20 martie 2011

Plachie de crap

Mancarea asta imi aminteste de buna mea. Acum probabil ma spioneaza de undeva de sus si se-ncanta vazandu-si reteta respectata intocmai, cu mine la aparate. Era toata un zambet, asa ca s-ar cutremura tastatura, daca mi-ar cadea o lacrima pe obraz, si n-as zice povestea asa cum ar fi zis-o ea.  Se dadea in vant dupa povesti, iar io si sor'mea dupa povestile ei ..  era fiica de pescar .. you know what i mean.  Mancarea asta nu e plasmuire, e realitatea oamenilor din Delta, pastreaza ceva din vraja si priceperea lor. Astia sunt pestii ... 2 crapi cam de 1,5 kg amandoi..  Laptii aia sunt cu dedicatie pentru mine... nu-i puneti la socoteala, va rog ;).  

O sa prind tupeu o data si-o s-aduc un disc si-o piatra ..si o s-o fac lata in apartament... candva. Asa, fara disc si spatiu, i-am decapitat si taiat cat sa-mi incapa in vasu' modern de apartament... wok-ul tata, da...  Pestele manjit bine cu sare mare (de preferat, daca nu, merge si aia fina, acu ce sa zic) i-am prajit in uleiul bine-ncins. Wok-ul e genial (desi contrasteaza putin cu ideea de pregateala pescareasca)  pentru ca nu-i permite pestelui sa se lipeasca de tigaie si sa nu se mai dezlipeasca de ea. Orice peste se prajeste o singura data pe o parte... dar stiti asta deja, da?  Ever nu -l trantiti prin malai sau faina.. nu-i place deloc asta...garantat. E doar el cu el, niste ulei, o vorba dulce si-i ajunge.

Cat timp stai prin bucatarie sa spionezi crapul, te umpli de respect. Mirosul ala dulceag de crap, iti invadeaza toti porii, asa ca, daca nu te saturi cu pestele si te supara vreun deget...garantat mai ai ce manca..  Eu zic sa-ti pastrezi totusi dejtu' si sa te apuci sa tai 2 cepe mari, 1 ardei verde si cea mai grasana rosie pe care o ai. 

Acum c-au disparut laptii, iata si crapul prajit.

Sa nu te bata ghinionul s-arunci uleiul din wok, ala putin care a ramas, ca te-ai lins pe mustati degeaba, eventual mai adaugi.. Il lasi acolo, scoti doar pestele, pe care-l ascunzi undeva sa nu ti-l fure pisica, si arunci ceapa aia de mai sus in tigaie... O lasi cam 5 minute, amestecand prin ea, apoi pui ardeiul si rosia, mai dai doua ture prin wok ca la stadion, adica repede, ca sa castigi ofc.. si torni 2 cani cu apa. Vezi sa nu uiti de sare si piper dupa gust (ai grija la sare; pestele a mai lasat si el prin ulei ceva din ea). 

NU folosi faina, foi de dafin sau alte nebunii. Crapul este el insusi o dulcegarie, asa ca n-are nevoie de nici un companion.. in afara de niste tarie.. Lasi legumele pe foc pana mai scade apa, apoi trantesti o lingura cu bulion de casa si-l mai impartasesti cu o cana cu apa. Astepti sa dea o data in clocot si daca ai respectat instructiunile intocmai, o sa-ti arate sosul exact asa...

Inchizi pisica -n cusca si scoti crapul la interval. Il faci partas sosului, cu o mana de patrunjel proaspat tocat. Il 'insiropezi' cand pe o parte cand pe ailalta, pe foc fiind cam 4-5 minute si apoi il stingi. Trantesti repede o mamaliga si te vezi deja in Delta la crosetat povesti. Cum mancare-i fudulie, beutura temelie, nici n-am observat ca mi-am dereglat punctul de focalizare... asa ca la mine, de data asta, centru e stanga !:)

Cand facea buna mea plachia asta de crap si pisica statea incrucisata, cersindu-i o bucata. Nici Tigrutzul meu nu s-a dezis, cred ca mai avea putin si vorbea daca nu-l serveam la timp.. 
E, acum e partea cand ai musai nevoie de degete.. Uita de conveniente si foloseste-le.. ca sa mananci si sa le lingi.. Ai grija sa nu uiti ca un vin bun sau o tuica de tara, sunt exact oaza de (ne) liniste in care se poate pestele 'scalda'.  

Si pentru ca tot vine dezlegarea.. sa invit la o plachie de crap, á la buna mea..

16 comentarii:

  1. Frate... sunt cu saliva pana la talpi... Si eu n-am putut incropi pt pachetul de la serviciu decat niste paste cu legume:-(...
    Dar sigur n-a fost bun... doar aspectul e de plachia asta a ta...
    Pana la proba contrarie (atunci cand voi gusta si eu) asa ramane ;-)

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim asa ramane. Pana vineri cand te invit la o mancare de peste... sa stea si matza in coada si tu :)) blink...

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc Carmen. Eu m-am umplut de miros cand l-am pregatit..dar era absolut delicios..

    RăspundețiȘtergere
  4. Mmmm, ce buna trebuie sa fie... si arata intr-un mare fel!

    RăspundețiȘtergere
  5. E o mancare asa de delicioasa,incat sanatos fiind, innebunesti la prima impartasanie a gustului. Reteta e simpla, usor de facut, fara prea multe compromisuri, merita incercata oricand.
    Multumesc Gabriela.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ducu, multumesc de vizita. Ma incanta 'prezenta' ta aici... si mai cu seama astept raspunsul dupa testarea retetei. E savuroasa. Iti recomand si reteta de platica la cuptor.. eu, desi mananc preparatele astea de 30 de ani, ma minunez de fiecare data de gustul care-mi trezeste simturile.. O zi frumoasa si fir intins !

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Antonina, esti foarte tare la gatit ca si la povestit; nu prea ma impac eu cu englezismele tale prin povesti, dar never mind, treaca de la mine, reteta pare delicioasa si cum sunt mare fan peste o s-o incerc musai.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Maria daca poti face abstractie de ele ti-as fi recunoscatoare. Nu de alta, dar ar fi pacat sa nu incerci reteta. Cred ca buna mea te-ar privi de sus si ar zice bravos, sa aveti pofta! te pup si spor!

      Ștergere
  8. Aceasta plachie arata demential ,delicios ,gorzav si tocmai am spalat tastatura :D :D ,bunicile sunt cele mai grozave bucatarese ,ne lasa cele mai dulci,gustoase si frumoase amintiri din toate punctele de vedere.

    RăspundețiȘtergere
  9. As adauga o singura chestie, daca imi este permis. Tomatele ar trebui curatate de coaja.

    RăspundețiȘtergere
  10. Este singura reteta de plachie crap traditionala ! Restul, adica cele cu pestele pus in nu-stiu-ce sos si bagat la cuptor sunt tampenii de carciuma gen "Burebista". Se utilizeaza NUMAI burta de crap. Nu puneti cap/coada, pt ca se umple plachia de oase. Rosiile foarte coapte, putin oparite si decojite.

    RăspundețiȘtergere
  11. Vezi ca aia nu-s crapi. Si asta nu-i plachie. In rest totu-i demential, cu wok cu tot.

    RăspundețiȘtergere
  12. Acum se pregateste, sper sa iasa foarte bine, pentru ca reteta a fost clara si explicita!

    RăspundețiȘtergere