21 septembrie 2011

Peach Tarte Tatin = tarta Tatin cu nectarine, da!:)

Va amintiti vorba aia din popor "da-mi Doamne mintea de pe urma?'' Ei da, io am ajuns s-o culeg de pe buzele bunicii inainte sa deschida gura.. Si asta nu in perioada amintirilor din copilarie, caci atunci auzeam printre dinti un "Nu zaietz, nu pagadi!!!", ci mult mult mai tarziu.. Mah si nu ma abat de la subiect. Totul are o legatura, nimic nu e intamplator, corect sau ba? Cu plecaciunile de rigoare mi-am inghitit vorba si ignoranta acum vreo 3 ani. Pana atunci tarta Tatin nu mi-a trezit nici o inspiratiune si ma gandeam .. ''ei na, Tatin.. mare branza, ce grozavie poate fi asta?''. Spuneti si voi... eram sau nu in toate facultatile mintale?:) Cine poate ignora asa ceva?!? ;)


Prima data am mesterit-o by the book... cu mere ofc! Ca atunci cand in titlu gasiti doar cele 2 vorbe Tarte Tatin... 'ii clar coplesita cu mere (Golden si Ionatan reprezinta combinatia no.1 in materia asta... fara cacao in blatul de tarta, ca nu prea se dau la pace!)...

Dar jur pe rosu = (adik') =  incercate pe barba mea si a familionului, ca puteti folosi la fel de bine.. si chiar mai bine pere, piersici / nectarine in combinatia de mai la vale, caise, gutui coapte bine si combinatiile dintre ele..  Poate mai sunt si alte vitamine care va fac cu ochiul, desi intre alte fructe si tarta asta rasturnata, din punctul meu de vedere, e un abis.. Cea mai faina afinitate pentru acest aluat cu cacao / ciocolata o regasiti in pere si aici de fata nectarine... De ce peach tart? Ca suna al naibii de bine, ca i'm a freak cand vine vorba de puful de pe piersici / caise si atunci am renuntat de mult sa le cumpar/ mananc daca nu-l am pe neinfricatul deschizator de drumuri langa mine. Deci ramane peach tart, da?... dar ea-i cu nectarine toata ziua, sa retineti asta dar si ca-i rau de buna, da rau de buna!! ;) Acu' lasam vorba deoparte, chiar daca n-am mai deschis de-o saptamana gura si trecem mai departe.


Acum ca v-am destainuit combinatiile, nectarinele, fie ele bine coapte sau nu, fac casa asa de buna cu ciocolata... de numa' te lingi pe degete si musti intr-una!!

Intai preincalziti cuptorul la 190 grade si va ocupati de aluatul de tarta, ca trebuie sa-i dam un avans de vreo 30 minute-n frigider sa mearga treaba ca unsa si sa-l intindeti lejer. Notati asa:  140 grame faina, 30 grame cacao, 110 grame unt rece, 30 grame zahar, 1 ou mare s'un praf de sare...  

Puneti intr-un vas faina, cacaua, sarea, bucatile de unt rece si amestecati ingredientele cu mana pana se formeaza niste faramituri mari de coca.. deci nu prea mult, ca pica greu la articulatii !


Apoi adaugati zaharul si oul si amestecati.. tot cu mana aia, da?  


Formati bila cu pricina si sut in poarta frigiderului cu ea.. un gol de 30 minute.. sa tot urle familionul.. hai cu tarta!! hai cu tarta!!  Sfat: ignoranta e o binecuvantare!! Retineti si vedeti-va de treaba mai departe!? ;) Ca nu-i timp de stat.. iar magia descoperita din greseala de Stephanie Tatin, pe la 1898, se desfasoara in timpul asta...
In cazul dulcegariei de fata, am mixat la platanele focului variatiunea preferata a men-lui meu... "maxim de grozava" - ca sa-l citez ;)) E scurt la vorba dar precis ! ;)


Coafati 3 nectarine / piersici / pere mari - da mari sa fie da? :  le dati jos textila, le faceti o lobotomie si le feliati!


Pentru genul asta de tarta, folosesc de regula forme de silicon.. sunt mult mai usor de manevrat la rasturnare = umila mea parere! Puneti direct in forma 100 grame unt si 80 grame zahar - de inima eu ca o iubi tare. Pe sageata lui cupidon are un 21 cm.. retineti aspectul ca altfel tarta va fi foita de tigara .. si it's bad to smoke, nu-i asa?!? ;)


Bagati forma in cuptorul preincalzit din timp si o lasati acolo minute bune (in functie de cat de nebun e cuptorul fiecareia) pana incepe zaharul sa se caramelizeze.. sa tot zic vreo 15 minute? Intre timp razuiti 50 grame ciocolata si daca nu ati coafat nectarinele acu ii vremea!




Apoi asezati frumusel feliutele de nectarine pornind din centru formei si daca nu mai aveti spatiu si totusi v-au ramas felii cum mi s-a intamplat mie.. taiati cubulete feliutele ramase si aruncati-le deasupra! Tot din centru inspre margine / sau invers, cum va vine mai usor, inveliti nectarinele cu ciocolata aia data pe razatoare, apoi introduceti iar forma in cuptor pentru 10 minute.


Scoateti forma din cuptor si fara sa stingeti focul - scoateti bila din poarta (frigider) si va ocupati de aluat.. Cum faceti asta? Retineti: aluatul il intindeti cu mana pe o foaie de copt si din ochi crosetati din el forma pe care o are tavita voastra, nu cu sucitorul! Coca, oricat de rece ar fi ea, se lipeste de sucitor, asa ca ignorati-i chemarea de data asta!

Dupa ce ati intins coca, o dezlipiti frumusel de pe foaia de copt si o intindeti peste fructele din tava.. daca s-a mai rupt pe alocuri nu-i bai.. oricum o intepati din loc in loc cu furculita :) Si scoateti florile alea din tava mare de cuptor ca se ard, pe bune ;))  Sa nu puneti forma direct pe grilajul din cuptor, ca nu cumva sa dea sosul pe afara din tavita si sa vi se caramelizeze zaharul direct pe flacara, da?


Apoi bagati iar forma in cuptorul nestins intre timp, cam 25 - 30 minute la 190 grade, pana cand aluatul e copt.. se vede el colorat si batzos! Si cam atat. Scoateti tarta, o lasati sa se raceasca bine si rasturnati-o pe platoul de ''prezentare'' in fata mancaciosilor.. o sa reziste cat o sa reziste apoi pa si la gara! Aveti grija cand se intampla procedura cu pricina sa nu va patati camesa ca-i jale! E insiropata bine si noua ne place maxim asa!



Merge struna cu o inghetata de lamaie companie. In rest, pofta sa aveti cu carul si fructe pentru tot anul.. ca mai brodam noi si alte combinatii pana-n 2012 ~~ aha ~ !!




41 de comentarii:

  1. Antonina, esti tare fermecata la vorbe, imi place cum scrii :) Iar cu tarta asta am ocolit-o si eu, la fel cum zici tu, nu mi s-a parut "mare branza" dar cand am vazut-o pe a ta pe langa inghetat tare am mai inghitit in sec :)) Keep it up!

    RăspundețiȘtergere
  2. Chiar e asa gustoasa tarta asta? Pana acum n-am avut curaj s-o incerc caci mi se parea....mult prea complicata fata de ce asteptam eu a fi gutul final dar daca o lauzi tu, poate o incerc si eu:). Pe mine m-a distrat istoricul tarei asteia, cica a aparut din greseala, a fost uitata prea mult in cuptor:)))))))

    RăspundețiȘtergere
  3. Un deliciu, tarta asta!!! Tare bine mai arata! Pup si o zi buna sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto aseara am tot intrat sa vad postezi ceva sau ne-ai uitat si pana la urma mi-au lesinat pleoapele si am renuntat :D. De regula intru seara cand sunt satula. Acum ce ma fac, ca am deschis calculatorul si sunt iar pe sub birou de pofta, cu atat mai mult cu cat inghetatica aia am probat-o? Aseara am luat compotel pentru tortul cu piersice, dar cum sa rezist eu la tarta asta, cand eu intru in fibrilatie cand aud de cioco?! Pupici Anto

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. Urmatorul e tortul cu caramel, da? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Mai Anto, esti belea mare :)Cand citesc o postare de'a ta, trebuie sa fie liniste in camera, sa nu ma bruieze nimeni, ca sa pot gusta frazele tale, intortochiate si pline de haz. Daca nu pricep din prima, dau rev,rev si pana la urma ajung sa inteleg si reteta si talcul. Reteta este bestiala si numai cand vad cat este de siropoasa,inghit in sec.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si inca un P.S. =)). Au adus iar la Carrefour dulce de leche ... tot la locul stiut :P. Mi-am mai luat o cutie ca vreau sa mai fac inghetatica din aia cu pepene galben, dar acum ma gandesc ca trebuia sa imi iau mai multe :D. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  8. ce minunatieeeeeee...eu iti zic de azi :multi ani traiaaaasssscccaaaaaa , laaaa multiiii aniiiiii ! ca sa stii , m-am servit !

    RăspundețiȘtergere
  9. E un deliciu aceasta Tarta Tatin cu piersici. Aroma sigur e mai minunata decat a merelor. Pupici si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  10. Te cred pe cuvant ca-i buna! Imi ajunge doar sa ma uit la poze si in curand am s-o incerc!Pup

    RăspundețiȘtergere
  11. Lovely thing! :)
    Nici eu nu fac Tarte Tatin clasica, doar fiindca I'm a freak in ceea ce priveste merele copate-aburite-fierte-gatite in orice fel :P Mai scap insa la vreun desert cu mere uneori ca sa fac pe plac celorlati.
    Tarta asta a ta arata intr-un maaaare fel.
    Si votez si eu combinatia de pere cu ciocolata :)

    RăspundețiȘtergere
  12. si eu intru aproape zilnic pe blogul tau sa vad daca ai mai postat ceva , iar azi am avut o mare surpriza , insa tarta de acest gen nu am incercat nicioadata , dar promit ca-i vine randul intr-o zi !!!!! ... arata super!!!

    RăspundețiȘtergere
  13. E o minunatie ,am niste pere ratacite pe aici ,sunt prea tari pt. dintii nostri,asa ca o sa fac o tarta cu pere ,imi pluteste limba in gura ,de ceva vreme sunt tot cu gandul la ea ,dar o sa urmeze chiar astazi.pupici cu sclipici.

    RăspundețiȘtergere
  14. Bine ca am mai "intalnit" pe cineva anti-puf de piersica, incepusem sa cred ca sunt o raritate :))
    Foarte apetisanta prezentarea, over and over again!

    RăspundețiȘtergere
  15. faina tare, Anto. pe bune. faci niste chestii extraordinare. minunata mai esti. senzational de buna, asa-i? o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  16. Uhhhhmmm, minunate imagini, minunate cuvinte, minunata Tarte Tatin... Am incercat-o si cu mere, pere, ananas, si s-a dovenit uimitoare de fiecare data. Pupici, scumpa !
    xoxoxoxo

    RăspundețiȘtergere
  17. vai de capul meu ,lesin de pofta.cu inghetata aceea de lamaie arata demential.pup

    RăspundețiȘtergere
  18. Numai uitandu-ma la poze am zis:un spectacol delicios......altceva e de prisos!!!
    Te pup si o zi minunata!!!

    RăspundețiȘtergere
  19. Un deliciu! Arata fantastic! Dar ce nu arata asa, ce iese din mînutele tale?
    Pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  20. Un deliciu tarta asta, si tare insiropat mai e, asa pe gustul meu! Pupicei!

    RăspundețiȘtergere
  21. O minunata minunatie...vot maxim!
    Te pup si o seara frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  22. Si eu sunt fan nectarine!!-eu le spun "piersici chele", ca doar is fara par, nuu?
    Si cand vad ce sos au lasat...auuuu, ma duc sa beau un pahar de apa, ca la ora asta imi devii dusmanca, pe bune! Te pup cu drag :*

    RăspundețiȘtergere
  23. Nici nu poate fi vorba de ignorat,arata grozav si sunt convinsa ca e un deliciu!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  24. Tocmai am capatat un interes special pentru tarte! Este exact ceea ce-mi doream acum! Multumesc! Si felicitari inca o data pentru poze si prezentari!

    RăspundețiȘtergere
  25. pur si simplu imi ploua in gura!!10+ cu felicitarile de rigoare!!!!

    RăspundețiȘtergere
  26. Cu prezentarea finalã mai dat gata, de stãteai pe aproape probabil îti bãteam la usã :))

    RăspundețiȘtergere
  27. de-i asa de laudata asta tarta, e musai sa o incerc si eu! mare belea cu tarta asta de face asa ravagii si unii nici nu au gustat-o inca ;).
    stau aproape sa vad ce mai "comiti".
    Claudia

    RăspundețiȘtergere
  28. La multi ani sanatosi si frumosi!
    Te pup si te imbratisez cu mult drag!
    Medi

    RăspundețiȘtergere
  29. Minunata tarta, parfumata si ciocolatoasa! am facut-o ieri si nu pot decat sa te felicit pentru explicatiile mai muot decat utile! pupici

    RăspundețiȘtergere
  30. Ador tarta tatin, iar a ta arata bestial.
    te pup cu drag si-ti doresc o saptamana minunata.

    RăspundețiȘtergere
  31. Anto, ce faci cu provocarea? Ne-ai parasit?

    RăspundețiȘtergere
  32. Betty sorry sunt moarta coapta zac acasa! am de toate de la gradi :)))))) Am un calzone pt tine de zile mari.. promit ca-l pun.. mai lasa-ma o zi.. cand se termina? pe 30 inclusiv da? fi pe pace ca vine! pup

    RăspundețiȘtergere
  33. :)) Cunosc si eu problemele de la gradi. Ca am fost educatoare inainte :) Astept calzonele...maine, in 29 e ultima zi. Ca in 30 trebuie sa apara parada. da poate reuseti azi sau maine. M-as bucura. Multa sanatate lui Edisor

    RăspundețiȘtergere
  34. Eu de ce am lipsit de la tarta asta cu piersici care sunt preferatele mele?Nu am nici o scuza in afara de oboseala!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  35. Foarte interesanta tarta! N-am gustat pana acum dar ma tenteaza sa incerc una cu pere:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  36. Mihaela multumesc frumos. Tarta e dementiala...ciocolatoasa, parfumata, insiropata.... sa o incerci ca n-o sa-ti para rau;) pupici


    Laura sa stii ca da!;) nici eu mult timp.. dar apoi i-am tot adaugat una alta ;) Da pai ..ca mai toate marile descoperiri ;)pupici


    Licuta multumesc frumos! pup


    Raluca e dementiala.. sa o incerci cu ce fruct vrei tu.. Da, urmatorul e tortul ala demential. pupici


    Coco sarumana mult!! esti o scumpa!! Doamne ajuta sa fim toti fericiti si sa ne bucuram multi multi ani unu alaturi de ceilalti..;) pupici


    Sara, Cristina subscriu !;) pupici

    Anki eu n-am mai gatit ceva cu mere de mai bine de 2 ani!!!;)))))))) am manacat tone de mere cand am fost insarcinata si parca mi s-a luat sa le vad in aluat ;))) Dar sigur vine ceva si cu mere pe aici ;) pupici si multumesc

    RăspundețiȘtergere
  37. Cat sa nu pierzi ca mine mult timp pana o incerci.. o sa te surprinda intr-un mod tare placut! pupici


    Mirela e super si cu pere.. minunata chiar!sa-mi spui cum ti s-a parut;) pupici

    Diana bine ca nu-s singura ;)))) pupici si multumesc


    Alice e delicioasa!;) parol! pupici


    Ana multumesc mult! asa e .. ai dreptate!! pupici multi


    Sarah o da cu inghetata companie.. nu-ti mai trebe altceva! pupici


    Petronela sarumana! pupici


    Maya esti o scumpa.. Pupici


    Adela asa imi place si mie.. insiropata nu gluma!;) pup cu drag


    Liana asa's da!)) pupici sa treaca ;)


    Flory sa stii ca da!;) pup


    Ruxi io sa stii c-o las deschisa..;)) pupici

    RăspundețiȘtergere
  38. Ruxi multumesc tare!! sa stii ca-i grozava!! pup cu drag


    Fantezie multumesc frumos!


    Ramona las usa deschisa.. cine stie ..;)


    Claudia e nemaipomenit de buna;) simplu de facut si delectabila!


    Medi multumesc din suflet!! iti doresc asemenea multa multa fericire si musai sanatate!! te pup cu drag!

    AnaMaria ma bucur tare ca ti-a placut!! ma bucur ca ai actionat asa rapid! pupici


    Micul cat adevar ai grait.. ador ador ;)) Asa-i ! si eu ;) multumesc tare! pupici


    Betty cum s-a incheiat deja .. felicitari!!


    Un week-end minunat va doresc!! Raspund mai greu in ultima perioada, dar va urmaresc cu mare drag si raspund imediat cum timpul imi permite, la ce e urgent.. dau replay cum vad;) .. Imbratisari tuturor!!

    RăspundețiȘtergere
  39. Anto atunci cand am cumparat roboteii masinuta pentru nepoteii mei si Edutu ... in drumul spre casa de marcat, numai ce dintr-o data m-am trezit cu o tava de tarta in forma de inima la mine in cos. Parol ca asa s-a intamplat! Bogdan nu crede, dar spune si tu, tie nu ti se intampla la fel?! :D. Eu cred ca stia ce deliciu o asteapta =)). Super tarta Anto. Poza pe FB. Greseli din astea sa tot mananci =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  40. Ralu ;)))))))))) esti o dulce.. inchid ochii si va vad pe amandoi jucandu-va de-a v-ati ascunselea cu tavita ;))) Ti-am vazut reusita pe FB!! e buna rau,nu?? pupici

    RăspundețiȘtergere