24 iunie 2011

Dulceata de capsune

De fiecare data cand ma aflu in fata acestiu preludiu perfect, nu pot decat sa-mi vad cu ochii mintii zambetul.. Dar cum de orice lucru bun care nu ingrasa si e devreme acasa .. ti se ia repede, fiind aproape imposibil de dosit pentru mult timp sub forma de inghetata, atunci s-a dus importanta gandului dintai si o dai pe superficialitate zicandu-ti ... "si ce daca mananc un kg de capsune, dosite in aluat de tarta, binecuvantate strasnic cu praf de stele alb si musai o doza de inghetata ??" .. Iar atunci realizezi ca-i putin mai greu sa intinzi tarta aia (eu n-am avut boli d'astea si-am intins-o ;)).. si o dai pe dulceata... O fi stomacul tau tare fitzos, dar nici genialitatea lui nu poate suporta mai mult d'un kg capsune proaspete.  Si cand ai vreo 7 kg la-ndemana  - pregatesti o tarta simpla cu crema si capsune,  lasi putin deoparte pentru inghetata aia minune, iar de restul de induri pentru dulceata.... Congelarea lor nu e recomandata.. si-atunci sa arda-n flacari, mustind pe nari bulbuci cu iz de ghimbir si zahar.. ;)























Le spalati bine, dar aveti grija sa nu le scapati de codita inainte de operatiunea asta.. ca-si pierd farmecul si vitaminele.. Dupa baita, le stergeti cu un stergar curat si apoi inlaturati codita..








Asa jumulite de coada, o sa vorbesc de 2 kg capsune - ca de regula le fierb pe reprize - rasturnati-le intr-un vas, innecati-le pana la brau in 1,200 grame zahar (asta-i proportia pe care o folosesc: 1 kg capsune - 600 grame zahar ), o bucata de ghimbir proaspat dat pe razatoarea mare, cam de 4 / 3 cm, zeama de la o lamaie si le lasati asa in voie lor sa se imprieteneasca vreo juma de ora.. 























Apoi le puneti la fiert - la foc potrivit, avand grija sa spumati partea nociva din zahar.. de fiecare data cand vine spuma aia buclucasa la suprafata..
























Si dupa vreo 1 ora - 1 1/2 de stat pe foc..  minunea asta-i gata.. Pentru controlul de calitate procedati asa: scoateti pe o farfurie cateva lingurite cu dulceata si puneti farfuria in congelator pentru 2 -3 minute. Daca staruie pe farfurie.. atunci dulceata-i gata..  Dupa ce a fiert, eu am turnat-o in borcane curate, le-am infiletat si intors putin cu capu-n jos pentru vreo 10 minute si apoi le-am bagat in cuptor, intr-o tava cu putina apa - la foc potrivit timp de 15 - 20 minute.. ca sa se formeze vidul..  Fiind multe borcane (ca eu am facut dulceata din 6 kg capsune) mi-am zis ca-i musai sa le sterilizez, voi procedati cum vreti. Pentru 2 kg de capsune eu insa nu vad justificare in joaca de-a sterilizarea.. 


 Mai bine o trantiti pe o bucata de paine.. si uitati de ea pana la urmatoarea felie... 
























Iar daca pregatiti dulceata din mai mult de 2 kg de capsune, aveti pentru la iarna parte din minunea verii.. Si atunci sa vezi minune iarna....;)








22 de comentarii:

  1. Antonina, tocmai ce am terminat de fiert si eu o dulceata de capsuni :) daca stiam puneam si eu ghimbir, dar acum stiu pentru la anu. Ah ce parfumat este!

    RăspundețiȘtergere
  2. cati kilometri ziceai ca sunt intre noi ????????

    RăspundețiȘtergere
  3. Coltuletul ala de paine e pentru mine,nu?

    RăspundețiȘtergere
  4. deja a ajuns la mine parfumul dulcetii!:)minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mhhh...ff buna!Sa stii ca si eu am fost harnicuta si acum astept sa iasa de la copt dulcegaria ptr provocarea lunii. Apoi ti-o trimit, Anto. Virtual...doar :)

    RăspundețiȘtergere
  6. trebuie sa ma abtin de la dulceata,dar vasutul acela alb... vreau si eu,ca din ala n-am :)) De la Bamboo cumva?

    POzele tale sunt de profesionist, mi-e clar! la fel de mult mai admir pozele de pe blogul unor tinere tare talentate!!! Inainte de a citi orice, ma uit la poze :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mihaela multumesc frumos.. De regula pus si menta proaspata.. dar cum a mea s-a uscat.. ca luasem atunci 2 legaturi mari ... pt poze ;))) si acum o folosesc la ceai ;)).. n-am mai pus.. dar pun 2 -3 frunze cand da in clocot.. si o mai las vreo 20 minute.. apoi o scot. e dementiala... Pupici

    Coco nu prea mult... sa stii ;))

    Ralu.. e pentru toata lumea cu mare drag ;))


    Ai dreptate Alison e tare parfumata !! Multumesc tare mult . Pupici

    Betty o astept cu mare drag.. m-ai facut deja maxim de curioasa.. pupici si multumesc

    Ana, sincera sa fiu nu stiu.. ca l-am primit ;) Pe cutie scrie asa Easy life, Entertaining serving set.... nu stiu de unde, imi pare rau.. Imi multumesc tare mult. Te pup

    Miha multumesc frumos. Pup

    O zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  8. ai niste retete excelente... salivez in fata monitoruluil. si imi tot propun sa imi fac timp sa gatesc din propunerile tale. fiindca ai multe lucruri fresh shi noi :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Superba dulceata!...si pozele la fel...Pup!

    RăspundețiȘtergere
  10. Multumesc frumos de vizita Lain.. Sper ca incercarile sa=ti faca placere si sa fie si pe gustul tau. Te pup

    Licuta multumesc frumos.. mai e de munca la ele.. dar, hmmm nu ma duce pe mine capul.. inca ;) pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Prezentare fantastica,pozele superbe!
    Cu ghimbirul nu ma împac deloc :P
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc Maya. Noi il folosim foarte des in bucatarie. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Fato, cand ai timp sa le faci pe toate?? Ma termini tu pe mine! Eu am terminat cu dulceata de capsune, mi-am adus aminte, ti-am ramas datoare cu un borcanel ca la tine in gura n-a picat :P. Ma pregatesc pentru o dulceata de visine. Vii...si...ne..? :P

    RăspundețiȘtergere
  14. Antonina ,de o saptamana n-am mai trecut pe-aici ca am fost plecata, iar astazi am facut greseala de am intrat. Pfiuuuu, ce-am mai salivat. Aici la tine sa mananci cu ochii , pozele vorbesc de la sine, nici nu mai e nevoie de cuvinte !
    N-am pus niciodata ghimbir la dulceata de capsune , dar as fi tentata sa o fac, fiindca imi place foarte mult gustul sau.

    RăspundețiȘtergere
  15. Andreea.. eu te iubi ma pe tine !! ;)) vezi ca-mi esti datoare cu o poza in formatul original ;)) ca pe una ti-am sutit-o de pe site.. dar ma gandesc ca-i mai bine sa-mi dai tu una care-ti place .. ca eu le-as lua pe toate!! Pup apasat.. desi dulceata de capsune nu mi-ai dat!! ;))

    Caietel... multumesc frumos !! e tare buna combinatia.. ghimbirul e acid.. si-i da dulcetii o savoare aparte.. Te pup

    RăspundețiȘtergere
  16. Deci cum arataaaa!!!! Weekend-ul acesta mergem la o ferma de pe aici (stil pick your own) unde sa culegem capsune, asa ca poate fac si eu niste dulceata din asta grozava, ca-mi place de mor, asta si cea de zmeura, which is my favourite of all :) XoXo

    RăspundețiȘtergere
  17. Alina nu-mi spune de dulceata de zmeura ca deja mi se ridica parul pe maini ;)) da am ! ;))) si mie imi place de mor dulceata de zmeura.. am vazut azi la piata, dar mi s-a parut scumpa rau.. dar tot o sa iau sa fac macar un borcanas ;) Te pup

    Ralu.. pai poate iti faci un borcanel??

    RăspundețiȘtergere
  18. Ma inebunesti cu pozele tale. La noapte am sa visez capsuni. te sarut1

    RăspundețiȘtergere
  19. Pai dulceata de zmeura iau tot timpul de la un producator local, si nu contine decat zmeura si zahar (eu nu suport pectina si altele) e dementiala!!! as putea manca tot borcanul daca nu ar fi caloriile prea multe :))) Eu nu prea fac aici dulceata sau muraturi ca sincer nu am unde sa le tin...

    RăspundețiȘtergere
  20. O minunatie de dulceata.Foarte frumoasa pezentarea!!

    RăspundețiȘtergere