www.dulcegarii-culinare.ro trafic.ro

16 octombrie 2011

Porc de Peris, cu prune si caise la cuptor


A fost o data ca niciodata Tilica.. Ca de n-ar fi, nu s-ar povesti.. Si Tilica asta hlapaia cat era ziulica de lunga tot ce ramanea pe la mese, basca halea capete de peste si drinkuia la greu direct din sticla.. bere. Pana intr-o zi, cand Tilica s-a implinit cu vreo 180 kg.. asa dupe ochi ;) si i-a venit sorocul.. Ma ascunsesem atunci in bezna din sifonier, cu degetele dopuri in urechi, sa nu vad, sa nu aud, sa nu cunosc nimica, dar fu degeaba... Ca uite asa, in doi timpi si trei miscari, a ras Tilica asta niste tarie, ca deja invatat cu beutura incepuse sa nu-si mai faca efectul un 5%.. si se cereau complicate lucrurile pana la vreo 90% alcool.. Si credeti ca s-a auzit ceva in afara de rasete?? Ete na, nu s-a auzit nimica! Ca Tilica.. desi beat, era mai abitir de chicere ca bunelu.. Si cum din sifonierul cu pricina se auzeau numai hohote si admonestari la adresa porcului .. am iesit din ascunzatoarea ce ma scapa la vremea aia de 'traumele' sarbatorilor de Craciun, ce se lasau an de an cu petrecania individului, sa vaz' care-i treaba cu porcu'.. Si nebunie mare imi fu dat sa vad, la vreo 8 ani, cum bunelu alerga dupa Tilica si tipa cat il tinea gura... "Stai ma Tilica.. vina de bea ca-ti mai dau!! Uite, am sticla nu cutitu! Stai ma cand zic eu, stai!! ".. Sor'mea se tavalea pe jos de ras, iar unchii, tata si bunelu alergau dupa porc prin batatura.. Mai departe.. nu mai zic nimica.. ca Tilica fu prins si i se facu felu!! Si moooama ce nebunie pe noi sa calarim porcul, sa-i mancam coada, sa-i rumegam soriciul.. Si mai apoi ne-am tinut dara de burti.. c-a urmat pomana lu Tilica fara frica, cu vreo 20 de oameni la masa aia bogata unde se petreceau lucruri, cu Tilica calare pe ea si noi moderand situatia dupa vorbele lui Labis... Si mor de ras si acum cand imi aduc aminte, desi protectia animalelor m-ar pune pe mine si mai nou pe porc la zid, ne-ar intreba care-i ultima dorinta, mi-ar da sa fumez electronic, lui i-ar da ceva sa bea s-apoi ar face POC!! Si cam asta fu pe scurt a true story!! Ei si da.. il iubesc pe Tilica si pe mai tot neamul lui, chit ca n-am mai calarit demult nici un porc! ;) 

Si acu sa revin in era noastra, la porcu cumparat din magazin si amortit organic cu-n eco pistol!! Cat despre porcul ista.. e nebunie curata, ce s-a lasat asteptat ca-n povestea porcului, pana si-a facut pod singur dupa o luna de zile ca sa ajunga virtual in casele voastre..  ca dara vi-l aratasem la fata AICI.. ;)

E vorba de Porcul de Peris, faimos pentru pieptul si picioarele sale foarte musculoase. „Porcul de Peris” s-a evidentiat întotdeauna prin proportia mare de carne din masa totala, fragezimea, aspectul placut si gustul sau inconfundabil. Calitatile sale fizice se reflecta si în calitatea produselor recunoscute prin concentratia ridicata de carne. Peris sustine un stil de viata sanatos, dedicate persoanelor interesate de propria alimentatie, calitate si experienta gustului. La Peris toate mezelurile sunt 100% naturale, iar în procesul de producie al preparatelor nu se folosesc coloranti si conservanti artificiali, nitrii, MDM-uri i E-uri nocive. Compozitia si gustul specific al preparatelor sunt determinate de cercetarile si ameliorarile genetice pe linie de nutritie. Astfel, au fost abordate si aprofundate studii privind efectul unor enzime si probiotice asupra modului de valorificare a hranei, perfectionarea tehnologiilor de preparare, conservare si administrare a nutreturilor. Peris este dedicat ideii de a pune pe masa românilor acele produse din carne pe care ni le dorim cu toii din ce în ce mai mult: 100% natural.


Mai bine zis, pregatiti 800 grame macra de purcelus - taiata in bucati, 2 cepe taiate si ele marunt, 2 ardei iuti taiati asijderea si 6 catei de usturoi. 


Incingeti 100 ml ulei de floarea soarelui si dati-i drumului porcului sa se scalde-n copaie, c-o lingurita sare de mare... la foc potrivit de iute, intorcandu-l pe mai toate partile pana prinde culoare.


Apoi il scoateti de acolo cu o paleta si le dati drumul in uleiul ramas.. bucatilor de ceapa, ardeiului iute si cateilor de usturoi luati ca atare, pulsand c-o lingurita plina cu sare de mare... pana se soteaza toate astea cam 7 -8 minute la foc potrivit si devin aurii.


Apoi se stinge focul si i se regizeaza porcului urmatoarea schema: Se varsa legumele astea si uleiul ramas intr-un vas special pentru cuptor (pe cel de la souffle-ul de cartofi l-am folosit eu), se adauga porcul, 600 ml vin alb demidulce... (Tamaioasa am folosit eu), 200 ml apa, 1 legatura coriandru tocat marunt...


... 1 lingura patrunjel uscat, 1 juma lingurita rasa piper... si se introduce vasul in cuptor pentru 1 ora la 180 grade, acoperit cu folie de aluminiu.. La inceputuri o sa arate cam asa..


Dupa ora aia, se scoate cu bagare de seama vasul din cuptor, se adauga 150 grame prune uscate, 100 grame caise deshidratate, zeama de la o portocala si se da iar la cuptor pentru inca 1 ora la 190 grade (tot cu folie de aluminiu peste).


Apoi i se scoate folia si urmeaza inca 30 minute de nudism la caldurica, adica fara folie, pana mai scade sosul si ramane porcul asta dezbracat cu totul de secrete...


Intre timp se pune de-o garnitura de orez.. simpla sa fie ca nu-i nevoie de prea multa cumetrie, cu-n praf de sare si putin piper, ca va ajunge toata savoarea ce sta in porc si-n fructele alea ce-i tin lui companie. Apoi sa va tineti dara cu mana de burti ca o sa mancati pan' o sa zica altcineva piua...


Si uite asa se imbraca porcu ista in porfira imparateasca si toti musterii trec la masa.. Metamorfoza mai savuroasa ca asta nu-i ! Mananci si plangi... dai peste cap un pahar cu vinoase, seci de preferat, si iar mananci!! Iar eu m-am suit p-un porc virtual din batatura si v-am lasat sa simtiti pe barba voastra parfumul dulce picant ce vi-l traduce porcusorul asta fara pereche-n gura.. Pam, pam !



31 de comentarii:

  1. Poza asta imi aduce aminte de prima data cand ne-am vazut...Tu cu bericioaica, eu cu sticla de apa. Imi e dor de vremurile alea si de tine. Pup.

    RăspundețiȘtergere
  2. porcule dar bun mai esti!
    porcul="fructul" de curte cel mai ravnit :))...barbata-miu ii mare fan!
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  3. tare buna trebuie sa fie mancarica asta ! unde gasesti tu frunze de coriandru proaspat ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Super delicioasa mancarica ai facut! Zilele viitoare purcedem si noi la un purcelus sa il perpelim putin intr-o tigaie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Porcul este "leguma"preferata a sotului.Papica ta arata tare bine.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place la nebunie si reteta cu porcul si povestea lui!!!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. No, fata draga,unde arunci tu porcii astia savurosi ca pe tine nu se vede nic!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  8. Porcule, porcutule, de cand te astept eu :D... Anto cu povestile tale rememorez si eu intamplarile din copilarie. Cand eram copii, la fel ne puneau si pe noi sa calarim porcul :P. Pe Rudi de exemplu, care era un purcelus negru ;)). Gata l-am trecut pe lista... pe purcelusul asta din povestea ta =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. P.S. Chiar Anto, tu nu mananci nimic din ce se vede pe aici, ca nu se vede deloc? Daca bate vantul mai tare ... cred ca iti iei zborul :P.

    RăspundețiȘtergere
  10. Mai Anto, mie nu-mi place porcul deloc. Dar citind slovele scrise de tine si holbandu-ma la minunatiile de poze, JUR ca am salivat.Cu mana pe inima jur! Superba mancarea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Porcusorul asta s-a lasat asteptat , dar clar a meritat , superb totul ,si povestea si reteta si pozele , totttttt, bravooo!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. Funland UNIREA si BEAUTYROOM te invita sa participi la campionatul de biliard al blogerilor. Vezi detaliile de inscriere aici:

    http://www.beautyroom.ro/articole/timp-liber/funland-campionat-de-biliard-pentru-blogeri_51

    Hai sa ne distram!

    RăspundețiȘtergere
  13. You had me at... "cilantro" :))) alias coriandru. Ah cat arata de bine! superbe poze!

    RăspundețiȘtergere
  14. Mama mia , ce-ai facut tu aici ? Mi-e foame!!!!

    RăspundețiȘtergere
  15. Moama ce l-ai rasfatat pe porc! Cu caise si prune si zeama de portocale, cred ca tare i-a placut! :)Pupici

    RăspundețiȘtergere
  16. Trasnet porcul tau, cred ca ar merge si fara orez, dar cu o mamaliguta strajnica...Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  17. Antonina, draga mea, ce combinatie delicioasa ... prune, caise, portocale si orez ... o reteta regeasca as putea spune! arata fenomenal!


    te pup cu drag

    RăspundețiȘtergere
  18. Tare bestial arata Tiluta asta al tau. Iar combinatia cu fructe uscate, da tare bine. Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  19. Yammy! Tare bine mai arata!
    Iar povestea...trebuie sa le-o spunem si copiilor nostri. Pentru ca de vazut "live" nu cred ca vor avea ocazia.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Povestea mi-e familiara,dar minunatia pe care ai preparat-o nu,mi se pare o combinatie senzationala.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  21. Poavestea foarte amuzanta mi-aduce aminte de sotu, fratele meu si de tati anul trecut cand alergau toti 3 dupa un biet purcelus care alerga cat era curtea de mare, sa-l prinda
    ca sa faca cunostinta cu noua lui casa :)
    Iar mancarea fantastica! Iubesc combinatia porc cu prune uscate. te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  22. Andreea aha deci sunt un mare porc ;)) Las ca vezi tu diseara!! Nu te las sa mananci pana nu ma inveti ce-s cu betisoarele alea;) Vremuri?? pai bem diseara draguta! ;)) pupici


    Andreea sa stii ca-i demential porcul asta!! sunt innebunita dupa combinatiile astea! stie al tau ce stie ;)pup


    Pansy am gasit la Cora la pachetele ;) E buna rau ;)pup


    Cristina o da.. porcusorul e nelipsit la noi.. pupici


    Dia si a noastra ;) multumesc .pup

    Licuta ma bucur.. Povestea imi trezeste de fiecare data niste amintiri memorabile.. Si acum cand inchid ochii il vad pe bunelu alergand dupa el ;)) Pupici


    Ralu ma bucur ca ti=-am trezit amintiri.. Mi-ar fi placut ca si copiii nostrii sa aibe parte de ele.. dar din pacate s-au cam dus vremurile alea..Sa o faci.. ca-i tare buna. pup

    RăspundețiȘtergere
  23. Short Poems thank you!

    Brandusa sa stii ca-i demential.. poate o sa-ti placa aceasta combinatie.. cine stie ..


    Bianca sa stii ca da..

    Cat din pacate eu sunt de vina.. dar zic eu ca merita orice atentie de acum inainte ;) multumesc

    Mihaela si eu il ador.. Multumesc frumos


    Dorina ma bucur ca-ti place.


    Coco ;))))


    Corina sa stii ca da.. il pretuiesc :))) e demential. pupici


    Vasi o cum sa nu.. merge oricum! pupici


    Amoush sa stii ca-i fenomenal de bun ;) pup


    Sara multumesc frumos. pupici

    Fancy, Ileana, Ramona ma bucur ca va place..


    Flory e foarte buna combinatia.. e de zile mari as zice ;) pupici

    Gaby :)) si saracu il asteptau vremuri bune.. imagineaza-l pe Tilica in ce hal alerga ca stia ce-l asteapta ;) Ma bucur ca-ti place. pupici


    Un week-end minunat va doresc!!

    RăspundețiȘtergere
  24. Doamne Anto, nu stiu cum face porcul asta ca mereu iese el castigator, adica ne da cu cracii-n sus de cat mancam =)) Ce bunatate... Si-a meritat din plin asteptarea :D. A propos se pare ca Tilica asta si-a pastrat si post mortem apucaturile, ma refer la beutura, numai ca a trecut de la bere la vin =)). Pupicei grasunei, pe masura lui Tilica :P.

    RăspundețiȘtergere
  25. Da Ralu... e demential,nu-i asa? Noi suntem innebuniti dupa.. si cum zicea si Vasi.. mai tragi uneori cate o mamaliga.. si mooamma ce mai papi..Merge si cu piure de cartofi.. dar cu orez e mai de fitze, plus ca orezul e mai bun pentru ca absoarbe uleiurile greu digerabile in stomac.. dar e delicios oricum. Ma bucur ca v-a placut. Va pup!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Piure, orez, mamaliguta, cum, necum mori mancand :D. Eu iti dai seama ca mi-am infipt coltii in el inainte sa fiarba orezul =)). Cred ca d-aia am si ratat aripioara stiucii, ca era porcul la cuptor si incepusera mirosurile sa iasa din cuptor =)) si cu gandul la porc ...Pupici

    RăspundețiȘtergere