30 iunie 2012

Inghetata Snickers


Cestiunea asta 'arzatoare' e ca o atingere prelunga ce-ti da fiori, ca un senzual sarut - furat timid (la inceput) cu buzele umezite in si de placere.. Dupa prima inghititura insa, centrii nervosi se resemneaza si nu se opun nicicum, cand gemi de incantare. Stapanirea de sine nu starneste decat nelinistea, iar aceasta noua si neasteptata experienta te face sa te-ntrebi rusinat/a cum ai putut sa traiesti pana acum fara ea..  ea - inghetata snickers dom'le - o avalansa de arome, cu o consistenta bogata dar si finetzuri izbitoare, o aventura pe care e musai sa vi-o daruiti macar o data voua si celor dragi.


Poate va pare hilar ce zic, dar pe bune ca dulcegaria asta n-are nevoie de cuvinte, mai cu seama cand numai titlul ar trebui sa-i dicteze spiritului ciocoholic neimblanzit nelinistea dinainte furtunii. So, less words, more pictures - si-o aluzie - o sa atingeti nirvana saruvand-o, fara nici o contemplatie si asceza, pa bune! Si va conjur sa n-o luati de buna, sa-mi puneti vorbele la bataie si sa ma amenintati cu virulenta si complicitate. Si-n timpul asta si dupa ce-o prefaceti fix asa, io o sa stau cocotzata fix aci pe blog la cucurigu si-o sa culeg aplauze pentru ea, in timp ce voi veti indrazni, intr-un final, sa va cunoasteti si recunoaste slabiciunile :) 
Daca-i buna la dieta?? Ptiuuu drace! Merge struna, da mah daaa!


Intai de toate mesteriti caramelul din:
175 grame zahar,
3 linguri apa,
120 ml smantana grasa de gatit - la temperatura camerei,
1 lingurita rasa cu sare de mare -musai,
120 grame unt - la temperatura camerei, astfel:


Turnati zaharul si apa intr-un wok.. (e cel mai potrivit pentru treaba asta.. ca nu se prinde nimic si e tare usor de manevrat, tinand cont de viteza cu care trebuie sa executati operatiunea). Incalziti delicat wok-ul la puterea mica, amestecand de vreo 2 ori zaharul din el, apoi doar urmariti-l pana cand acesta incepe sa se topeasca sub presiunea caldurii. Mariti puterea flacarei pe medium si permiteti-i zaharului sa fiarba nederanjat de nici o lingura de lemn... Dar urmariti operatiunea asta cu ochi de vultur..

Cum vedeti ca-si schimba culoarea si devine aurie toata miscarea, invartiti lingura in wok prin toata treaba asta, evitand sa amestecati caramelul prea mult. Luati imediat wok-ul de pe foc, adaugati sarea de mare si smantana de gatit amestecand cu cea mai mare abilitate ingredientele-n caramel. Daca nu va grabiti sa adaugati imediat smantana in etapa asta, e posibil sa va iasa caramelul amar, pentru ca wok-ul fiind incins, chiar daca e luat de pe foc actioneaza asupra zaharului continuu si-l supraincalzeste, metamorfozand gustul ala dulce sarat in ceva dulce-sarat-amarui;) Deci fiti pe faza, ok? O sa bulbuceasca toata situatia cand adaugati smantana, dar fiti pe pace, totul e ok. Apoi adaugati untul (la temperatura camerei) si amestecati vartos cu lingura de lemn! Si cu asta basta: lasati caramelul la racit! Veti avea nevoie de intreaga cantitate de caramel, asa ca daca va trece prin minte sa prefaceti din cuvinte in tortura culinara dulcegaria asta cu ciocolata si caramel - atunci aveti nevoie de o cantitate dubla.. sau chiar putin mai mult, daca va ploua in gura dupa inca o inghetata cu cirese amare si caramel.

Next, urmatoarele ingrediente incoroneaza deliciosenia asta de inghetata.


Notati asa:
200 grame zahar,
200 migdale / alune de padure (crude) / nuci - combinatia insa, rules! (nu prea fin macinate),
4 batoane de ciocolata snickers de 51 grame fiecare,
1 lingura plina cu esenta de rom,
3 linguri pline cu esenta de vanilie,
5 linguri pline cu apa,
150 grame ciocolata neagra,
250 ml smantana grasa de gatit,
200 ml expresso,
350 ml frisca lichida,
300 ml smantana grasa de gatit,
150 ml lapte batut.

Cea mai misto alinare in toata povestea asta e ca n-aveti nevoie de aparat de inghetata! Nope! Va zic la sfarsit cum dregeti fapta. Deci, turnati in wok-ul in care ati pregatit inainte caramelul (pe care l-ati turnat intr-o craticioara sa se raceasca mai repede, da?).. zaharul, apa, migdalele macinate, bucatile de ciocolata snickers rupte asa urat / dragut cu mana si lasati totul la foc potrivit pana se preschimba la fata toata treaba, zaharul incepe sa se caramelizeze - operatiune in care lingura de lemn va e, musai, sluga, iar ochii capitan! Nu dureaza mult etapa asta, ideea e sa devina cat de cat aurie situatia, momente in care zaharul incepe sa se lege in jurul firicelelor de migdale - in cazul meu, dar si mai delicioasa si autentica e situatia daca folositi alune de padure si nuci - doar ca de data asta eu n-am avut.


Apoi turnati peste amestecul asta ciocolata amaruie si mai amestecati pe foc timp de 1 minut pana cand se transforma totul intr-o mare ciocolatoasa, migdaloasa, migaloasa si parfumata de numa... acu e timpul sa adaugati esentele, da? si apoi smantana (prima cantitate din lista de 250 ml) si mai amestecati timp de 1 minut pe foc pana se incorporeaza ingredientele. De ce nu puneti de la inceput ciocolata? Pentru ca se preschimba instantaneu la fatza culoarea si n-o sa va dati seama daca s-a caramelizat zaharul destul in jurul migdalelor/nucilor. Am pus poze cu isprava, ca sa va dati seama ce si cum..

Apoi turnati in amestecul de mai sus... toata cantitatea de caramel, cafeaua tare sau expresso-ul si lasati crema la racit. Din toata compozitia rezultata - scoateti atata crema - cat sa umpleti un pahar de 200 ml. Si daca va pune pacatu sa gustati din crema, o sa vi se rupa firul, garantat! Eu adaug in tortura din paharelul asta 3 - 4 picaturi cu esenta de migdale si apoi il las la frigider! E crima si pedeaspa, e care pe care, parol ca da!

Intre timp mixati intr-un vas smantana de gatit (cele 300 ml) si frisca lichida (laolalta) si lasati-le la frigider pana se raceste dulcegaria de mai sus, dupa care turnati totul intr-un vas incapator si incorporati cat se poate de bine (cu o spatula de silicon ca se muleaza cel mai bine pe situatie, sau eventual cu un tel) .. frisca si smantana mixate cu compozitia de migdale, cioco si caramel si laptele batut.. si dati vasul in congelator - sau cele doua vase daca nu aveti unul incapator... e destula inghetata, nu doar pentru liliputani! O scoateti din congelator din 30 in 30 minute, de vreo 3-4 ori si amestecati cu lingura prin ea (nu cu mixerul) - cat sa se regaseasca prin toata compozitia migdalele si alunele (alea din ciocolata snickers) de-au picat la fund. Si cu asta basta, m-am suit p'o sa!


Asta daca n-o sa faceti ca mine si-o sa scapati de-o cantitate impresionanta de inghetata neinghetata.. intr-un loc nevazut de nimeni (noroc ca burta n-are gura, uff)... pe intreaga traiectorie a prefacerii si drumului spre congelator. Cand o puneti in cupe pentru servit - turnati o lingurita / doua din crema aia ce-a stat cuminte in pahar la frigider (daca n-ati terminat-o asa simpla intre timp). Nu va mai zic ca aceasta crema se intareste si daca adaugati niste fulgi de cocos prin ea, sau alte cateva nuci sau migdale macinate - o transformati intr-o cavalerie de bomboane de'o sa va lingeti pe degete. Asa ca inainte de servire, o bagati la microunde 10 secunde - cat sa poata intra lingurita in ea si sa stropiti cu o savoare in plus inghetata.

Sa va mai zic ca aproximativ la modul asta - asa total insiruit mai sus -  fac io crema pentru tortul snickers?? Dar gata, mai multe nu va zic ;) pana ii vine si lui randul, cat de curand sper.. ;) Poze n-am decat intr-o singura pozitie - da stiu ;)) dar ma luptam cu hotii de cai, gen mama care impartea dulcegaria mai mult sau mai putin frateste,  cu echipajul casei. In 10 minute s-a terminat juma de tava ;) timp in care am prins-o in flagrant de 2 ori, mda! ;)


Dulcegaria asta merge catre my lovely Andie's veggies - pentru care am ales caramelul ;) - unul din cele doua ingrediente menite lunii iunie - sa duca mai departe Provocarea Dulce Romanie - minunat proiect initiat de Mihaela ~ de prin lume adunate!



Reteta caramel - Green&Black's Organic, Ultimate Chocolate Recipes
Reteta de inghetata imi apartine.



64 de comentarii:

  1. Mmm...cu sigurantã nu ar tine mult si la noi!e yummy:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alina, chiar e grozava. Ideea ei mi-a venit in incercarea de a face o umplutura perfecta pentru rolls (si fix migdalele, zaharul, caramelul, ciocolata topita, esentele - dupa ce au stat ceva timp in frigider - fac subiectul unei minunate idei pentru umplut cozonac (demential gust - in care mai adaug musai esenta de migdale) sau o folosesc efectiv pentru foietaj sau blat de tort .. asa simplu fara nici o gelatina - se intareste suficient cat sa arata ca o crema grozava. Pupici

      Ștergere
  2. Ador caramelul si inghetata ta ! Sunt...pe lista !:)

    Weekend fain !

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum nu pot decat sa privesc pozele....Desi ma intreb, nu a mai ramas nicio cupa de inghetata?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nimicuta ;) din pacate! inghetata asta nu are viata mai mult de o zi -doua maxim. zi faina!

      Ștergere
  4. Anto,sta matza-n coada! Ce ingheeee !!!
    Cu inghetata asta risti sa gasesti pe blog balti de saliva :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Ador Snickersul, iar inghetata asta arata divin!!! As manca dimineata, la amiaz si seara, fara sa ma satur! Reteta e pe lista mea ”to do”! Esti super, Anto, mereu surprinzi cu chestii faine!
    Pupici, week-end fain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare ca-ti place! Multumesc frumos. Sper sa fie si pe gustul tau. pupici

      Ștergere
  6. delicioasa!!! si pozele,de artista,evident :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ;) nici chiar asa Ana. dar inghetata chiar e delicioasa. pupici si multumesc

      Ștergere
  7. nebunie mare inghetata asta....nu-mi mai vine sa ma apuc din nou de lucrarea de grad...imi tot vine sa fug la bucatarie s-o prepar!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uff, te inteleg perfect. daca iti zic ca inainte de exemenul de dizertatie, fix cu o seara inainte am pregatit cheesecake brownie-ul ce-l gasesti imediat dupa reteta asta de inghe ? ;) doar ca l-am postat eu cu intarziere:) pur si simplu nu aveam stare!! apoi m-am calmat si totul a fost super ok a doua zi :))

      Ștergere
  8. Ai pus in ea tot ce imi place, adica snickers, ciocolata si caramel :)) Am si eu in congelator, dar de fructe si parca a ta imi face mai mult cu ochiul :))

    Superbe pozele :*

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos, Andreea! Eu tanjesc la a ta. mai ai? din a mea nu mai gasesc nici o farama ;)) pupici

      Ștergere
  9. Ingheteta asta este o bomba din toate punctele de vedere!Bomba de gusturi explozive si ciocolatoase, bomba de calorii , bomba de senzatii culinare desavarsite.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)0 subscriu! ;) chiar e buna tare. cel putin al meu e innebunit dupa ea. pupici si multumesc

      Ștergere
  10. Moaaa cum arataaa :) Si pozele-mi plac ;)
    Dar sa-mi spui de unde ai luat borcanaseleeeee :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Edith, de la Hornbach ;) Sarumana mult!! ma bucur tare ca-ti plac.

      Ștergere
  11. Doamne ajuta-ma sa rezist in fata unei asemenea tentatii....oooooooh,ce bine arata!!!Nu-i lipseste nimic:completa si perfecta!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. E delicioasa, jur! Mama si M. sunt fanii no 1 ;)) Multumesc Claudia. pupici

      Ștergere
  12. Antonina, asta da dulcegarie! cum ai combinat tu si alunele, si caramelul, si ciocolata si espresso... trebuie sa o pun si eu pe lista "to do" :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper sa-ti placa la fel de mult cum ne place noua. Multumesc tare, Mihaela! pupici si spor

      Ștergere
  13. Inghetata asta e data naibii...ca sa zic asa. Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  14. Tu chiar vrei sa ne innebunesti cu asa poze ? Chiar si eu as papa vreo doua portii , chiar daca mai sunt inca racita !!! :(

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. uff, sanatate multa draga mea! lasa ca inghetata merge dupa.. sau stii cum se zice.. cui pe cui se scoate. te pupic

      Ștergere
  15. Desi pare cam complicata reteta, cred ca ti-a iesit o minunatie. Acum ceva ani cumapram numai acest fel de inghetata. Acum am descoperit reteta si sper sa o fac cand voi avea toate ingredientele. Bravo!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Carol nu e complicata deloc, jur! Caramelul se face in cateva minute, apoi il torni intr-o craticioara si nici nu-i nevoie sa speli wok-ul. Apoi restul le pui in wok si iar in cateva minute-- pana in 15 cu totul - e gata toata treaba. Apoi mixatul si cam atat. E tare simpla - poate pare complicata ca-s multe ingrediente, dar daca sunt toata pregatite dinainte, e mult mai usor. Pupici si multumesc !

      Ștergere
  16. Antonia daca nu am wok in ce pot face ca sa iasa caramelu am mai facut si sa taiat pupicei Gabi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, eu l-am facut si-n tigaie normala si totul a fost perfect. Uite de ex chiar in tigaie l-am facut cand am gatit la belmondo si nu s-a intamplat nimic. Ce intelegi prin se taie? Poate nu e tigaia de vina si se intampla altceva acolo. Astept mai multe detalii, poate gasim solutia. Pupici

      Ștergere
  17. Vai de mine Anto ce ai facut aici! cred ca e cea mai perfecta inghetata din cate am vazut :))... Se poate si la pachet?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) Sarumana mult! pentru noi e perfecta, acu depinde si de gusturi. Da sper din suflet sa placa tuturor celor care o voi incerca. Pupici

      Ștergere
  18. O combinatie perfecta!!!Yummy, mor de pofta:)Vin la o portie?:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Pfiuuuu!!! Eu abia acum m-am trezit din euforia provocata de inghetatica asta! Iti dai seama ca tre' s-o execut,nu ?! Acum ma gandesc in ce cantitate, sa fiu sigura ca ma satur =)) Pup si sar'manaaaaaaaa :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare Ralu ca ti-a placut!! Si sarumana mult pt corcoduse ;) Am mancat pana am plesnit ;)) Eu zic ca ajunge cantitatea asta pentru 2 -3 zile ;) pup

      Ștergere
  20. Gata,am terminat dieta :))..pot sa ma servesc cu doua porti:).Foarte yammy!

    RăspundețiȘtergere
  21. O inghetata de milioane!!! Clar ca numele spune totul, iar cand m-am uitat la ingrediente am zis: dementiale! Abia astespt sa vina tortul :D Pana atuci stau si salivez la inghetata! Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare ca-ti place ideea ;) Sper sa o puna multi in practica, e chiar dementiala treaba asta ;) Tortul hmmm e criminal. sigur o vi-l arat cat mai curand. pupici

      Ștergere
  22. - awesome inghetata - checked
    - awesome poze - checked
    - postul este witty si funny - checked
    - mor de pofta de nu mai pot - checked

    RăspundețiȘtergere
  23. Delicios! Ai pus in aceasta inghetata toate bunatatile lumii.

    RăspundețiȘtergere
  24. De ieri tot ma gandesc cu o pofta nebuna la inghetata ta!Trebuie neaparat sa incerc reteta ca altfel raman cu pofta :))
    Geniale fotografiile! :*
    O vara racoroasa iti doresc!
    Hugs!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, sper sa-ti place maxim ;) Noi suntem topiti dupa ea. Pupici! spor si pofta cat mai multa ;)

      Ștergere
  25. Gata, stau aici ca tu mereu faci inghetata buna buna, iar afara e o caldura de sa nu stai nci macar sub umbra nucului. Pup, o saptamana faina!

    RăspundețiȘtergere
  26. Am savurat-o de pe FB. E dulcegaria dulcegariilor. Cred ca m-asi multumi cam cu toata tava si n-asi da la nimeni, de... mai ne facem rai din cand si cand. Pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos Sara!! uff si eu as fi mancat-o pe toata ;) da parca ma si vad cu niste mustrari maxime dupa ;)) Pupici

      Ștergere
  27. Super ultra delicioasa! Astazi o sa ma gandesc la ea toata ziua, parca ii simt deja gustul ....
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  28. Fenomenala !
    Ps. Inca nu mi-am luat aparat de inghetata, nu am nici o scuza...

    RăspundețiȘtergere
  29. O intrebare! e bai mare daca nu punem frisca? sau e neaparat? pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rebeca, frisca in inghetata - daca iti doresti o urma de cremosenie - isi are un rol deosebit de important. Dar, si stiu ca sunt persoane care pur si simplu n-o suporta, poti inlocui frisca cu smantana grasa de gatit si o mixezi impreuna cu cealalta cantitate din lista. n-o sa se mixeze foarte tare, dar nu-i bai cat poate ea sa.. Dar e musai smantana in locul ei, cantitatea cealalta de dulce trebuie echilibrata. Altfel daca torni intreaga cantitate (eliminand smantana si frisca ce trebuiesc mixate si laptele batut) intr-o tava tapetata cu folie alimentara si o bagi la frigider (chiar congelator in prima faza) iti ies niste batoane dementiale! Mult spor.. astept cu nerabdare impresii ;) pupici

      Ștergere
  30. Antonia cand pun frisca peste zaharul caramel atunci se branzeste,nu imi pot da seama de ce am facut caramel de mai multe ori nu mereu sa taiat,am avut ceva probleme si nu am putut intra, oricum o nebunie de inghetata o sa o fac cand oi fi putin mai bine pupicei astept tortul Gabi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Gabi, hmm pai ia sa vedem de ce se imbranzeste. O luam pe rand.. ce smantana pentru gatit folosesti? e vorba de aceea gen hulala, nu din cea pe care o folosim pentru ciorba, sau sarmale, ok? Scoate cu vreo 10 minute inainte sa te apuci de reteta smantana din frigider.. desi eu mereu o folosesc rece, abia scoasa si nu sunt probleme. Imediat cum s-a caramelizat zaharul.. dar e musai sa se transforme intr-o mare fina aurie.. ca altfel e posibil sa mai ramana bucati de zahar pe acolo netopite.. in fine.. iei tigaia de pe foc si torni smantana cu stanga si cu dreapta amesteci cu o lingura de lemn. nu te opresti in etapa asta, amesteci continuu. vor iesi niste bulbuci, nu te sperii si amesteci. 10 -20 secunde e suficient, apoi imediat untul la temperatura camerei si amesteci vartos. Sigur trebuie sa iasa. Sincer, pana acum as lua in considerare doar smantana - adica vreo varianta de smantana poate prea grasa - asta a mea are 32 % grasime parca - dar chiar si pus invers untul si apoi smantana nu se imbranzeste. Am facut si asa si totul a fost ok, dar recomand fix cum e in reteta de baza.. Gabita e tare buna inghetata. Mi-ar parea rau sa stiu ca te-a suparat asa de tare caramelul ca sa nu o incerci.. Te sustin de aici. Pupici si spor.

      Ștergere
  31. Pe mine m-ai atins acolo unde doare cel mai tare...inghetata as putea manca de 3 ori pe zi si mai mult daca se poate si nu cred ca m-as satura...
    Snickers era candva ciocolata mea preferata , dar intre timp am renuntat si nu mai cumpar decat ciocolata neagra , am reusit pana si pe soricei sa-i obisnuiesc cu ea, crezi ca-i bai daca fac replace-ul?Ma gandesc ca reteta are oricum caramel si alune/migdale/nuci...ce zici e ok chef?
    O noapte racoroasa,Daiana

    RăspundețiȘtergere
  32. Daiana ma bucur ca-ti face cu ochiul ;) Te referi la Snickers-ul black? Ala e preferatul meu, de fiecare data cand alimentez imi iau 2 -3 batoane ;) Nu prea-l gasesc la magazinele de cartier. Asta daca te referi la el.. ca in rest in reteta si eu am folosit tot ciocolata neagra, am scris acolo.

    Si daca totusi nu te referi la snikers-ul black ci pur si simplu cioco neagra iese dementiala si asa, nu va fi prea dulce si nu va mai fi snickers asa 100%, dar tot buna o sa iasa.

    In privinta migdalelor.. clar ti-as recomanda combinatia dintre ele, cu o cantitate mai mare de nuca.. iese grozava ;) Doar ca eu de data asta am avut migdale, nucile mi s-au dus pe niste sarailii ;)

    Si pentru ca-ti place inghetata, si eu mi-s mare fan ;) am la capitolul asta mai multe retete.. poate iti face cu ochiul vreuna . uite eu iti recomand inghetata cu cirese amare si caramel.. pe aia o mananca al meu cu ochii inchisi singur la o masa :). e foarte buna, fructata, usor amaruie si totusi dulce.. niste contraste puternice care se iubesc reciproc. sper sa-ti placa toate.

    O noapte faina! pupici soriceilor ;) si voua!

    RăspundețiȘtergere
  33. am facut dulceata de caise si a iesit foarte delicioasa incat rudele mele din Germania imi cer tot timpul reteta pe telefon suna ca posta la mine la posta si pe mail.DAR vin in romania si le dau si lorcateva borcane.TE PUP SI ITI DORESC O SAMBATA PLACUTA

    RăspundețiȘtergere
  34. Foarte nesanatoasa aceasta inghetata!

    RăspundețiȘtergere