10 iulie 2011

Scovergi vs trandafiri

Acum ceva vreme ochisem minunatiile astea in bucataria lui Carmen... si ideea lor m-a urmarit de atunci din cand in cand .. :)


Fac parte din dulciurile copilariei mele si desi practic mi-a fost mai la indemana sa o sun pe mama sa o intreb reteta... m-a lovit in ureche un invariabil raspuns pentru o dulcegarie atat de usoara... "Cerni faina intr-un vas, pregatesti maiaua,  torni apa cat are nevoie, putin ulei.. lasi coca la crescut, apoi intinzi aluatul si impletesti scovergile ;))" "Yuuppiii ce usor nu? Mama.... am nevoie de gramaje !! ;))"  "Lasa ca te descurci tu !!" Hmm,.. apreciez increderea?!... si cu siguranta zic eu ca m-am descurcat ;)) Am vazut la Carmen o cana cu apa.. deci experienta   si-a pus amprenta si un simt tactil de invidiat ca sa simt nevoia de apa ;)) si intr-un final reteta a mers ca unsa, ce-i drept cu putin ulei ca sa nu mi se lipeasca coca de mana, iar finalitatea a fost mai mult decat delectabila.. O amintire pura.. pe care n-am mai perceput-o de ani buni .. delectandu-ne trupul si sufletul cu dulcele divin al copilariei in toata simplitatea lui....



E the simplest recipe I ever made.. daca ma gandesc bine.. desi mi-a dat usoare batai de cap, ca nu am executat scovergile perfect, iar la urma am dat-o pe trandafiri... ca-s foarte usor de modelat ;)) fara studii de specialitate.. Si da, din arsenalul rautatilor, cea mai dureroasa e sinceritatea... dar ce sa fac daca am operat scovergile prea mult??? Notati asa, ca ma intind cu vorba si ajungem cine stie unde ?! 

Intr-un vas cerneti 400 grame faina. Faceti un crater in mijlocul mormanului de faina pe care il adapati cu 200 ml apa calda in care ati diluat 7 grame drojdie uscata.. sau 15 grame drojdie proaspata..


Pudrati putin vulcanul cu faina, apoi acoperiti vasul cu un prosopel curat si va vedeti de treaba in continuare... timp de 15 minute... Apoi framantati bine aluatul, care mai cere un praf de sare, 15 ml esenta de vanilie3 linguri cu ulei... si-l lasati la crescut.. cat de mult vreti voi ;)) Ba un vas de spalat, ba o serie din Prison Break .. ideea e ca nu dureaza prea mult sa-si faca coca de cap.. dar eu am lasat-o pret de 2 episoade ca nu ma induram sa ma despart de Wentworth Miller..:))  Deci o lasati acolo sa-si faca de cap si 2 ore.. ca nu va judeca nimeni ;)..

Apoi framantati coca, avand grija la dramuitul fainii... mai cere clar putina.. dar nu mai mult de 50 grame... Veti simti la mana structura aluatului, puneti cele 50 grame faina daca mai considerati necesar, daca nu - ba !;) Presarati apoi faina din plin pe masa de lucru... intindeti aluatul cu sucitorul, apoi il taiati romburi, ii faceti o incizie la mijloc (pe diagonala mare) si treceti unul din varfurile corespondente axei pe care o delimiteaza incizia prin aceasta... E simplu, pe bune... !! doar cu multa dezordine in jur ..:(( vroiam sa sar peste poza.. dar hic !;) cine sunt eu??:))


Intre timp puneti un vas cu mult ulei la incins... si cand incepe sa sfaraie aruncati acolo scovergile...


Nu le trebuie prea mult sa se rumeneasca... lasati-l pe Miller sau Dr. House sa-si mai traga putin sufletul in stand by.. si fiti pe faza ! Apoi pudrati minciunelele cu praf de stele alb din plin.. si ce mai ... vorba lunga saracia omului... va uitati la ele o clipa de dragul amintirilor lasate in urma .. si apoi le prapaditi !! ;)





28 de comentarii:

  1. Anto si mie imi aduc aminte de copilarie, ca bunica mea mereu ne facea, de cate ori aveam pofta de ceva dulce. Cand ma duc pe la ea chiar o sa o pun sa execute cateva, desi saraca de abia se mai misca. Si da, stiu si eu asta cu "din ochi" =)) si mereu ii ziceam: "mie zi-mi exact, ca eu nu ma pricep "la cat cuprinde" :D. Cat despre trandafiri, trebuie musai sa ma inveti sa execut. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. dau la schimb niste clatite pe scovegile tale (vreo doua de pofta).papam asa ceva la bunica pe prispa.mamaaa ce bune erau!daca m-ai ziceai si cum ai modelat trandafirii taceam si savuram pozele.deci cum ai facut trandafirii,ha?
    pupicei multi

    RăspundețiȘtergere
  3. Antonia, cam acelasi lucru am patit si eu.Mama face gogosi din astea cand eram mici. Dupa ce m-am casatorit si am intrat cu pasiune in bucatarie, nu faceam decat prajituri complicate si cu fitze, iar gogosile, dupa carte, cu lapte si oua, aluat asemanator cu cel de cozonac.Parca lipsea ceva din gustul acelora de la mama de acasa si atunci am sunat-o si am intrebat-o reteta. Mi-a ras in telefon "faci misto de mine, tu faci din alea complicate si nu stii gogosile simple, faina, apa si drojdie..?" Asa ca am facut dupa ochi ca tine si au iesit o bunatate, mai ales langa o cana de lapte. Prezentarea ta supeba nu am facut-o darin viitor sigur.
    Pupici :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce-mi plac ..si de cand nu am mai facut...de"cu timpul uitam de dulciurile simple ,dulciurile copilariei noastre...si ne complicam cu retete sofisticate!!!le mai admir o data ..sa ma satur!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Minciunele, vai Antonina, mi-ai adus aminte de acasa, mama ne facea minciunelele astea delicioase! Foarte frumosi trandafirii, like, like, like!!! XoXo

    RăspundețiȘtergere
  6. oooo da ... si dulciurile copilariei mele , cred ca am fost cu totii rasfatati cu aceste dulcegarii minunate in copilarie !!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Ralu esti o scumpa.. sarumana.. Si buna mea le facea cred ca aproape in fiecare saptamana.. si nu mai zic de clatitele pe care eu si Simi, sor'mea le devoram inainte de a ajunge pe farfurie.. ;)) Faceam concurs cine mananca mai multe;)) Doamne ce vremuri frumoase !! Cu trandafirii e atat de simplu incat nu o sa-ti vina sa crezi.. numai ca nu pot face poze.. ca nu-mi ia mai mult de 1 minut sa fac un trandafir.. si nu cred ca as avea cum sa fotografiez fiecare miscare... ca-i dupa cum merge mana si cum se lasa aluatul modelat.. ;)) Pupici

    Sarah multumesc frumos .. musai facem targul;)) m-ai zapacit azi cu clatitele alea asa ca zic da clar ! ;))) Cat despre trandafiri...hmm.. o sa-l rog pe Marius sa filmeze odata cand ii fac... si din aluat si din martipan.. si in mai multe moduri... si sigur o sa va arat ! vei ramane fff surprinsa cat de usor sunt de facut . Pupicei

    Vasi... cata dreptate ai. Asa zice si mama ;)) mai cu seama cand a plecat cu tarta cu cirese spre casa a tinut musai sa ma sune sa-mi spuna ca nu a mancat demult ceva asa de bun... Si cu o ferma convingere.. rar mai scot de la ea o reteta.. ca-mi zice lasa ca te descurci tu ;)) O sa-i copiez caietelul cu retete clar! ca prea bune le facea... si mai cu seama punea ingredientul ala magic.. pasiune, dragoste in tot ceea ce mesterea ;) Te pup Vasi si-ti multumesc.

    Ionela exact si eu... au trecut ani de cand nu am mai mancat.. iar postarea lui Carmen mi-a facut sa-mi amintesc de gustul ala simplu si cu adevarat dulce al copilariei.. Multumesc frumos. Pupici

    Alina multumesc tare mult.. ma bucur ca ti-am rascolit prin amintirile copilariei.. asa am patit si eu.. si Doamne cat de simplu se fac.. si cat sunt de bune ! Pupici multi

    Cat asa e.. Nu stiam pe vremea aia de cheesecake.. sau scones... cred ca daca as fi auzit din astea.. l-as fi intrebat de ce ma-njura ;)))) dar na.. ne miscam o data cu timpul, ne reeducam pana si gusturile... dar din cand in cand e bine sa privim in urma si sa ne delectam trupul si sufletul cu dulcele copilariei.. Pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna Seara!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
    Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi luăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
    Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

    http://www.radiowhisper.com
    Multumesc,
    Cu stimă Vlad!

    RăspundețiȘtergere
  9. Oare toate mamele fac gogosi "dupa ochi"? :) Tare mult imi plac scovergile si nu am mai mancat de ani buni.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto , noi ne bucuram tare mult cand ne facea mama scovergi, dar difera putin reteta, nu punem drojdie,ci bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie si reteta mea ii cu oua... trebuie sa incerc si varianta asta. Esti mai bine? Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Ancuta cred ca da... au ele un ochi al mintii cu care dramuiesc mai bine decat un cantar ingredientele ;)) Pupici si multumesc. O saptamana frumoasa si tie !

    Adela buna mea nu punea drojdie uscata.. ci d'aia proaspata ;)) numai ca eu nu aveam in casa nici o bucatica si atunci am folosit uscata... dar clar e mai buna cu celalalta.. Cat despre varianta ta... abia astept sa o scrii pe blog sa o preiau si eu ! :) Ma simt mult mai bine.. maine merg deja la servici ;(( Pupici multi si o saptamana supeeer!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamne ce minunat!In copilarie erau preferatele mele!

    RăspundețiȘtergere
  13. Antonina,

    Minciunele sunt si preferatele noastre.Omul mai ales,daca vede postarea asta,sigur ma pune sa fac iute o portie .

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata grozav!!!...si chiar ca ma simt iarasi copil. Pupicei!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce bine ai prins poza cu scovergile in tigaie, YUM! cand eram mici, intotdeauna glumeam: ce avem de mancare? scovergi! :)) si ce bune sunt :))

    RăspundețiȘtergere
  16. Lia se numara clar si printre preferatele mele..Si omului meu ii plac.. iar data viitoare o sa incerc si cu ou.. sa vad care -i diferenta;) Pupici si multumesc

    Licuta multumesc frumos ! Ma bucur ca am reusit sa fac asta :) Pupici

    Mihaela.. sa stii ca la asta ma gandeam si eu.. si mie imi place imaginea... Am avut lumina buna ;')) Multumesc frumos. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. vreau si eu..............trebuie neaparat sa mai fac, ca erau nelipsite in week-end-urile copilariei mele. yammyyyyyyyyyyy

    RăspundețiȘtergere
  18. wow..de cind nu am mai facut asa ceva...si gogosi...ioiii...nu cred ca mai stiu cum se fac.
    bunica mea ne facea din astea cind eram copii....acasa...acum...un secol in urma...
    apropo...esti din Moldova ?(nu ma refer la cea de peste Prut)

    RăspundețiȘtergere
  19. Mihaela te servesc cu mare drag ;)) Pupici

    Alice sa stii ca nici eu n-am mai pregatit de ani buni asa ceva.. M-am nascut in Orasul Tulcea si stau in Bucuresti de la 18 ani ;)) cam atat.. Sunt in schimb casatorita cu un moldovean ;)) din Piatra Neamt.. care n-are nici pic de accent pe el .. hmm din pacate??? :)) Pupici Alice

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. BUNA ANTONINA .
      TULCEANCO .
      SI EU SANT DIN TULCEA , AM STAT IN GALATZI DE LA VARSTA DE 10 ANI ,(ptr ca mi-a murit tatal meu , avea 47 ani , cel mai bun shef contabil de Banca ,......) ACUMA STAU IN ITALIA DE 4 ANI ..., creasc pe o scumpete de nepotzica ,de 3 ani si 3 luni ,de la fiica mea , si inca una de 13 ani , eleva in clasa a 6-a .
      I-MI PLAC MINCIUNELELE , LE MAI FAC CATE O FAIANTA MARE ,SI LE MANCAM FERBINTZI ...
      ACEASTA RETETA , O CAUTAM , MINCIUNELE DE POST ...FARA OUA ..
      PASHTE FERICIT , ALATURI DE CEI DRAGI , CU VESELIE , SI9 CU MASA PLINA CU DE TOATE .
      SANATATE .
      RODICA
      REGGIO EMILIA , ITALIA
      stefania_rodica@yahoo.com

      Ștergere
  20. stii ce mi-ai facut tu mie ? am dat de tine...si apoi ...de altele...ca tine :))...am o lista intreaga de bloguri cu bunataturi...si eu...antibucatareasa...m-am apucat ...de una...de alta...de se mira lumea din jurul meu...ma rog , nu sunt ca ale voastre...dar sunt comestibile...daaa...s-a dus naibii...cu abtinerile mele..si mai sunt si in concediu...acum na...cu scovergile tale ...mai bine pap...trandafiri !

    RăspundețiȘtergere
  21. :)) Coco nu pot decat sa ma bucur !! ti-am vazut minunatia de couscous si arata foarte bine !! da... trandafirii sunt si mai buni ;)))) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  22. Salutari!In zona copilariei mele se numesc "scoruse" si tare mi-ai trezit amintirile ca,demult nu am mai facut!...ma lasi sa iau reteta si modelu' de la tine,asa-i?!...ca dupa cum se vede in fotografii,trebuie sa iasa perfecte si delicioase!!!...pupici!!!

    RăspundețiȘtergere
  23. stiuuuuuuu....eu , mai asa mai subtire...incerc sa ma satur cu ce faceti voi..

    RăspundețiȘtergere
  24. Multumesc frumos de vizita Claudia.. Cu mare drag o poti lua.. si cum scriam acolo e bine pe restul de 50 grame faina sa le adaugi doar daca e absolut necesar.. simti la mana... Important e masa de lucru sa fie bine pudrata cu faina... A .. si inca ceva... incearca sa faci cu drojdie proaspata.. mie asa mi-a soptit mama ca-i mai bine... dar eu n-am avut si am pus uscata ;) Pupici si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  25. Awwww...intinsesem in monitor mana dupa un trandafirash d-ala...:) Pup dulce!

    RăspundețiȘtergere
  26. imi aduc aminte de bunica scovergile astea... :)

    RăspundețiȘtergere