21 martie 2012

Fudge de ciocolata cu cirese deshidratate


There are good days and bad days! Iar cea in care le-am dat contur mai mult sau mai putin dulcegariilor astora a fost una dintre ele, ghiciti voi... asa ca pont: ignore za colors agitation, outbursts of anger, depression, disorientation, ya?


Aveam in plan sa va arat fudge-ul asta de ceva vreme, dar i-am pastrat asa murdar secretul pentru mine, cat despre versatilitatea lui o tin in gand si-o desfasor curand...straturi, culori, arome.. da' las c-o sa vorbim noi despre toate astea, da?


Cestiunea e wonderfully awful si pretty simple cum is toate-n viata unui chocoholic care se respecta ;) L-am vrut muuult si oleaca smooth, nici prea prea nici foarte foarte, cat sa acopere cu intunecimea lui o tarta de 24 si 4 de 10. Si l-am dres si descantat cat sa-si plimbe my dear Ralu limba-n gura si sa-mi scuipe-n frunte de deochi niste cuvinte, stie ea si tot fb-ul care-i mijlocu si scopu lor ;)

Luati aminte si notati asa: first, retineti ca eu am jucat la platane 720 grame ciocolata ca sa umplu tartele de care va ziceam mai sus si musai sa mi se lipeasca de dejte si niste fudge ramas in plus. Voi faceti ca mine, sau mesteriti juma de cantitate dupa ideile enuntate mai jos. E la alegere dom'le.. si moama ce-o mai astept pe Ralu sa agite spiritele in locul meu azi ;)

Cestiunea asta de fudge, dark si curajos de necomplicata se ascunde la vedere pe tarte si hartia de copt mazgalita musai c-un praf de cacao.








First, vorbim de blat. Unul crocant daca lasi cocatura mai mult la cuptor, sau unul usor pufos si crispy in za same time dac-o-ncingi mai putin (utopie nene da parca asta-i za truth). Cum spuneam mai sus pentru o tava de tarta cu diametrul de 24 cm si 4 tavite de 10 cm aveti nevoie de: 330 grame faina, 230 grame unt gras rece, 1 lingura cu esenta de vanilie, 5 -6 linguri cu apa si un praf de sare.

Intr-un bol cerneti sau nu faina cu praful de sare, adaugati untul in bucati cat mai mici, sfaramati totul in maini ca la aluatul de scones pana ajung niste faramituri, adaugati apoi apa, esenta de vanilie si framantati 1-2 minute aluatul. Apoi impartiti bila in doua parti egale - una pentru tarta mare si a doua pentru cele 4 forme mici.. Depinde ce forme aveti voi.. va orientati.. de ex. pentru o tava cu diametrul de 26 va ajunge jumatate din cantitatea totala de aluat. Apoi ori intindeti cu sucitorul aluatul si-l mutati pe tavi, ori il montati direct. Eu am optat pentru a doua varianta, ca-i tare lejer de intins aluatul direct in tava. In cuptorul incins la 180 grade isi petrece aluatul asta impuns cu furculita cam 10-15 minute, atat. Apoi se lasa la racit, timp in care pregatiti fudge-ul.


Va zic acum fix ce-am facut: 720 grame ciocolata zdrobita bine (din care: 150 grame ciocolata cu 52% cacao, 570 grame ciocolata de menaj cu lapte), 2 cutii cu lapte condensat (397 grame *2), 60 grame unt, 200 grame cirese deshidratate ( / nuci / migdale / alune de padure .. ce preferati voi) si 1 sticluta cu esenta (38 ml de la Dr.Otker) de care va pasa voua mai mult (eu am folosit esenta de rom si bine am facut, cea de migdale e absolut delicioasa dar intr-o alta combinatie.. v-o soptesc in alta reteta, curand ) si 50 grame fulgi de nuca de cocos.  

Retineti! Daca vreti un fudge mai 'ortodox' ca sa-l numesc asa, puneti de la inceput intr-un vas pe bain marine: toata cantitatea de lapte condensat, ciocolata zdrobita in bucati mici, untul si doar 2-3 linguri cu esenta si amestecati pana se infierbanta bine laptele condensat si se topeste ciocolata... Un termometru infipt in compozitie, care ar indica un maxim de 116 grade, v-ar zice ca s-a evaporat suficienta apa si ca ala ar fi punctul de trecere al fudge-ului catre starea perfecta de "soft ball". Da merge si fara termometru o sa vedeti. Apoi luati vasul de pe foc si adaugati fructe/alune.. ce va doriti voi.


Ce am facut eu acum e o varianta absolut dementiala de smooth fudge.. 'neortodox' da! Intr-un vas la bain marine puneti ciocolata, untul, esenta si doar o cutie (397 grame) cu lapte condensat si amestecati pana se topeste ciocolata. Luati apoi vasul de pe foc, incorporati cealalta cutie cu lapte condensat, adaugati nuca de cocos, ciresele deshidratate sau alune/migdale, etc.. variantele alese de voi. Apoi umpleti tartele si turnati restul de fudge intr-o tavita cu dimensiuni cat mai mici cat sa para mai bombata situatia (tavita tapetata cu hartie de copt/sau unsa cu unt si pudrata cu cacao) si la frigider cu fudge-ul pentru 2 - 3 ore.

Peste tarte presarati imediat pe ici pe colea niste fructe de padure si coaja de porto (e misto rau aroma usor acrisoara ce i-o da), iar peste fudge-ul simplu din tavita tapetati praf de cacao inainte si/sau dupa ce-a stat la rece, apoi taiati cu pofta si incredere ca un freaking chocoholic ninja! yeeeeeaaahhhh!



























53 de comentarii:

  1. Ai da ce apetisanta este! Cirese,ciocolata,tarta..hmmm. Vrea si eu un slice mare:).Iubesc tartele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superba prezentarea! Iar daca e vorba de ciocolata.....yammmmy!

    RăspundețiȘtergere
  3. Oooooo cata cioco,ortodox sau nu imi place de mor cum arata iar gustul pot doar sa mi-l inchipui.Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  4. si eu,si eu Anto vreau o tarta de la tine!!!si ce combinatie delicioasa mmmm!!!Pupicei!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot ce-i aici pare sa fie dintr-o lume secreta!
    Arata atat de bine!(la gust nu vreau sa ma gandesc)

    RăspundețiȘtergere
  6. In sfarsit. Dupa lupte seculare care durara ...uufff nici nu mai stiu cate secole, a venit si fudge-ul =)). Ooooo si daaaaaa, toate minunatiile astea de mai sus au luat drumul stomacului meu :P si tare in extaz a mai fost :D. Nu m-am saturat... da'lasa :P. Acusi imi fac singurica :P. In atare conditii imi retrag "blestemul". Pentru cei ce nu cunosc situatiunea, i-am urat lui Anto, ca daca nu posteaza fudge-ul ... toata ciocolata din lume sa se puna pe obrajorii ei =)). Pupici draga mea si sa mai veniti pe la noi, da?! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ralu ma bucur din suflet ca v-au placut ! Si mercic pentru scuipatura ;)) era musai, ca altfel o sa dau vina pe tine pentru o bucatica din obraz ;) Ralu, va asteptam pe voi amu ;) Pupici

      Ștergere
  7. Daca e vorba de ciocolata vin si eu dupa miros. La o asemenea dulcegarie nu puteam lipsi!!! Pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  8. e ingrozitor de greu de citit acest post. Din cauza amestecului ultra exagerat de engleza, cu romana, cu prescurtari si cu cuvinte inventate (gen dejte, in loc de degete sau, macar, deşte)
    Sper sa n-o luati de rau, sper sa nu va suparati, m-am gandit ca o parere ajuta.
    Cu stima

    RăspundețiȘtergere
  9. Moamaaa... cata ciocolata... iuhuuu... :))

    RăspundețiȘtergere
  10. si-n engleza la fel. Za in loc de the, etc. Plus onomatopee...
    E infiorator de obositor si de neplacut.
    Inca odata, imi cer scuze daca acest comentariu va supara, nu aceasta este intentia mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana poti citi esentialul.. adica lista cu ingrediente si modul de preparare.

      Ștergere
  11. moaaama cum arataaaa!! :) bun,bun,bun

    RăspundețiȘtergere
  12. Combinatia asta e MORTALA !!!!! .... iar de poze ce sa mai zic , sunt superbe !!!! O zi frumoasa Anto !!!

    RăspundețiȘtergere
  13. Fetelor ma bucur ca va place ce vedeti. O zi dulce ca doresc!

    RăspundețiȘtergere
  14. Ioanai nimeni nu te obliga sa citesti acest blog, acest blog este pentru cunascatori si pentru cei care apreciaza un altfel de a spune lucrurile. Cu siguranta Antonina stie cum se scrie si in romana si in engleza, asa cum si Eminescu si Creanga stiau cum se scrie in romana, dar mai "stalceau" cuvintele. Cred ca trebuie sa faci o petitie la Academia Romana si impotriva lui Eminescu si Creanga! Daca te oboseste asa de tare cititul acestui blog... eu spun ca nu e pentru tine... carti de povesti o sa gasesti la librarie. Da, chiar ne supara comentariile tale!

    RăspundețiȘtergere
  15. wow:) frumoase poze, reteta yummy.....:)ti-ai asigurat energia cu atata ciocolata:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Ioanai acum am vazut si blog-ul tau. E unul din cele mai tari vazute de mine... e facut cu copy - paste... foarte tare! Si toata lumea comenteaza la tine... de asta asta apare "0" comentarii la fiecare postare a ta.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ahhaaa.. adica ai auzit ca sunt la dieta si ai aparut cu d-astea... Bineee.. Las` ca ma fac eu mare (la suflet!) si sa vezi ce-ti fac! Plsss, promite-mi ca-mi opresti si mie una pana peste 1 luna... 10x! ;)
    Si app: AM SCANDURICAAAA!!! E adevarat ca n-am una ca a ta .. rustica (n-ai vrea sa stii cum a ras tot neamu de mine!!!), ci una mai moderna (la recomandarea "specialistilor" si sa scap de gura lor).. dar urmeaza si aia!
    Mie-mi place foarte tare cum scrii... o combinatie de romano-engleza, cu prescurtari, regionalisme, etc! Este super haios cand vad ca scrii in engleza exact cum se citeste :) Oricine isi poate da seama ca o faci intentionat!
    Pupici dulci

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :))) M-ai facut sa zambesc ;) eu deja am vreo 4 si se pare ca numarul le e in crestere ;)) da sincer nu prea mai vreau! sau daca da, alta nuanta, alte crestaturi, etc;)) Am inceput sa emit si pretentii ca sa vezi ;))) Ma bucur ca-ti place fugde-ul. e delicios! Te puuup

      Ștergere
  18. Aoleu, da stiu ca sunt niste nebunii la tine pe masa !!!
    Esti talentata rau :))
    Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  19. ce capodopera ai facut tu aici Anto...prea ne chinuii sa stii...bad girl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  20. M-ai terminat cu atata ciocolata.De nu mor eu de pofta,tot este bine.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu-s eu ciocolatoasa, dar arata fantastic! Chiar as servi o portioara :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Mai dat gata Anto!!! Ciocolatosul este al meeeuuuuu!!! My preciossss!!! Pupici!!

    RăspundețiȘtergere
  23. Chocohoolitu' din mine urla la poze ca la luna...hi,hi...bune rau! Da ' io vreau sa stiu carui vecin i-ai rupt gardu', huh??

    RăspundețiȘtergere
  24. Please don't ever do this to me again!!! Nu cu ciocolata!!!
    Bineinteles ca nu m-am abtinut si a trebuit sa o fac. Asa mi-a iesit mie.
    Astea au fost laudele... acum critica. In reteta asta nu spui ce se face cu esenta de vanilie. Am gasit in cealalta reteta a ta ca se pune in coca :)

    Daca asi putea sa maninc toata ziua la ciocolata si sa nu ajung la 370kg banuiesc ca asi forta cresterea productiei mondiale de ciocolata.

    Acum vre-o luna am citit o recenzie la cartea lui Paul A. Young Adventures with Chocolate: 80 Sensational Recipes. M-am ambalat asa de tare pe Amazon ca am ajuns sa cumpar si Making Artisan Chocolates si Chocolates and Confections: Formula, Theory, and Technique for the Artisan Confectioner si Cooking with Chocolate: Essential Recipes and Techniques

    Cu romano - engleza din postarile tale si cu stilul tau de scris .. you crack me up, every single time :). Unii vin acasa obositi si beau cite un pahar de whisky cu gheata, eu citesc posturile tale salvate din timpul zile. Fun si destindere cit cuprinde :).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Super, maxim de super ti-a iesit!!! Multam fain, am introdus esenta ;) uitasem de ea.. da bine ai facut ca te-ai uitat dincolo ;) Moama pai te invidiez cu Making Artisan Chocolates!!! Abia astept sa vad ce mesteresti din ea!! Multumesc frumos ca ma cetesti ;) Zi faina!!

      Ștergere
  25. Nu pot sa lipsesc la asa ciocolatoase:)Arata de milioane!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  26. Aoleuuuu ce i aici... Pai se poate asa ceva? E indecent de pofticios cand privesti tartutzele astea for my eyes adormiti si cu stropi de cafea pacaliti.Si portocala jertfita razuita pentru aparenta portocalie a aliantei dintre cirese si chocolata... nuuu, nu mai merge asa.Am sa le mananc ca sa mi linistesc constiinta - uite domne, le am votat, mi am facut datoria de cetatean onest.Ca eu n am nevoie de mita, dom le, doamna... La mine, ori, ori... nu i totuna?
    aurelia

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aurelia eu sper sa incerci fudge-ul si sa-ti placa la fel de mult cum ne place noua!;)

      Ștergere
  27. Deci asta-i mortal ,indecent,decadent,persistent ,dependent ....
    Nici nu ma pot gandi cat e de bun ! . :)

    RăspundețiȘtergere
  28. Frumoasã priveliste...cioco e slãbiciunea mea si dacã aratã asa de bine îmi imaginez gustul:) pup

    RăspundețiȘtergere
  29. Am vazut ca am suparat multa lume, desi am precizat ca nu am intentii rele. "Anyway", cred ca Antonia a inteles si ca are o atitudine de doamna, pt care o apreciez.
    Pt. ceilalti :
    - nu stiu de unde ati inteles ca as fi spus ca nu stie scrie ?!!!
    - blogul meu nu e public, e privat, e treaba mea ce copy-paste-uri trec acolo, inafara postarilor pe care le pot vedea doar persoanele pe care le aleg eu
    ... la fel cum e treaba Antoniei cum doreste sa scrie aici, pt ca, la fel, e blogul ei.
    Dar daca voi nu pricepeti, e problema voastra.
    Nu vad de ce Antonia, care are niste retete minunate, nu ar vrea sa-si largeasca publicul tinta, pt ca altfel ar fi pacat. (mai ales ca vad ca apreciaza bloggeri ca Adi Hadean si sunt sigura ca ar vrea mai multi cititori)
    Eu i-am scris Antoniei, nu voua, asa incat...
    Va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  30. @Cristi, nu crezi ca e deplasat sa spui tu, pe blogul altuia, sa nu mai intre aici?! Sau ca e deplasat sa comentezi blogul unui alt comentator (din care oricum nu pricepi nimic) fara ca tu sa lasi un link catre un, eventual, blog de-al tau ?!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vad ca tu ma acuzi ca am comentat de blogul tau si asta nu este normal...!? ...asta faci tu aici!
      Ai mare dreptate nu citesc genul tau de bloguri... copy-paste nu ma intereseaza... iau direct de la sursa!

      Ștergere
  31. Wow, ce nebunie ciocolatoasa!! Nu ma mai satur sa privesc pozele....si sa-mi doresc si eu!! Yuuuum!

    RăspundețiȘtergere
  32. Ioana tu spui unei persoane sa-si schimbe blogul ca sa fi si tu in stare sa citesti fara sa te doara capul. Noi intram aici exact pentru acest fel de a prezenta o reteta si pentru a ne destinde impreuna cu o mica istorioara spusa intr-un fel aparte. Se pare ca nu tu esti publicul tinta, vad ca tu esti singura care critica acest mod de a scrie, iar daca mai citesti din comentarii ai sa vezi ca lumea apreciaza exact aceasta prezentare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hmmm Cristi chiar n-as vrea sa fie numai asta motivul, pe bune ;) Sunt zile cand efectiv nu pot sa leg doua vorbe, pt ca viata nu e mereu roz si nu pot sa fiu teatrala. Sunt pink cand ma simt pink, altfel e negru tot. La cum pui tu problema, suna ceva de genul.. daca nu mai scriu asa.. nu ma mai ceteste nimeni.. hmm nasol moment nu? Ca totusi eu vreau sa prezint niste retete nu texte. Haidi ti pup !

      Ștergere
    2. Antonina, intram aici si pentru pozele superbe si pentru retete minunate, dar apreciem si acest mod de a prezenta o reteta. Stiu ca sunt zile mai bune, altele mai rele, dar nu dorim sa schimbi stilul pentru o persoana care nu intelege acest lucru. Si acum vorbesc si in numele altor cunoscuti care apreciaza acelasi lucru cu mine. Multumim!

      Ștergere
  33. mi piace il tuo blog :) splendide ricette e ti seguo con piacere :) se ti va passa da me anche seprime armi :) ciao :) sono alle

    RăspundețiȘtergere
  34. Draga Antonina, o prezentare superba cum ne-ai obisnuit deja. O seara cat mai frumoasa!!!!

    RăspundețiȘtergere
  35. Anto, mai fata, chiar vrei sa ma omori? La atata cioco ma prabusesc aici in fata calculatorului . De pofta, binenteles, ce credeai? :P
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  36. Ce bunatate ai facut aici.... cioco, cirese... o combinatie super. Vreau si eu una mica doar. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  37. Va urmarim cu mare interes si de fiecare data ne lasati cu gura apaaaa.Felicitari si mii de multumiri pentru tot ce impartasiti cu noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. va multumesc tare mult! Si eu va urmaresc cu cea mai mare placere si incantare!!

      Ștergere
  38. Aoleoooooooo a scazut glicemia si la vecini ....:))you ar za best fata!!

    RăspundețiȘtergere
  39. Fetelor ma bucur din suflet ca va place ce vedeti aici! Multumesc tare!!! Week-end dulce va doresc !

    RăspundețiȘtergere