2 februarie 2011

Tort racoros cu menta si portocale

Fiind la pauza, dupa o repriza de fotball cu Edi, am primit intr-un glas solicitarea..vrem ceva bun!!...Mama isi dorea savarine, M. amandine, Edi nimit...M-am uitat la ceas, era 20...prea tarziu sa las la crescut blatul pentru savarine, asa ca dorinta asta am lasat-o pe altadata, cat despre amandine, nu aveam decat 6 oua-n frigider...asa ca am zis iar pas......Am facut ca de obicei, ce m-a dus capul...si lasand modestia pentru altii, mi-a iesit un tort divin.. Hapciu !

So, blatul l-am facut asa:  am separat 4 oua; albusurile le-am batut cu 7 linguri zahar, galbenusurile cu 3 linguri ulei si 3 linguri apa. Peste pasta de galbenus am turnat 4 linguri cu varf de faina, jumatate pliculet de praf de copt, jumatate sticluta esenta de rom, 2 linguri cacao si-am amestecat bine..  Apoi am incorporat albusurile spuma, amestecand cu lingura de lemn.. Mai departe stiti voi etapele: incins cuptorul, pregatit tava cu foaie de copt, ulei si faina, bla bla... Am pus blatul la copt pentru 45 de minute la 180 grade.
A urmat a doua repriza de fotball, castigator detasat Edi, cu 9 la 1..dupa care loser-ul a trecut la cratita, iar fruntasul in varful patului la Tom & Jerry...

Am scos blatul si l-am pus la racit, timp in care m-am apucat de crema...V-am zis ca n-aveam prea multe oua.... exclus crema fancy trendy. Mi-am rascolit proviziile si imaginatia...si am ales un pachet de budinca de ciocolata.. Am pus-o la fiert conform instructiunilor de pe plic si pentru ca lucrez la 4 maini, am cantarit repede niste alune crude, mai precis erau 140 grame...si le-am pus la prajit...Pana a fiert budinca, macinasem deja alunele si razuisem o portocala.


Am lasat budinca la racit pe balcon si m-am uitat la Scooby Doo cu Edi. Dupa, am amestecat-o cu alunele, restul de esenta de rom din sticluta, coaja de porto si 2 linguri nuca de cocos.


 Am taiat blatul si l-am patruns cu sirop de menta....my best friend !


Am pus un rand de crema, coaja de la o alta porto si cele doua portocale taiate bucati.


Mai departe stiti voi, capacul de la blat / ultimul strat de crema...si pentru ca era tarziu n-am mai topit ciocolata (asa imi propusesem pe parcurs...si sunt convinsa ca era si mai grozav asa..), ci am imprastiat niste nuca de cocos peste crema.

Si ca sa-mi intretin dexteritatea in aranjarea trandafirilor, am executat 3 din pasta de flori si colorant alimentar Wilton..


Et voila, un tort racoros, care pastreaza-n el taina aromelor ce i-au fost incredintate...

Later edit : eu n-am avut oua....ca de, mi-a trebuit branza cu mucegai..si uitai de toate. Dar in loc de crema de budinca ar fi fost demential un mousse au chocolat & over top chocolate frosting...Sigur o sa ma repet cu reteta asta proprie si personala, (hapciu ! nu m-acuzati de pleonasm si narcisism)...si o sa vorbesc cu mainile in timp ce mananc si plang, mananc !

6 comentarii:

  1. Astept reteta de mousse de ciocolata. Abia atunci va fi divin

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de curand Cristina. Multumesc pentru comentariu. Cu mousse au chocolat va fi intr-adevar demential....de nota 10.
    Mai sunt cateva zile si promit sa va incant privirea cu ceva dragut in materie de tort..

    RăspundețiȘtergere
  3. Moamaaaa ce bunaciune...numai ca ... trandifiri nu ne inveti si pe noi... tii doar pentru tine :P. Asta e ... l-am facut si fara, ce crezi tu. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralu se fac asa de usor.. se intinde o fasie de martipan si apoi le tragi forma de trandafiri.. sau faci cu formita aia de floricele mai multe modele si apoi le modelezi pe ele in forma de trandafirasi, imbracand o floricelele una cu alta.. sunt mai multe varianta, deci.. important e s-o gasesti pe aia care ti se pare tie mai usoara.. Nici eu nu le fac perfect, mai am de lucrat la ele.. dar asa de fason merg ;) Pupici Ralu si ma bucur ca v-a placut tortuletul.

    RăspundețiȘtergere
  5. Super combinatia. este la carrefour sirop de menta? eu am tot folosit cioco cu menta pt crema de menta dar sirop nu am gasit ..poate doar nu era cand cautam eu :). oricum imi place tortul, simplu si yamy.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu sunt o adepta a dulciurilor...adica nu imi plac lucrurile foarte dulci...dar aceasta reteta e fix pe gustul meu...multumesc de postare

    RăspundețiȘtergere