25 iulie 2011

Corabioare la Marea Neagra

I'm back ! Cu forte proaspete, c-un bronz de Marea Neagra, cu un zambet deocheat ca-ncep iar munca, urmand sa trec curand si la "aparate" .. ! Si unde-i mai bine ca acasa? Ptiu si ce dor mi-a fost ;)) Am lipsit motivat ce-i drept, fapte prea multe nu s-au intamplat, doar soarele mai insangera din cand in cand un capat de cer, in timp ce ploaia a adus cu ea pe un joi, taceri prelungite parca din alta lume pustiind nisipul de pretutindeni.

Cu rezervare in Neptun, ca Mamaia mi se pare demult o Pamela Anderson in zilele noastre.. hmm nu mai e ce-a fost candva..  Io una v-as sugera, daca aveti ganduri cu Marea anul asta si-n urmatorul deceniu.. ocoliti Mamaia ;), sau rectific inchideti ochii la alge, chestii, trestii, comportamente negre :)..  N-am mai vazut-o de sa tot fie 5 ani, plecarea asta fiind asa pe nepusa masa, gandindu-ma ca niste vitamina D nu strica sa ne bata-n cap pe fiecare... de oriunde, nu ?! Iar show-ul 'serviciilor de calitate trebe' sa continue .. ;)  Ne-am lovit de ospitalitatea fara margini a receptionerilor si ospatarilor lipsiti de orice legatura cu realul in care se-ntamplau atat de multe incat ar fi absurd sa mai inventeze cineva ceva, intreaga lor infatisare aratand ca modul lor de a intelege lucrurile nu era doar vorbe goale, ci felul lor de a fi. Dar thanks tie Mare Sef al lor ca nu sunt toti la fel ;)

Am facut castele de nisip, am intrat cu capu-n apa, ne-am balacit, expus la soare, eu putin si intre orele alea 'recomandate de medic', ca primisem de cum am ajuns telefoane... "Bah incepe codul galben de joi!". Si na, nu puteam sa nu fur din insolatia si arsita soarelui.. dar doar putin ;) Joi, cand ploaia ne-a tintuit prizonieri in camera, am raspuns la torba cu "de ce" -uri a lui Edi si fu maxim de interesant sa-l aud pe M. explicandu-i de ce e cerul albastru si nu toate d-rele poarta intregul costum de baie ;)) in fine.. asta-i alta poveste ..


























Ne-am sacrificat, marcand inceputul timid al unei cresterei economice, mancand kg de inghetata, tone de porumb fiert si pizza..  la greu ;) Ca o recomandare as indrazni sa numesc restaurantele Mediteraneo si Rosemarie  - cel din urma pentru cea mai buna pizza d'acolo, definitely!  Dar nici eu n-am plecat cu mana goala la mare, ci mi-am luat corabioarele cu mine, dupa care am strigat pe FB dupa reteta din toti rarunchii, dar nu m-auzit nimeni ;) Si dupa ce-am mancat vreo ..hmm le-am cam pierdut numarul .. zeci de corabioare cumparate de la brutaria din colt - absolut minunate ca sa-mi deconspir ispita -, am indraznit sa o rog pe mama sa redeschida magicul ei caietel ;) Si am primit un mesaj cu cea mai tare descoperire epocala .. reteta de corabioare ;) Grozave, un best of al dulcegariilor easy to make! Sa se linga pe bot brutarul din colt, ca nu-i mai calc pragul, ever! Parol, ca mint.. doar pentru paine!




Ia notati va rog asa:
300 grame faina, 150 grame zahar, 200 grame unt rece, 2 galbenusuri, 1 lingura cu apa rece, 1 lingura esenta de vanilie, 1 praf de sare, 80 grame stafide, 50 grame nuci macinate.

Puneti ingredientele intr-un vas, cu exceptia stafidelor si nucilor, si framantati repede aluatul, fara sa-i permiteti untului sa se moaie la atingerea delicata a manusitelor voastre. Untul musai sa fie rece, ca altfel ati incurcat-o... vi se lipeste corabia de maini, ce mai ..


Adaugati stafidele si nucile macinate, amestecati bine si formati o bila pe care o bagati in frigider pentru o ora.


Dupa timpul ala scurs, presarati faina pe masa de lucru si intindeti aluatul cam de 1,5 - 2 cm grosime.


Cu ce forme aveti la indemana, delimitati-i soarta aluatului si oricum ar arata, ca minunate sunt - va jur pe Arca lui Noe - le predati cuptorului preincalzit la 180 grade pana sunt gata! Nu m-am uitat la ceas, ca aveam si bagaje de facut, dar sa fi fost vreo 30 minute ?? Poate imi spuneti voi.. Nu uitati sa puneti o foaie de copt in tava si s-o pudrati cu faina! Oricum ideea e ca nu trebuie sa fie rumene, ci doar patrunse.. apoi bagate pana-n gat in praf de stele alb, adica zahar praf si gata!


Sunt atat de fragede incat vi se topesc in gura. Daca nu v-ati lovi cu limba de-o stafide ati fi intr-o permanenta visare la savoarea cu care tocmai v-ati intalnit! Sunt si mai minunate a doua  - a treia zi - daca mai apuca sa vada la ochi lumina din zilele astea ;)




34 de comentarii:

  1. Bine te-ai intors din vacanta. Lasa in urma lucrurile urate ale litoralului nostru si amintesteti doar ca te-ai odihnit, te-ai bronzat si ai fost alaturi cu cei dragi tie.
    Corabioarele cred ca ti se topesc in gura. Multe pupicuri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonino, bine ai revenit. Acum sa-ti fie de bine concediu, fie ca ti-a placut sau nu...
    Eu, una, abia astept jumatea lunii august sa ma poposesc in Constanta (chiar de ai recomandat ocolirea ei :P), dar acolo am prieteni..stau ca aca..maninc pe la tersase..si nici nu ma intereseaza daca este :P alge, marlani sau fitzosenie in jur...apa si soare si fara costuri :)) pup si
    BIne ai revenit!

    RăspundețiȘtergere
  3. Bine ai revenit Antonina, si vad ca , cu ceva tare bun, cred ca a o fost o vacanta minunata, cel mic este tare dragalas si incantat de nisip si apa, as fi vrut sa mergem undeva in concediu dar anul acesta asa se pare ca nu putem, poate de un weekend, oricum ma bucur de voi! Pupic la cel mic! Puup!

    RăspundețiȘtergere
  4. bine ai revenit !...da..sa stii ca nu trebuie sa ocolesti Constanta..este un oras frumos...nu e vina lui ca este in mijlocul...balcanismului...sunt multe chestii frumoase...m-ai ranit in orgoliu...gata...pentru asta tre' sa platesti...sa-mi faci cea mai tare reteta de zacusca...daca vrei...sa te iert ! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine v-am gasit pe toate !! mi-a fost taare dor!!

    Multumesc Sara, Alice , Adela, Coco! Sa stiti ca am lasat in urma chestiile neplacute ;)) Nu va imaginati cum arata litoralul romanesc: plin de coji de seminte, scoici, mizerie.. in fine... a fost minunat ;))) asa=i mai bine? :)) Cat depre Constanta saraca ea n-are nici o vina, mai ales ca stau la o aruncatura de bat.. doar m-am nascut in Tulcea si mi-am tot miscat trupul pe la mare.. dar parca asa murdara n-am vazut-o niciodata, din pacate ! Cat despre restaurante, terase, da multe sunt ok.. dar nu stiu cum naiba am nimerit si-n alea-n care a trebuit sa astept 1 ora o pizza sau juma de ora sa-mi ia cineva comanda ;)(( Dar per ansamblu fu bine ;)) ne-am bronzat si am uitat de toate ;) Coco.. uff pai trebuie sa ma execut, nu=i asa??

    Va imbratisez cu drag pe toate! pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. uite cine si-a amintit de noi...tu nu ne-ai uitat nu-i asa iubita?bine ai revenit.mi-a fost dor de tine.bebe din a doua poza e bebe tau?e adorabillll!!!!una peste alta,litoralul romanesc l-ai descris exact asa cum mi-l amintesc dar ce mai conteaza,important e ca te-ai simtit bine cu familia ta.si corabioarele...yummy.le incerc curand.pupicei si spor la despachetat.ai nevoie de ajutor:D?

    RăspundețiȘtergere
  7. Scumpa, draga si iubita mea :))), pe cand tu te perpeleai la soare, io..ma perpeleam de dorul tau :(.
    :))))
    Bine ai re, urato cu ochii albastrii, ba mai mult, acu' si bronzata!!!
    I hate you pe veci!
    :))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Sarah ohh cum sa va uit? stii ce greu m-am abtinut sa nu deschid laptop-ul? :)) Bebe e al meu.. din pozele astea! el e motanul Eduard de care tot vorbesc p'aici ;)) Corabioarele sunt minunate.. si special Sarah.. o sa vin zilele astea cu cele mai misto batoane de cioco ever ;) Pupici multi

    Gabyta.. sa stii ca-n poza unde-s nu-s bronzata inca ;)) era a doua zi abia ;)) sa ma vezi acum ;))) asta asa ca sa ma urasti mai mult!! :)) Te iubi mult;) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Bine-ai revenit!!!Ce vrednicuta,ai si postat repede ceva bun!Mi-a fost dor de tine,pupici muuulti!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bine ai revenit ,sper ca odihnita si ...cu chef de bucatareala...sincer imi pare tare rau de aventurile trecute dar important e ca ai facut vacanta cu cei dragi alaturi,cu vitamina D ....
    Ma bucur ca te-ai intors,multumesc pentru reteta imi aduci aminte dde cand eram in gimnaziu,era la moda pe vremea aia...
    Te pup si o saptamana minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. normal ca tre sa te executi...astept ! ca tare-mi mai placeeeeeeee zacuscuta si vreau sa ma ''sparg'' in figuri :)..sa fac propunerea ta...da' sa fie cea mai cea...

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte frumos! Sper ca te-ai distrat ! Ma bucur ca te-ai bronzat :)! Te asteptam cu retete noi! pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. hehe sa iti traiasca scumpelul si sa te bucuri de el.este exact cum am spus,pur si simplu adorabil!!
    astept batoanele de ciocolataaaa!eu si regimentul de pitici iti suntem recunoscatori pana la cer pentru toate retetele de cioco si nu numai.
    pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine ai revenit, Antonina! Asa mi-e dor de Marea Neagra, desi toata lumea spune ca nu mai e ce era odata :) Imi plac mult corabioarele tale, o sa le incerc si eu!

    RăspundețiȘtergere
  15. Bine ai revenit! Ti-am simtit lipsa :) Ce puiut frumos ai, draga mea. Sa-ti traiasca! xoxo

    RăspundețiȘtergere
  16. Anto te asteptam pe 26, dar se pare ca ne-ai facut o surpriza :D. Bine ai revenit! Sper sa ai muuuulte retete de postat :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Offf...:( nici nu stii ce dor mi-a fost de tine...:(. Si tu nici macar nu ma mai iubesti :(. Dar eu sa stii ca tot o sa te mai vizitez si tot am sa tin la tine...Ma retrag acum :(. Pup ca sa nu zici ca sunt rea.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ai un baietel absolut minunat, cum putea sa fie altfel daca are asa o mamica de milioane?...iar corabioarele sunt superbe!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Delicioase corabioarele!!! Bine ai revenit!...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  20. bine ai revenit !!!!!
    ma bucur ca ai fost putintel pe litoral cu cei dragi tie , si ma bucur si mai tare ca ai fost la Neptun ( statiunea mea de suflet) ... in august plecam si noi tot acolo ;)... este o statiune ffff frumoasa indiferent de ce parere au altii ....
    corabioarele sunt minunate , iar prezentarea de zile mari ca de obicei !!!

    RăspundețiȘtergere
  21. P.S. Anto sper ca pui poze si pe blogul "gandacelului sef" :P

    RăspundețiȘtergere
  22. Bine ai revenit....la bucatarit.Frumoase foc corabioarele.

    RăspundețiȘtergere
  23. Flory bine v-am regasit ! mi-a fost taaare dor de toate !! pupici


    Petronela ma bucur ca-ti place! eu sunt indragostita de corabioare.. i'm a sucker dupa lucrurile simple, dar na am si eu hiba mea ;)) Te pup cu drag!


    Coco sigur nu uit ;) am in cap o reteta geniala;)) astept sa-si faca loc de acolo ;)


    Gaby sa stii ca m=-am distrat. Am trecut usor cu vederea peste chestiile dubioase si ne-am simtit bine! ma bucur in primul rand ca am fost cu Edutu si ca el nu a avut nici o problema ! te pup


    Sarah multumesc taaare mult!! incerc sa-mi fac timp de ele ! tot ma uit ca se termina tava ;)) si-i zic lui Marius lasa-mi macar 2 ;)) Dar n-as vrea sa intarzii cu provocarea lui Flory! sigur dupa zilele astea vin retetele.. curg cu ciocolata;) Pupici


    Mihaela bine v-am gasit! Nu a fost si nu v-a fi ! dar chiar si asa e frumos! inchizi ochii la cojile de seminte.. ca Marea n-are nici o vina saraca! e minunata! numai ca noi nu o pretuim.. dar poate cine stie intr-o zi... Corabioarele sunt minunate! Pupici


    Delicioasa si eu taare mult!! ma bucur tare ca sunt acasa :) desi acum ceva timp imi doream sa fiu intr-un concediu vesnic.. unde toate-s roz si n-am nici o grija pe cap ;)) Dar e super cu toate chestiile astea in carca ;) Pupici multi


    Raluca am o gramada.. ca nici nu stiu pe care s-o fac prima.. Ma gandesc la ceva.. apoi imi amintesc de altceva, Marius imi zice fa X ca mi-a placut mult, ajung in bucatarie cu gandul la Y si gatesc Z ... I s-a mai intamplat cuiva ? ;)) Cat despre poze pun clar pe blogul motanului ;)) Te pup


    Andreea deci sa nu ma sperii cu d'astea ca apoi te sun la 12 noaptea ;)) Te imbratisez cu maaare drag! ai grija de tine ;)


    Ruxy multumesc tare mult! Edi e viata mea !! corabioarele sa stii ca sunt grozave! pupici



    Maria vine v-am regasit!


    Licuta multumesc frumos! pup


    Cat sa stii ca Neptunul imi place cel mai mult! pana la urma e cel mai curat din toate si cel mai intim ca sa zic asa.. Sa aveti un concediu minunat!! pupici multi


    Haplea multumesc tare! o seara minunata!

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna revenire!
    Pup flacaul frumos!

    RăspundețiȘtergere
  25. Maya multumesc tare mult! Si noi te pupacim ! Edi e la fel ca mine de pupacios ;)) asa ca nu scapi usor ;)

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce baietel simpatic aveti! Sa va traiasca!
    Si noi vrem sa mergem la mare la noi anul asta cu Matei, ar fi prima data cand vede marea si cred ca o sa ii placa :)
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  27. Bunica multumesc tare mult!! Sa va traiasca motanelul si voua si sa va aduca multe bucurii!! Cu Edutu am fost de la 1 an si 6 luni la mare.. pana acum de 3 ori.. i-a placut de fiecare data ;) Ar sta toata ziua in apa..;)) O sa-i placa tare lui Matei sunt convinsa! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  28. Am facut biscuitii - in Romania, in vacanta. Au iesit foarte buni, numai stafidele ce erau in contact cu tava, s-au "afumat" nitel. Mi-am pus in gind, sa ii incerc si cu coaja de portocala zaharisita. In orice caz, reteta s-a consacrat !!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Ma bucur ca ti-au placut. Eu am pus faina pe foaia de copt destula si nu s-a intamplat nimic. Dar stii ce-am mai facut.. i-am intors odata.. pe cealalta parte.. cand le-am vazut rumenite pe cealalta... secretul bucatarului ;)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  30. Aha, deci ramine de aplicat secretul bucatarului ! Mersi, de lamurire, Anto !!!

    RăspundețiȘtergere
  31. Antonina, abia acum te-am descoperit dar totul este "miribolant" cum spui tu. Si nu ma refer numai la retete... totul... vorba ta, explicatiile si pozele care pot participa la concursuri photo prefesionale etc.
    ma bucur ca ti-am descoperit blog-ul.
    keep up the good work :)
    C

    RăspundețiȘtergere
  32. Cu placere Dani! pup



    Anonim ma bucur ca-ti place casuta mea! multumesc de vizita si sper sa mai treci pe la 'mine' ;) Cat despre poze, esti mult prea dragut/a// nu sunt la nivelul acela, dar ma stradui sa reflect ce simt eu ;) Multumesc. O zi minunata

    RăspundețiȘtergere
  33. Draga Antonina,
    Fursecurile sunt superbe , dar 30 min le-a cam perpelit nitel. Deci as recomanda un 15 min. In rest numai bine si multumesc pentru reteta.
    Alex

    RăspundețiȘtergere