14 decembrie 2011

Supa de pui cu galuste

Sa fiu sincera va cam mint cu titlul asta! Mai de graba ar fi potrivit unul de genul: ciorba din mosi stramosi cu o gaina, batrana/da buna, de curte si galuste ;) Cand facusem taiteii de casa, va ziceam ca sunt in asteptarea unei puicute nehormonate.. si moama ce-am mai asteptat-o! A trecut luna, am mancat taiteii si gaina n-a sosit. Si cand i-a venit in sfarsit sorocul si i-a dezasamblat cineva gatlejul de trup, am primit-o cu o asa incantare, ca nici nu mi-am pus problema daca-i tanara sau batrana si cat o sa am de fiert la urangutano gaina asta, fara oala minune.. ca mie mi-e tare frica de ea! Da da, stiu .. ciorba buna cu gaina batrana se face! Da nici chiar asa frate.. Am fiert la oratania asta 6 ore!! Ati auzit bine ..6 ore!!! Timp in care am facut si o dulcegarie cu migdale, i-am cantat gainii la multi ani pentru cei 195 de ani, am suflat in lumanari, am mancat prajitura si gaina tot n-a fiert! Dar si cand s-a terminat circul asta, in care mai aveam putin si ma lasam pagubasa, m-am simtit ca si cum as merge cu bicicleta pe sarma (n-am experimentat, da-mi imaginez bine ;)!

Adrenalina maxima, gust exterm, da' extrem de bun, invaluite intr-o culoare atat de ademenitoare, ca alta mai breaza nu-i ;) ! Iar aromele, hmmm...si parfumul ala imbietor.. au facut un salt back in time si mi-au amintit de copilarie! Ce vremuri nene!! ... in care buna fierbea 5 ore la gaina, eu ma jucam cu papusile-n tarana si-mi baleau creierii cu gandul la ospatzu' ce urma sa vina! ;)


Gata cu vorba ! Trec la gaina! Iat-o ! In toata slendoarea ei.. food porn, copii! 


O tineam de-o aripa c-o mana, cu ailalta eram pe aparat, deci poza e putin cam stearsa, da' na ati vazut-o, ce mai tura vura! Asta-i gaina, la taiat, portionat si la fiert cu ea! Cum ziceam, animalului meu i-au trebuit 6 ore sa i se moaie bunaciunea de carne.. deci fiecare e pe barba si gaina lui.. Sa nu uitati de spuma si daca aveti greturi la zama puteti sa o si strecurati.. ;).  Gustul autentic nu-l garantez decat pentru gaina asta de curte!;)) Eu am folosit juma' din ea pentru supica asta ciorba si restul pentru un super pilaf..


Curatati, spalati, coafati 1 ceapa, 2 morcovi mari, 1 pastarnac, juma' de telina (potrivita) si, dupa ce a fiert cat de cat carnea (rapid tare in cazul celor de la market), le dati drumul in oala aia cu zama,  care sa tot fie ea vreo 3,5 litri, la toate legumele astea, scrise mai sus, taiate cubulete, adaugand si o lingura plina cu sare.


Dupa juma de ora, curatati 4 cartofi potriviti si un ardei kapia sau gras (depinde ce aveti prin batatura) .. ofc iar cubulete (pentru cartofi cu dedicatie.. niste cuburi mai mari;) si-n ciorbita cu ele. Scoateti puiutul de acolo cum am facut eu cu gaina mea.. nu de alta, dar sa nu-i cada carnea de pe oase..  il puneti intr-un vas si lasati legumele sa-si faca baia de bulbuci mai departe.

Dupa vreo 10 minute, va pregatiti de galustele cu gris. Mai degraba.. mixati bine 2 albusuri, incorporati apoi galbenusurile si adaugati 7 - 8  linguri cu gris, o lingura cu ulei, amestecand cu lingura de lemn si lasati compozitia deoparte vreo 2 -3 minute. Si cand treceti cu furculita prin amestec, sa ramane urme care sa se 'stearga' rapid..


Dupa alea 2 - 3 minute (nu pierdeti mai mult timp ca se intareste compozitia si galustele devin bolovani), luati vasul de pe foc, umeziti o lingura, luati putin din compozitie si lasati galusca sa pice in ciorba... Atata timp cat nu se destrama galusca - compozitia e legata, altfel mai completati cu putin gris. Dupa ce le-ati format pe toate, turnati o canutza cu apa rece peste ele si atat. Repuneti vasul pe foc - potrivit sa fie - si lasati-le sa fiarba vreo 10-15 minute, incercand pe la jumatatea timpului sa le intoarceti cu lingura pe cealalta parte.


Potriviti de sare (daca mai e nevoie) si un praf piper. Apoi adaugati carnita, tocati fin jumatate legatura de patrunjel si juma de leustean, blagosloviti ciobita cu parfumurile astea si dupa ce mai da o data in clocot e gata!


O grozavie mai delectabila ca asta nu-i ! ;) 





53 de comentarii:

  1. Vai Antonina, ce pofta mi-ai facut! dar o gaina din asta nehormonata se prevede in viitorul foarte apropiat, sper numai sa nu fierbem 6 ore la ea :)) Craciun fericit, tie si familiei tale!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar ca mare grozavie! A fost supa copilariei mele si ramane intotdeauna intre preferintele mele!
    Faina rau si gainusa, poate o conving si eu pe soacra sa-mi dea una:))

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Urangutana ta de gaina o fi fiert ea mult, dar tare galbena arata supa. Iar carnea se vede ca se desprinde bine... nu gluma la atata fiert. Mi-ai facut pofta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Da stiu ca ai avut rabdare nu gluma! Cu mine nu-i mergea, o luam de o aripa, ma ratoiam un pic la ea si o aruncam in oala sub presiune, sa se invete minte. Dra nu pot s nu remarc culoarea superba pe care o are supica ta!!! Astept pilaful. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. yummy..o da, stiu acest gust....gustul copilarie:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Arata tare bine supica de urangutana :)))! Bunica mea punea o lingura in oala cand fierbe, gaini nehormonate :))Zicea ca fierbe mai repede!! EE dar ce buna iasa supica din ea!! Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  7. cu asa gaina bine crescuta :) cum sa nu iasa supa buna , iar eu sunt cel mai mare fan supa , deci ma servesc !!!

    RăspundețiȘtergere
  8. Exact un salt back in time si fix la duminicile in care mama ne astepta cu minunata ei supa cu galuste m-a dus gandul acum ca am citit reteta ta! Acum chiar ca mi s-a facut dor de o supa galbena si fierbinte! <3 <3 <3

    RăspundețiȘtergere
  9. auleo ce o sa mai fierb si eu pe a mea gaina!ti-a iesit buna, galbena ... grasa! o supa adevarata!
    si mie mi-ai facut pofta cu supa ta!!!
    te pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Numai cine n-a mancat nu isi poate imagina gustul divin de supica de pui de tara. Anto duminica mergem la mama lui B. pentru a intra in posesia unui cocos :D. Sper sa nu fie de-o seama cu gaina ta =)). Oricum stii ca eu sunt prietena cu temuta oala minune :P, asa ca ... Deci o sa avem si noi supica buna :), ce numai tu :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  11. Ai dreptate Anto,o supa cu pui de tara/de casa nu se compara cu nimic in lume!!! As devora supa asta asa de la prima ora :))) Pupici si o zi frumoasa sa ai!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am si eu una care va avea aceeasi soarta ca si "puiul" tau :))
    Ti-a iesit foarte "ca la noi la tara"!!!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Fierbinte ..... asa ca pentru vremea asta ....mi-o imaginez! O ador :-)

    RăspundețiȘtergere
  14. Yammmy! Super delicios! Vrem si noi....

    RăspundețiȘtergere
  15. mai ales cand e facut cu gaina de casa e comfort food pentru mine!

    RăspundețiȘtergere
  16. O minunatie , mi-e o pofta de o supa buna , de mor .

    RăspundețiȘtergere
  17. wawww...cum arata...dar 6 ore ????? ma las pagubasa , o pap pe a ta :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Offf, imi ploua-n gura... :))) Ador ciorbe/supe si tot ce-i lichid. :)) Iar gaina aia cred ti-a daruit o supa fantastica... <3 Pup , frumoasa ! xoxo

    RăspundețiȘtergere
  19. Asa un exemplar incapatanat eu il arunc la oala minune si n-are ce face,fierbe repede.Arata bine tare supica ta.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. Nimic de zis,oi fi fiert 6 ore la ea dar supa cred ca a facut-o grozava!

    RăspundețiȘtergere
  21. Chiar daca am facut si eu saptamana trecuta tot poftesc la a ta pentru ca e facuta cu gaina de curte.Minunata ,gustoasa!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  22. Ce minunatie de ciorbica! aici n-am vazut vreodata pui cu grasime de culoarea asta, dar cum speranta moare ultima, eu voi continua sa-l caut :)

    Sarbatori fericite, draga Antonina! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  23. Gaina adevarata! Excelenta supica! :*

    RăspundețiȘtergere
  24. Yuum!Ce-mi place puiul de casa in special in supa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Mmm, tare bine arata supita si daca are si galuste, clar e preferata mea!!!Ti-au iesit tare pufoase!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  26. Extraordinar de buna reteta, iar tu ai un dar nemaipomenit de a povesti, chiar m-ai facut sa rad cu gaina ta de 195 ani :)))

    RăspundețiȘtergere
  27. Doamne, cat de bine arata! Mor de pofta, nu alta... Si prin frigider bate vantu' ca ne pregatim de plecare... te invidiez, zau!

    RăspundețiȘtergere
  28. O iubeeeeeeeeeeesc! Si fii-mea asemenea :) Pup

    RăspundețiȘtergere
  29. WOW!!!!!!!!!!!!!! Imi ploua-n gura!!!!!!!!!!! Ai imaginatie!

    RăspundețiȘtergere
  30. Gaina adevarata n-am mai mancat din copilarie ! si asta a fost tare demult !dar avand asa o varsta respsctabila,tot trebuia sa pui oala cu presiune in functie.eu nu iert nimic,fierb tot la ea.

    RăspundețiȘtergere
  31. Arata foarte bine, iar gustul tre' sa fie demential. Aaah, ce pofta mi-ai facut!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  32. Ce pofta mi-ai facut de supa cu galuste!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Mi-ai facut o poftaaaa nebuna de supa!! Nu am mai vazut gaina adevarata de secole. O minune cred ca a fost! Pup scumpa!!

    RăspundețiȘtergere
  34. Mihaela am vazut ca ai plec spre Ro.. Cu siguranta vei avea parte de gainusa si numai de bunatati! Sarbatori minunate iti doresc! Ma bucur ca-ti place puicuta mea ;)


    Danutza e musai s-o convingi. Gust mai aprig ca asta nu-i ;) pupici


    Sara hihi ..pai nu m-am jucat cu ea.. a fost care pe care.. si am castigat ;) Pupici cu drag


    Cristina pai mi-e frica rau de oala aia:) Am avut o peripetie cu o explozie .. asa ca .. ;)) cat despre pilaf l-am mancat fara foto ;) pupici


    Just me ai perfecta dreptate !


    Adela am pus doua linguri si tot nimic ;) Dar mai buna ca asta nu-i ;) pupici


    Cat, te servesc cu drag !

    RăspundețiȘtergere
  35. Andra, Andreea ma bucur tare ca poftiti ;) la gustul copilariei. Asta e cel mai grozav pana la urma. va pup


    Ramona, Dana multumesc frumos.


    Raluca pai sa ai spor Ralu! Si felicitari cu oala minune ;) eu ma abtin ;) O fac doar sub supraveghere ;) Pupici


    Fantezie da da si eu pot s-o mananc de dimineata ;) pupici


    Vasi multumesc tare . Te pup


    Ruxi, Fancy, Miti, Dorina, Coco ma bucur tare ca va place! pupici


    Ana asa e ! chiar fantastica! Multumesc tare. Pupici


    Dia pai da, ca ai curaj ;) Sa ai spor si pofta! pupici


    Teo sa stii ca-i grozava. Parol ;)


    Flory hihi ce ma bucur ;) pup


    Andreea pai te invit cu drag la mine! Numai sa ma anunti cu o luna inainte sa-i dau comanda ;) ca uite ce greu s-a lasat cu drumul in capitala ;) pupici


    Maya, Claudia multumesc tare. va pup

    RăspundețiȘtergere
  36. Licuta, Eduard e fan nr 1 supa cu galuste ;) S-a terminat imediat ;) pupici


    Bucate daca am reusit sa fac asta, m-ai fericit! Pupici cu drag


    Elena lasa lasa ca eu te invidiez maxim. Auzi tu India? si eu fierb gaini 6 ore ;) Sa aveti un CO de vis!


    Corina si noi si noi ! pupici


    Cristina gaina a facut posibilul ;)


    Pansy pai nu pot, pe bune! mi-e frica de mor! ;)


    Elis, Haplea va multumesc tare. E delicioasa ;)


    Laura ai dreptate.. minune nu gluma ;) Absolut delicioasa! Ma bucur ca-ti place draga mea! Pupici cu drag

    RăspundețiȘtergere
  37. Supa-i tare,gaina grozava,culoarea-feerie,gustul dupa fiecare,dar galustile,cum sant galustile ??? Recunosc mie niciodata nu mi-au iesit galustile si cat de mult imi plac! Doar mama le face bine si nu stiu cum sa reusesc galustile. Daca stie cineva care este secretul lor scrie-ti aica sa pot si eu sa fac ! Si sa nu radeti de mine pt. ca am incercat mereu si nu mi-au iesit.Un an bun si cu multa sanatate !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie todeauna imi ies super, eu pun un virf de cutit bicarbonat .Galustele nu trebuie sa fie prea tari .Se pun imediat in supa clocotita .Se stropesc cu apa rece in timp ce fierb .Sper sa iasa foarte bune .Succes .

      Ștergere
    2. Bicarbonatul in galuste nu face deloc bine stomacului. Hera daca respecti reteta nu are cum sa nu-ti iasa. Poti pune o cana cu apa rece peste ele si atat.

      Ștergere
  38. Hera secretul sta in cantitatea de gris adaugata si-n timpul pierdut pana le adaugi in zeama. O mai fi si altul, dar nu m-am gandit. Ca mie mi-au iesit mereu pufoase. Cred ca nu trebuie sa te gandesti prea mult la asta si fara teama iti ies.. ;) Un an minunat iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  39. Esti MINUNATA, tu si supa ta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  40. Supa cu cartofi? Si cu galuste? Cum se "impaca" amidonul din cartofi cu galustele de gris? Mai 'trage o data" si vezi ca ceva nu se leaga ! Spor la gatit si mai mult spor la citit clasici ai gastronomiei, nu e gluma, poti invata principii de baza si apoi sa te joci! Hugs

    RăspundețiȘtergere
  41. ;)) Anonim nu stiu care trebuie sa studieze dintre noi. Hugs to u too ;)

    RăspundețiȘtergere
  42. tocmai mi-ai dat o idee super faina...:D

    RăspundețiȘtergere
  43. Dupa cum va povesteam si pe FB, m-am trezit cu un urangutano-cocos in batatura si n-a apucat saracu' sa graiasca nici macar un cucurigu, ca s-a si trezit in oala minune, dupa ce l-am facut bucatele evident :P, cu o dexteritatea demna de invidia lui D'Artagnan ;D. Mai si a iesit o supicaaaaa, hhmmm, mai sa creada prietenii ca-i copy-paste Anto. Pupicei Anto.

    RăspundețiȘtergere
  44. SUPER RETETE, ARATA GROZAV SI APETISANT,
    MARIANA

    RăspundețiȘtergere
  45. ABIA ASTEPT SA LE ANCERC:

    RăspundețiȘtergere
  46. Doamna Antonina, s-au imprastiat GALUSTILE :(
    Consistenta lor a fost ca cea aratata de dvs. in poze dar s-au imprastiat MAXIM in oala cand au luat contact cu supa :(
    M-am gandit sa mai pun gris dar de frica sa nu iasa "bolovani" n-am facut-o!!!!!!!!!!
    Puteti sa ma indrumati?!?
    Multumesc (anticipat)

    RăspundețiȘtergere
  47. Cristiana, nu stiu de ce s-au imprastiat. Mai incearca o data, respectand toate indicatiile.. sigur vor iesi asa cum trebuie.

    RăspundețiȘtergere
  48. Multumesc pentru reteta de galuste , au iesit pufoase si gustoase. De obicei se intareau si ratam supa .

    RăspundețiȘtergere