8 aprilie 2012

Pandispan cu cirese

E neindoielnic faptul ca, desi de-a lungul timpului am completat-o, parfumat-o cu orice fruct aveam la indemana, dulcegaria asta e totusi pandispan la baza! Da da, stiu c-o sa ziceti fux! Cine nu stie sa faca un pandispan? Pai ma inclin in fata celor care stiu si le graiesc celor care vor sa-i afle magia. Exclus sa-i zic prajitura cu cirese / visine / sau orice alt fruct ar mai contine?! Sau, as putea sa-l numesc pandispan metamorfozat intr-o prajitura cu cirese, dulce acrisoara, fix de primavara, na!


Specificul, reprezentat de echivalenta 1 ou - 1 lingura cu zahar - 1 lingura cu faina, sau mai bine zis.. 1 ou - 30 grame zahar - 30 grame faina, ramane perceptibil de-a lungul tuturor metamorfozelor stilistice: cu fructe in compozitie; cu un motz de bezea; taiat la mijloc si acompaniat de un mousse aromat - fix aicisea aveti un exemplu, plus alte cateva zeci de combinatii pe care vi le puteti imagina si exemplifica singuri dupa plac.. 



Deci.. 6 oua se mixeaza cu 180 grame zahar si un praf de sare (totusi puteti adauga pana la 200 grame nu se supara nimeni daca va place o idee mai dulce.. atata timp cat cristalele alea albe sunt mixate struna).. Cu un mixer obisnuit cam 30 - 35  minute pe putere mare, cu KA-ul sau Ken-ul cam 20 minute pe puterea 3 am mixat eu.

Va mai amintiti de tel? OMG, aia da indemanare si talent ;) Apoi linsul vasului cu bezea, ca pe vremuri mama asa faceam.. mixa albusurile struna cu zaharul si moama iesea o nebunie dulce, care se lasa c-o usoara paralizie pe mana dreapta  timp de cateva minute. Dar ideea e simpla si urmatoarea: ouale intregi se mixeaza cu zaharul pana li se tripleaza cantitatea..


Si rezulta fix asa ceva.. 


Apoi se adauga 2 linguri cu esenta de vanilie, 180 grame faina data prin sita si nici un fir de praf de copt!! Faina se incorporeaza cu o spatula, asa lejer de jos in sus, fara sa agitati prea mult spiritele. Cel putin chestia cu praful de copt e notabila in cazul blaturilor de tort (daca adaugati - riscati sa capete burta la copt si nimanui nu-i place un tort decadent burtos, nu-i asa?. Iar altfel, daca aveti chef si vreti sa dati senzatia de fenomen inexplicabil.. wow cat a crescut..:")  adaugati o lingurita rasa cu praf de copt si o sa se umfle-n pene de numa.. dar chestia asta sa ramana intre noi.. e valabila sa zicem in cazul unor astfel de metamorfoze fructate, nu pentru un blat de tort! Da eu una n-am pus, sic!! Si wow cat a crescut;) Glumesc evident.. tot meritul i se datoreaza lui ken, care ma salveaza mereu cand vine vorba de mixat strasnic o armata de oua. Si macar asa o data va conjur sa nu adaugati agenti de crestere, pentru ca el e prin firea lui pufos, cu simpla conditie sa fie mixate ouale struna.



Cuptorul fiind preincalzit din timp la 180 grade, nu va mai ramane in etapa asta decat sa intindeti o hartie de copt intr-o tava mare de 35 cm/ 25 cm, sa turnati usor compozitia, s-o uniformizati in tava, sa-i trantiti niste cirese (250 grame am pus eu) / visine / trase putin prin faina (congelate am avut eu, de asta s-au scufundat ca Titanicu) / sau fructe deshidratate/ sau nimic.. si sa dati tava la cuptor pentru 20 minute la 180 grade. Cuptorul meu risca sa-si primeasca un mare sut in fund, asa ca cel mai bine faceti testul cu scobitoarea. Dar!! Nu deschideti usa cuptorului in primele 20 minute, ca se duce naibi toata magia pufoseniei. Sigur nu dureaza mai mult de 25 minute la un 180 grade - pentru un cuptor functional, zic eu ! 



Dupa ce s-a racit, pudrati dulcegaria c-un praf de stele alb si gata! 


Pandispanul ramane/ devine centrul unor idei in oglinda cu tehnica ulterioara a dulcegariei la care se raporteaza si in functie de intentia sau posibilitatea voastra de a le materializa. Cat despre el, ca baza e o pufosenie demna de a fi savurata cu cea mai mare placere. Am zis, na!




28 de comentarii:

  1. Yum! De unde iau eu cirese la ora asta (la noi ninge, s-a asezat zapada-n strat...)? Faina pufosenie, se simte aroma pana la Suceava ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandrina tu vorbesti serios cu ninsoarea? Am auzit ca ploua in Neamt, dar de zapada.. wow nici nu vreau sa-mi imaginez

      Ștergere
  2. Ha! Primul comentariu al meu e, azi :). Imi place tare culoarea lasata de cirese pe partea de jos a pandispanului. Asortatul acela e un KA sau un Ken? :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Monica, e un Ken ;) e ultra mega util! In alea 20 minute cat mixeaza el .. poti sa citesti cateva pagini bune dintr-o carte. Te pup

      Ștergere
  3. Ce-mi place dungulita aia colorata care o au!

    RăspundețiȘtergere
  4. Arata tare bine!!!Si ce jucarie-ajutor ai in bucatarie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Mmm, pufos si aromat!!!O bunatate!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pandispanul cu cirese sau visine intotdeuna va fi suprem.
    Chiar si in fata celor mai sofisticate prajituri. Mereu am afirmat asta si mereu o voi afirma.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi place foarte tare prajiturica asta!! Abia astept sa apara ciresele proaspete.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. ce pufosenieee! Si eu ador pandispanul cu fructe, cu visinee multeee e preferatul meu ♥
    Ai scandurica noua ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ce pufosenie! Mai buna ca orice tort, cum spune sotul meu. Abia astept sa apara ciresele si visinele. Si sa-mi fac rezerve serioase in congelator.

    RăspundețiȘtergere
  10. Chiar daca sunt plina de cozonac si pasca, o bucata asa pufoasa tot as gusta, cu riscul de a ma tavali pana la pat... Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Pufos si aromat. Ai fost dulce cu expresia "s-au scufundat ca Titanicul". Stilul ta de narator te face unica. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  12. Vai,ce bine arata.Abia astept fructele verii.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ahaaaaa, acum nu doar Rox va sti cum este pufosenia asta! :P Hi hi

    RăspundețiȘtergere
  14. Simplu, dar prezentat de exceptie! Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  15. Cel cu visine e preferatul meu , insa nu-l ratez nici pe acesta !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
  16. Imi place sa descopar farmecul lucrurilor simple ...
    Am facut si eu o data pandispan, pentru un tort reteta de la soacra : "faci un pandispan din 6 oua, apoi ..." , bine-nteles ca am sunat-o iute pe mama s-o-ntreb cum fac un pandispan din 6 oua, ca sa nu se afle dincolo ca n-am habar :))

    RăspundețiȘtergere
  17. ♥♥♥♥ A iesit exceptional !!!

    RăspundețiȘtergere
  18. imi place mult blogul tau, asa ca te voi urmari si eu de acum inainte...cine stie, poate ma vei vizita si tu! felicitari pt tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  19. Eu repet cel mai des reteta de brownies, careia ii adaug diverse ingrediente. De brownies nu m-as putea satura niciodata :D

    RăspundețiȘtergere
  20. arata minunat! si daca e cu cirese sau visine as manca o tava intreaga egal daca apoi o saptamana mananc doar salate :). pup

    RăspundețiȘtergere
  21. Mi-ai facut o pofta! Parca simt cum mi se topeste in gura.... Delicios!

    RăspundețiȘtergere
  22. Minunat pandispanul tau:X!!!!Il iubesc:X!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. Wowww, cum arata! Puf adevarat!
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere