17 ianuarie 2012

Gogosi

Voi ce parere aveti de alinturile gen gogosica, or other kinky stuff like this?:) Io una nu ma impac deloc cu asa ceva (pretenii stiu de ce;)), imi iau imediat jucaria si plec! Da cand vine vorba de gogoasa-nfuriata (desi-i detesc atributu si nu-i percep comparatia??) stau la coada aia lunga, alaturandu-ma celor ce asteapta cu sufletu la gura sa-si prafuiasca mustatile cu zaharu ala pudra, ori sa-si smaltuiasca dantura cu ciocolata, caramel si alte toppinguri !



De ce infuriata, dle'? E delicata si lovely rau - asa colorata - intr-un ocean de praf de stele (cititi si voi pudra de zahar) simplu sau indoit c-un strop de apa si pictat in zeci de feluri.


Povestea gogosii e antologica, parerea mea! Cat despre pufoseniile astea, pana acum le-am mesterit de 3 ori. Totul a inceput intr-o seara cand, primind un colet mare cat cutia unui televizor cu tub, pe langa my precioussss Ken se afla si o mini carticica pe 3 foi A4 - printre care si o reteta de gogosi! Dar nu e asta de v-o zic voua acum, ca aleia din carticica ii lipseste pufosenia, de aroma nu mai zic, Ralu stie - ca doar Ken-ul ei e frate de cruce cu al meu si-au venit pe lume cu aceeasi 'carticica' companie !;) Si nu stiu cum naiba se face ca esecurile primesc mereu cantitati duble ;) Ete ca m-am lecuit sa fac o reteta pentru prima data - la patrat !;) Da-n verva aia, cu Ken-ul ala sclipitor in casa, am zis s-o fac lata cu reteta din dotare, si chiar a fost hard de lata dar in a bad way ;)

O sun pe mama, ii raportez esecul, ingredientele, modalitatea de preparare si-mi zice unde-i buba: ca regula generala pufoseniile cer aproape juma de cantitate apa raportata la intreaga cantitate de faina! Si da, poti pune lapte, dar sa fie chiar mai putin de jumatate din toata cantitatea de lichid! Si alte treburi, dar le vine si lor randul!;) Asa ca reteta aia am modificat-o pe vecie, nu se mai pupa nimic ! ;) Io mi-am notat, am executat si repetat - si iaca aici la ceas de seara va conjur sa o testati! Acum haideti sa vedem cum sta treaba:

Aveti nevoie de: 450 grame faina, 90 ml lapte, 130 ml apa, 1 ou intreg, 1 galbenus de ou, 40 grame unt (mama zice ca untura sau margarina e mai buna), 50 grame zahar, 1 praf de sare, 1 plic de drojdie uscata - 7 grame, coaja rasa de portocale, 1 lingura plina cu esenta de vanilie sau portocale, si in bucatarie - cald sa fie musai, da ?!

In primul rand, faina trebuie sa fie la temperatura camerei! O cerneti intr-un vas (sau direct in bolul mixerului), ii faceti o gropita in mijloc in care turnati laptele cald in care ati dizolvat drojdia, pudrati lichidul cu putina faina din vas, acoperiti bolul cu un servet si lasati maiaua asta vreo 10 minute la dospit. Apoi incalziti apa (aveti grija sa nu opariti drojdia, sa nu fie apa fierbinte, ci doar incalzita), adaugati zaharul, untul (topit si racit), si celelalte ingrediente si amestecati manual (sau cu orice mixer de bucatarie dotat cu carligul de aluat) - cam 15 - 20 minunte, iar cu mixerul Ken / Aid - timp de 7-8 minute - pe puterea 2 la inceput, apoi pe 3.

Mutati aluatul intr-un vas dat cu o pelicula fina de ulei, acoperiti-l cu un prosopel si lasati-l la dospit cam 1 1/2 - 2 ore pana-si dulbeaza/tripleaza volumul.  Dupa cum stiti de la reteta de pizza, eu pun de regula vasul in cuptorul bine incins inainte, cu usa intredeschisa si atunci timpul se reduce semnificativ. Dar e mult mai fain cand creste de la sine putere, fara sa fie fortat de nimeni! Alte poze cu ele n-am ;((

Asa ca eu am lasat-o vreo 2 ore (si bine am facut), ca in acelasi timp lucram la 1 cuptor cu '6 maini' si Nikon-ul in dinti: o minunatie de varzuca de Bruxelles, niste ficatei de porc innecati in vin si-o minunatie de painica pentru ciorbita de perisoare - buna de sta matza-n coada.. repetitie aproape saptamanala.. am io un fan al meu ;), chiar 2!


Cat despre painica asta, o bunatate - e reteta Gabrielei, my lovely friend, care m-a lasat paf cand i-am vazut lucratura fina nene, nu gluma, la un super strudel, chiar ca super zic eu! Inca n-am avut tupeul necesar sa-l fac, dar o sa prind eu intr-o zi curaj! Multumesc Gabi tare mult !


Si revin la gogosi: Dupa timpul ala scurs presarati pe masa de lucru faina (data prin sita); mama in schimb unge masa cu ulei - dar nefiind reteta ei asta, nu vreau sa le incurc;)), intindeti usor aluatul cu sucitorul (aveti grija ca-i elastic / moale si se intinde foarte lejer si cu mana), croiti acolo niste forme rotunde cu ce aveti la indemana (de 7 cm in diametru am folosit eu, plus un capac de sticla), pe care le mai lasati la dospit inca 1/2 ora, desi cred ca le-am lasat mai mult. Coca ramasa dupa operatiunea asta, nu o mai intindeti, ca s-a zis cu pufosenia! O taiati/rupeti asa in bucati potrivite si le lasati sa se umfle-n pene la gramada! Excuse the mess !!


Apoi incingeti ulei, mult ulei, sa tot fie o balta mare, n-am masurat, am pus din ochi! Si toata chestia asta nu se testeaza cu dejtu ci cu un praf de faina, sau chiar o bucatica de coca ce-o lasati acolo ca sa se arda ea si nu uleiul, iar la urma o aruncati. Ridicati cu lama unui cutit pufoseniile, ca sa nu-si piarda forma si prajiti-le in uleiul ala, intorcandu-le pe partea ailalta cu ajutorul unui bat de frigaruie.


Na, sau furculita cum vreti voi! Da o sa vedeti ca-i mai usor sa prindeti pestele cu undita, decat sa-i dati in cap cu lopata!


Dupa ce le scoateti din balta de ulei, le puneti pe un prosopel absorbant, apoi le pudrati cu zahar pudra... the easy way .. or the amazing way cu zahar pudra indoit cu picaturi de apa, care cum vreti ! Ideea e cam asta. Eu n-am cantarit cantitatea, dar cred c-am folosit cam 400 grame zahar pudra pentru toata cantitatea de gogosi. Am topit si 50 grame ciocolata alba cu 20 grame margarina (la microunde), am incorporat ciocolata in zaharul pudra si apoi am pus lingurita cu lingurita de apa, pana cand am obtinut consistenta perfecta pentru glazura. O sa simtiti la mana cand trebuie sa va opriti! Si daca nu si nu, si va rezulta o zama din toata treaba asta (desi e aproape imposibil ca si Edutu stie sa-o prepare) .. pulsati cu zahar pudra pana obtineti consistenta pe care v-o doriti!


Puteti imparti glazura in boluri separate, le colorati dupa plac (pentru tenta ciocolatoasa am pulsat cu o lingurita cu cacao; alteori topesc separat ciocolata neagra si apoi adaug zahar pudra si putina apa.. fix in ordinea asta, daca-i musai sa fie multa ciocolata) si apoi cufundati gogosile in curcubeu ;) Daca vreo glazura din bol s-a intarit, pulsati cu o picatura - doua de apa si-si revine!  Si cam atat!


Si acum va terorizez si pe voi cu melodia asta pe care am ascultat-o toata ziua si  zau ca inca vreo 2 zile o s-o ascult continuu ! Cum sunt gogosile astea?? Mah sunt bune rau, pe cuvant!!!!!!








50 de comentarii:

  1. Ahh, de cand le asteptam ...am vazut poza pe fb si ma tot gandeam la ele ... sa-mi murdaresc mustatile:))
    Am si eu in plan pt weekend niste papanasi..:)
    Pupici!:*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O super misto ! Si mie mi-e pofta de papanasi! Vin sa mananc la tine ;) Pupici

      Ștergere
  2. Am venit, m-am servit si am ascultat melodia! Si daca o s-o fredonez si eu vre-o doua zile, ceea ce nu e exclus, mai trec o tura si mai fur o portie de gogosi! :)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. Si am crezut ca o sa fiu prima,bine ca totusi mai sunt:)) Sa stii ca la tine vin dupa reteta,probabil in weekend,dar nu promit ca o sa fie tot atat de frumoase.Pup

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-ti placa Miti! Sunt convinsa ca vor fi si mai frumoasa! Te pup

      Ștergere
  4. Buna gogoasa, like it!!!!! Am sa fur si eu din fiecare culoare ca doar nu ma multumesc doar cu rosu sau galben, vreau din toate!!! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Am ochit unul de cioco cu verde...deja il pap...din priviri :D
    Ai avut o zi calmã, sper sã prind si eu o zi...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina ce n-as da sa fi fost calma! Dar am obosit! Pur si simplu ma simt terminata! iar melodia aia desi e calma, pe mine m-a cam pus pe bocit;) Voi cum aveti timp sa le rezolvati pe toate? Eu nu mai stiu de capu meu! ma impart in zeci de locuri! Vreau o bucla de timp doar pentru mine! Voi cum reusiti???????

      Ștergere
    2. nu am copii...am pisicut :D
      iarna si primãvara hibernez...vara vin acasã numai sã dorm:((
      pupici

      Ștergere
  6. Abia asteptam sa le vad in toata splendoarea lor!Deja mi s-a declanst tsunami in gura,arata demential!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Meseriase gogosile tale! Iar de paine nu mai zic. Am incercat-o si eu....dementiala!
    Iti doresc o zi minunata!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu credeam ca am sa zic vreodata despre niste gogosi ca sunt splendide. :)) Uite ca o spun acum. Splendide, fata draga! :))

    Pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Anto, aseara rasnitza mea a cedat pe la orele 21 cred :( si iar am ratat ocazia primului comentariu =)). Am vorbit cu Ken din seara aia cand ai postat pozele, dar el s-a jurat pe rosu, ca nu stie nicio reteta buna de gogosi :D. Plus de asta, tot Ken mi-a soptit ca Bogdan a oprit doar instructiunile,ca sa le citesc eu cica:D.(vise d-ale lui). Acum o sa-l pacalesc cu niste gogosi din alea cu cioco :P. Cat despre glazura ... solicit inchirierea lui Edutu, asta ca sa fiu sigura ca-mi iese :). Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) Ralu abia astept sa le incerci. Sper sa-ti placa. Cat despre Edutu, asa pentru o seara cand il scot pe tasu la club ti-l las;) pupici

      Ștergere
  10. Arata mai ceva ca-n reviste!!!!!!!!!!!!!te pup!!!!:*

    RăspundețiȘtergere
  11. Ce minunatii de gogosi ai facut , si ce pofta enorma am acuma , ce ma fac Anto , ce ma fac ?

    RăspundețiȘtergere
  12. Doamne cat de frumoase sunt!!! Mi-ai facut o pofta de zile mari, fac si eu o portie in weekend! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa da! :) in vikend marea gogoseala! Al meu e innebunit dupa gogosi! ;) Eu am mancat una, el pe toate ;)

      Ștergere
  13. Le vazusem pe facebook, iar acum le-am vazut publicate... delicioase si ochioase, bineinteles !

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata minunat !
    Anto,te asteapta un premiu la mine pe blog ! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. Ce frumos colorate sunt gogosicile........da, mie imi plac diminutivele si chiar le folosesc....deh,fiecare cu pasarica lui....hahaha.
    Pup fata draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si mie imi plac..;)) da nu m-ai facut pe fb Maria?? din gogoasa nu m-au scos fetele ;))) asa ca nu-mi place asta ;)) Pupici

      Ștergere
  16. like,like,like!!! altceva ce as mai putea spune...:))offf o sa mor de pofta in fata calculatorului :))Pupici si o seara cat mai linistita sa ai alaturi de cei dragi!!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Asa minunatii colorate si dulci as manca non-stop :)) Iar daca nu am timp sa-mi fac, ma duc sa-mi cumpar :))Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O nu Corina ;) Mai bine le faci cand ai timp ;) Te distrezi maxim la glazura ;) pupici

      Ștergere
  18. Superbe poze, cu siguranta delicioase gogosile!

    RăspundețiȘtergere
  19. Uau, tare frumusele si delicioase rau!!!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  20. P.S. Anto stiu ca ai mai primit si alte premii..,dar te mai asteapta si la mine unul asa ca sa iti treaca supararea :)), macar un pic :))suparare pe care o impartasesc si eu...Te pupacesc cu drag!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Foarte dragutze , Antonina ! Ma pregatesc de zor cu o replica, cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  22. Sunt sigura ca-s bune, da'mai sigura-s ca te-ai distrat maxim cand le-ai facut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca da! mi-a placut la nebunie sa le pictez in zeci de culoari.. si nu mai zic de al meu caruia ii sticleau ochii ;))abia astepta sa termina cu desenu ca sa le poata savura ;)

      Ștergere
  23. arata minunaaaaaaat! acum in Austria e timpul lor, special pentru perioada carnavalului! insa... eu nu pot manca gogosi. astia ei mei le mananca cu doua maini, le inghit, le hulpavesc, eu... pauza. am creierul blocat! o gura de gogoasa daca iau, parca o simt cum se depune pe solduri! si na, ma stii ca nu ma dau in laturi de la o sarma sau de la o friptura cu untura, dar gosogi... cred ca mi-am spalat singura creierul :)))))))! dar pe-asta ale tale le-as pune in rama, asa frumoase sunt! iar familionul le-ar infuleca inainte ca macar eu sa le pozez :)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Zazu trebuie sa recunosc ca am mancat doar una, ca mi-e tare tare teama de ele ;) Da-n schimb cand vine vorba de ciocolata si alte chestii care nu implica coca dospita nu ma pot abtine;) Nu mai zic de porc si alte treburi ;) Ma bucur ca-ti plac pozele ;) Si al meu la fel.. le inghite ;))

    RăspundețiȘtergere
  25. eu astept acuma sa dospeasca si sa incep coacerea lor...nu m-am putut abtine sa nu-i rasfat pe copilasii mei cu ceva asa de bun.multumesc ptr reteta :)
    Aurora Tomut

    RăspundețiȘtergere