21 noiembrie 2011

Prajitura cu mere si castane

Incerc sa-mi amintesc de unde amorul meu nebun cu merele.. Pe ai mei parinti nu i-am prea vazut cu vitamina asta in gura, in schimb buna mea le manca, asa ca mine - sau eu ca ea,  cat era ziulica de lunga stropite, din si dupa suflet, cu miere de albine.. Sa fie de acolo amorul?? Oare se poate educa procesul asta de consum? Sincer, mi-ar place sa cred asta; desi e simplu ca buna ziua.. place sau nu place la tine !;).. La mine, definitely e da ! Am stabilit deci: sunt in love cu merele.. sa nu iasa discutii !


Cum le mananc? Pai simplu ... le spal bine bine si apoi portia pe care mi-o administrez cu grija zilnic, o fac nevazuta, mai ales pe alea de n-au fost prevazute cu codita ;), ca altfel io n-am lacat la gura si risc sa fac... bum !! Si samburii? Ete fux, n-am greturi d'astea.. Amarui?? S-o credeti voi! Nu ma baga pe mine sub pamant o cantitate infima de acid cianhidric.. i have a f.b.l. also for them ;) Si coaja?? Pai stiam dinainte sa ma nasc ca-i cumatra mare si contine de doua ori mai multe vitamine si minerale decat pulpa. Cat despre pulpa??? Cum ii vorba aia d'o aud, din pacate, mereu prin 'metroaie' ?? A da.. "Manca-v-as pulpitele ca tare bune mai sunteti !!"  Trivial nu?? beah.. Dara sa vorbim de mere.. Sunt bune rau alea dulci acrisoare, tari, pline de suculenta si savoare !! Din ianuarie, pana-n sfarsit de decembrie sa le tot gasesti mai peste tot, in fel si fel de chipuri, licori, soiuri, arome, culori, varietati de parfumuri..


Inchideti ochii la pere.. mananc si d'astea ! Evident dupa 'schimbarea' la fatza... si daca se poate - cultivate organic - cu placere !


Daca mancam multe mere ni se albesc dintii si ne cad maselele de minte ! Asta cu maseau e vaicareala proprie de fason, ca sa ma plang si eu ;) Tin de foame, de sete, ii aduna laolalta pe cei mai cool antioxidanti de pe planeta si nu mai zic ca-i mirobolant de delicios ! Asta-i noul cuvant pe care l-a invatat Edutu meu ;) Pe care l-am dedus cu chiu cu vai, printr-o derivare-impreunare a unui ratatouille barosan;)) .. intelegeti voi.

Si acum sa trec la reteta.. O combinatie mai delicioasa ca asta nu-i ! Parerea mea ! Si va conjur sa n-o luati de buna, sa-mi puneti cuvantul la bataie si s-o testati! Va garantez pe barba mea ca o sa stati langa dulcegarie si n-o sa va dati plecati pan' n-o terminati, repetand intr-una: mere + castane = love for ever ! O sa vedeti voi ! Si unde mai pui ca ele - castanele - ne trateaza de astenia fizica si intelectuala, atunci e un must eat in perioada asta de toamna - iarna. E plina, da plina de savoare .. parol ca da !























Inainte de toate preincalziti cuptorul la 180 grade si pregatiti o tavita de chec - 30 cm/10 cm - tapetata cu hartie pergament, unsa cu unt si pudrata cu faina.

Mixati 3 oua intregi cu 90 grame zahar, picurati apoi 70 ml ulei in crema asta de oua si varsati amestecul peste 150 grame faina - combinata din timp cu o lingurita cu praf de copt.


Mixati compozitia, adaugand 2 linguri cu lapte si 1 lingura cu esenta de vanilie. Apoi lasati-o sa-si faca putin somnul de frumusete in bolul ala pana spalati, coafati, feliati mai subtirel decat vedeti voi in poza 3 mere.. merisoare.. micutze sa fie, da?


Apoi puneti d'un crumble... Mai precis intr-un bol amestecati 100 grame faina cu 60 grame unt si 2 linguri pline cu zahar. Si exact ca la scones, faramitati in palme compozitia asta, pana va alegeti cu faramituri tocmai bune de luat in seama!

Si apoi i se da forma dulcegariei: Turnati compozitia cu oua in tava de chec... scuzati dezordinea .. dar se lucreaza d'le !!


... Impartiti gramajoara de mere in doua... Urmeaza 1 rand cu mere deasupra, asezate cu delicatete fara sa le innecati in compozitie, apoi 150 grame castane coapte (din conserva le-am avut eu) ... zdrobite in degete, 1 lingura cu esenta de vanilie picurata cu grija si una cu zahar presarata peste ele, apoi merele ramase-n gramada...


si la urma crumble-ul, adica faramiturile alea dulci ce vor desavarsi dulcegaria. Aveti grija sa nu tasati faramiturile.. Le puneti acolo frumusel si va vedeti de treaba.. in alta parte.. 


Si la cuptor cu ea pentru 1 ora la 180 grade... Et voila ..  pudrata din plin cu praf de stele.. fix pentru Provocarea lunii noiembrie Dulce Romanie


Nici nu pot sa va explic in cuvinte.. Poza, ca si mine, e muta ! Textura prajiturii, perfecta idila dintre mere si castane, nu reprezinta decat o inepuizabila alchimie intre gust si interjectia wow !! O sa vedeti pe limba voastra ce incerc fara cuvinte sa graiesc eu !;) Pam, pam!!






Reteta imi apartine !

37 de comentarii:

  1. Antonina, ce pofta mi-ai facut cu merele! prajitura e buna, dar as manca un mar din prima poza, de imi vine sa bag mana prin ecran :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Deci repet ce am scris pe facebook,... sa-mi faci rost de oua de post, ca altfel vorbesc cu mosu'sa nu iti aduca nimic! E frumos asa? Mere am, castane am, deci te astept cu ouale =)). Iti dai seama cat am eu de recuperat :P? Pupici Anto si Edut mirobolant :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Mere, castane, crumble...nu putea sa iasa decat un desert mirobolant!

    RăspundețiȘtergere
  4. Un deliciu... servesc si eu o felie. Pup si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Aoleu ,salivez pe tastatura! Nu am papat inca nimic si tu vi cu asemenea dulcegarie! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  6. Minunat desert, prezentarea superba... ca de obicei, ma faci sa salivez in fata monitorului! Pup

    RăspundețiȘtergere
  7. super, merele alea mi-au facut o pofta de zile mari:D ... ador castanele!

    RăspundețiȘtergere
  8. Eu n-am gasit pe nicaieri castane:( Tare mult mi-ar placea sa testez o reteta cu castane!

    RăspundețiȘtergere
  9. Cred ca nu ne egalezi la mancatul merelor si al perelor. Eu ca eu , dar Gioni, sotul meu, este un devorator a kilograme de mere. Poate manaca intr-o dupa amiaza pana la 2 kg, cu o pofta care te face sa uiti ca mai poti manaca si altceva. Noi avem si sansa de a avea fructe in livada, la discretie si nestropite cu nimicuta.Asa ca te inteleg perfect. Prajiturica ta este super si arata foarte bine.Te pupic dulce!

    RăspundețiȘtergere
  10. Antoooooooooooooooo, ma omori! Ai combinat tot ce-mi place intr-o tava... si imi arati pozele acum! Tz tz tz, cine m-o facut food blogger?

    RăspundețiȘtergere
  11. Super combinatie! Nu am incercat castane cu mere pana acum, dar sigur e minunata. Sa vad cu cine o savurez, ca toata lumea din jurul meu tine post :) Te pup, draga mea

    RăspundețiȘtergere
  12. Fantastica combinatie ai facut,sigur e un deliciu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Uau, ce bine arataaaaaaaaa... Eu vreau asa vreo jumate de tava, dar imi trimiti si vreo citeva pere, da ?! Pupici !!!

    RăspundețiȘtergere
  14. Aaaa.....mere si castane! Adevarata toamna in farfurie! Delicios! Pup!

    RăspundețiȘtergere
  15. draga mea, esti plina de savoare intocmai ca aceasta prajitura minune! te pup si te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu pot sa zic decat ca arata extraordinar de bine , iar gustul sigur a fost inegalabil ;) ... bravooo Anto !!!

    RăspundețiȘtergere
  17. Foarte frumoase merele si prajitura! Delicioasa cu castane...salivez! :) Pup

    RăspundețiȘtergere
  18. Esti plina de idei, Anto !
    Castane si mere !!! Sa stii, ca o sa incerc piure de castane cu mere coapte, ca-i mai simplu de facut, prajitura e de weekend, cind am citeva ore de bucatareala in program.
    Te sarut !!!

    RăspundețiȘtergere
  19. N-am auzit de prietenia dintre mere si castane, insa dulcegaria arata mult prea bine ca s-o pot ignora. cum apar castenele in alimentara, revin.

    RăspundețiȘtergere
  20. delicoasa combinatie!!O zi frumoasa!!Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Ce minuneeee... <3 Pai eu am toata toamna castane in casa, iar asta e o idee geniala. Notat ! Pupicei ! <3<3<3

    RăspundețiȘtergere
  22. O minunatie dulce! Nu le am eu cu castanele, dar restul. Mmmmmmmmmmmmm!

    RăspundețiȘtergere
  23. pfuai ce salivez aici!! ador merele in prajituri si a ta arata superb ;)

    RăspundețiȘtergere
  24. Asta cum de mi-a scapat.Bestiala, cred ca as putea-o manca pe toata.
    Te pup si-ti doresc weekend placut.

    RăspundețiȘtergere
  25. O mai declar odata, ca prima data s-a neantizat: atat de buna e gustosenia asta, incat precis ca e ilegala!
    Sunt convinsa ca exista un articol obscur de lege care interzice cu strictete ceva atat de bun, sau macar impune o acciza, daca nu pentru toata gasca, macar pentru noi, silfidele cu mai mult de 50 de kile ...

    RăspundețiȘtergere
  26. Mihaela multumesc frumos. Si mie imi plac tare mult pozele cu merele ;) celelalte nu-s tare reusite.. probabil din cauza culorilor catre intregesc cadrul. Pup


    Coco as vrea io ;))

    Ralu incercam, incercam ;)) O da.. sobolanul misobolant e delicios ;)

    Lilly sa stii ca da ! pup


    Sara cu drag. pupici


    Adela e delicioasa. Parol.

    Cristina ma bucur tare ca-ti place. pup


    Andreea sunt incantata ;) Sunt preferatele mele;) pupici


    Ramona, Danutza .. multumesc. Castanele coapte le am dintr-o conserva. Le-am luat din Cora.. si sunt o gramada.. Sunt delicioase. Merge si piureul de castane (cel congelat - ca-i mai consisten nu asa pastos ca cel la borcan..... dar cele la conserva intregi sunt cele mai grozave.. ca au mai multa consistenta si li se simte si prezenta in dulcegarie ;) pupici


    Vasi te invidiez ce pot sa zic ! maxim !! si eu pot sa mananc 2 kg intr-o zi ;) hihihi ;) pupici


    Diana ma bucur tare tare! sa o incerci...o sa te surprinda placut. pupici


    Delicioasa sper sa-ti placa la fel de mult cum imi place mie.. daca o incerci. Pupici


    Flory sa stii ca da ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. Daniela si mie imi plac tare mult perele ;) dar tot merele raman fructele mele preferate. Trimit o tava intreaga.. !! pupici


    Andreea ai dreptate! multumesc .pupici


    Licuta, Emily multumesc tare mult ! imbratisari!


    Cat e delicioasa. e printre preferatele mele. pupici


    Corina ma bucur ca-ti place. multumesc


    Dani.. sunt doar plina de pofte ;) pupici


    Andreea musai sa o testezi ;) E delectabila combinatia!! no 1 parerea mea!


    Fantezie, Alice e delicioasa. multumesc mult. pupici


    Ana hmmm ma faci sa te invidiez cu proviziile ;) pupici


    Maya eu sunt indragostita de ele.. coapte asa simple, in dulcegarii, mancaruri .. hmmmm .


    Ari multumesc tare. pup


    Micul si eu as putea ;) pupici

    RăspundețiȘtergere
  28. Balaurdegradina m-ai facut sa zambesc ;) multumesc tare. E absolut delicioasa.. sa o incerci ;)


    O zi faina tuturor !!

    RăspundețiȘtergere
  29. Antonia, feilcitari pentru blog, am sa-l urmaresc pentru ca imi place stilul tau modern si zglobiu.
    Iar despre aceasta priji....mmmmmmm very good !

    RăspundețiȘtergere
  30. Draga Antonina, in graba, in postarea anterioara , ti-am gresit numele, scuze nemasurate. Repet: urmaresc blogul pentru ca imi place stilul zglobiu si vesel. Si felicitari pt aceasta priji.

    RăspundețiȘtergere
  31. Dana multumesc frumos de vizita ! Lasa ca un miel e bun de sarbatori ;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  32. Acum am bagat dulcegaria la cuptor, wish me luck:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai sa tot ai cu carul !! ;) abia astept impresiile ! pupici si ai grija la cuptor.. al meu e tamp rau si-mi face probleme..

      Ștergere