1 iunie 2011

Inghetata de mure

Cum va imaginati vara fara inghetata / sorbet? Ca o bere calda, dupa o portie strasnica de mici as zice eu, cand iti duduie stomacul de porky, vita, mustar si piper si musai ar fi necesara o spalatura cu o bere rece... Si hop poc, ia de unde nu-i ;) ..  Deci clar nu mi-o imaginez bine deloc..  spalacita, fara nici un strop de esenta ..
Cand vine vorba de inghetata... decretez pe primul loc inghetata de mure ! ... Ador murele, gustul lor acrisor, iar strasnicia de vitamine pe care le poarta in desaga, ma indeamna sa le folosesc intotdeauna cu drag si pretiozitate...





Cu reteta asta imi desfata mama poftele copilariei, usor de facut, numai ca timpul de asteptare, ca la orice inghetata ma exaspera teribil de mult.. Dar na, am crescut intre timp, acum realizez ca timpul trebuie pretuit, asa ca de fiecare dupa ce o prepar.. ma prefac ca uit de ea o zi :)) iar apoi.. hmmm, e oare necesar sa va mai zic ?? :)


Ingrediente putine, arome puternice, un gust perfect as zice eu....


Notati asa ca sa simtiti ce simt si eu: 190 grame zahar, 190 ml apa, 400 g mure congelate, 100 grame frisca mixata...



Am pus pe foc apa cu zaharul, am amestecat si le-am lasat sa fiarba 2 minute.. apoi am luat vasul de pe foc. Intre timp am scos murele de la congelator, asa bocna le-am trantit in blender si le-am mixat pana le-au iesit fulgii..



Apoi pasta asta de mure am lasat-o sa cada in siropul racit putin (cam cat mi-a luat sa mixex bocna aia de mure) si le-am mai blenduit cateva secunde, la putere mica, pana s-au incorporat.
Pornisem initial cu ideea de sorbet (si cam astea sunt ingredientele, cu + si - .. compozitie pusa la congelator pana a doua zi ), dar pentru ca aveam niste frisca ramasa de la o minunata dulcegarie, (reteta aici) am renuntat la ideea de sorbet si am trecut urgent pe inghetata ;)) ..


Am adaugat 100 g frisca mixata bine (Hulala am folosit eu, iar gramajul l-am constatat dupa ce frisca era mixata deja).. am incorporat-o bine, am turnat compozitia intr-un recipient si am uitat de ea in congelator.. amintindu-mi asa din 3 in 3 ore, sa mai amestec putin..... (de 2 ori a fost suficient)... A doua zi in schimb mi-a curs stapanirea printre degete :))


Nu trec ever murele prin sita.. mi se pare o miscare inutila de eliminare a bobitelor din compozitie, asa ca prefer sa ma bucur deplin de crocantzeala lor.. N-am masina de facut inghetata, asa ca dureaza mai bine de 8 ore pana cand ingheata... Iar in momentul in care simt ca-mi vine cheful de o cupa.. scot inghetata de la congelator cu 10 minute inainte (ca de.. pana la urma e mai mult sorbet), ca sa se inmoaie putin... altfel ma lovesc cu lingura de piatra :))  Apoi ne bucuram nespus de o nebunie puternic aromata si rece de vara...



















































Sa aveti pofta !


24 de comentarii:

  1. Mmmm, ce bine mi-ar prinde o cupa de inghetata acum Antonina :) arata delicios, culoarea e foarte frumoasa si imbietoare!

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonina, ce culoare superba! Cred ca este foarte buna, si mai ales modul de facut, pentru cei care nu au masina de inghetata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Doamne Anto, mai faci ce mai faci si ma mai lovesti asa cu cate o dulcegarie din asta careia nu-i pot rezista. Cum de am avut eu norocul sa te cunosc :D. Eu sunt fan fructe de padure: mure, coacaze, zmeura. Mai acu' ceva timp, la munte, era sa imi rup si picioarele, ca vazusem eu intr-o tufa niste mure babane. Poate imi ranjea vreun urs din tufa =)). De inghetata nu mai vorbesc. Reminiscente ale copilariei, cand aveam probleme cu amigdalele si nu aveam voie sa mananc prea multa inghetata si imi ziceam mereu in minte:"cand o sa ma fac mare o sa mananc tone de inghetata" siii .... ma cam tin de cuvant :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu ma omor dupa inghetata dar a ta arata bine-bine, ti-as fura o cupa :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Alina, multumesc frumos.. te poftesc la o cupa.. ;) Te pup

    Mihaela ma tenteaza de mult o masina de inghetata sa nu mai deschid frigiderul si s-o iau la mixat, amestecat.. asa ca in curand sper sa-mi achizitionez si eu una... Cat despre inghetata asta si modul de preparare e cel mai safe si simplu cu putinta ;)) Pupici


    Ralu si eu sunt innebunita dupa fructele de padure... le-as putea manca toata viata daca ar trebui sa aleg .. Pupici Ralu !

    Edith ma bucura nespus ca ti-am facut pofta !! ;) Sper sa reusesc si pe mai departe ;) Pupici si o seara frumoasa..

    Va ofer cu drag o portie dubla ;)) Multumesc frumos...

    RăspundețiȘtergere
  6. Ce poze superbe, ce decor, ce culori...felicitari!!!
    Foarte buna inghetata de mure, am facut si eu, dar cu iaurt. Sorbetul stiam ca se face cu apa...nu cu frisca, da'n-am facut.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Liana... Pai exact asta spuneam... ca am plecat de la ideea de sorbet , (mure, apa, zahar) si apoi am trantit acolo si frisca aia ramasa de la o prajiturica ...;)) si a devenit inghetata :) E taare aromata.. Te pup si ma bucur ca ai imbratisat si ideea de provocare. Multumesc frumos.

    RăspundețiȘtergere
  8. Abia astept murele,cu siguranta am sa fac si eu ,arata minunat a ta,te pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anto, astept si prajiturica "furnizoare" de frisca :P

    RăspundețiȘtergere
  10. superba culoare si cred ca si gustul e pe masura! oare merge si cu cirese?!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ralu.. offf.. daca as avea timp ar inseamna sa pun 2 -3 retete pe zi :)) sunt in urma cu postarile... deja praji nu mai e.. nici inghetata.. e uitata de mult ;))) Dar sigur e pe vine praji ... ca-i buna rau si racoritoare...:) Pupici

    Zazuza...multumesc de vizita.. Acu, scuza-mi expresia.. dar merge in draci si cu cirese.. eu tot congelate folosesc, mai ales ca ajuta inghetata sa se faca bocna mai repede.. merge si cu capsuni, zmeura.. aceleasi cantitati.. si musai frisca aia ..ca altfel iese sorbet ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  12. Hmmm, ce bine arata inghetata de mure, pacat ca nu te pot vizita... eu am facut cu mure proaspete tot un fel de inghetata, dar ca si tine, timpul e pretios si ramin cu postarile in urma, altele le mai pierd pe drum... Pupici si-o zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  13. eeee...de unde i-au iooo..mure acum ?

    RăspundețiȘtergere
  14. Coco.. eu am luat 2 cutii de mure congelate din cora.. 300 grame fiecare... asa ca ai si de o inghetata si de o praji mica ... E buna rau.. Pupici..

    Laura.. sincera sa fiu si eu... ca nu mai am nici urma de inghetata in frigider ;)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Îmi vine sa ma înec în înghetata ta!
    Arata fantastic!
    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Subscriu Haplea ;)) chiar daca n-ar fi fost a mea ;) O seara faina

    RăspundețiȘtergere
  17. Super delicioasa inghetata! Si eu o portie , te rog...

    RăspundețiȘtergere
  18. Anto merge de minune inghetata si cu capsune. Un deliciu. Sora mea a solicitat inca o portie, iar portiile erau oricum duble :D. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. La cat de bine arata...vreau si eu macar o lingurita...Frumoasa prezentare!

    RăspundețiȘtergere