18 noiembrie 2011

Scones cu parfum de scortisoara si vanilie

Cate scones n-am mancat pe vremea copilariei mele fara sa stie bunii a mea ca asa se numesc ele intr-un colt din lumea asta larga.. Dar la cat sunt de fragede, untoase si parfumate, numele n-a mai prezentat importanta.. Povestea lor e lunga.. personal vorbind. Buna le prefacea cam in acelasi stil, uneori cu untura, le zicea painici si mi le servea, dimineata inainte de scoala, proaspat scoase din cuptor, fiind gata in doar 25 minute cu preparat si cuptorit cu tot.. O curgere de miere peste, felii de mere aproape coapte odata cu ele, un ceai cald alaturi si apoi un sut in fund spre scoala.. Hmmm ce vremuri...


Simplu ca buna ziua.. Cand sunteti in lipsa de timp si cu depresia in gat dupa ceva dulce, iar de ciocolata nu va puteti apropia ca i-ati pus lacat pentru ganache-ul din week-end.. notati asa...


Preincalziti cuptorul la 200 grade. Intr-un vas puneti 320 grame faina, 1 lingurita plina cu praf de copt, un varf cutit sare, un praf de scortisoara, 2 linguri pline cu zahar pudra si amestecati prafurile astea pana se cunosc mai bine intre ele.

Adaugati 115 grame unt gras - rece (Napolact 65% grasime folosesc eu) - si cu mainile framantati untul in prafurile alea pana se transforma amestecul in faramituri. Gen: luati intre palme untul cu toata faina lipit de el si frecati-va palmele ca si cand ati rula o bucata veche de plastelina.. 


Dupa ce ati 'cernut' toata treaba asta intre palme, adaugati 140 ml lapte gras si amestecati. In poza zic eu ca se vad foarte bine faramiturile..;)


Ideea e urmatoarea : ca sa obtineti niste 'painici' perfecte, untoase si aerate intr-un mod cat mai delicat, nu trebuie sa va 'jucati' prea mult cu aluatul dupa ce ati amestecat ingredientele lichide (mai pot contine si ou.. dar ce avem noi aici e reteta de baza) si musai nu trebuie sa refaceti 'pledul' de aluat mai mult de 2 ori si nu trebuie sa-l intindeti in stat prea subtire, unul de 2 cm e perfect. 


Deci adaugati 140 ml lapte, o lingurita esenta de vanilie si, dupa cum simtiti la mana aluatul,.. daca mai suporta un 10 ml lapte adaugati putin cate putin, tinand cont ca vorbim de un aluat pe care trebuie sa-l intindeti. Formati o bila, apoi cu sucitorul treceti la treaba... intr-un strat de 2 cm cum v-am zis, avand grija sa pudrati masa de lucru cu faina. Cu blandete, ca vorbim de niste pufosenii de painici .. Va ies cam 10 scones.. acum depinde de forma pe care o aveti pentru a le modela. Puteti folosi chiar un pahar cu margine mai taioasa si musai taiati forma langa forma, ca sa nu lasati prea mult aluat pentru intinderea ulterioara.  V-am zis.. de doua ori maxim aveti voie sa-l intindeti. 

Daca nu aveti sucitor sau ati turnat mai mult lapte..  pana la 180 - 190 ml... clar nu mai intindeti coca, ci o luati cu o lingura mare si puneti gramezile de scones pe foaia de copt.. Dar nu mai mult de 190 ml, pentru ca atunci untul - raportat la cantitatea de lapte devine insuficient. Eu le prefer intinse.. sunt mult mai cochete zic eu.. ;)

Reiau ideea: Tapetati tava mare de cuptor cu hartie de copt si pudrati-o cu faina, luati cu paleta bucatile de scones si le mutati cu grija pe hartie, lasand putin spatiu intre ele. Functioneaza pe principiul rise and shine ... daca le-ati taiat ok, fara sa 'rasuciti' prea mult forma pe aluat si ati respectat celelalte reguli, atunci ele nu se intind pe tava - ci se inalta - , iar daca le-ati uns usor cu lapte sau galbenus de ou dupa ce le-ati mutat pe hartia de copt, vor straluci ca niste diamante dupa coacere. Eu doar le-am uns cu lapte.. dupa ce le-am pozat in faza asta.. 


Cam 15 - 20 minute la 200 grade le este suficient... in functie de cuptor... Nu trebuie sa vedeti maro in fata ochilor.. e suficient sa vedeti crusta specifica de produs copt la exterior. Sunt atat de untoase si parfumate, iar daca veti rezista tentatiei de a le face felul din prima zi, veti simtii cat pot fi de pufoase si a doua zi. 


Le serveti dupa plac.. fiind doar putin dulci, merge struna un borcan cu miere peste :)) sau in cazul nostru o dulceata de nuci companie si-un motz de frisca.. Doar english breakfast?? Hai sa fim seriosi .. ;)


























45 de comentarii:

  1. Asteptam reteta! Arata divin, ca toate bucatarelile tale!
    Felicitari si pupici :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Minunateeeee !! <3 Nu am mai facut scones de asta primavara, in momentul asta fug in bucatarie sa le fac. Offff, de ce trebuia sa-mi starnesti porfe din astea acum seara? :))) Te pupic dulce dulce! <3 PS: Imi place la maxim farfuria ! :*:*

    RăspundețiȘtergere
  3. Ma bucur ca-ti plac Diana! Multumesc frumos. Pupici


    Ana ce-mi place ca ti-am starnit pofta ;)) Cat despre farfurioara... te asteapta una cand ajungi in tara !! Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  4. Uff arata minunat :P si mie imi place farfuria, dar de data asta imi spui de unde ai cumparat-o sa merg eu, ca tu esti prea darnica :))

    o sa incerc si eu candva reteta de scones, ca tare bine arata :), iar pozele sunt divine

    pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. E prima oara cand vad asa ceva si-mi place.

    RăspundețiȘtergere
  6. Parca le simt mirosul, dar si....gustul.Delicios.

    RăspundețiȘtergere
  7. draga mea, arata formidabil de apetisant! mi s-a facut si pofta si dor, dor de bunica mea draga sipofta de aceste minunate painici! te pup cu mare drag :*

    RăspundețiȘtergere
  8. delicioase!!!!!!desi am facut de curand,ale tale imi fac pofta sa mai comit o tura!week-end minunat!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Andreea ma bucur ca-ti plac.. sa le incerci ca-s grozave! Unde mai pui ca poti adauga si fructe daca-ti plac.. si le poti modela dupa cum doresti.. Farfurioara o am de la Bonsai .. magazinul Unirea et.3 ;) Pupici


    Natalia multumesc frumos. pup


    Haplea ce ma bucur!! zi faina

    Emily esti o scumpa. multumesc frumos! sa stii ca si eu ma gandesc la ea de fiecare data cand le fac ! pupici


    Mihaela ma bucur tare! pupici si spor

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmmmm, dupa 4 ore de impachetat, cutii, cutioaie, saci, adica multe chestii din astea ce ma-ndeamna sa caut un pistol sa ma-mpusc, fac o pauza sa caut ceva sa ma linisteasca si unde sa caut decat pe dulcegarii :). Multumesc Anto pentru minunatiile astea chiar si doar vizuale :P. Acum intrebare de baraj, ca de stii tu, le pot face si cu margarina (desi o urasc) si lapte de soia? Doamne ajuta sa zici da,si-am incalecat p-o sa si te-am pupacit asa :-*

    RăspundețiȘtergere
  11. Raluca bineinteles ca merg ! Gustul va fi putin diferit, dar merg cu siguranta. Sper sa-ti placa! si spor la treaba Ralu !!! pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  12. Sa nu uit Ralu.. am facut humus ieri si m-am gandit la tine!! eu sunt innebunita dupa el.. sper sa-ti placa si tie ;) pup

    RăspundețiȘtergere
  13. Delicioase rau!!!Am mancat o singura data dar nu facute de mine:)Multumim pentru reteta!Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  14. Sara multumesc frumos. Pup

    Licuta sunt asa de usor de facut.. si atat de pufoase.. ca merg facute chiar inainte de job ;) O gustare perfecta, mai ales daca mai pui niste fructe prin compozitie..Pupici

    RăspundețiȘtergere
  15. Ahhh, ce-mi faci tu in prag de seara ... Minunate !!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Hai ca mi-a revenit inimia la loc la primul raspuns si acum e iar in balarii, dupa al doilea comentariu. Pai mai intrebi! Mananci calule ovaz? Astept retetuca :P. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa mori încet ca indienii, lînga vreo doi scones de astia, si mori fericit! Arata fantastic!

    RăspundețiȘtergere
  18. Antonina, bunica mea nu mi-a facut din astia :| dar arata asa de bine si ca de obicei, prezentarile tale ma incanta, incat nu stii cat de repede ma apuc :))

    RăspundețiȘtergere
  19. Dani multumesc frumos.

    Coco misto afirmatie! pup


    Ralu cum imi fac timp.. o pun;) pupici


    Maya multumesc tare mult! te pup


    Mihaela cand i-am zis bunicii acu ceva ani cum se numesc a bufnit-o rasu ;) le tot asocia cu animalutele alea urat mirositoare ;)) Ea le facea mai mult cu untura si tare buni mai erau. Nu stiu cantitatile ei, ca le facea dupa ochi si uneori mai putea ou.. dar gustul e pe acolo.. Ma bucur tare ca-ti plac. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  20. Tu vrei sa ma omori?De abia ma lasasem putin de dulciuri!cum arata!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Vai cat de frumos arata!!! Si asa apetisant!!! Vai vai vai! Baietii tai sunt doi norocosi :P
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  22. Arata mega bine! Maine la micul dejun asta vreau sa mananc ... mai ramane doar sa-mi inving lenea si sa le fac:) Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  23. Teo eu nu ma pot lasa ;) .. Multumesc frumos.


    Moderngirl multumesc frumos.. o sa le transmit ;) pupici


    Danutza ma bucur ca-ti plac. Cine stie poate te trezesti la ele in gand.. ;) Sa ai spor. Pupici


    Un week-end minunat tuturor !!

    RăspundețiȘtergere
  24. vai ce bine arata , clar baietii tai sunt tare norocosi , numai bunatati le faci !!!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. scones+dulceata de nuci= m-ai cucerit :D

    RăspundețiȘtergere
  26. Ce bine arata!! Mi-ai pastrat si mie o portie?

    RăspundețiȘtergere
  27. Fain ca ai pus si secretul , sa nu se lucreze mult cu aluatul.Am facut si eu o data,tot s-a mancat in 5 minute,mi-ai adus aminte de ele sa le mai fac din nou. Dulceata e bestiala!

    RăspundețiȘtergere
  28. Cat ma bucur ca-ti plac. pupici


    Andreea si noua ne place tare dulceata de nuci!


    Alexandrina nu mai bine punem de-o portie asa calduta?? ;) pupici


    Ramona multumesc frumos..


    Miti da.. pai e cel mai important lucru.. Cu cat se lucreaza mai mult aluatul, cu atat nu mai cresc dulcegariile, plus ca se si intind in tava in loc sa se ridice la cer ;) Da da dulceata rules ;) Pupici


    Claudia multumesc frumos. pup

    RăspundețiȘtergere
  29. uite eu n-am mancat scones din astia,dar arata tare apetisant in farfuria ta!

    RăspundețiȘtergere
  30. Ai ridicat scones la rang de desert rafinat.Cel putin asa arata!

    RăspundețiȘtergere
  31. Tre' sa pun interdictie la blogul tau si la fb , pe bune:)))
    pai ce ma fac chit china pana de craciun? hai na! m-ai ametit rau de tot..si-s asa faine!!!


    si mai si zici de humus...vezi s anu manince Ralu tot...sa-mi pastrati si mie cand ne-aom vedea, da?

    pup

    RăspundețiȘtergere
  32. Pansy sunt deliciosi.. Sunt convinsa ca atunci cand ii vei face le vei remarca si asocia imediat gustul cu piscoturile de pe vremea copilariei. Eu cel putin asa ii consider.. Pupici


    Lilly ma bucura tare cuvintele tale! pupici si multumesc


    Alice no way !! pastram si hummus, pastram! pupici


    Dia multumesc . pup


    O seara minunata sa aveti!

    RăspundețiȘtergere
  33. Vaaaai cum arata! Puteam sa jur ca-i ceva complicaciune de reteta si cand colo.....foarte simplu domle! Te pup si-ti doresc o Duminica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  34. Cat de bine arata,iar cu dulceata aia de nuci m-ai omorat,te pup!

    RăspundețiȘtergere
  35. O incantare prajituricile astea, I'm inlove <3!!!

    RăspundețiȘtergere
  36. These look beautiful and delicious! Lovely photos here.

    RăspundețiȘtergere
  37. Arata demential iar pozele sunt jos palaria! Felicitari! O sa imi rasfat si eu sotul cu reteta asta. Esti o inspiratie! Multumesc pentru idee.

    RăspundețiȘtergere
  38. Ce pufoase si bune sunt! credeam ca e ceva super complicat de facut...ma bucur ca nu e asa :). te pup

    RăspundețiȘtergere
  39. Vai ce pofta mi-ai facut!!!!!! Le-am pregatit si eu de mai multe ori si sunt DEKICIOASE. Abia astept sa termin dieta....Macar un scone acolo sa gust. Pfui!

    RăspundețiȘtergere