27 decembrie 2011

Cheesecake cu dovleac copt, ghimbir si aroma de portocala

Cheesecake-ul asta dovedeste inca o data ca esentele tari se regatesc in lucrurile marunte si aparent lipsite de importanta, da! De cate ori n-ati trecut pe langa caleasca Cenusaresei ignorandu-i chemarea, intrand apoi in urmatorul market cu gandul la semintele-i magice si-o bere? Si chiar daca triptofanul din ele e capabil sa treaca prin niste procese chimice capabile sa va dezlantuie receptorii fericirii, totusi sa nu-l uitam pe the big guy - bostanul dle'. E fabulos de bun si unde mai pui ca daca-l coci, ai in casa un incantator miros de toamna, parfum al copilariei, ce mai..


Simplu, asta-i cuvantul de ordine! Simplu, fara prea multa dezordine-n jur! Va scriam la reteta de inghetata cu dolveac copt, sa puneti mai multa materie prima intr-o tava si s-o dati la cuptor, mai cu seama 2,2 kg - va ajung de inghetata si de cheesecake la un loc. Altfel 1,4 kg de dovleac e suficient pentru aceasta dulcegarie...




Intai de toate, coafati dovleacul... stiti voi, spalat, curatat, bla bla, apoi cantariti 1400 grame dovleac, il intindeti asa frumusel peste o foaie de copt si bagati tava la cuptor. Daca aveti o tava mai buna nici nu-i nevoie de hartie de copt (eu am una mai veche, deci s-a impus necesitatea, da). La foc potrivit, un 180 grade timp de 50 - 55 minute e de ajuns.


Si nu va faceti comozi pe canapea ca n-aveti timp. Sfaramati in maini 400 grame biscuiti petit beurre, topiti la microunde (timp de 30 - 40 secunde) 250 grame unt 65% grasime, turnati apoi untul asta peste biscuiti, amestecati putin si abia apoi intra mixerul in priza.


V-am scris la cheesecake-ul cu dulce de leche de ce prefer ordinea asta si nu invers. Asa scurt pe doi, nu-mi place praful dle' !  Nu-i tin decat putin sub furia mixerului, cat sa-i mai sfarame un pic si atat... nu-mi plac  facuti terci !

Preincalziti cuptorul la 180 grade. Intindeti o foaie de copt intr-o tava de tort cu inel detasabil (cu diametrul de 25 cm), ungeti cu unt tava, varsati acolo 'blatul' si distribuiti-l pe toata suprafata, imbracand si marginile tavii cat mai mult posibil.


Cum vedeti voi in poza de mai sus, pentru ca pana-n punctul acoperit cu biscuitii aia dulci va fi turnata umplutura. Nu uitati sa presati bine blatul, altfel vor cadea ''caramizi din zidul asta" tocmai cand o sa va fie lumea mai draga.

Predati cuptorului stafeta pentru 20 minute la 180 grade. Apoi lasati blatul la racit. Intre timp s-a copt si doveacul nu-i asa? Cantariti apoi dovleacu' asta copt.. trebuie sa aveti 900 grame, nici mai mult, nici mai putin! Apoi mai puneti in mixerul ala un rizom de ghimbir proaspat - nici prea prea nici foarte foarte - potrivit (curatat, spalat, eventual taiat in bucati usor digerabile de mixer).


Doar e vedeta lunii decembrie - vorbesc de provocarea dulce romanie! Si le faceti pasta dle'! Mixati mixati pana va umpleti de arome! In etapa asta veti obtine un gust intens, usor iute. Turnati apoi crema intr-un vas, ii dati drumul acolo la 500 grame marscarpone, 300 grame zahar, 100 ml sirop de portocale si 35 ml esenta de lamaie.. si amestecati pana se incorporeaza ingredientele.


Folosesc acest sirop de portocale.. dar daca nu aveti chef de market, inlocuiti cu 35 ml esenta de portocale si 65 ml suc de porto.


Intre timp pregatiti 2 plicuri de gelatina - praf am folosit eu, respectiv 30 grame. Nu va temeti de gelatina asta, ca nu-i timp de asa ceva;)  Ideea e sa inchege.. Daca-i prea multa, indoi furculita cu preparatu', daca-i prea putina.. mananci cu lingura ;) deci cum o fi tot bine e, nu-i asa?;) Hmm.. deci, lasand gluma la o parte, aveti nevoie de fix 30 grame gelatina. Veti obtine o consistenta perfecta!! Nici imbracata, nici dezbracata.. stiti voi cum..

Puneti praful asta in 180 grame apa rece, il lasati 5 - 8 minute sa se inchege, apoi ori il incalziti pentru 10 secunde la microunde, ori la bain marine.. Hai ca-i complicat cu baia asta de aburi, multa treaba... pentru doar cateva secunde.. eu zic sa folositi microundele. Si musai aveti grija sa nu dea in fiert! Apoi turnati gelatina  peste compozitia de mai sus, amestecati delicat cu o spatula sa patrunda gelatina asta-n fiecare celula si turnati tot amestecul peste blatul din dulcele petit!

Fix atat! Bagati dulcegaria in frigider (avand grija sa o acoperit cu o folie alimentara pentru a nu fura din aroma carnatilor de casa) si lasati-o timp de 3- 4 ore sa se lege-n timp ce-si face nap-ul de seara, sau de dimineata care cum va nimeriti !


E plina de savoare, parfumata ca o zi incantatoare de primavara!
O manjiti cu niste dulceata de nuca - o forte combinatie si gata!! ta-dam!! 

























Reteta imi apartine, in case u wonder.

34 de comentarii:

  1. Oau Anto am sa incerc neaparat! Sarbatori fericite in continuare! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  2. Moamaaa ce bunaciune... S-a zis cu caleasca Cenusaresei =)). O transform in cheesecake :P. Merge si fara nucile alea pe deasupra, nu? :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Tare buna dulcegaria asta a ta. Pup si sarbatori fericite pe mai departe!

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmm... de mult imi doresc sa fac si eu cheese cakeul de dovleac. m-ai convins. am sa incerc reteta ta:) te pup. sarbatpri fericite

    RăspundețiȘtergere
  5. Wow!!! Excelent!! Sarbatori fericite in continuare! Pup

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat!!! La multi ani, Anto! Sa ne incanti again and again cu cele mai spectaculoase si faine dulcegarii! Te pup cu draaaaag :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Arata splendid.Zau m-ai dat gata cu pozele!

    RăspundețiȘtergere
  8. nu ma omor dupa dovleac, dar cheesecake-ul tau arata minunat! Ca sa nu mai vorbesc de poze!!

    La multi ani, sa petreceti cu veselie si voie buna, iar 2012 sa va aduca tot ce va lipseste!
    pup!

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei da, dovleacul din mansarda is va gasi sfarsitul in curand! Salvam reteta pentru revelion! Pup tare!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Chessecake cu dovleac? Foarte tare!!!!!!!! Pupam de an nou fericit! :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  11. Mammmma mia cum arata.Parac-i soarele pe care imi place nespus de mult sa-l cad si de care nu ma pot satura.
    La multi ani si numai impliniri in 2012.Te pup cu mult drag.

    RăspundețiȘtergere
  12. Vaiii, Anto... Ce-mi faci ??? :))) Iti bati joc de-o biata nedormita... :))) Ma faci sa ies acum dupa dovleac... Te pup cu drag, scumpa mea! <3

    RăspundețiȘtergere
  13. Wow cum arata!!! Cum iti trece prin minte sa faci asa ceva Anto? Voi incerca reteta! Multu mult!! Sarbatori faine!!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Nu mai mai satur de toate bunatatile pe care le faci, cred ca intr-o buna zi am sa ma mut la tine:)) Ehei ce bunatati ma asteapta acolo...:)) Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Fabulos!!!!!!de vis, de poveste.....Sarbatori fericite si un An Nou cu multe impliniri!!!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Mmm, arata minunat!!!Tare bun trebuie sa fi fost!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  17. Arata grozav,desi e un cheesecake mai neobisnuit ! un an nou plin de ce vrei tu sa ai !

    RăspundețiȘtergere
  18. Yummmy Dulcegaria asta chiar e pe sufletul (si stomacul) meu! Cat de bine arata!

    RăspundețiȘtergere
  19. Un An Nou fericit,Anto draga!Sa te gaseasca sanatoasa si fericita si pe toti cei dragi tie asemenea!Mii de pupici,
    la multi ani!

    RăspundețiȘtergere
  20. Ce ma bucur ca va place! A fost intr-adevar demential! Ai mei parinti s-au bucurat cel mai tare de el, l-am pregatit special pentru ei ;).Sunt fani dovleac ;) Imi place sa incerc combinatii noi, e mai dificil pentru mine, ca pun ingrediente, gust si adaug ce simt ca e nevoie ;) Dar asa scriind deja reteta, pentru cei ce doresc sa-l incerce e tare usor de facut, parfumat si delicios ;) Va multumesc tare mult! va imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  21. Arata teribil de bine, am sa-l incerc sigur, dar acuma nu pot...prea mult dulce de sarbatori !
    Felicitari !! Si iti doresc un an nou plin de succese si de inspiratii culinare

    RăspundețiȘtergere
  22. parca e pictat , asa de bine arata !!! ... iar aroma sigur a fost desavarsita !!

    RăspundețiȘtergere
  23. Arata minunat si cum eu sant fan declarat de Cheesecake...cred ca-i va veni randul in curand!Eu am facut unul rapid pentru Craciun cu iaurt ca sa fie racoritor...dar al tau e fantastic!!!!
    Iti urez sarbatori fericite in continuare,iar noul an sa-ti aduca numai sanatate,bucurii si impliniri!
    Pupici si "La multi ani"!!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Ce culoare,ce aroma,ce prezentare........totul este minunat.

    RăspundețiȘtergere
  25. Va multumesc frumos!! Sarbatori minunate va doresc !! La multi multi ani .. cu bucurii si tot ce va doriti !! Pupici cu drag tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Such a beautiful cheesecake, lovely flavors!

    RăspundețiȘtergere
  27. Antonina, ce frumos ai incheiat anul! e demential cheesecake-ul asta! prezentare superba, gust, miros, e o placere de fiecare data sa citesc posturile tale.
    La multi ani, sa fii sanatoasa si sa ne incanti si la anul cu tot felul de dulcegarii culinare!
    te pup, codruta

    RăspundețiȘtergere
  28. Cheesecake-ul asta e o minune ... Mananci si nici nu stii ce mananci... In ziua cand l-am executat am avut musafiri si una din persoane a zis ca doar gusta, ca nu-i place dovleacul... Ei gustatul s-a transformat in papat toata portia si cu ochii sticlind catre o alta portie :P. Hi hi. Bun rau si tare usor de executat :P.

    RăspundețiȘtergere
  29. Nici nu mai stiu de cate ori am facut cheescake-ul acesta pana acum. Sotul meu n-a mancat niciodata vreo prajitura cu dovleac si mi-a zis ca o sa guste cheescake-ul numai pentru mine..............nu s-a mai oprit din gustat.........a devenit una din prajiturile lui preferate. Saptamana trecuta a vazut dovleac in magazin si m-a rugat imediat sa-i mai fac un cheescake.

    RăspundețiȘtergere