11 aprilie 2011

Paste funditate cu creveti

Va spuneam, nu demult, ca am tranzitat granita cu niste paste funditate si colorate cum n-am mai vazut. Mi-a fost mila sa le folosesc pentru o branza dulce si-o stafida.. asa ca, si-au asteptat aproape o luna drumul spre farfurie... imbatate intr-un final in lapte de cocos si incoronate cu jumbo creveti...







So, in week-end asta mi-am facut de cap. In primul rand l-am rasfoit pe Rafi Fernandez - Asian Food si am gasit ceva ce m-a captivat total... o mancare cu specific filipinez: creveti cu lapte de cocos.  Am adaptat putin, prin omisiunea unor chestii pe care nu le aveam, dar a iesit ceva demential... Povestea pentru reteta asta incepe cam asa... Astea-s pastele.. ei, ce ziceti, si-au meritat soarta sau ba?  Acum am abuzat de 300 g; ca eu, calica cum sunt, o sa le folosesc asa pa rand..  Doar 150 g paste sunt pentru reteta asta :))  ...  Le-am pus la fiert cu putina sare, ca sa-si mentina culoarea si sa nu se prinda de vas... la foc potrivit, puse abia la primii bulbuci... fierte al dente, ofc :))


Intre timp am pus in iubitul meu wok o nuca de unt si 160 g  de jumbo creveti prefierti.  Si asa a inceput nebunia. I-am intors eu pe toate partile salivand la gandul ca inca putin si ne infruptam :))) si am trantit acolo cu mintea deja impletita 2 linguri pline cu lapte de cocos, niste firicele de menta proaspata, marunt tocata, sare, un varf cutit piper...si musai o jumatate de lingurita rasa de praf iute de cilli....my beloved friend. Cele 8 minute cat am sotat crevetii cu pricina mi s-au parut o vesnicie...


Apoi am adaugat niste legume asiatice, am luat cam 3 furculite pline de chinezarii din borcanul ala din imagine si le-am aruncat peste creveti. Am invartit nebunia din wok de cateva ori, am pulsat cu 3 linguri zeama de lamaie (nu lime, ca-i prea acra pentru aceasta minunatie) ... am mai tras o tura prin amestec, s-apoi am stins focul. Sotati in laptele de cocos, crevetii se imbata cu aroma, in timp ce zeama de lamaie ajusteaza gustul dulceag ..cat despre cilli...stiti voi.. dragoste ca sarea-n bucate..


Ca sa va faceti o idee, astea's chinezariile pe care le-am folosit... 


Cum spuneam, din cele 300 g paste am folosit doar jumatate  pentru portia de creveti.
L-am scos nitel pe 'creve jumbo' deoparte, am amestecat pastele cu sosul ramas si cu jumbo crevetii le-am incoronat. Niste patrunjel proaspat, tocat marunt, am pus deasupra si m-am apucat rapid de preparat restul de paste.
E cea mai savuroasa mancare cu fructe de mare pe care am mancat-o ever. Acu, nu mai conteaza ca de fiecare data toate mi se par cele mai savuroase, cele mai grozave, ori sufar io de food addiction??? :)) Dar sunt bune rau si fara falsa modestie, daca va tenteaza, chiar va conjur sa testati o portie de creveti cu lapte de cocos con cilli si zeama de lamaie.  


Pentru iubitorii de fructe de mare, mancarea asta va provoaca si rasfata indelung simturile, chiar si dupa ce ati imbucat ultimul jumbo creve si ultima fundita... Timp de cateva minute bune you can still feel the taste: ai notiunea si inca simti din plin perceptia..
ENJOY !

9 comentarii:

  1. wow arata tare bine. eu as manca dimineata, pranz si seara creveti. anto cand ne mai chemi fata la masa, ca ma zapacesti cu retetele astea. vreau chefuri, mese d'alea de a le tale. hai pune de-o papica in grup rapid.
    te pup fata draga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Simo... mie imi zici de creveti? i=as manca pe paine...:)) pai ce sa zic de grup...sper sa nu mai fim atat de ocupati toti si sa tragem o beuta cat de curand... era sa zic o mancare... dar stiu ca nu ai tu treaba cu asa ceva :))) ca sa-mi sterg pacatele o sa-ti pregatesc desertul tau preferat! it's a deal?!....
    Te pup iubita

    RăspundețiȘtergere
  3. Arata minunat funditele nefierte...dar parca mai minunat cu crevetii aia langa ele... (chiar daca nu sunt o mare fana a crevetilor, parca parca imi face cu ochiul mancarica pregatita).
    Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mancarea e un deliciu pentru iubitorii fructelor de mare. Merita incercata si cine stie Dana..poate iti schimbi preferintele in Sunt fan creveti ! :))
    Desi daca ma gandesc bine la povestea cu racu ala mare..... hmmm... :))
    Te pup Dana

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu intai m-as juca, apoi as face mancare:))
    Super, mai!
    Pupici si zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai ce crezi Gabyta ca nu trag o de-a v-ati ascunselea? Dar dupa ce gatesc.. Ma ascund dupa perdea...mai inghit un crevete, o fundita...si apoi impart :)))
    O zi linistita si dulce..
    Te pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua fetelor ! Minunata reteta dar are o mica hiba. Daca niste creveti "prefierti" sunt sotati timp de 8 minute ei se ambitioneaza sa devina al naibii de gumosi. Chiar daca ai pleca la drum cu creveti cruzi tot ar trebui sa-i extragi temporar , sa lasi sosul sa fiarba si sa ii readaugi in compozitie la final. Sper sa nu va fi suparat observatia mea ! Peste tot in lume - nu numai in Ro - se prefera crevetii prefierti ca sunt mai frumusei si rozalii fata de cei cruzi care sunt gri translucid. Dar la aceasta reteta eu ii recomand pe cei cruzi, sunt niste caserole la Carrefour facuti de ESCAL. Un gand bun, Dimitri

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna ziua ! Mobilizat de imagini dar si de stilul descriptiv original am incercat ieri reteta desi imi lipseau funditele multicolore ( am folosit uni) si borcanul cu chinezarii ( l-am inlocuit doar cu niste muguri de soia si nu a fost rau deloc). A iesit foarte foarte bun. Voi incerca data viitoare sa inlocuiesc frunzele de menta cu busuioc proaspat, cred ca merge mai bine, iti spun dupa ce verific.
    Ca multumire pentru aceasta reteta ti-as oferi si eu una de creveti cu paste proaspete si rosii uscate. Da- mi te rog un semn daca esti de acord.Un gand bun, Dimitri, dimaltexbv@rdslink.ro

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna Dimitri. Ma bucur ca ai testat reteta.. merge foarte bine si cu busuioc si muguri. Cat despre reteta ta o astept cu interes pe dulcegarii.culinare@yahoo.com, sau aici ca si comentariu, cum doresti tu. Iti multumesc frumos. O zi faina!

    RăspundețiȘtergere