ti traiasca Juniorul si sa ai parte de o nora pe masura, ca sa te rasfete amandoi cand n-oi mai avea tu chef sa gatesti. Super prajitura! Felicitari si o saptamana plina de spor iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  28. Adorabil bebe !! Sa creasca mare si ascultator, ca frumos e... Sa nu fie de deochi !! :)
    Cat despre prajitura, ce sa-ti spun? As manca monitorul, dar mi-e ca-mi pica greu la ora asta. :))) Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  29. ce ajutor de bucatar frumos si voinic ai! pupam frumusetea!

    RăspundețiȘtergere
  30. Peste tot numai prune,si eu mor de pofta,caci le ador.Copilutul este grozav de harnicut.Sa-ti traiasca.O zi buna.

    RăspundețiȘtergere
  31. Ce manute harnice avem noi aici, si ce deliciu de prajiturica a facut el singur-singurel :))) vai sa-ti mananc acele manute !! puup!

    RăspundețiȘtergere
  32. Buuun! Daca o faceai tu nu iesea asa de buna! Noroc cu micul ajutor!
    Va pup

    RăspundețiȘtergere
  33. ce frumusete...!!!!:))si de prajitura si de copilas :)) sa-ti traiasca si sa fie in continuare de ajutor :))O zi fumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Lovely cake! I like your pictures as well, very classy! And the little helper is adorable!

    RăspundețiȘtergere
  35. Nu degeaba, se zice, ca marul, nu cade departe de pom. Sa va bucurati de el si el de voi.
    Parca-mi suna cunoscuta praji asta cu prune si nuca, dar cu marmelada de prune, cum zice Vasi. Foooarte buna ! Bine, ca mi-ai amintit de ea !

    RăspundețiȘtergere
  36. Yoy, Anto,ce bine arata! Cat despre ajutorul tau, e un dragut si jumatate

    RăspundețiȘtergere
  37. Giovanna nu pot decat sa ma bucur ;)


    Licuta multumesc, multumesc ! pup


    Vasi.. da e prajitura copilariei mele.. buna o pregatea mai mereu.. exact cum zici cu magiun de prune.. Dar combinatia asta e si mai dementiala ;) multumesc frumos! pupici


    Cristina ai dreptate.. si la mine tot cu lins de degete se lasa.. ;)) Pupici


    Flory sa stii ca da! pup


    Ralu poti sa stai fara grija;;) Cat despre Jamie.. tare mi-ar place Gordon ;)) Pup


    Sara multumesc tare!! asa e .. praji pe locul 2 ;) pup


    Teo si nu-i asa ca-i minunat cu bebeii la cratita? ;) pup


    Alexandrina ma bucur tare ca-ti place! Multumesc frumos! il tzuc pentru tine ;) pup


    Dana2dor multumesc frumos!! Doamne ajuta.. daca tot e singurul o sa o iubesc in egala masura si pe ea.. sper sa-i fiu si eu pe plac ;)) Pupici multi!


    Ana Maria multumesc mult! o feliuta merge, as zice eu ;) virtual nu se pune;) pupicei


    Zazu multumesc! pupam cum sa nu?;)


    DiaMar asa e.. invazie de prune in august ;) multumesc frumos! pupici


    Fancy ai perfecta dreptate! pup

    RăspundețiȘtergere
  38. Fantezie multumesc tare! Doamne ajuta pe toata lumea!! pupici


    Sneige thank you for visiting and also for beautiful words!


    Dani multumesc frumos! Doamne ajuta sa-si daruiasca numai bucurii .. cat despre mine sunt intr-o permanenta bucurie de cand s-a nascut;) Cat despre dulcegarie... asta-i si mai buna, parol;)) Pupici


    Betty multumesc tare mult!! pupici

    RăspundețiȘtergere
  39. Anto, Jamie, Gordon, cine vrei tu, numai mare chef sa fie :P. Dupa cum vezi ai mare succes in colaborare cu el =)), asa ca ... Pupici

    RăspundețiȘtergere
  40. P.S. Eu cred ca o sa fii o soacra tare cool =))

    RăspundețiȘtergere
  41. Ralu.. el vrea aviator asa ca il sustin !! gordon doar pentru nevasta-sa sa fie ;)) Bai, da-i mic rau.. incepe gradi.. sa vezi iubiri patimase atunci ;))

    RăspundețiȘtergere
  42. Cu asa ajutor cred si eu sa iasa o minunatie de prajitura!

    Pupam chef-ul delicios! :*

    RăspundețiȘtergere
  43. =))Da, da stiu, baieteii aviatori si fetitele doctorite :P. Are timp sa se razgandeasca de n-ori =)). Imi dau seama ca toate fetitele roiesc in jurul lui :). Daca mai aud ca e si mare chef... Hhmm, incep sa fiu geloasa =))

    RăspundețiȘtergere
  44. Antonina, am mai salivat odata la prajitura ta dar nu am avut timp sa iti spun :) Dar iti spun acum! Ca bine mai arata! Pupici la bucatarii cei mici :)

    RăspundețiȘtergere
  45. bestial ajutorul de bucatar :)), pardon, cofetar!
    pup

    RăspundețiȘtergere
  46. Ai un copil adorabil! Multa sanatate va doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  47. Miha.. multumesc frumos! pupam bucataru cum sa nu ;)


    Ralu cam asa ceva... pe la doi ani vroia mecanic, umbla cu tot felul de scule.. mai sa ne dea usa jos din toc.. cu surubenita in mana ;))


    Mihaela, Alice, Anki va multumesc frumos! pup back!

    RăspundețiȘtergere
  48. Prajitura ta seamana cu prajitura Capricii,dar aia are blatul putin diferit.Dar ca aratare e foarte asemanatoare.de buna stiu sigur ca e buna ! da' bucatarul e de stele michelin!!!!sa-ti traiasca!

    RăspundețiȘtergere
  49. Pansy ma bucur ca-ti place. Nu cunosc prajitura dar ma voi uita dupa ea. Bucatarul face totul oricum;) multumesc frumos. te pup

    RăspundețiȘtergere
  50. pe langa faptul ca arata demential prajitura asta ar merita facut si numai de dragul bucatarului sef,cel mai scumpel bucatar.pupicei, mai multi bucatarului sef de data asta :)

    RăspundețiȘtergere
  51. Pup manutele alea mici si dulci . Prajitura e de vis .

    RăspundețiȘtergere
  52. Acuma realizez ce-s cu atatea bunaciuni la tine....hihihi......pai cu un asa ajutor drag, scump si pe deasupra si frumos tot sa bucataresti.
    Pupici la amandoi frumosilor!

    RăspundețiȘtergere
  53. Sarah.. ma bucur ca ai revenit! mi-a fost dor de bunaciunile tale! abia astept sa rezolvi problema calculatorului ;) Pupici si multumesc tare

    Dorina multumesc frumos! pup back


    Maria o da... nici nu ma ridic la nivelul lui;) pe bune.. la varsta lui stiam doar sa manac, nu sa si mesteresc niste creme, ceva ; ) pupici !

    RăspundețiȘtergere
  54. Anto, dar ce floricele sunt,ca parca nu seamana totusi cu trandafirii,sau...?

    RăspundețiȘtergere
  55. Bucate apetisanta.. sunt de plastic.. trandafiri, da ..dezamagire mare,nu? ;) le-am luat de la bonsai.. mag unirea, et.3.. pupici

    RăspundețiȘtergere
  56. Yamiii! Buna tre sa fie! Nici nu-i de mirare la ce ajutor dulce ai avut:):*

    RăspundețiȘtergere
  57. si unt sau ulei sau margarina...pt ca nu vad deloc ingredientul grasime in reteta data? nu se poate fara asa ceva!vreau sa fac prajitura pt ca e super usoara dar e incompleta, cred... multumesc si astept raspunsul tau cu nerabdare!

    Iuliana

    RăspundețiȘtergere
  58. Iuliana, esti o dulce. Chiar m-am gandit omg, cum am putut sa uit. Foarte bine ca ma tragi de maneca, exista riscul sa uit. Dar din fericire in reteta data nu exista unt/margarina/ulei. E ca un fel de pandispan delicios care nu suporta asa ceva. Chiar te invit cu mare drag sa incerci si reteta asta de tort (care are blat de pandispan by the book) sa vezi cat e de delicioasa treaba. http://www.dulcegarii-culinare.ro/2012/01/tort-cu-mousse-de-ciocolata-piersici-si.html

    Te pupic si mult spor iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  59. Antonia, multumesc tare mult! acum m-am linistit pt ca vreau in w.e. asta sa fac delicioasa projitura si mi-ar parea rau sa nu fiu sigura pe reteta (daca nu-mi iese bine prajitura sa stiu ca este din cauza neindemanarii si nu ca am omis un ingredient din reteta).te pup si sa-ti traiasca voinicul si sa nu-si uite hoby-urile pt ca are talent!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumim frumos ! Abia astept sa-mi spui cum ti-a iesit. Sa ai mare grija cand intinzi crema peste blat. E destul de consistenta si pentru mai multa usurinta in intindere poti adauga inca putin lapte in ea. Eu o folosesc asa cum e, dar o intind asa putin cate putin cu o paleta sa nu mi se rupa prajitura, mai ales daca e calduta. O zi faina si spor!

      Ștergere
    2. Iuliana, am uitat sa-ti recomand o grozavie de tort care imi lasa intotdeauna invitatii cu gurita cascata dupa inca o inghititura ;)) E tortul cu ciocolata si caramel.. il gasesti in sectiunea torturi ; http://www.dulcegarii-culinare.ro/2011/10/tort-de-ciocolata-si-caramel.html

      E criminal ;)) Pupici

      Ștergere
  60. Buna, ti-am descoperit blogul acum cateva zile si am incercat deja doua retete. Intre altele ti-am preluat minunata crema de nuci si prune pentru o prajitura pe care am facut-o miercuri. Ti-as fi preluat toata prajitura, cu strumf cu tot, daca nu era miercuri si nu trebuia sa o fac de post. Avand atatea oua era greu sa o "transform", asa ca am facut un blat mai putin bogat, din 2 banane foarte coapte, 6 linguri margarina, 6 linguri lapte soya, 6 linguri suc de portocale fara bule, praf de copt, zahar (dupa gust, eu am pus vreo 6 linguri pline) si faina cat cuprinde. La crema ta am pus mai putin zahar din motiv ca gemurile nemtesti sunt dulce de-ti cad dintii si am pus lapte de soya in loc de lapte. A iesit, pe cuvantul meu, o minune de prajitura, care a fost devorata cu un apetit nebun de invitati.

    Cred ca daca as face prajitura sa NU fie de post, as fi pus mai intai bucatile de prune uscate sa se inmoaie in apa clocotita cu putin amaretto sau palinca de buna calitate. Ce crezi, merge?

    RăspundețiȘtergere
  61. Buna Nona! Multumesc de vizita! Vorbesti pe limba mea cu imbatatul prunelor ;)) pe bune! E nebunie curata asta, e un must do! Ma bucur tare ca ti-a placut prajiturica. Si daca iti plac combinatiile astea cu nuci, migdale - iti recomand asa ca idee de crema pentru un super tort.. crema de la inghetata snikers.. daca adaugi putina gelatina (cantaresti cantitatea rezultata de crema - asta daca adaugi frisca, si laptele batut si pui gelatina sau agar agar cat ai nevoie - iese o super crema de tort)) altfel, daca nu adaugi frisca aia.. poti folosi amestecul de crema caramel si cel cu migdale - dar poti pune nuci.. si se intaresti sufiecient cat sa stea ca un rege pe-o super prajitura. Am pus in postare mai multe detalii ;) http://www.dulcegarii-culinare.ro/2012/06/inghetata-snickers.html

    Te pup cu drag si mult spor!!

    RăspundețiȘtergere
  62. Stiu, simt ca s-a intamplat ceva de nu mai esti aici. Am facut prajitura asta, e minunata! Ma gandesc la tine, chiar daca nu te cunosc in mod direct.

    RăspundețiȘtergere
  63. Am facut ieri prajitura si a primit doar mormaieli de placere:) Nu am gasit prune uscate bune si am facut-o cu caise uscate si gem de caise dar a iesit buna rau! Mai in iarna cand o sa gasesc si prune o repet in varianta originala. Pup!

    RăspundețiȘtergere