11 iulie 2012

Smoothie de zmeura


Ieri am avut o zi tare ciudata, cum sunt cam toate ce le bag de sama in ultimul timp, cu spoiala in timpul zilei si hlizeala de necaz la sfarsit. Voi cum va descurcati cu caldura? Mai precis in masina, fix la volan. Ok, aer conditionat am, da' parca nu-i face fata caldurii si nici mie.. Basca, aproape ca nu mai suporta motoru' turatia cand am aeru' pornit si simt cum mi se ridica oarescum piciorul cu pedala de ambreiaj cu tot, aud si simt niste vibratii aiurea, de zici ca-mi lesina motoru' pe loc, iar acceleratia e prastie - frectie la picior de lemn - in panta si bai chiar am ceva dealuri si gropi pan' la serviciu si inapoi acasa. O fi de la benzina? Hmm, nush’, da oricum mi-am propus sa incerc una cu o putere calorica mai mare, c-am inteles ca abia aia de 100 are de fapt randamentul uneia de 95. In fine, povesti, o sa le exploatez alta data ca asta-i subiect prea amplu pentru cateva randuri.

So, mi-am trantit de dimineata trupu' in masina, care by the way ne-a cam lasat cu curu-n mijlocu targului acu' o saptamana - i-a murit bateria asa tam-nesam (fie vorba intre noi, Kia, cu usoare resentimente, e cam praf - n-are pedigree!), iar ieri am realizat ca eu nu i-am pus niciodata 'apa la radacina'.. Masina asta a fost lipsita de evenimente majore, si prin urmare nu i-am aplicat niciodata procedura definitiva de a-i salta capota.. cu siguranta i-as fi turnat apa in locului uleiului si ulei in locul apei.. Asa ca, pe principiu 'precautia e sfanta dom'le si ignoranta o binecuvantare' n-am avut nevoie sa stiu care-i treaba in cazul ei - vorbesc de capota, ok? S’atunci altcineva se ocupa de licoarea tineretii si acuratetii, fara imbatranirea precoce a vederii mele..

Asa, si revin la starea in care-am gasit-o dimineata, pe ea Kia fara nume, masina dom'le! Cred c-o armata de pasarici, adica pasari mici, au facut o paranghelie pe cinste si-au chefuit al dracului de tare. Dar undeva intre beutul picaturilor de roua si savurat faramituri de pe asfaltul fierbinte - au nimerit ca musca-n ceva lipicios si pentru ei dulce, si s-au stricat la stomac, ca altfel nu-mi explic. Tare cacaciosi sunt pasaroii astia mici! Era plin parbrizu', iar masina mea zacea mititica, cersind parca o urgenta baie sau spargere de nori, si musai benzina in rezervor. Aveam cat sa ajung la pompa.. o minunatie, nu alta, noroc ca am un OMV dupa colt (by the way Petrom sucks!!, parerea mea).

Ajung, ma uit in geanta, omg uitasem c-am schimbat-o fara sa execut mutatia echipajului de forte cu puteri paranormale din ea. Imi scade brusc tensiunea, ating un 7 cu 4 - il simt ca l-am vazut cu ochii mei pe tensiometru odata, ma ia cu lesin dar ma tin tare! Mi-o rusine de-mi crapa varicele de pe picioare, dar mi-a zis tata de cand eram in fasa 'baiatule, cu rusinea mori de foame'! (cred ca se simte o paranteza... mereu am fost/sunt si voi fi baiatu lu tata).

Eram terminata, eram un nimic fara ea, zip, ziro, nada! Nu tu penseta, creion de ochi, rimel, 4 rujuri fara folos sau poate da, nu se stie niciodata dom'le, nu tu pelerina de ploaie - ce daca sunt cu masina - poate raman in pana prostului (hapciu!!), nu tu farduri, cel putin o casoleta cu ceva de haleala si-un pachet de biscuiti aruncati prin ea, incarcator de telefon mobil si musai 2 cabluri unul pentru transfer si altul.. la naiba, pentru orice altceva, nu tu portofel, nimic! Il aveam pe Zola! Fuck! Sa-mi fie cu iertare, dar e atat de greoi ca-mi venea sa rup file din carte si sa-mi sterg fruntea de prostie (poate intra altceva) si sudoare. Cotrobai bine, gasesc 12,8 lei, moama mia nenicule, ma dau cu capu de volan - o data - hai ca mai pot de doua ori - adjudecat, cat de baftoasa pot fi azi! Ii zic benzinarului ca vreau 2 litri si putin, ii arat c-am spart cutia milei, si ca azi desi am parbrizu plin, ma descurc pan' la serviciu chiar si cu rahatu' porumbeilor pe geam. Sa nu se chinuie deci sa-l spele ca n-am nici un chior in plus sa-i dau. Aveam musai nevoie de masina, ca altfel o lasam in benzinarie si mergeam pe jos, dar aveam dupa 17 un planing familial.

Intr-un final am ajuns teafara si nevatamata, doar cu spume la gura si nu din cauza caldurii, ca dimi la 7 e chiar ok.. Si deruland rapid filmul, ca trec vreo 8-9 ore la serviciu.. da nu cred ca vreti sa vorbim acum de prognoze macro si micro, fmi, ma sui in masina si frateeee sa mor pe loc si alta nu! Mi se lipesc instant volanu' de maini si scaunu' de fund - date invizibil dar dozate al dracului de tare cu alcool, o pleasca de caramel si apoi flambate; dar pornesc, ca era 17! Caldura mare, dom'le caldura mare s'un rusinos 42 de grade-mi era afisat pe bord! Pana mea!

Undeva pe la Universitate simt cum mi se lipeste rochita de spate si chilotii de scaun, basca abia daca mai gasesc pata virgina - adica curata (musai fara virgula) de geam! Il sun pe M si-l intreb.. "bai iubi bai, unde esti? Daca ma tin de volan si stau asa sprijinita in cot pe cotiera si cu fundul si spatele suspendat ca-ntr-o levitatie de-ncepator idiot si mica de-o juma de ora, asaa pana ajung la tine, ma tine?" Cine? "Volanu dom'le, volanu, ca nu mai pot!!" Rade! Da' nu e rasu lui, ca-l cunosc. Si grav dar adevarat, n-am decodat stiinta asta cu toata concentrarea mea, desi m-am implicat activ! Da' aveam in mine o sfortare maxima si-o stransoare pe volan si-un fund incordat, mai mai sa nu ma recunosc. In fata mea.. o masina de politie, trec tiptil pe langa ea. Frate, ce participare publica de exceptie in trafic de la 5 la 7 p.m.! Unu' sorbea din cafea si mai ca era sa si-o verse undeva. Bag sama acum, c-au incercat in secunda aia sa-si imagineze ce pozitie deocheata sculptez pe volan, ca mi-au aratat un ranjet usor senil senin, adicatelea lobotomizat, moment in care le-am zambit larg, sincer si disperat, si le-am clipit suav - (ca ma simt oarescum obligata prin lege, ca femeie soferita ce sunt, sa-l practic la volan) - cu ochii mei albastri, da' fara sa vreau eu, uzi leoarca ieri.. incercand sa transmit macar telepatic ca ceea ce vad ei nu e real. Asa ceva nu exista! Nu nu, eu nu stateam cocotzata ca o maimuta-n calduri pe volan, incercand in acelasi timp sa-ntrezaresc un ochean curat si luminos in parbrizul plin cu caca rahat.

Dar au fost baieti stilati, ori aveau niste donuts pe bancheta din spate, ca nu-mi explic nici acum de ce m-au lasat ieri - simbol al conspiratiei universale - sa trec! So, profit de starea lor (nu a mea) de inconstienta, accelerez ca la asta ma pricep al naibii de bine, v-am zis aici ca sunt un sofer innascut, fac razant dreapta si dusa am fost. Putin mai departe il vad pe M., ma astepta! Ii deschid usa si-l poftesc! "Esti nebuna", imi zice, "n-ai aer conditionat?" "Wtf, mai iubi, ma men!- atata am reusit sa-i soptesc angelic eu intr-o romana perfecta." Se sperie usor si tace. Ce-i drept, eram vizibil schimbata la fata, cu o figura schimonosita, un suflu galopant ce mai avea putin si cerea in locul meu aer si apa, pletele ude si eu asemenea toata, un ranjet de manie turbata si scrasnind printre dinti ii recunosc cele 6 dejte de mi le-arata speriat la o mana si-i spun .."Schimbam putin oxigen si facem o sauna impreuna? Mai avem 50 ml benzina, da' ne duce pana acasa, trust me! I've got (???) my mojo working!!! Iar 'al mai tare din noi de se taraie primul de la masina pana-n casa, are voie sa-si bage primu' capul in congelator, si apoi punem impreuna d'un smoothie de zmeura!""

Notati rapid cat mai scrasnesc eu gheata printre dinti:

350 grame zmeura congelata (sau orice fructe de padure)
350 ml lapte batut
250 - 300 ml apa - (cat se poate de rece,
iar cantitatea depinde de cat de constistent vreti sa fie smoothie-ul)
100 grame miere sau zahar (mai mult sau mai putin, dupa plac)
si cateva frunze de menta

Se pun toate ingredientele astea intr-un blender (frunzele se pastreaza pentru decor / sau se si adauga cateva in blender daca vreti) si i se da pulse-uri nebunului pana le transforma intr-o crema fina si tocmai buna de pus pe rana! Gustati si mai dregeti cu apa, miere sau zahar ;) Si cu asta basta, am zis tot!!

Voi cum va descurcati fratilor pe caldurile astea? ca eu una v-am zis.. mai deloc!



46 de comentarii:

  1. greu cu caldura,un pic de ventilator,un pic de evantai....sicur ma racoresc cu al tau smoothie:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci... m-am amuzat teribil!!! Imi imaginez ce dedicatii ai facut :)))) Nu stiu altii cum sunt, dar mie caldura asta imi da o stare de nervi.. Vad ca si tie :)
    Hai sa ne racorim cu bunatatea asta de ai facut-o!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)))))) daaaa, si mie ;) da stii ce-i misto? ca-mi trece maxim de repede, nici pe pasarici nu pot sta suparata prea mult ;) doar ca trebuie sa-mi spal intreaga masina, ca arata groaznic.. dar pana sambata n-am timp. Cine vede in trafic o kia plina cu rahat (imi poarta noroc, zic eu) e a mea ;)) Pupici Simo!

      Ștergere
  3. Vai Anto cate ai patimit... tu esti o dulce si cand esti suparata si enervata... asa cred! Cu acest smoothie de zmeura sigur ai uitat, macar pe ziua de azi macar, ca de maine e o alta si cum ne anunta meteorologi, pana pe martea viitoate e canicula... ai grija. Te sarut!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eram un zombi in calduri ;)) da m-a ajutat Smoothie-ul recunosc si un vin rece ;) Pupici dulci!

      Ștergere
  4. Pai pana sa postezi reteta asta, nici eu nu stiam, dar acum gata stiu!!! Cuuuu... smoothie! :P Pupici P.S. Ceva ceva isi imaginau politistii aia!!! =))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) ei isi imagineaza multe oricum, altele pe buna dreptate chiar le vad - da se fac ca nu ;)) Am la intamplari Ralu cu masina-n trafic, ca pot sa scot o carte;))) Pupici si pofta de smoothie ;)

      Ștergere
  5. Totul e bine, cand se termina cu bine... iar cu smoothie de zmeura e cel bine, parca uiti de toate!

    RăspundețiȘtergere
  6. Fato draga,da tare vorbareata mai esti!Tre sa stea omu' cu ochii beliti tre ore la ce zici tu,de se incalzi bunatate de smoothie:)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. ha ha ha!!! La 42C fara aer conditionat, esti sigura ca politistii existau cu adevarat ? :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Anto, stiu ca pentru tine nu a fost cea mai stralucita zi, dar sa mor de nu mor de ras ;))))))))))) Imi imaginez asa de misto faza din benzinarie; cred ca tipul a fost tare socat cand te-a vazut cu marunteii aia. Si pe volon la fel. Nu esti zdravana!:) O pun in bookmark, sa o citesc cand o sa am si eu o zi de rahat ;) Mi-ai facut ziua mai faina, draga mea! Chiar nu m-am mai distrat demult citind ceva asa haios. Pupici dulci!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa deci razi cu mine sau de mine? ;)) Sa stii ca a fost a naibi de ciudat sa merg cu cate 1 banutz la pompa, da a fost singura solutie ;) Te pup draga mea!

      Ștergere
  9. Ce-as servi si eu un smoothie de zmeura!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Eşti beton, eşti dusă , eşti mortală! :))) Măi, tu cred ca şi fleoaşcă erai faină, d-aia te-au lăsat să treci:)))
    Revenind la reţeta,la postare, la limbariţa ce mi-e atât de familiară (:))), chiar mă supăr pe mine că nu mai postez şi nu mai scriu nik:P ) pastrează intact stilul care te-a consacrat :P că tu nu intri în colimator numaţ cu reţete ci şi cu poveştile aferente.
    Zi răcoroasăăăăă,calm, răbdare si un smoothie cu gheaţă :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Haide mai Gabitule, exagerezi. Cred ca incepeam sa ma descompun de la caldura, de m-au lasat sa trec ;)) E plictisitor stilul asta pentru cei ce vor retete, si recunosc ca asa e. Incerc sa le pun cat pot de clasic, probabil s-a observat o schimbare, plus ca si timpul e mai zgarcit cu mine, da na, cateodata ma simt bine sa share tampeniile prin care trec, chiar daca unora nu le pica bine ;)). stii tu ;) love u!!

      Ștergere
  11. Antonina, am stat cu ochii atintiti in monitor de la inceputul pana la sfarsitul postarii :))) M-ai amuzat teribil cu povestioara ta, desi cred ca pentru tine nu a fost deloc usor :( Nici eu nu stau bine cu rezistenta la caldura, dar in zilele de canicula evit pe cat posibil masina, si da...ma plimb 45 de minute pe jos pana la serviciu :)) dus -intors . La intors e cel mai fain, ca ajung uda din cap pana in picioare acasa, dar macar am parte de aer :P Oricum, esti mortala, prin tot ceea ce faci si ce zici!! Te pup si sper sa ai o zi mai raqcoroasa azi ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super tare!!! eu am reusit intr-o seara sa-l conving pe al meu sa mergem pe jos si am facut o ora pana acasa de la servici ;) a fost tare fain da s-a lasat cu niste dureri de picioare apoi ;))) Te pup cu drag! La fel iti doresc!

      Ștergere
  12. Si pe mine m-ai amuzat maxim aseara cand am citit, esti foarte haioasa! Imi pare rau de patania ta dar eu m-am racorit cu povestioara :), ai talent la povestit, nu gluma! O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  13. Eu nu ma vait , vino la mine , ca ieri au fost 16 grade , azi a mai crescut nitel temperatura , da' tot nu a sarit de 20...deci ?Vii?

    RăspundețiȘtergere
  14. Anto , esti bestiala , esti fenomenala ,si niciodata sa nu te lasi de zis povesti d-astea, cui nu-i plac nu e obligat sa le citeasca !!!! Mai , dar sigur nu ai cucuie de la loviturile cu capu-n volan ? :))).... ca de restu am priceput cum sta treaba !!! Ce tare m-am amuzat , dar sa stii ca tu musai tre sa te apuci de scris ceva carticele , ai un talent super misto !!!
    PS.Incerc sa ma distrez si eu la fel de misto ca tine , cand imi urc ... hmmmmm , stii tu ce , in masina , cu siguranta imi voi aduce aminte de postarea ta cu drag !!! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) putin fruntea rosie doar ;) aha, deci nu poti sa zici fund?? ;)) esti o dulce! te pup cu drag!

      Ștergere
  15. Adevarat, ai talent in ale scrisului!!!M-am amuzat de povestioara, dar se poate intampla oricui.....Bine meritat acel smoothie...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da da ai dreptate ;) sa nu razi prea mult ca cine stie ;))) Smoothie e misto rau. azi am facut unul cu caise, asta dupa ce am repetat iar o doza de 6 kile de gem ;)

      Ștergere
  16. Da, greu tare cu canicula!Nu ma simt in stare sa fac nimic pe caldurile astea:)Racoritor la maxim smoothieul tau!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si eu la fel, dar unele chestii nu se opresc ca vine caldura si atunci e mai nasol. Ma bucur ca-ti place. pupici

      Ștergere
  17. Waw, pozele de azi sunt si mai faine decat cele de ieri :) ... care, stii doar cat mi-au placut! Bravo, iti priesc zilele astea caniculare la partea artistica :)
    ... altfel, eu nu am a-ti da sfaturi; pe noi viata la tara ne salveaza de multe lucruri rele ce sunt la capitala :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc tare mult. Ma bucur ca-ti plac! N-ai sughitat ieri? m-am gandit toata ziua la tine ;)). Esti o privilegiata, iar eu te invidiez! am zis!;) Pupici

      Ștergere
    2. Nu imi mai amintesc :) Da' sper ca era intr-un context bun...
      Poate te gandeai 'ce bune ar fi fost acum cornetele alea de inghetata promise...' (oferta inca sta in picioare, doar imi trebuie o adresa). Sambata faina!

      Ștergere
  18. Draga mea,putea sa jur ca numai sotul meu se plange de pasaroii stricati la stomac :)) dar vad ca empatizeaza cu tine !:))
    Esti o haioasa ;cat despre canicula...cred ca am facut varsat de vant ,acum la venerabila varsta de 31 ani:))
    Maine dau o tura pana la doctor sa aud verdictul ca ma scarpin pe toate bubitele iesite !:))
    Te pup si zmeurica asta nu mai are nevoie de cuvinte !:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;)) asaaa deci, mai am un aliat!;)
      Sa ai grija de tine, draga mea! e tare nasoala boala la varsta asta, ai grija sa te tratezi corespunzator sa nu apara complicatii! multa sanatate iti doresc! imbratisari cu drag! (nu o iau ca am facut in copilarie;) pup

      Ștergere
  19. Cum ador zmeura, mie poftã de bãutura ta, acasã sotul e specialist la bãuturi...apropo de masinã, pisicutzi si-au fãcut cuibusor în a mea :))

    RăspundețiȘtergere
  20. Ador licoarea asta. Un deliciu! Pup si un weekend frumos :-*

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce mult imi place cum stii tu sa povestesti.Iar bauturica asta chiar ca este pe gustul meu.
    Pup si zile frumoase la acest sfarsit de saptamana!

    RăspundețiȘtergere
  22. Vaaaaaai, cum arata! Si ce pozuca superba!! cand ajung la munte, las dieta la o parte pentru 1-2 zile si sa stii ca il fac. Cu zmeurica parfumata din curte. Arata prea bine!

    RăspundețiȘtergere
  23. M-am putut bucura de ceea ce se numea Smoothie de capsuni intr-un loc, si pot spune ca mi s-a parut incredibil gustul, sper ca retata ta sa fie si mai buna.
    Mersi frumos!

    RăspundețiȘtergere
  24. Hmm, ce bine arata. Eu nu mi-am facut niciodata, dar probabil ca imi voi face si eu :D

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna Antonia. Am descoperit acum site-ul tau. Felicitari pentru poze

    RăspundețiȘtergere
  26. Antonia,am o plantatie de Goji si sunt in cautare de medii de promovare si as fi interesat cat costa un advertorial pe blogul tau si care este procedura(il furnizez eu sau il scrii tu )Scuza-ma ca am scris aici intrebarea dar nu stiam unde sa las mesajul.Astept un raspuns pe e-mail bogorodea_marian@yahoo.com Multumesc anticipat.

    RăspundețiȘtergere