7 noiembrie 2011

Concurs Electrolux

Desteptareaaaa !!;)  Am deosebita placere sa va invit la concurs. Un toast uns cu unt s'un motz de dulceata, o cafea tare sau un green tea pentru un inceput fresh de saptamana va asteapta. Iar dejunul asta o sa vi-l pregatiti chiar voi cu acest minunat set de breakfast: cafetiera, toaster, ceainic Electrolux..  castigat in cadrul unui cooking show.



Si-l doreste cineva??? Puneti-va imaginatia la incercare, adulmecati cele mai bune combinatii de ingrediente si lasati-va degetele sa tasteze o reteta, pe care sa mi-o trimiti pe mail.

Dulcegarii culinare si Electrolux te invita sa-ti gatesti live reteta favorita, in cadrul unui cooking show din magazinul Flanco Unirea! Si daca ai visat mereu sa gatesti in fata unui public care sa-ti aprecieze talentele culinare, trimite-mi reteta ta pana pe 13 noiembrie. Iar daca propunerea ta va fi cea mai buna, vom gati impreuna in 24 noiembrie, iar Electrolux te va premia. Astept retetele voastre fie pe mail ( dulcegarii.culinare@yahoo.com ), fie ca si comentarii la aceasta postare. Va rog sa imi lasati si numele complet.

Reteta castigatoare va fi aleasa de mine si de doamna Carmen Georgescu, marketing manager la Electrolux, iar castigatorul va fi anuntat pe blog pe data de 14 noiembrie.  Abia astept sa gatim impreuna! Sa tineti cont de faptul ca trebuie sa ajungeti in data de 24 in Bucuresti.. in cazul in care reteta voastra e premiata! 

Criterii:
- o urma de originalitate, complexitate;
- dont' copy - paste the recipe pentru cei fara blog ;))
- pentru cei cu blog puteti copia de pe blogul personal  ;)
- sa nu necesite un timp mai mare de 2 ore pentru preparare, coacere, racire (in cazul dulcegariilor),
- sa poata fi adaptata usor pentru un numar cat mai mare de persoane


 Succes tuturor !


LATER EDIT:  RETETE INTRATE IN CONCURS

1. Anastasia Gherjavschi

Briose de ciocolata

Ingrediente:
pentru 18 portii
3 oua
130 gr. zahar
100 gr. unt moale
180 gr. faina
150 gr. lapte
200+50 gr. ciocolata
50 gr. nuca ( care va place mai mult )
1 vanile
1 praf de copt

Pentru decor am folosit:
100gr. de ciocolata amaruie, mure si capsune, praf de cacao, inghetata, menta, mergelute aurite pentru decorarea deserturilor.

Mod de preparare:
1. Se mixeaza ouale cu zaharul pana se albesc ca o crema.
2. Se adauga untul moale, 200 gr. de ciocolata topita in lapte fierbinte.
3. Faina cernuta cu praful de copt si vanilia, nucile si cele 50 gr. de ciocolata maruntite de marimea potrivita unui bob de fasole.
4. Compozitia obtinuta se imparte in forme pentru briose unse cu unt si infainate cu faina in prealabil, compozitia se portioneaza, lasand un sfert din forma libera pentru crescut.
5. Briosele se dau in cuptorul preaincalzit la 180 grade Celsius pentru 15 minute pe raftul din mijloc a cuptorului.

Decorarea:
1. Pentru realizarea bastonaselor din ciocolata, topiti 100 gr. de ciocolata la bain-marie, o turnati peste un platou de sticla sau pe o suprafata de fier ( planul de lucru sa nu fie de lemn ), o intindeti cu spatula pentru imbracat tortul sau cu lama pentru constructii ( folosita doar in scopuri pentru cofetarie, noua si curata ), sau cu un cutit lat, stratul de ciocolata intins, trebuie sa fie de 1 milimetru grosime, asteptati pana ce se intareste ciocolata si o impimgeti cu o lama pentru constructie tinand-o perpendicular planului de lucru, impingeti lama de la sine in asa fel ca sa se roteasca un bastonas.
2. Peste briose se pune cate un bastonas de ciocolata, se pudreaza cu cacao si se pun cateva pomusoare de mure, capsune si cate o frunzulita de menta.
3. Al doilea mod de ornare, se taie capacelul briosei, se pune cate o bila de inghetata, murele si capsunele, frunza de menta si se acopera cu capacelul briosei peste decor.


2. Marcel Iorga

Fazan cu smochine proaspete

Ingrediente pentru 4 persoane:
4 piepţi de fazan (deja fierţi - atunci când am pregătit supa de fazan)
750 g de smochine proaspete, tăiate felii si/sau în patru
2 căţei de usturoi
4 fire de ceapă verde
2 batoane de scorţişoară
50 g de unt
2 cm de ghimbir proaspăt ras
1/2 cană de vin alb
1/2 cană de supă de fazan (deja gata pregătită)
sare şi piper cayenne (dacă nu aveţi, îl puteţi înlocui cu piper negru) după gust

Preparare:
Deci piepţii de fazan sunt fierţi, pentru că am făcut deja supa.
În concluzie, nu mai trebuie să fezandăm carnea de fazan! E deja foarte fragedă.
Nu avem decăt să ne preocupăm de restul de ingrediente.
Încălzim o tigaie şi adăugăm untul pentru a se topi.
Călim în untul încins ceapa verde, tocată mărunt, usturoiul şi ghimbirul.
Adăugăm batoanele de scorţişoară, piperul şi sarea. Lăsăm pe foc pănă când aromele se răspândesc prin bucătărie. :)
Adăugăm pieptul de fazan şi îl prăjim pe ambele părţi, uşor, doar cât să se rumenească.

Adăugăm vinul şi-l lăsăm să scada puţin. Adăugăm şi supa. Lăsăm la foc mic şi acoperim vasul. Când sosul scade, adăugăm busuiocul.
Mai lăsăm pe foc 1 minut, după care adăugăm smochinele tăiate felii.
Acoperim şi mai lăsăm pe foc mic încă 2-3 minute.
Ornăm preparatul cu câteva felii de smochine proaspete!


Smochine coapte cu prosciuto si mascarpone in sos de coacaze

Ingrediente pentru 1 portie:
4 smochine proaspete si bine coapte
4 feliute de prosciuto crudo
1 cutiuta de mascarpone
3-4 crengute de coacaze proaspete
7-8 mieji de nuca maruntit mai grosier
1 lingura de migdale feliate
1/2 cana de vin alb sec
4 lingurite de miere (sau sirop de artar)
1/2 lingurita de amidon
3-4 cm de ghimbir razuit proaspat
2 lingurite de suc de limeta
1 lingurita de scortisoara macinata
1 lingurita de otet balsamic
4 frunzulite de busuioc pentru ornare

Smochinele le spalam cu mare grija in apa rece.
Apoi cu un cutit foarte bine ascutit, facem 2 crestaturi in forma de cruce, nu pana la capatul fructului, ci doar atat cat sa putem sa le desfacem ca sa formam o senzatie ca avem o floare.
Pregatim intre timp cuptorul. Il incingem la 180ºC. Tapetam o tavita pentru cuptor cu foaie de copt. Punem smochinele in tavita.
In interiorul smochinelor crestate, stropim cu putin otet balsamic, presaram scortisoara, punem 1/2 de lingurita de unt si 1/2 lingurita de miere (sirop de artar).
Introducem tavita cu smochinele in cuptor pentru maxim 10 minute.
Intre timp ne putem pregati celelalte etape de preparare.
Scoatem fisiile de prosciuto si le intindem usor pe o suprafata plana.
Luam 2-3 linguri de mascarpone, le introducem intrun vas mic si turnam peste el ghimbirul proaspat ras si sosul acestuia. Amestecam bine sa se patrunda aromele. Punem deoparte la rece.
Incepem sa preparam si sosul de coacaze.
Intro craticioara, punem vinul alb sec si il asezam pe plita la foc mediu. Cand incepe sa fiarba vinul, luam de pe foc craticioara si adaugam mierea (mierea nu trebuie sa fiarba, dar o putem adauga intrun lichid fierbinte). Amestecam energic pana se dizolva mierea (siropul de artar).
Luam 1/2 de lingurita de amidon, o dizolvam intro lingurita de apa si o introducem in sos. Amestecam in continuare pana cand se ingroasa. O punem un pic pe foc mic sa mai incalzim compozitia, pana incepe sa dea semne ca fierbe. O luam de pe foc, punem bobitele de coacaze de pe o cracuta sau doua, dupa preferinte, le strivim cu o furculita in zeama din craticioara.
Se formeaza astfel un sirop de o culoare rozalie. Acum e momentul sa gustam sosul si sa-l corectam in functie de gustul dorit. Eu am mai pus in sos 2 lingurite de suc de limeta pentru a mai diminua gustul foarte dulce obtinut si de a conferi un pic de prospetime si acreala usoara acestui sos. Si o sa avem nevoie de acest gust pentru ca smochinele din cuptor vor fi foarte dulci: si din cauza lor, dar si de la mierea adaugata la inceput. In felul acesta putem balansa aceste arome si gusturi, adaugand mai mult sau mai putin sosul nostru!
Amestecam bine, dupa care strecuram lichidul prin strecuratoare, obtinand astfel siropul de coacaze.
Pregatim apoi si ornamentele de montaj, crengutele de coacaze proaspete.
Scoatem smochinele din cuptor. Sunt suculente si aromate. Au contribuit la asta si untul si mierea.

Acum putem sa incepem sa montam smochinele in feliile de prosciuto. Nu trebuie decat sa le luam din tava de copt, sa le punem pe felia de prosciuto, iar apoi cu aceasta felie sa acoperim smochina. Chiar daca smochina dupa aceea se va desface, senzatia de floare imbracata in fisii de prosciuto crudo, are efectul scontat pentru un montaj spectaculos.

Alaturi, punem sosiera cu sosul nostru de coacaze rosii.
Punem doua crengute de coacaze proaspete si le punem in colturi opuse ale farfuriei.
Presatam fulgii de migdale si bucatile de nuca peste smochine.
Langa fiecare smochina din farfurie, punem cate doua lingurite de crema de mascarpone si ghimbir.
Peste crema de mascarpone si ghimbir, punem frunzulite de busuioc. Va accentua aromele din farfurie si dulceata smochinelor coapte in miere (sirop de artar) si unt.

Sosul de un rosu rubiniu al coacazelor si cu o aroma acrisoara dar si dulce in acelasi timp, il putem adauga peste smochine in momentul servirii preparatului.

3. Cristina Chivu

Aripi de curcan cu legume la cuptor  (> 2h)


Avem nevoie de 2 aripi de curcan
1/4 kg ciuperci mici,2-3 morcovi, 4-5 buchetele de conopida
sare,piper(cu vegeta iese si mai gustoasa,dar prefer doar sare si piper), ulei, usturoi,apa.
Spalam aripile,( eu le tai pe jumatate sa se patrunda mai bine) si le punem intr-o tava lunga.Le crestam si punem usturoiul,adaugam sare,piper, ulei si apa. Bagam in cuptorul deja incins si lasam pana incep sa se rumeneasca. Mai adaugam apa, le intoarcem din cand in cand. Cand sunt aproape gata punem morcovii taiati in patru, ciupercile si conopida, si mai adaugam apa..Le bagam la cuptor pana sunt gata .Din cand in cand le mai intoarcem si verificam si legumele.



4. Raluca Puiu

Somon in crusta pesto cu menta si fistic


Pentru preparatul final avem nevoie de :
2 fileuri somon, 50 gr unt, 1 galbenus de ou, sare, piper, sos pesto cu menta si fistic, aluat foietaj, rosii cherry, ulei de masline

Pentru pesto:
30 gr. parmezan, 30 gr. menta proaspata, 30 gr. fistic decojit si neprajit, 1 catel de usturoi, 60 ml ulei de masline, sare, piper

Pentru crusta crocanta de aluat:
225 gr. faina, 150 gr. unt rece, 100 ml apa rece, sare

Pentru sosul pesto, punem toate ingredientele in blender si le mixam pana obtinem o pasta fina.
Intr-un bol cernem faina si adaugam 45 gr. unt taiat cubulete. Amestecam faina cu untul pana cand obtinem "firmituri", apoi adaugam apa rece putin cate putin.
Trebuie sa obtinem un aluat nelipicios si elastic, pe care il invelim in folie alimentara si il lasam la rece 30 de minute. Dupa 30 de minute, intindem aluatul pe o planseta presarata cu faina, intr-un dreptunghi de 30 x 10 cm. Pe 2/3 din suprafata presaram 35 gr. unt si impaturim aluatul in 3 (vezi foto). Lasam 10 minute la frigider, apoi intindem din nou aluatul fara a adauga unt. Impachetam din nou in 3 si dam la frigider. Repetam aceleasi operatiuni de 2 ori, apoi lasam aluatul la rece minim 1 ora, inainte de a-l folosi.
Condimentam fileurile de somon cu sare si piper si le prajim usor in 50 gr unt (aproximativ 3 minute pe fiecare parte). Scoatem fileurile pe o farfurie si le stergem cu un servetel absorbant, pentru a indeparta excesul de grasime.
Intindem foaia de aluat intr-un dreptunghi, pe care il impartim in 2.
Pe fiecare bucata, intindem 1 lingura de sos pesto si asezam fileul de somon. Acoperim pestele cu inca 1 lingura de sos pesto si impachetam aluatul.
Lasam somonul la racit in congelator timp de 15 minute. Ungem pachetelele de somon cu galbenus de ou amestecat cu 1 lingura de apa si le coacem 20 de minute in cuptorul incalzit la 200 grade Celsius.
Servim somonul cu garnitura de rosii cherry prajite in ulei de masline.
Tips 1: Pentru a avea tot timpul condimente proaspete gasiti in marile centre comerciale plante aromatice in ghiveci. Cu siguranta acestea isi vor gasi locul pe pervazul ferestrei voastre!
Tips 2: In extrasezon, daca nu gasiti menta proaspata,o puteti inlocui cu busuioc sau chiar cu patrunjel verde.


5. Carmen Negoescu

Fajitas cu pui


Pentru 2 portii am folosit:

· 1 piept de pui dezosat ; 1 ardei rosu;  1-2 fire de praz (am pus doar unul - in reteta originala era 1 ceapa rosie);  1 1/2 limes;  125 g iaurt ;  4-5 tortilla sau lipii;  100 g cheddar ;  1 lingurita chimen;  4 linguri ulei de masline;  o lingurita boia;  sare, piper

Pentru salsa:

· 1 ardei iute; 5-6 rosii potrivite;  o legatura patrunjel;  jumatate de lime;  sare, piper

Pentru guacamole:

· 1 avocado copt;  1 ardei iute;  2-3 rosii;  1 lime;  o legatura patrunjel

Taiem pieptul de pui fasii lungi si subtiri. La fel procedam si cu ardeiul. Prazul il taiem rondele si il punem intr-un bol sau intr-o punga impreuna cu puiul si ardeiul. Adaugam uleiul, chimenul pisat, sare, piper, ulei si zeama de la o jumatate de lime. Amestecam bine si lasam la rece pana pregatim restul.
Pentru salsa, tocam rosiile si patrunjelul grosier, iar pe ardeiul iute il taiem marunt-marunt. Le amestecam pe toate cu sare, piper si sucul de la o jumatate de lime.
Pentru guacamole taiem rosiile bucati potrivite, iar patrunjelul si ardeiul iute le tocam marunt. Lasam ingredientele pe un tocator, iar peste ele vom pune avocado-ul.
Taiem avocado pe jumatate, pana cand atingem samburele cu lama cutitului. Taiem de jur-imprejurul samburelui si apoi desfacem avocado in doua. Aruncam samburele si stoarcem miezul din coaja, direct pe tocator, peste rosii. Cu o lingurita, puteti lua ce ramane pe coaja, aceasta parte e cea mai verde, pentru a da culoarea specifica a guacamole.
Peste toate legumele stoarcem zeama de la jumatate de lime. Tacam totul foarte fin, pana obtinem o pasta. Transferam intr-un bol, adaugam sare, piper si zeama de la cealata jumatate de lime. Acoperim vasul pentru ca sosul sa nu se oxideze.
Razuim cheddarul, iar iaurtul il amestecam cu o lingura de ulei de masline si un praf de boia.
Incingem intr-un wok sau intr-o tigaie de teflon suficient de mare o lingura de ulei de masline. Turnam puiul, ardeiul si ceapa si le prajim la foc iute, amestecand mereu, pana se patrund, dar ardeiul trebuie sa ramana al-dente. Stoarcem un lime peste carne cand stingem focul.


6. Panait Andrei

Tiramisu


Ingrediente:
Piscoturi "Savoiardi Balocco"; 225 g mascarpone (italian sau romanesc, special pentru tiramisu), 225 g frisca Hulala, 5 galbenusuri, 1 albus ou batut spuma, 150 g zahar, 1 paharel lichior sau rom dupa gust, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta rom, cacao pentru pudrare, ness pentru inmuiat piscoturi, ex: o ceasca de apa rece - o lingurita de ness.

Mod de preparare:
Intr-un castron se freaca galbenusurile de ou cu zaharul pana la obtinerea unei compozitii spumoase, amestecand cu grija se adauga crema mascarpone, frisca batuta spuma, albusul deasemea spuma si in fine lichiorul, esenta de rom si zaharul vanilat. Se amesteca pana la omonegizare. Intr-o tava se aseaza un strat crema de mai sus, un strat piscoturi insiropati pe ambele parti, un alt strat crema, un alt strat piscoturi si se incheie cu un strat de crema dispusa uniform cu ajutorul unei spatule. Deasupra se pudreaza cu un strat de cacao data prin sita. Se tine la frigider cel putin 3 h inainte de servire. Tiramisul e si mai gustos, daca este preparat cu o zi inainte de servire.



7. Mirela Turlacu

Stiuca umpluta


Se spala bine stiuca. Un morcov mic, jumatate de ceapa si un ardei se pun la calit in putin ulei (daca aveti de masline) presarand putina sare si piper. Cand aceasta compozitie a prins putina culoare se ia de pe foc si cu o lingura se umple burta stiucii. Intr-o tava de teflon pentru cuptor se pune putin ulei, 3 sau 4 cartofi potriviti ca marime taiati rondele, 1 sau 2 cepe potrivite taiate “solzi”, 2 ardei si 2 rosii coapte, mari, taiate de asemenea rondele. Se aseaza stiuca cu burta in jos, avand grija sa nu cada compozitia, se sareaza si se pipereaza, se adauga 200 ml apa si se introduce in cuptor. Focul trebuie sa fie potrivit. Din cand in cand, cu o lingura turnam peste stiuca zeama lasata de legume pentru a nu se arde. Dupa aproximativ 20 minute turnam peste stiuca 200 sau 250 ml de vin rosu. Mai lasam cam 10 minute (incercam cu furculita sau cu scobitoarea daca este facuta stiuca) o scoatem si peste punem o legatura intreaga de patrunjel tocat marunt.



8. Bogdan Craciun

Briose cu branza telemea si muschi file


Ingrediente pentru 9 briose:
- 4-5 felii de muschi file
- 100g branza telemea
- 4 oua
- 1 plic praf de copt
- 300g faina
- sare

Punem ouale intr-un castron si le batem bine, ca pentru omleta.
Taiem branza telemea cubulete, cat mai mici.
Adaugam cubulete de branza in castron, peste ouale batute.
Taiem marunt si muschiul file.
Adaugam si bucatelele de muschi in castron si amestecam totul foarte bine.
Punem si faina.
Adaugam praful de copt si un pic de sare (dupa gustul fiecaruia).
Amestecam totul foarte bine.
Punem compozitia in formele speciale (formele de briose se gasesc in hypermarketuri, unde gasesti si hartiutele speciale, de unica folosinta).
Dam la cuptor, la foc mediu, aproximativ 20 minute.



9. Ursache Iuliana

Tort glazurat cu crema de ciocolata


Ingrediente
Blatul
4 oua,
6 linguri de zahar,
4 linguri de faina,
o lingura de cacao,
esenta de rom sau de lamaie,
o felie de unt (30 g);
o ceasca de cafea foarte dulce pentru insiropat,
un pic de sare

Crema
un pachet de unt,
6 linguri de zahar,
o lingura de faina,
o lingura de cacao,
un pic de sare,
doua plicuri cu zahar cu aroma de vanilie (7 g),
3 linguri de apa

Glazura
100 g de ciocolata simpla,
doua linguri cu apa

Mod de preparare
Tort glazurat cu crema de ciocolata este o reteta de tort deosebita. Prima data ne apucam de blat. Galbenusurile de la cele 4 oua se amesteca cu 6 linguri de zahar si un pic de sare pana cand se albesc si zaharul nu se mai simte. Se adauga felia de unt. Peste amestecul obtinut se cerne cacaua, se omogenizeaza, apoi se adauga faina amestecand usor, esenta de rom sau de lamaie (poate fi si coaja rasa de lamaie), iar la urma – cu miscari verticale lente – se incorporeaza albusurile batute spuma. Se toarna imediat in forma bine unsa si se coace la foc potrivit (la temperatura de 200° C, aproximativ jumatate de ora). Se lasa sa se raceasca, apoi se sectioneaza in doua sau trei felii orizontale. Cantitatile prezentate sunt pentru o forma cu diametrul de aproximativ 18 cm.

Cele 6 linguri de zahar, o lingura de faina, o lingura de cacao si un pic de sare se amesteca bine intr-un vas uscat. Se adauga apa, se omogenizeaza, apoi se fierbe la foc foarte mic timp de un minut, amestecand continuu ca sa nu se prinda. Se ia de pe foc, se pune zaharul vanilat si pachetul de unt. Se lasa la racit, amestecand din cand. Cand e aproape rece, se ia o foaie din blat, se aseaza pe platou, se insiropeaza cu cafeaua strecurata, se unge cu un strat de crema. Se procedeaza la fel pana se termina foile.

Glazura: 100 g de ciocolata simpla se topeste cu doua linguri cu apa. Se toarna fierbinte peste tort, se intinde cu un cutit lat umezit cu apa rece.



10. Raluca Grivescu

Tarta cu branza si alune de padure


Aluat:

200 gr. faina
100 gr. alune de padure macinate
160 gr. unt la temperatura camerei
2 galbenusuri
un praf de sare

Umplutura:
500 gr. perle de branza de vaci sau branzica de vaci mai grasa
8 frunzulite salvie
3 oua

Se amesteca intr-un castron faina cu alunele macinate si un praf de sare, se adauga untul taiat cubulete si se amesteca cu varful degetelor pana devine un aluat faramicios. Se adauga galbenusurile si se framanta pana se omogenizeaza compozitia. Nu prea mult, ca se topeste untul prea tare si isi pierde din fragezime aluatul. Se face o bila, se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pentru 30 de minute.

Intre timp, se incinge cuptorul la 200 grade, se unge o forma de tarta cu diametrul de 26 cm, iar intr-un castron se amesteca branzica cu ouale si salvia tocata marunt. Se mai adauga un praf de sare.
Se intinde o foaie nu prea groasa, se imbraca forma, inclusiv marginile si se inteapa cu furculita, dupa care se umple cu compozitia din branzica. Se decoreaza cu alune de padure intregi si se da la cuptor pentru aproximativ 10 minute (depinde de cuptor). Ne mai uitam asa din cand in cand la ea :).
Se presara cu boia de ardei dulce si se serveste calda.


Rontzi crontzi cu mere - pentru 6 persoane

3 mere medii acrisoare
6 linguri zahar
120 gr unt
1/2 lingurita scortisoara
8 linguri fulgi de ovaz
sucul de la 1 lamaie
250 gr mure, zmeura, coacaze, visine (depinde ce avem :). Eu am avut visine congelate.

Se pun visinele cu 2 linguri de zahar intr-o craticioara si se lasa 15 minute.
Se cojesc merele, li se scot cotoarele, se taie rondele si se stropesc cu zeama de lamaie. Se topesc 40 gr unt intr-o tigaie, se pun merele si se adauga 2 linguri de zahar si scortisoara. Se caramelizeaza putin, amestecand continuu. Se scot merele si se lasa la racit.

Visinele se dau in clocot, dupa care se lasa si ele la racit.
Untul ramas se incinge, se adauga fulgii de ovaz si zaharul ramas si se prajesc la foc mediu pana devin aurii.
Se pun in cupe in straturi, mere, fulgi, visine.
Se serveste dupa ce s-a racit.



Cartofi in foietaj - pentru aprox. 16 - 18 portii mai micute

800 gr aluat de foietaj
1.600 gr cartofi
200 ml vin alb
2 oua
160 gr unt
cimbru, sare, piper

Se curata cartofii, se spala si se pun la fiert intr-o oala cu apa rece. Dupa ce au fiert, se taie in felii de aprox. 1 cm. Se pun intr-un castron impreuna cu 140 gr unt, vinul, cimbru, sare, piper si se amesteca usor.
Din 2/3 de aluat se intinde o foaie de aprox. 2-3 mm.

Cu untul ramas se unge o tava de 35/26 si se aseaza foaia astfel incat sa imbrace si marginile tavii. Se inteapa aluatul din loc in loc, dupa care se pun cartofii.
Din restul de aluat se intinde o alta foaie care se aseaza deasupra, se acopera bine marginile si se taie excesul, care poate fi folosit la decor. In mijlocul foii de deasupra se face o gaura de aproximativ 6 cm, se unge cu ou tarta si se da la cuptor pentru 55 de minute, la 180 gr.


Lime meringue pie

3 galbenusuri,
350 ml lapte condensat,
zeama si coaja rasa de la 4 lamai,
7 albusuri,
un praf de sare,
zeama de la inca o lamaie
115 grame zahar
o sticluta esenta de vanilie

Pentru aluatul de tarta
165 grame faina
un praf de sare
115 grame unt
2 - 3 linguri apa

Se preincalzeste cuptorul la 220 grade. Pentru aluat: se amesteca faina cu bucatile de unt pana se formeaza niste faramituri. Se adauga cate o lingurita de apa pe rand si se framanta aluatul pana i se da forma de bila.
Pe suprafata de lucru se intinde foaia de aluat cu care se acopera o tava de tarta cu diametrul de 23 cm. Se inteapa aluatul cu furculita si se da la cuptor pentru 10 - 15 minute, pana devine putin auriu. Se lasa aluatul la racit si se reduce temperatura cuptorului la 180 grade.
Cu mixerul pornit pe viteza mare se bat galbenusurile cu laptele condensat, apoi se adauga zeama si coaja de lamaie.
Intr-un alt bol se mixeaza 3 albusuri pana stau tepene. Apoi se incorporeaza in crema obtinuta anterior. Se intinde aceasta crema peste aluatul de tarta si se da la cuptor pentru 10 minute.
Intre timp se mixeaza restul de 4 albusuri cu zeama de la o lamaie, praful de sare pana stau bat. Se adauga zaharul, cate o lingura pe rand si esenta de vanilie pana cand bezeaua prinde forma.
Se scoate tarta din cuptor, se adauga bezeaua peste tarta, i se da o forma cu cutitul si se da iar la cuptor pentru 12 - 15 minute, pana cand meringue-ul prinde culoarea aurie. Se lasa putin la racit si apoi se serveste cu pofta ;)


11. Catalina Jantea

Placinta cu mere


1kg mere - se dau prins razatoarea mare (cu coaja sau fara, mie imi place cu), se pun intr-o oala in care se mai adauga 5 linguri de zahar si se pun la foc mic pana ce sucul pe care il lasa merele se evapora. se lasa la racit si se pudreaza cu scortisoara, dupa gust;

aluatul - 1 ceasca ulei (150mL), 1 ceasca zahar, 1/2 ceasca lapte/apa minerala, un praf de sare, o lingurita de bicarbonat stinsa cu otet, cateva picaturi de esenta de rom. se amesteca bine pana cand zaharul e topit, apoi se adauga faina cat cuprinde (pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini si nu se mai crapa);

Se imparte aluatul in doua si se intind frumusel 2 foi. prima se pune in tava (optional tava se tapeteaza cu hartie de copt), apoi se adauga compozitia, se aseaza a doua foaie, se inteapa in cateva locuri pentru a nu se umfla si de sa la cuptor la 150-180grade C.

dupa ce s-a rumenit si bucataria e invadata de parfum de mere si scortisoara, placinta se scoate din cuptor, se pudreaza cu zahar si se lasa la racit. apoi se taie si se serveste.



12. Teodora Mihai

Fursecuri cu ciocolata


Ingrediente:
-200g zahar
-125g migdale sau nuci
-4 albusuri
-150 g ciocolata
-20g faina
-20ml untdelemn

Albusul se bate spuma, se adauga zaharul batand in continuare, apoi migdalele trecute prin masina si ciocolata rasa. La sfarsit se adauga si faina. Se toarna cu spritul forme rotunde pe tava unsa si se dau la cuptor, la foc foarte slab. Cand se scot se aseaza imediat pe o sticla ca sa ia forma rotunda.



13. Zavoiu Oana Corina


BRIOSE

Ingrediente :
- 200 gr faina
- 250 gr zahar
- 70 gr cacao
- 450 ml lapte
- 35 ml ulei
- 1 praf de copt
- coaja de lamaie rasa
- un praf de sare
- 40 de grame ciocolata alba si cu lapte pentru ornat

Mod de preparare : - se preincalzeste cuptorul la 160 de grade

- se amesteca ingredientele solide
- se adauga usor laptele amestecat cu uleiul, mixand astfel incat sa nu ramana cocoloase
- se pune compozitia in tava de briose pregatita dinainte cu forme speciale
- se pun la cuptor pentru 40-50 de minute, trebuie sa fie bine facute, dar nu arse
- se pun la racit pe un gratar si se orneaza cu ciocolata topita


14. Mioara Climescu

Tort tiramisu


Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:
30- 40 piscoturi, in functie de marimea tavii in care se va asambla.
8 galbenusuri.
500 gr mascarpone.
8 linguri zahar pudra.
250 -500 ml frisca lichida , in functie de preferinta.
putina sare.
4 cescute de cafea tare.
3-4 linguri lichior de cafea, se poate si fara daca nu aveti.
cacao pt pudrare finala

Mod de preparare: Mai intai preparam cafeaua din 4 cescute de apa cu 4 masuri de cafea. Apoi o punem la racit.
Frisca lichida trebuie sa stea la frigider cel putin cateva ore inainte de a fi batuta cu mixerul.
Galbenusurile le frecam cu zaharul pudra si putina sare pana devin o crema albicioasa pe baie de aburi. Adaugam crema mascarpone si amestecam cu telul sa se omogenizeze bine.
Frisca lichida se mixeaza bine si se adauga peste crema de oua si mascarpone . Se incorporeaza folosind o spatula de lemn. Se da la rece pt o ora -doua.
Se trece apoi la asamblare astfel: in cafeaua racita se adauga lichiorul de cafea si se amesteca putin.
In tava in care se va asambla tortul se pune un strat subtire de crema.
Piscoturile se trec rapid prin cafea si se aseaza pe o tava .se pune un strat de piscoturi , unul de crema si se termina cu strat de crema. Se pudreaza cu cacao si se orneaza cu capsuni sau alte fructe dupa preferinta.



15. Monica Nicoleta Foca

Crema de zahar ars


400 g zahar
1.5 l lapte dulce
10 oua proaspete
o cratita de tuci
esenta (la alegere)
200g de zahar se topestc in cratita pana la caramelizare si se da la rece.
se amesteca restul de zahar cu ouale pana se face spuma, le adauga laptele si esenta.
se toarna in cratita si se baga la cuptor pana se face o crusta maronie deasupra. se serveste rece



16. Enescu Ionica Maria

Pui haiducesc


Ingrediente:
3 pui mijlocii, 1 pahar ulei, 4-5 buc. rosii bine coapte, 1 pahar vin, 100 gr. smintina, sare, piper,
patrunjel verde tocat

Preparare:
Puii curatati si spalati bine se presara cu sare si se asaza intr-o tava cu ulei la cuptor. Dupa 10-
15 minute se adauga vinul. In timpul frigerii se stropesc cu sosul format. Rosiile spalate se
curata de pielite si seminte, se taie foarte marunt si se pun la fiert cca 10 minute. Cind puii sint
bine patrunsi se scot, se desoseaza (se scot oasele) si se portioneaza. Sosul format se amesteca
cu smintina, se potriveste de sare si piper si se mai fierbe cca 10 minute. Pe un platou decorat
cu frunze de salata verde se asaza carnea, se toarna deasupra sosul amestecat cu rosiile, apoi
se presara cu verdeata.



17. Alexandru

Inghetata cu biscuiti


Ingrediente:
5 oua
250 g zahar
3 linguri faina
6 linguri pline cu varf de nuca macinata
300 ml lapte
500 ml frisca lichida
2 plicuri zahar vanilat
1 lingurita ness
1 lingura cacao
100 g biscuiti nisiposi simpli(tip Delma)
100 g biscuiti nisiposi cu cacao
50 g ciocolata

Mod de preparare:
Se freaca galbenusurile cu zaharul, apoi se adauga faina si laptele si se fierbe compozitia obtinuta pe baie de aburi pana se ingroasa. Se da apoi deoparte, se lasa sa se raceasca si se adauga zaharul vanilat, albusurile batute spuma, nuca macinata si frisca batuta. Se imparte compozitia obtinuta in jumatate, intro parte se adauga nessul, iar in cealalta cacaua. Intrun vas dreptunghiular mai inalt se aseaza un strat de biscuiti de cacao, o parte din crema de ness, un strat de biscuiti simpli, o parte din crema de cacao, alt strat de biscuiti cu cacao. In alt vas, se aseaza un strat de biscuiti simpli, crema de cacao, biscuiti de cacao, crema de ness si biscuiti simpli. Se dau vasele cu inghetata la congelator timp de 3-4 ore. Cand este gata, se taie inghetata dupa biscuiti si se orneaza cu ciocolata topita cu o lingura de apa pe baie de aburi.

Timp de preparare:
Pregatire: 40 minute; Racire: 4 ore


18. German Ana

Fursecuri asortate pentru Mos Craciun


Ingrediente necesare:
300 g faina
150 g zahar
2 pliculete zahar vanilat
esenta de rom
2 galbenusuri
1 albus
200 g unt
2 linguri cacaoa
1 lingura smantana sau frisca batuta
3-4 linguri cognac alexandrion
1 plic praf de copt
un praf de sare
1/2 lingurita coaja rasa de portocale
1 mana de stafide
1 mana de nuci
4 tablete de ciocolata cu lapte sau amaruie
Mod de preparare:Inele impletite
Se freaca 100 g unt la temperatura camerei cu 75 g de zahar treptat pana devine ca o spuma. Se adauga galbenusul, un plic de zahar vanilat, esenta de rom si un praf de sare. 150 g faina cernuta cu jumatate de plic praf de copt se adauga cate putin la compozitie si se framanta cu mana rece. Se imparte coca in doua parti. Una se amesteca cu cocoua si una cu smantana. Se impacheteaza fiecare in folie de plastic si se da la frigider pentru 40 minute. Se fac snurulete albe si negre care se impletesc



19. Avram Andreea

Tort Televizor


Foaia galbena : Compozitie pentru 2 foi negre:
4 oua 4 oua
4 linguri ulei 11 linguri ulei
4 linguri zahar 11 linguri zahar
4 linguri faina 11 linguri faina
1 varf cutit bicarbonat 11 linguri lapte
sare,mirodenii 2 linguri cacao
o jumatate lingura bicarbonat
sare,mirodenii

Crema :
1l lapte
o cana de zahar
7 linguri faina facuta rentas
coaja de lamaie
un varf de cutit sare

Preparare foaie galbena:
Se bat ouale cu zaharul se adauga ulei,faina,bicarbonat,sare,mirodeniile se baga la cuptor cca 30 min.
Prepararea celor 2 foi negre:
Se bat ouale cu zaharul ,se adauga lapte,faina,cacao,ulei,bicarbonat si mirodeniile.Aluatul se imparte in 2 foi egale.Se lasa la cuptor fiecare foaie cca 30 min.
Dupa coacere se aseaza in felul urmator:
Prima foaie este de culoare neagra,urmeaza crema,foaia galbena,din nou crema iar deasupra foaia neagra.Ca decor se poate pune glazura de ciocolata sau nuca de cocos.



20. Carmen Liliana

Sos chutney


Sosul rece , dulce picant provine din india , diverse legume sau fructe fierte cu zahar , otet si mirodenii pana se obtine o pasta groasa . Se serveste cu orez , pui , curry , peste si branza .
Deci : 1kg de rosii , 3 mere , 2 cepe , 2 catei de usturoi , 350 ml otet de vin rosu , 100 gr zahar brun , 1/2 lingurita scortisoara , o lingurita sare , linguri ulei masline , ghimbir macinat , boia de ardei iute .
Se caleste ceapa in ulei incins , se adauga rosiile si merele taiate cubulete , dupa 5 minute se adauga zaharul , sarea , scortisoara , usturoiul zdrobit , ghimbir si boia , otetul , si lasi la fiert 30 minute .



21. Gabriela Duceag

Tort de ciocolata


Ingrediente
Blat
2 oua
5 linguri zahar
5 linguri faina
un strop esenta migdale
un vf cutit praf copt
un vf cutit sare
o lingura cacao
capuccino preparat -pentru insiropat
crema 1.

350 ml frisca
200 gr ciocolata alba
un plic gelatina
crema 2.

350 ml frisca
200 gr ciocolata cu lapte
un plic gelatina
crema 3

350 ml frisca
o ciocolata amaruie (100 gr)
50 gr ciocolata cu lapte
2 plicuri capuccino
un plic gelatina
glazura

150 gr ciocolata amaruie
125 ml frisca lichida
o lingurita unt
pentru decor - alune cu ciocolata, macinate

Blat.
Mixam ouale cu sarea si zaharul timp de 5 minute, cel putin.
Adaugam faina cernuta, cacaua si praful de copt, esenta si omogenizam usor.
Tapetam un vas (cu diametrul de 20 cm)cu ulei si faina, turnam compozitia si nivelam.
Introducem in cuptorul preincalzit , la foc mic, pentru 20-25 minute (testam cu o scobitoare).
Lasam la racit.
Cremele le facem toate odata.
Procedam asa:
- pregatim 3 craticioare in care punem cate 150 ml frisca si adaugam in prima ciocolata alba, in a doua ciocolata cu lapte si-n a treia ciocolata amaruie, cu lapte si continutul plicurilor de capuccino.
Le punem la foc mic, pe toate, amestecand sa nu se prinda, pana la diluarea completa.
Intre timp punem intr-un vas toate 3 plicurile de gelatina plus 150 ml apa.
Lasam cel putin 5 minute la hidratat.
Cand compozitiile de ciocolata sunt fierbinti dar focul e oprit, impartim in fiecare gelatina.
Amestecam pana la diluare si le lasam la racit.
Mixam frisca ramasa (cele 600 ml).
Cand amestecurile de ciocolata sunt complet racite, impartim in fiecare, in mod egal, frisca mixata si amestecam usor .
Tapetam un vas cu diametrul de 20 cm cu folie alimentara.
Turnam prima data amestecul cu ciocolata cu lapte, nivelam si dam la rece pentru 15 minute.
Dupa 15 minute scoatem si turnam amestecul cu capuccino iar dupa alte 15, cel cu ciocolata alba.
Asezam deasupra blatul apasandu-l usor. Insiropam cu cateva linguri capuccino preparat si dam la frigider pentru cel putin 3 ore.
Asezam un platou deasupra vasului si cu o miscare ferma rasturnam tortul .
Desprindem usor folia si preparam apoi glazura prin topirea la foc mic a ingredientelor.
Racim introducand vasul intr-un vas cu apa rece si turnam glazura calduta peste tort.
Tapetam partile laterale cu alune cu ciocolata si dam tortul la rece.



22. Papa Gheorghiu


Kaiser-Schmarrn

Ingrediente: 6 oua, 4 linguri zahar, 1 pahar cu lapte, 200 gr. faina, 1 varf de lingurita sare si unul de bicarbonat, un pliculet zahar vanilat, 75 gr stafide (puteti suplimenta si cu alte fructe uscate gen prune caise sau altele), unt cat este necesar pentru prajit, zahar cat este necesar pentru a da o crusta si zahar pudra pentru pudrare, sirop din dulceata de cirese negre sau de la cea de zmeura pentru servit . Mod de preparare : Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile tare ca pentru bezea. Apoi galbenusurile se bat si ele spuma impreuna cu zaharul pus treptat. In acest timp se pun stafidele la inmuiat in apa calda. Cand galbenusurile s-au umflat bine se adauga treptat laptele caldut dupa care se toarna in ploaie faina si se adauga sarea si bicarbonatul. Cand totul este gata se scurg stafidele si se adauga si ele. La sfarsit adaugam cu usurelul albusul, rezultand o compozitia pufoasa. In tigaia de lucru incingem untul si incepem sa turnam cu polonicul cat este necesar pentru o Kaiser-Schmarn pe care o facem binisor pe ambele parti. Repetati pana terminati compozitia. La sfarsit cand sunt toate gata adaugam si putin zahar peste un pic de unt caramelizam si tavalim sa capete o crusta. Mie mi-au iesit 10 bucati. Lasati la rece, iar inainte de servire taiati cu o spatula de lemn in fasii lungi, dati la cuptorul usor incalzit si cu focul inchis, pudrati cu zahar pudra, tineti un picut si totul este gata. Cand aduceti la masa stropiti cu sirop din dulceata preferata. Optional si un pic de frisca daca nu va este frica de calorii. Pofta buna!


23. Alexandra Trandafir

Negresa glazurata


Ingrediente pentru 30 de bucati si o tava de 38x25x2 cm:
2 cani si jumatate de fulgi de ciocolata
200 gr de unt topit la bain-marie
1 cana de zahar
4 oua
180 gr faina
1 cana de alune de padure tocate in bucati nu prea mici
esenta de vanilie, esenta de migdale
Glazura:
380 gr ciocolata amaruie (75%)
o lingura de ulei
100-120 gr de ciocolata alba

Intr-o oala cu fundul mai gros pui fulgii de ciocolata, apoi adaugi untul topit si pui la foc mic, amestecand des, pana se topeste ciocolata, apoi adaugi zaharul si continui sa amesteci pana se topeste si acesta. Lasi cateva minute sa se raceasca, apoi adaugi ouale, esenta, alunele macinate mare si faina. Amesteci totul bine si torni intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coci blatul la 175 de grade timp de 20-25 min, pana trece testul scobitorii. Cu 10 min inainte ca blatul sa fie gata, topesti la bain-marie intr-un ibric ciocolata alba si in alt ibric ciocolata amaruie cu lingura de ulei. Torni uniform peste negresa ciocolata amaruie, apoi cu ajutorul unui pos sau cu o punguta mai groasa taiata intr-un colt, trasezi dungi pe latimea prajiturii. Apoi cu o scobitoare trasezi dungi pe lungimea prajiturii, o dunga intr-o directie apoi schimbi sensul si trasezi urmatoarea dunga in directia opusa. Lasi prajitura sa se raceasca la temperatura camerei pentru a nu-si pierde luciul


Prajiturele cu cacao si rom

Pentru 12 prajituri de dimensiunea unei mingi de ...golf:
jumatate de cana de unt topit la bain-marie (din care pui de-o parte 2 linguri)
2/3 dintr-o cana de zahar (aprox 170 gr)
2 linguri de lapte
1 ou
o cana de faina (250gr)
o lingurita de esenta de vanilie
o lingurita praf de copt
1/3 cana de cacao pudra (aprox. 80 gr)
o cana de nuca tocata (250 gr)
un strop de sare
12 (sau cate prajiturele iti ies) bomboane de ciocolata cu lichior/rom
Crema:
o cana de zahar pudra (250 gr)
2 linguri de unt topit
4 lingurite de lapte
jumate de lingurita de esenta de vanilie
Scurta recapitulare: untul il topesti la bain-marie si pui de-o parte 2 linguri din el; oul il separi (galbenusul de albus).

Intr-un vas, bati zaharul cu untul topit, pana capata aspectul unei creme usoare. Adaugi laptele, galbenusul si esenta de vanilie. Combini faina cu praful de copt, sarea si pudra de cacao si adaugi totul treptat peste restul de amestec. Pui aluatul in folie alimentara si il lasi la frigider cam o ora.
Dupa o ora, scoti aluatul si tai cu cutitul bucati egale pe care apoi le modelezi in maini (aluatul va deveni manevrabil foarte repede datorita untului din compozitie), dandu-le forma de bile cu o usoara adancitura in mijloc.
Albusul oului il bati spuma si il pui intr-o farfurie; in alta farfurie pui nuca tocata. Fiecare bila de aluat o treci usor prin spuma de albus si apoi o tavalesti prin nuca. Albusul are rolul de a face suprafata bilei lipicioasa.
Se pun toate prajiturile intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincalzit la 175 de grade, pentru 10-12 min. Intre timp, te poti ocupa de crema, amestecand toate ingredientele bine-bine.
Prajiturile le scoti pe un gratar sa se raceasca si cat sunt inca fierbinti, torni peste fiecare cate o lingurita de crema, care se va scurge in toate crapaturile. Apoi le lasi sa se raceasca cam 10-15 min si mai pui in varf cate o lingurita de crema la fiecare (de data asta nu se va mai scurge) si deasupra cate o bomboana.


24. Nagy Jemima

Ciorba cu carne de porc si legume


Ingrediente
750 g carne de porc cu os
1 ceapa
2-3 morcovi
3-4 caftofi
3-4 rosii
1-2 ardei grasi
o mana fasole verde
1 l bors
1 legatura leustean
sare

Carnea se spala , se portioneaza si se pune la fiert in apa rece in care am pus si un strop de sare.Se spumeaza si se lasa la fiet.Cand carnea este pe jumatate fiarta adaugam ceapa taiata marunt,morcovul dat prin razatoare,ardeiul gras taiat cubulete si fasolea verde rupta in 2-3 bucati.Lasam sa fiarba 10-15 min .dupa care adaugam cartofii taiati cubulete si mai apoi rosiile curatate de coaja si date prin razatoare.La final adaugam borsul si leusteanul taiat marunt.Lasam sa mai dea in cateva clocote ,potrivim de sare si apoi putem servi.


25. Dogaru Anelia

Placinta cu carne


Ingrediente:2 foi de aluat foietaj din comert , sau aluat ce-l vom prepara ;200 g carne de porc, tocata;100 g carne de vită, tocata;( sau se poate folosi cu acelasi succes 200 g carne de pui si 100 g carne slaba de vita , deasemenea tocata ) 2 cepe;1 jumatate de telina (mica);1 morcov;2 cartofi mici;4-5 linguri de pesmet;1 lingura de pătrunjel tocat;1 lingura de marar tocat;3 oua; 3-4 catei de usturoi;2 lingurite pasta de ardei, 1 lingura bulion-optional ;100g cascaval;ulei de masline , sare, piper.
Procesul tehnologic: complexitate medie. Se curața si se toaca toate legumele. Se pun la calit în 2 linguri de ulei si putina apa (un sfert de cana, maxim jumatate) .Cand s-au inmuiat, se adauga carnea (doua treimi carne de porc, o treime carne de vita , sau combinatia pui-vita ).Se lasa pe foc pana se evapora toata apa, amestecand continuu.
Cand apa a scazut de tot, se lasa sa se racească. Se adauga pasta de ardei , mararul, patrunjelul, 2 ouă , usturoiul si 2 linguri de pesmet. Se lasa sa se raceasca.
Aluatul : se prepara sau se utilizeaza cel din comert.Daca il preparam , ingredientele sunt: 150 ml apa;20g drojdie proaspata;1 lingurita sare;1lingurita zahar;2 linguri ulei de masline;faina cat cuprinde. Se face o maia din drojdie cu apa si putin zahar. Se lasa sa creasca dupa care se toarna peste faina (cca 300g) amestecata cu sarea. Se adauga si uleiul si se framanta un aluat moale si care nu se lipeste de degete. Daca aluatul cere, se mai pune faina. Se lasa la crescut pentru o jumatate de ora. Pe cel din comert il lasam sa se dezghețe, apoi se intinde un pic cu sucitorul (foile sunt un pic prea groase).
Varianta 1: Pe aluat, se presara un pic de pesmet, peste care se pune carnea ,(jumătate pe-o foaie, jumătate pe cealalta), se rade cascavalul .Se ruleaza cu atentie , se ung cu ou batut (cel de-al 3-lea ou) si se pun intr-o tava, pe hartie de copt.
Varianta 2: Aluatul nu se ruleaza ci se aseaza in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se ridica aluatul si pe peretii tavii. Se toarna carnea, se niveleaza, se rade deasupra cascaval, iar din surplusul de aluat se taie fasiute si se pun deasupra amestecului in forma de gratii (sau cum doriti). Se mai rade putin cascaval deasupra si se da la cuptor Timp de coacere : 30 minute in cuptorul încins dinainte, la foc mediu spre mic.


26. Andreea Mihaela Lazar

Ciocanele cu cartofi si sparanghel


Ne trebuie: 8 ciocanele, 1kg de cartofi noi medii, 300 g sparanghel, 250 g rosii cherry, ulei de masline, cimbru proaspat ( eu am folosit uscat pentru ca n-am avut).
Pentru dressing avem nevoie de: o lingura miere, o lingura ulei de masline, o lingura otet, 1 lingura rasa de boia dulce, sare si piper.

Preparam mai intai dresingul amestecand ingredientele mentionate mai sus. Pregatim o tava de cuptor pe care o ungem cu ulei de masline, apoi spalam ciocanelele, le stergem cu un servetel, le ungem cu dressingul si le asezam in tava in mijloc.

Curatam cartofii, ii taiem pe lung pe din doua, ii amestecam cu ulei de masline si sare si ii asezam in tava in jurul ciocanelelor. Dam la cuptor 30-35 de minute sau, in functie de cuptor, cat e necesar. Se spala rosiile cherry si se sareaza; se lasa intregi. Sparanghelul se curata in treimea inferioara, se unge cu ulei de masline si se sareaza si el. Iar dupa 20 de minute, se scoate tava din cuptor si se aseaza sparanghelul si rosiile peste cartofi si ciocanele; presaram deasupra cimbru. Se mai lasa la cuptor 15 minute (circa) sau cat e nevoie.


27. Bogdan Jijie

Ochiuri romanesti cu salata


Ingrediente
2 oua
salata verde
1 ceapa verde
o bucata de castravete
2 rosii
1 morcov
patrunjel
marar
2 felii toast
sos:
1 lingutita mustar
2 linguri ulei de masline
2 lingurite otet de mere
sare si piper

Mod de preparare
Am pus 1l de apa la fiert si am adaugat 1 1/2 lingura otet. Cand clocotea apa am dat drumu usor la ou in apa. Ca sa nu aveti surprize mai bine spargeti oul intr-o canita intai. Trebuia sa arate ca un ou fiert in coaja dar fara coaja. Am ras morcovul si am taiat restul legumelor le-am taiat normal. Am amestecat legumele cu sosul. Si apoi am aranjat frumos totul pe farfurie. Pentru consistenta puteti acompania salata cu toast.


28. Emeric Elekes

Salata de ton cu somon


Pentru aceasta reteta avem nevoie de :
salata verde
castraveti proaspeti
ardei
porumb
ceapa rosie
morcov sau telina
ton bucati in apa sau suc propriu
somon afumat
sare
piper
Acestea se amesteca si se asezoneasca cu sare si piper (condimente cat mai putine, doar pentru gust). Nu trebuie sa uitati ca somonul va fi putin sarat, deci inainte de a condimenta salata amestecati toate ingredientele si doar daca mai e novoie de sare sa o folositi.


29. Emanuel Nagy

Bomboane Rafaello


Ingrediente
170 gr lapte condensat
2 1/2 linguri rase lapte praf
20 gr unt
60 gr cocos
20 migdale crude
3 linguri cocos pentru decorat
Bucati: 20
Preparare
Frecati laptele condensat cu untul la temperatura camerei si laptele praf.
Adaugati nuca de cocos si amestecati bine. Dati la frigider cca 15-30 minute.
Din amestecul obtinut faceti bile de marimea unei bomboane Raffaello, punand cate o migdala in mijloc.
Cocosul pentru decorat presarati-l pe o farfurie. Fiecare bomboana tavaliti-o prin cocos.
Asezati bomboanele in hartiute speciale sau pe un platou si pastrati la frigider pana in momentul servirii.



30. Anonim ;)

Papanasi


500 grame brânză grasă de vaci
100 grame zahăr
2 ouă
1 linguriţă rasă de bicarbonat
1 lingură zeamă de lămâie
1 plic zahăr vanilat
1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
1 vârf de cuţit de sare
200 gr făină (plus 1-2 linguri)
300 grame smântână
200 grame dulceaţă
100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
500-700 ml ulei pentru prăjit

Preparare: Cerneţi bine făina. Amestecaţi manual – dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână – brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie. Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar. Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână. Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă. Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.
Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora. Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat. Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.
În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi. În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc.
Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele. Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.
Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată şi grasă, iar cele mai bune dulceţuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpşuni, vişine sau cireşe amare.


31. Andreea Radu

Ciorba de perisoare


Un morcov
un patrunjel
1/2 telina
zeama de varza
bors
sare de lamiie
sau otet
o ceapa de marime mijlocie
leustean
untdelemn
un galbenus
100 ml smantana (iaurt)
sare
200 g carne vitel
orez
albus de ou
piper
patrunjel.


Mod de preparare:
Zarzavatul si ceapa se rad prin razatoarea cu gauri mari si se calesc 2 minute, cu 2 linguri de untdelemn, ca sa-si dezvolte aroma, apoi totul se stinge cu 2 l de apa fierbinte sau rece (in caz ca se pun si oasele de la carne)si se adauga o lingurita de sare.
Se lasa sa fiarba circa 30 de minute, pina cind se pregatesc perisoarele. Carnea se trece prin masina de tocat de 2 ori, impreuna cu o lingurita de ceapa tocata. Daca se pune piept de pasare, se poate adauga si pielea de la git de la spate, cu toata grasimea prinsa de ea. La tocatura se adauga albusul,orezul spalat si bine scurs, o lingurita cu virf de faina, un virf de cutit de piper, sau pentru regim, numai marar si patrunjel tocat si 1/2 lingurita de sare.
Se amesteca bine, apoi se ia cu lingurita din compozitie, se pune in palma udata cu apa rece, se rasuceste sa capete forma rotunda si i se da repede drumul in supa clocotita. Daca este compozitia prea moale, perisoarele se pot modela direct in lingurita si li se da drumul in supa.
Cind toate perisoarele sint gata, se lasa sa fiarba supa in continuare acoperita 30-40 minute. Cind sint toate fierte, se adauga borsul sau alta acreala, dupa gust, lasind sa fiarba 2-3 minute.
Se ia de pe foc, se aromeaza potrivind gustul cu sare si acreala.


32. Plesca Alexandra

Vant spaniol


Ingrediente pentru blatul 1:5 oua,5 linguri de zahar,5 linguri de faina,2 linguri de cacao.
Se face un blat normal care se coace la foc potrivit.

Ingrediente pentru blatul 2:10 albuse de oua,500 de grame zahar,o lingurita otet.Se bat bine albusele,se adauga zaharul si o lingura de otet.
Se pune in tava tapetata si se coace la foc potrivit,pana capata o culoare usor galbuie.Se lasa in tava pana se raceste.

Ingrediente pentru crema:10 galbenuse,10 linguri de zahar,2 budinci de vanilie,700 grame de lapte,un pachet de unt,600 miligrame frisca,o esenta vanilie,lamaie(cateva picaturi) si ciocolata(pentru ornat).
Se freaca galbenusele cu zahar,se adauga budincile de vanilie si laptele.Compozitia se fierbe la foc mic pana se ingroasa.Cand s-a racit,se adauga pachetul de unt batut.Se imparte crema in doua.Intr-o crema se pune cacao,iar in cealalta esenta de vanilie.

Asamblare:
Se pune blatul 1(cel cu cacao),se pune crema de vanilie,deasupra frisca(batuta bine cu 2,3 picaturi de lamaie).Se pune blatul 2(cel cu albus),crema de cacao,deasupra frisca si se rade ciocolata



Va multumesc frumos pentru minunatele retete !!!

 Cu siguranta va fi dificil de jurizat cu atatea retete delicioase! 
Multa bafta tuturor!!





39 de comentarii:

  1. Super concursul tau!
    Fetelor sa participati caci e o experienta foarte frumoasa sa gatesti acolo!
    Mie mi-a placut mult iar cadoul este foarte util!
    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  2. abia astept sa vad ce se gateste !

    RăspundețiȘtergere
  3. Ooo..ce frumos! Bravo Anto :) Bafta concurentilor!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uh, i'm in :) ! Sa vad ce-mi zice inspiratia :) .

    RăspundețiȘtergere
  5. Hmmm ce-mi mai place painea prajita cu unt si cu ceiut sau cafea :P! Ai inteles nu? Tre'sa particip =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. M-as baga si eu, dar imi este frica de concurenta :P

    RăspundețiȘtergere
  7. Nici sa n-aud de emotii, concurenta ;)) Toti au sanse egale !! Spor la treaba ca eu abia astept sa gatim impreuna !!

    O saptamana minunata va doresc .. si plina de inspiratie !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pana la urma, cine jurizeaza?

    http://placerisimple.wordpress.com/2011/11/07/concurs-electrolux-placeri-simple/

    :)

    Eu vreau sa ma bag, dar e o problema!
    Am retetele pe blog! Pe blogurile mele!
    De ce nu le pot lua de acolo chiar si cu copy-paste???

    Asa ca Anto, vorbeste si cu Carmen si dati-mi un raspuns!
    :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Marcel poti lua reteta de pe blogul personal. Multumesc de intrebare. Cat despre Mihai.. e posibil sa fie in doua seri diferite.. Mai vb cu Roxana sa o intreb exact data, din cate stiu eu.. gatim pe 24 . Abia iti astept reteta !!

    RăspundețiȘtergere
  10. Anto, chiar ca :) , putem participa cu o reteta deja publicata de blogul personal?

    RăspundețiȘtergere
  11. Puteti participa cu retetele publicate deja pe blog! ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Ne dai un replay pt mailurile cu retetele, ca sa stim ca totul a fost OK?
    Adica, daca le-ai primit fara "probleme"???
    :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine suna...pacat ca distanta e prea mare si nu as putea sa ajung acolo in caz ca reteta mea castiga. Fara sa ma prezint se poate?

    RăspundețiȘtergere
  14. Marcel bineinteles ca dau replay. Inca n-am intrat pe mail, dar ma uit diseara si cum apare ceva raspund. O zi faina! si mult succes !


    Bia hmmm cat e de mare? Alice a venit de la Iasi.. daca nu te costa un zbor,atunci eu zic ca merge ;) pup

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumos!!!Bafta multa concurentilor!Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Bia merita mergi!
    Eu stau in Timisoara si tot am ajuns(anuntat cu 2 zile inainte nu cu aproape o saptamana!)...E o experienta deosebita ,plus ca Antonia cred ca e o femeie care merita sa o cunosti personal! :*

    RăspundețiȘtergere
  17. Marcel le-am primit ! multumesc frumos.

    Eu sper sa participati in numar mare! Mai ales ca-i atat de simplu cu reteta pe mail. Eu le astept cu drag si nerabdare mai ales ca timpul e destul de scurt.


    Alina multumesc tare de apreciere! Onoarea e de partea mea.. abia astept sa-l cunosc pe castigator!!


    Va doresc o saptamana excelenta !!

    RăspundețiȘtergere
  18. Frumos concurs! Iti tin pumnii, Antonina, sper sa ai multi concurenti.
    Succes tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  19. Alexandrina pai tu unde pleci?? Eu astept cu drag toate retetele voastre ..

    RăspundețiȘtergere
  20. iuffff , frumos concurs si o frumoasa experienta ptr oricine castiga .... si la mine distanta e o problemuta din pacate , dar doresc celorlalti multa bafta!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Hei....ia bagati acolo rtetete si nu va mai plingeti :)) la placinte inainte da' la razboi inapoi? pai e posibil asa ceva ? :)))
    haideti la concursss, haideti la concurs....
    anto?? vezi ce galerie fac io aicea? :)))
    pup my friend

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonia, hai ca te-am zapacit cu intrebarile, ma vei ierta precis :) . Ne poti da un indiciu de timpi de preparare? Cat vom avea acolo la dispozitie? Ca degeaba-i reteta faina si complexa daca se realizeaza in 3 ore si noi avem la dispozitie numai 2 ore, de exemplu. Thanks! Zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  23. mai trimitei retete ingenioase, destul de complexe dar care sa poata fi preparate in maxim o ora, cu tot cu statul al cuptor...nu va ganditi acum la curcani umpluti si alte chestiuni alambicate...
    plus ca ce se face la cuptor trebe taiat in portii mici si sa pape omu fara sa se manjeasca si sa intelega ceva din mancarica voastra...hai v-am pupat ca deja am vb mult :)))) si nu-i blogul meu :)))

    vai ce rau imi pare ca nu ma mai bag inca o data :P pup my friend

    RăspundețiȘtergere
  24. asa, asa, Alice. spune-le draga maea, ca tu stii cum merge treaba! Si ce treaba buna am facut impreuna :P

    succes cu concursul Anto. Eu te sustin pe fb.

    RăspundețiȘtergere
  25. Dulceata de trandafiri nu am aflat inca timpul care ne este alocat, dar daca zic Alice si Brandusa ca avem o ora la dispozitie, pesemne ca asa o fi. In programul pe care il am eu, vad un orar intre 17 - 20.. dar banuiesc ca se refera la tot timpul care ne este alocat pentru show. Cum aflu ceva , sper eu maine, voi scrie in postare.

    Alice, Brandusa va pup !!

    RăspundețiȘtergere
  26. Fataaa, io mi-s din Cimisoara...asa ca...zii la Electrolux sa se mute cu sesiunea de kuking si-n vestu' tarii, no'bine?? no' pa!

    RăspundețiȘtergere
  27. Antoo...17-20 tot programul...adik venit..pupat...curatat/taiat/cucinat...pus in farfuriute...bun venit cilenti...trece timpul :)))

    RăspundețiȘtergere
  28. Liana, draga mea, eu am venit din Iasi, iar Alina, fata de a doua zi, a venit din Timisoara din cite stiu eu. Asa ca ...unde e pasiune nu mai conteaza distante...bani de benzina...detalii, detalii, detalii

    RăspundețiȘtergere
  29. Asa e Alice,din Cimisoara am venit la show!A fost foarte foarte misto!
    Deci Liana10 go for it!
    Dar ai dreptate ideea nu e rea cu ceva evenimente Electrolux si la Timisoara caci sunt destui bloggeri in zona care ar face treaba buna! :) ;)

    RăspundețiȘtergere
  30. Eu am intentia sa vin de la Chisinau, asa ca... hai soro nu te plange ca tu nu ai nevoie de viza :))

    RăspundețiȘtergere
  31. Kaiser-Schmarrn
    Aceasta reteta era draga Imparatului Franz Joseph I si unul dintre cele mai cunoscute deserturi ale Austriei. Exista un mai multe versiuni ale poveştii privind originile Kaiser Schmarrn .Se pare ca primul a aparut in Viena, in timpul domniei Kaiser -ului Franz Josef I (1848-1916).Una dintre legenda este ca imparatului ii placea sa manance clatite la desert. Atunci cand acestea nu ieseau bine, pentru ca erau prea groase sau rupte, le servea slujitorilor sai, numindu-le "mizeria imparatului." O alta poveste relateaza ca in timp ce era la calarie fiind vreme rea Imparatul a trebuit sa caute adapost intr-o ferma. Sotia fermierului a pregătit un fel de mancare simpla, o clatita impodobita cu fructe uscate si zahar. Entuziast Franz Josef a ordonat apoi ca acest fel sa fie pregatit si de bucatarul sau.O poveste mai probabila este ca bucatarul personal al Impăratului a inventat acest dulce bazandu-se pe o clatita-traditionala austriaca cunoscuta sub numele de "schmarrn."Un pic de istorie gasiti pe :http://en.wikipedia.org/wiki/Kaiserschmarrn

    Ingrediente:

    6 oua, 4 linguri zahar, 1 pahar cu lapte, 200 gr. faina, 1 varf de lingurita sare si unul de bicarbonat, un pliculet zahar vanilat, 75 gr stafide (puteti suplimenta si cu alte fructe uscate gen prune caise sau altele), unt cat este necesar pentru prajit, zahar cat este necesar pentru a da o crusta si zahar pudra pentru pudrare, sirop din dulceata de cirese negre sau de la cea de zmeura pentru servit .


    Mod de preparare :


    Se separa galbenusurile de albusuri. Se bat albusurile tare ca pentru bezea. Apoi galbenusurile se bat si ele spuma impreuna cu zaharul pus treptat. In acest timp se pun stafidele la inmuiat in apa calda. Cand galbenusurile s-au umflat bine se adauga treptat laptele caldut dupa care se toarna in ploaie faina si se adauga sarea si bicarbonatul. Cand totul este gata se scurg stafidele si se adauga si ele. La sfarsit adaugam cu usurelul albusul, rezultand o compozitia pufoasa. In tigaia de lucru incingem untul si incepem sa turnam cu polonicul cat este necesar pentru o Kaiser-Schmarn pe care o facem binisor pe ambele parti. Repetati pana terminati compozitia. La sfarsit cand sunt toate gata adaugam si putin zahar peste un pic de unt caramelizam si tavalim sa capete o crusta. Mie mi-au iesit 10 bucati. Lasati la rece, iar inainte de servire taiati cu o spatula de lemn in fasii lungi, dati la cuptorul usor incalzit si cu focul inchis, pudrati cu zahar pudra, tineti un picut si totul este gata. Cand aduceti la masa stropiti cu sirop din dulceata preferata. Optional si un pic de frisca daca nu va este frica de calorii.

    Pofta buna!

    RăspundețiȘtergere
  32. DOGARU GONCEA ANELIA13 noiembrie 2011 la 00:07

    Copilaria ,aroma sa inconfundabila din vacante minunate, la gura sobei , alaturi de bunici primeniti sufleteste si cu mintea agera, blajini si in acelasi timp intransigenti cand vine vorba de a incalca regulile prestabilite din tata-n fiu , toate acestea mi-au prilejuit un remember nostalgic si ideea ca vom redobandi coloana vertebrala intoarcandu-ne la valorile autohtone , la tradititii.In acest context va propun o reteta autentica , de pe meleaguri banateme.Va doresc POFTA BUNA!

    PLACINTA CU CARNE
    Ingrediente:2 foi de aluat foietaj din comert , sau aluat ce-l vom prepara ;200 g carne de porc, tocata;100 g carne de vită, tocata;( sau se poate folosi cu acelasi succes 200 g carne de pui si 100 g carne slaba de vita , deasemenea tocata ) 2 cepe;1 jumatate de telina (mica);1 morcov;2 cartofi mici;4-5 linguri de pesmet;1 lingura de pătrunjel tocat;1 lingura de marar tocat;3 oua; 3-4 catei de usturoi;2 lingurite pasta de ardei, 1 lingura bulion-optional ;100g cascaval;ulei de masline , sare, piper.
    Procesul tehnologic: complexitate medie.
    Se curața si se toaca toate legumele. Se pun la calit în 2 linguri de ulei si putina apa (un sfert de cana, maxim jumatate) .Cand s-au inmuiat, se adauga carnea (doua treimi carne de porc, o treime carne de vita , sau combinatia pui-vita ).Se lasa pe foc pana se evapora toata apa, amestecand continuu.Cand apa a scazut de tot, se lasa sa se racească. Se adauga pasta de ardei , mararul, patrunjelul, 2 ouă , usturoiul si 2 linguri de pesmet. Se lasa sa se raceasca.
    Aluatul : se prepara sau se utilizeaza cel din comert.Daca il preparam , ingredientele sunt: 150 ml apa;20g drojdie proaspata;1 lingurita sare;1lingurita zahar;2 linguri ulei de masline;faina cat cuprinde.
    Se face o maia din drojdie cu apa si putin zahar. Se lasa sa creasca dupa care se toarna peste faina (cca 300g) amestecata cu sarea. Se adauga si uleiul si se framanta un aluat moale si care nu se lipeste de degete. Daca aluatul cere, se mai pune faina. Se lasa la crescut pentru o jumatate de ora.
    Pe cel din comert il lasam sa se dezghețe, apoi se intinde un pic cu sucitorul (foile sunt un pic prea groase).
    Varianta 1: Pe aluat, se presara un pic de pesmet, peste care se pune carnea ,(jumătate pe-o foaie, jumătate pe cealalta), se rade cascavalul .Se ruleaza cu atentie , se ung cu ou batut (cel de-al 3-lea ou) si se pun intr-o tava, pe hartie de copt.
    Varianta 2: Aluatul nu se ruleaza ci se aseaza in tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se ridica aluatul si pe peretii tavii. Se toarna carnea, se niveleaza, se rade deasupra cascaval, iar din surplusul de aluat se taie fasiute si se pun deasupra amestecului in forma de gratii (sau cum doriti). Se mai rade putin cascaval deasupra si se da la cuptor
    Timp de coacere : 30 minute in cuptorul încins dinainte, la foc mediu spre mic.

    Concurent:Dogaru Goncea Anelia

    RăspundețiȘtergere
  33. Ingrediente:pentru papanasi
    500 grame brânză grasă de vaci
    100 grame zahăr
    2 ouă
    1 linguriţă rasă de bicarbonat
    1 lingură zeamă de lămâie
    1 plic zahăr vanilat
    1 linguriţă coajă de lămâie rasă de lămâie
    1 vârf de cuţit de sare
    200 gr făină (plus 1-2 linguri)
    300 grame smântână
    200 grame dulceaţă
    100 grame zahăr pudră (preferabil vanilat)
    500-700 ml ulei pentru prăjit
    Preparare:
    Cerneţi bine făina.
    Amestecaţi manual – dar şi mai bine într-un robot de bucătărie sau folosind un mixer de mână – brânza de vaci cu zahărul, ouăle, sarea, zahărul vanilat şi bicarbonatul stins cu zeama de lămâie.
    Adăugaţi cele 200 de grame de făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi bine. Dacă este necesar, în funcţie de densitatea brânzei, adăugaţi 1-2 linguri de făină suplimentar.

    Trebuie să obţineţi un aluat moale dar care să se desprindă de pe mână.
    Puneţi uleiul la încins într-o tigaie sau cratiţă adâncă.
    Pe o suprafaţă de lucru, curată şi uscată, pudraţi făină.
    Împărţiţi aluatul în 8 linguri de cocă pentru papanaşi şi 8 linguriţe pentru capacul rotund al acestora.
    Cu mâna dată prin făină formaţi 8 discuri şi tot atâtea biluţe din aluat.
    Treceţi degetul arătător prin făină şi înfigeţi-l în discul de cocă (vezi galeria foto). Rotiţi circular degetul pentru a obţine un orificiu central în aluat.
    În uleiul încins, la temperatură mică, rumeniţi câte 2 papanaşi deodată – în funcţie de dimensiunea vasului de prăjire – şi tot atâtea biluţe, pe ambele părţi.

    În mod normal, papanașii se prăjesc cam 5-6 minute fiecare. Acest timp depinde de mărimea papanașilor și de nivelul uleiului din vasul de prăjire. Este foarte important ca focul să fie mic pentru ca papanașii să nu se prăjească doar la suprafață și să rămână cruzi în mijloc.
    Scoateţi papanaşii, pe măsură ce sunt prăjiţi, şi puneţi-i la scurs de excesul de grăsime pe un prosop de hârtie. Mai întâi, veți scoate bilele pentru că, fiind mai mici, se vor face primele.
    Papanaşii se servesc cu un brâu de smântână asezonat cu dulceaţă, pudraţi cu zahăr pudră.
    Cea mai potrivită smântână pentru servirea papanașilor este cea fermentată şi grasă, iar cele mai bune dulceţuri sunt cele din fructe de pădure (mure, afine, zmeură, etc), căpşuni, vişine sau cireşe amare.

    RăspundețiȘtergere