6 iunie 2011

Ceapa coapta umpluta, in sos de tomate

Acu, asa la confesion, cand il intreba cineva pe M. ce am mancat pe parcursul sarcinii de am nascut un bocanetz de 4 kg, turna ca la spovada: ""nevasta-mea manca de toate, carne la greu, cu nitica grasime (deh, am o boala cu asta.... s-a prins soacra-mea mai tarziu ca-mi curgeau balele dupa halca de carne din farfuria lui M. pestritata cu grasime d'aia buna, caramelizata tata nu gluma.. ;), tone de mere, dulcegarii  (aveam o problema cu autocontrolul - ca o mea culpa, inca nu am depistat buba ), castraveti murati,  3 galeti cu apa pe zi, ceapa umpluta, ceapa in salata, ceapa dimineata si seara..;)) si pofte gen o perdea, o plasma, o excursie in Africa.. "" . Deci, zic eu .. nimic fantezist !!  si fu' taaare bine !!
Asa ca a sosit timpul sa vorbesc despre incoronata regina a legumelor .. ceapa ! Aceasta sursa vie de acid folic si fier, mi-a devenit prietena pe parcursul celor 9 luni, iar dupa aproape 4 ani imi e deja best friend... Cum simt ca ma paste o raceala, sau un atac de inima cand imi termin doza zilnica de ciocolata, ma imprietenesc cu ceapa si devin inamica lui M. ;) ...  desi se zice ca "cine mananca multa ceapa.. Dumnezeu il izbaveste de necazuri.. " ;)  Cu o asa perceptie gustativa, eu zic sa ne tot spalam pacatele mancand ceapa :))...


Pentru minunatia asta.. c'asa o percep eu.. aveti nevoie de 4 cepe albe mari.. Cu cat sunt mai mari, cu atat gustul nu este atat de ascutit si nu va curg rauri de lacrimi .. dupa rochita aia minunata din vitrina ;))


Le curatati de coaja, le taiati capetele dar nu mult.. cat sa le ramana foitele prinse in partea de jos, taiati un capacel din partea de sus (cat sa puteti baga o lingurita si sa scobiti prin ele), le spalati si le puneti la fiert in apa cu un praf de sare .. timp de 10 minute.  Apoi le scoateti pe o farfurie, le treceti printr-un jet de apa rece si le lasati nitel sa se raceasca.. adik vreo 5 minute. Cu o lingurita scobiti miezul din ceapa, incercand sa nu-i rupeti coaja exterioara... operatiune executata cu dexteritate si rabdare.. Aici era un inceput de drum.. apoi a urmat procedura baga degetele, apuca foile interioare si elimina-le  .. practic / ca sa zic asa / deci.. o lobotomie ;))

La sfarsitul operatiunii, cepele raman doar cu 3 - 4 foite la exterior.. in rest Vama e la ceap'acasa.. Daca s-a rupt cumva liantul din partea de jos.. o doftoriciti si peticiti pe interior cu bucati din ceapa eliminata..  Sa nu va puna pacatul sa aruncati bucatile de ceapa extrase. Impartiti gramajoara formata in doua... Pe una o folositi la umplutura, ailalta la minunatul sos cu tomate..
So, pentru umplutura procedati asa: puneti jumatate din cantitatea de ceapa extrasa - taiata marunt - la calit in 30 ml ulei... (acu voi sa nu faceti ca mine.. eu n-am maruntit-o deloc.. ca asa imi place mie - mai neslefuita ;))

Dupa ce ati sotat-o, o scoateti pe o farfurie si trantiti in wok 100 grame bacon, 120 grame carne tocata de vita (merge super si cu porc ) si amestecati-le acolo pana si-a lasat baconul grasimea in wok si s-a mai colorat carnea de vita..



Apoi stingeti focul.. si puneti peste carne: ceapa calita, 50 g pesmet, 1 lingurita rasa de sare, piper dupa gust, 1 cub de zahar brun - pisat, 1/2 lingurita oregano uscat, cateva fire de patrunjel si altele de marar - taiate marunt..  si amestecati.



Cu acest amestec umpleti cu varf cepele.  Intr-o tavita (eu am folosit-o pe cea de tort) asezati ceapa umpluta, turnati apa pana la jumatatea cepei, acoperiti tava cu folie de aluminiu si transferati-o cu grija (sa nu cada ceapa intr-o parte) in cuptorul preincalzit pentru 30 minute la 180 grade. (sory for the pic... dar am uitat si n-am).
Intre timp se prepara sosul din cantitatea de ceapa scobita -ramasa, 75 ml vin alb, o lingurita rasa cu oregano uscat sau cateva fire de oregano proaspat - taiate marunt, un varf cutit praf de scortisoara, un praf de sare dupa gust, piper, cateva fire de marar proaspat taiat marunt,  400 grame rosii decojite taiate marunt ((eu am pus rosii decojite din conserva, cu sucul lor cu tot.. musai)). Daca folositi rosii proaspete, le decojiti, le taiati cubulete si clar puneti vreo 4 -5 rosii sa aveti cu ce structura zeama..  Si procedati asa: puneti la calit ceapa taiata marunt in 30 ml ulei, apoi turnati rosiile din conserva, vinul, si celelalte mirodenii si lasati-le pe foc timp de 10 minute..



Dupa cele 30 minute de stat in cuptor, scoateti tava, aruncati apa ramasa in ea (tineti bine cepele cu o farfurie sa nu va cada in chiuveta.. deh am comis-o si p'asta cand ma credeam in stare sa pun mana in foc fara sa ma ard).. apoi turnati sosul de tomate de mai sus.. peste ceapa si printre ea.. plus inca 100 ml apa cu un praf de sare (daca n-ati pus suficient de mult in sosul de tomate), o felie de unt peste fiecare ceapa umpluta si dati iar tava la cuptor cu folie de aluminiu peste - pentru inca 15 minute la 190 grade..



Dupa cele 15 minute - inlaturati folia de aluminiu, imbatati ceapa cu sosul din tava (va ajutati de o lingura) si iar la cuptor pentru 20 minute la 190 grade.. imbatand ceapa inca o data dupa 10 minute din cele 20...  Intre timp spalati vasele, asezati masa si dupa ce scoateti ceapa o mancati.. ca e buna rau daca se serveste imediat ! ;))  

Et voila.... ceapa alba umpluta !!

Pentru iubitorii de ceapa ca mine.. mancarea asta e un adevarat festin.. Unde mai pui ca amestecul e atat de versatil si poate fi ghemuit cu usurinta intr-un ardei sau dovlecel.. e clar un must eat .. cel putin de doua ori,  hai de n ori pe an !


Sa aveti pofta !!

47 de comentarii:

  1. Excelenta,prezentare superba,felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos Flory ! iti doresc o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  3. Super! cred ca ma imprietenesc si eu cu ceapa:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Frumos mai vorbesti, gatesti, pozezi, prezinti, explici. :))))
    Pupici Anto - originala!:)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Nil.. sa-mi spui ce impresii ti-a lasat prietenia ;)) Pupici..

    Gabyta... ma faci sa rosesc;)) tu stii prea bine ce cred eu.. asa ca te pup si-ti multumesc pentru incurajari ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. M-ai inebunit cu delicatesele...Arata foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  7. Esti mortala si cu ceapa si fara... Ai un har in a povesti, de rid ca prostu' ca sa nu zic ca proasta singura, adica imi clantaneste dentiera (oare asa s-o chema) ca sa nu zic placa dentara... in ecranul computatorului. Pupici si la cit mai multe retete delicioase insotite de povesti vesele... Hai ca te-am pupat... dar fara miros de ceapa...

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) Stiu ca este un compliment, dar parca sunt prea timida sa mi-l asum.. Te pup Daniela si-ti multumesc frumos ! Azi n-am mancat ceapa.. asa ca imi permiti, k? O seara buna

    RăspundețiȘtergere
  9. Imi place mult cum povestesti :) arata asa bine ceapa asta, mai ca imi vine acum sa ma apuc sa fac, dar probabil curand! Iar cat de cazutul mancarii in chiuveta, cui nu i s-a intamplat? eu am reusit de am scapat spaghetele in chiuveta :)) din cauza de putina lene, am zis: ce mai iau strecuratoarea... :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O da... asta cu spaghetele e deja invatatura de minte ;) Multumesc Mihaela.

    RăspundețiȘtergere
  11. Incerc sa-mi imaginez ce gust are ceapa asta dar musai sa incerc si eu. Anyway, felicitari pentru premiuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu, locul trei super meritos, oricum mi-ai luat fata :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))). Bravo!

    RăspundețiȘtergere
  12. excelenta alegerea cu ceapa, eu n-am mai umplut legume cam de vara trecuta :), dar vin vremuri mai racoroase, asa am auzit, si mai pornim si aragazul fara retineri:). si abia astept sa alatur menta si ciresele, ca prietene bune sunt deja :).

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine arata! Chiar ma gandeam zilele trecute la legume umplute. Vinete, dovlecei, ardei... Clar, adaugam ceapa :) Te pup! O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  14. Anto rad singura si de ce povesti si de ce imi aduc si eu aminte. I-am zis si eu lui Bogdan ca abia astept sa raman gravida, ca sa am pofte de bijuterii =)). Eu am poftele alea ale tale de pe acum :D. Acum am ramas cu ochii la bacon-ul ala auriu.

    RăspundețiȘtergere
  15. Eu astept si dulcegaria, sa stii :D. Acum mi-am facut provizii de cioco din aia cu menta, After Eight :P. Ti-am facut pofta? Tre' sa ma razbun si eu cumva, nu? :P

    RăspundețiȘtergere
  16. Laura iti multumesc frumos.. cu smerenie in glas ! toate retetele participante au ceva aparte.. sunt convinsa ca juriul a avut de furca cu noi toti.. ! Felicitarile mele tuturor!

    Laura, Delia, Delicioasa .. tot neamul meu adora genul asta de ceapa umpluta..:)) sper sa va imprieteniti si voi cu ea... sa-mi spuneti ce impresii v-a creat ! Multumesc frumos.. Pupici

    Ralu.. pai da, chiar nu pot sa zic c-am emis nu stiu ce pretentii de inghetata sau alte prostioare.. ca mi le faceam singura, sau daca pofteam la ceva mergeam si-mi cumparam.. Marius s-a stresat cu lucrurile adevarat importante ;)) Cat despre dulcegarie.. incerc sa o pregatesc astazi.. e taaare simplu de facut si taare buna. Te pup Ralu

    RăspundețiȘtergere
  17. Moamaaa Anto, ai iesit pe podium si nu mi-ai zis?! Hmmm... Felicitari multe multe! Ti-am zis eu ca "esti tare" :P.

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc frumos Ralu... ei, nu-s tare.. sunt un mic copil care apreciaza lucrurile frumoase de la viata.. in tacere.. Asa m-a invatat iubita mea mama.. sa-i dau gurii sa manance
    doar cand am creat cu adevarat ceva important.. Acu, na .. mai calc si pe alocuri, am comis-o de multe ori.. dar imi revin repede ;)) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  19. Off topic:
    Dar de ce nu e voie sa deschidem mai multe pagini ale site-ului (blog-ului) in tab-uri/ferestre de browser diferite?
    De ce ai adunat o colectie de retete daca ea nu poate fi rasfoita??
    Am nimerit intamplator pe blogul tau, si desi am rasfoit cateva (blog-uri culinare in cazul de fata) pana acum, n-am mai intalnit atata.... interdictie - ca nu stiu cum sa-i spun - in nicio alta parte! Si oricat m-as stradui nu ii vad justificarea.
    Oamenii citesc de placere un blog culinar, ca apoi sa aleaga dintre retete in functie de ingrediente, complexitate, etc. Asta se face comparand retetele! Nici in ruptul capului nu pot sa pricep de ce e interzis aici! Imi pare rau - pentru mine evident (pentru ca imi place cum scrii si retetele tale mi-au starnit curiozitatea si imaginatia) - dar pentru mine e suficient de deranjanta starea de lucruri pe blogul tau incat sa il ocolesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Adriana.. imi pare rau pentru problema creata.. Am descoperit acu ceva timp scriptul asta si ma jucam cu el.. si cum nimeni nu mi-a atras atentia, am uitat sa-l scot, dar iti multumesc ca mi-ai amintit tu .. ;) O zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  21. Da, a disparut problema! Ma bucur ca a fost ceva nedorit din partea ta. Se pare ca ti-ai mai castigat o cititoare. O zi frumoasa si tie!

    RăspundețiȘtergere
  22. aoleoooo...cum am facut iooo rost de tineee??????

    RăspundețiȘtergere
  23. Ma bucur :) Ca de obicei fac multe trasnai, asa ca e bine din cand in cand sa ma atentioneze cineva.. Am vrut sa iasa ceva haios cu respectivul mesaj.. dar nu a fost perceput asa.:)) E bine ca m-ai atentionat. Cand ai timp sa te uiti pe postarea Mi-am pus buton ca sa fiu cul.. si acolo o sa citesti printre randuri si faptul ca am cautat butonul de print tocmai pentru a le usura cititorilor munca si a-mi printa retetele cu usurinta.. asta daca intereseaza pe cineva ;)) Te pup. O zi frumoasa..

    RăspundețiȘtergere
  24. Coco ... special pentru tine.. ca stiu ca esti la dieta (desi ti-as recomanda sa nu... ca uita-te si tu pe postarea anterioara.. urmeaza la punctul 5 o dulcegarie de zile mari :)) dar, revin.... daca elimini pesmetul.. iar in rest respecti reteta intocmai... iese o nebunie de zile mari.. si de regim pe deasupra ... asa ca eu iti zic.. sa ai spor !! Astept impresii daca testezi :) acu... nu contest faptul ca pesmetul ala leaga nitel compozitia si-i da un gust o idee mai bun... dar de.. tu esti cu dieta.. eu pap tot !! :)) hai fa si tu ca mine ;)) PUPICI

    RăspundețiȘtergere
  25. eee...cu dulcegariile...nu m -ai nimerit...io...mai grosier asa ... cu ceapa , cu usturoaie , o tocana ceva...o fasolica...sigur o sa incerc ceapa aia...sunt cam lenesa , ca acu ... e cu plaja...da ..vad io...

    RăspundețiȘtergere
  26. Anto stii ca si eu m-am intrebat ca si Coco, unde te-am gasit eu pe tine. Bine stiu unde, dar .... bine ca m-am ales si eu cu ceva din facultatea asta =)) Sper sa nu intru si eu in curand la dieta :P... din cauza bunataturilor tale evident. Ceapa am trecut-o deja pe lista, ca se cam saturase saracu' Bogdan de ardei si rosii umplute :D

    RăspundețiȘtergere
  27. Coco...bine ca mi-ai zis ! pai atunci te servesc cu o tarta cu praz... buna rau..., urmeaza alta zilele astea tot din ciclul cu ce mi-am murdarit bucataria :)), o varza murata cu sunculita ardeleneasca... si hmm.. multe altele.. trage si tu cu coada ochiului in dreapta :)) Pupici

    Ralu.. sa te fereasca sfantul cu dieta !! :)) Sa ai spor la gatit si papat !!:) Pupici

    RăspundețiȘtergere
  28. aoleooo...trag oblonu si plec 3 zile fara net...asa ca... poate scap !!!

    RăspundețiȘtergere
  29. wow wow...sunt mortale pozele!!! si reteta nu mai zic ..

    RăspundețiȘtergere
  30. Multumesc frumos Ari.. Poate te tenteaza sa o prepari ;) O zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  31. Povestesti cu mult haz Antonina :) te-ai gandit vreodata sa scrii carti pentru copii? e, zic si eu asa, e doar o sugestie :) Ceapa arata foarte bine si sunt sigura ca e delicioasa! O sapatamana frumoasa iti doresc si felicitari pentru premiul de la concursul Laurei!

    RăspundețiȘtergere
  32. Oh My!!!! That looks delicious. Wonderful photos. Something my husband will love. Can't wait to try.

    Ann

    RăspundețiȘtergere
  33. Thank you Thibeault's Table. I try to express in images the taste I perceive :)I hope to succeed :) I'm glad you like what you see .. I hope you also like the taste of this recipe... Thank you very much for your visit. .. I invite you on a journey into "my house" .. I have already turned into a loong visit to your beautiful and tempting culinary blog ;) Have a nice evening !

    RăspundețiȘtergere
  34. Alina.. iti multumesc frumos ! nu m-am gandit pentru ca eu nu vad in mine ce vezi tu.. dar ma bucura sa aud asta ;) sper sa duc povestea asta mai departe mult timp ;) Pupici si-ti multumesc si pentru felicitari !

    RăspundețiȘtergere
  35. Felicitari! pentru premiul obtinut si la cat mai multe de acum inainte...Te pup...

    RăspundețiȘtergere
  36. Multumesc frumos Licuta ! tot ce-ti doresti sa ti se intample ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  37. Salut,

    Am intrat pe blog-ul dvs. si ne-a placut foarte mult - aveti retete culinare delicioase YUM!!! YUM!!!
    Ne-am bucura sa va avem in familia Petitchef

    Am fi incantati daca ati dori sa adaugati blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com astfel incat utilizatorii nostri, cat si noi, sa ne putem bucura de retetele dvs.

    Petitchef este un portal frantuzesc bazat pe retete culinare. Cateva sute de blog-uri sunt deja inscrise si beneficiaza de expunere pe Petitchef.

    Pentru a adauga blog-ul dvs. la http://ro.petitchef.com puteti folosi http://ro.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form sau puteti merge la http://ro.petitchef.com si dati click pe "Adauga blog-ul tau".

    Toate cele bune,

    Vincent
    Petitchef

    RăspundețiȘtergere
  38. vai, cat de buna trebuie sa fie!

    RăspundețiȘtergere
  39. De cca. 3 luni, mananc numai specialitati si asta datorita sotiei mele Raluca si tie Antonina. Astazi m-a surprins iar cu ceapa coapta umpluta. Am scapat de problema raspunsurilor la intrebarea "ce mai gatesc?". Eu am inspiratie la alte treburi si aveam o problema in a da sugestii. Multumesc din suflet si sa fii sanatoasa sa poti sa aduci mereu culoare in bucatariile noastre.

    RăspundețiȘtergere
  40. Zazu ii buna rau ;).. pe cuvant!

    Bogdan, iti multumesc. E cel mai frumos compliment pe care l-am primit.. legat de bucatareala ;) Ma bucur tare daca am reusit sa fac asta.. si sper sa 'colorez' cat mai multe bucatarii pe viitor ;)) . Sa fiti sanatosi.. si asa cum spunea Ralu... cati mai multi Edisori si Edisoare;)) Va pup cu mare drag.. La multi ani !!

    RăspundețiȘtergere
  41. Anto eu l-am pus sa scrie, ca ieri zice,cum face de altfel in ultimele 3 luni, " ce ciorbita buna, ce ceapa buna, ce de bunatati!" si zic "pai ia intra tu si multumeste-i direct Antoninei :D, ca de nu avea ea ideile astea, acum mancai vesnica ciorba de perisoare si vesnicul pilaf (specialitatile casei :D)!" Si acum inapoi la aparate, ca mai am cosuletele. Pana acum am "infiletat" la sarailie :P Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
  42. Anto azi Bogdan a vrut la el ceapa umpluta =)). S-a suparat pe mine ca l-am parat ca m-am tinut eu de capul lui sa scrie :D. B-ul meu e cam ca M-ul tau. Sa il pui doar sa manance, sa scrie ceva ... fereasca Sfantul, se tocesc tastele :D. Nu mai ma joc, adica eu si cu gatitul si cu scrisul si el doar cu papatul. Pai e corect? Pupici

    RăspundețiȘtergere
  43. Ralu ti-am citit toate comentariile si o sa-ti raspund aici.. In primul rand ma bucur ca ai avut cu te umfla in pene.. ;) sa va fie de bine.. Multumesc tare ! in privinta lui Bogdan.. ii trece repede;)) asa e si M.. Va pup cu mare drag.. abia astept sa va vad impreuna... :)

    RăspundețiȘtergere
  44. Pai i-a trecut, ca bunatatile erau la mine =)). Si noi pe voi, dar musai insotiti de gandacel :P. De cate ori zic gandacel, ma gandesc la gandacelul elenei farago :). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  45. :))) Cat de frumos povestesti, btw, nici n-ai avut pretentii in timpul sarcinii :)))
    Cat despre preparatul prezentat, no comment, bestial!
    Cand o sa dispun de multa rabdare :P voi incerca si eu ;)
    O zi frumoasa, pupici!

    RăspundețiȘtergere
  46. Deci asta arata chiar tare !!! Mi-a venit apa in gura cand am vazut pozele :) Multumesc pentru reteta !

    RăspundețiȘtergere