9 iulie 2011

Supa crema de ciuperci

Am tras chiulul la greu de pe blog, desi cu greu m-am abtinut sa nu mai arunc un ochi pe ici pe colo, dar nici eu n-am stat degeaba.. Nu, am dormit aproape non-stop ;))) Cat pentru toata viata mea de mai-nainte cand imi permiteam cu mari suspine sa dorm mai mult de 6 ore pe zi.. si alea iepureste..  Ce-am mancat zilele astea? Apa plata cu lamaie, iaurt si musai pastile, iar M s-a indopat la greu cu paine cu unt si dulceata ;)) Bine ca aveam proviziile de dulceata de capsune si cirese pregatite si un pachet de unt in frigider.. Ca la cat de dex e in ale bucatariei, nu mare mi-ar fi mirarea sa ma trezesc cu o panna cotta pe paine si risotto cu zmeura .. si alea cumparate ;)) ca de, asa vede el lucrurile ...;) sa le zic pink?? ;)) but I love him anyway.. :) Si-apoi sa nu uit, ca-mi sufla-n casca.... clatiteee ca-i mare mester de atunci si la omleta vazuta prin ochiuri de oua ... nu care cumva sa iasa vreun pui ;)) Da pe bune ca mi-a placut experienta asta (exclus pneumo)... zilele trecute am facut nimic si azi musai o repetitie de nimic.. si desi sa ma fereasca sfantul de o alta boala care sa ma rapuna la pat.. as mai trage chiulul din bucatarie, mai cu seama de la spalatul vaselor... ca nu mi-a fost si nici nu-mi este dor :)

Supa asta crema de ciuperci e din ciclul cu ce ne-am delectat trupul si sufletul saptamana trecuta ;)) amintire deja ce-i drept.. E perfecta!! parol.. si n-as manca-o ever preparata intr-un alt mod.. E cremoasa, satioasa, cu un gust complet as zice eu, ce pastreaza parca in ea taine, mistere ... pe care ma indur sa le dezvalui eu ;))




Intai de toate aveti nevoie de 500 grame ciuperci ... de preferat ar fi de mai multe tipuri, dar eu am folosit Champignon si nu m-as dezice nici data viitoare sa le uzitez in acelasi mod.. So, povestea supei incepe cam asa: umpleti un wok cu 50 grame unt, 50 ml ulei masline, 500 grame ciuperci taiate oricum va duce mana ca le pasati mai apoi iar taietura n-o sa va dea batai de cap anyway ;), 1 ceapa feliata si le sotati in voie la foc iute.. timp de vreo 5 minute.

Apoi adaugati 200 grame telina data pe razatoare, 200 ml baza de supa si chiar cu apa tot divina e ;), 1 lingurita cu varf sare de mare, 1 varf de satar cu piper si le lasati pe focul iute inca 5 minute

Timp in care taiati dupa plac o jumatate legatura patrunjel pe care o aruncati in wok-ul incins cu arome.. si timp de inca 5 minute sau pana scade apa lasati amestecul sa-si faca de cap la foc iute. 


Dupa, trantiti savoarea asta de arome in blender si o pasati stasnic ca pe mancarea pentru bebelusi..  Intre timp spalati wok-ul si puneti pe foc 200 grame smantana cu 50 grame faina pana se leaga compozitia, cu mare atentie ca nu-i trebuie mai mult de 2 -3 minute..


Apoi turnati si acest amestec peste cel existent deja in blender si pasati bine baza cremei de ciuperci.. Dupa ce ati blenduit amestecul - il varsati in wok, pulsati cu 200 ml lapte, 900 ml apa sau baza de supa, o lingurita rasa cu pudra de ghimbir, sare dupa gust (tineti cont de lingurita de mai sus) zeama de la o lamaie si lasati-o sa dea in clocot timp de 2 - 3 minute..

Apoi minunea asta-i gata! O serviti in compania unor crutoane, sau felii de paine prajita (cum am facut eu) si musai o felie - doua de lamaie. E delectabila, plina de arome, iar pentru iubitorii de ciuperci e un vis ! Pentru toti ceilalti se cade o executie pentru intruchiparea acestui gust surprinzator de parfumat si desavarsit ! Ce-i tine companie?? Un vin rosu, clar!.. Iar mai apoi depinde de voi ;) Pam pam ! ;))





Reteta imi apartine !

36 de comentarii:

  1. yummy!!!cred ca e tare,tare buna.arata divin!la mine is asa scumpe ciupercile proaspete ca te iau caldurile dar cu siguranta voi incerca supica ta in Thailand ca acolo e raiul ciupercilor.pupicei

    RăspundețiȘtergere
  2. ouch.aspectul supei ma zapacit.am uitat de capul meu.....vroiam sa intreb cum te mai simti?sper ca multttt mai bine.te pupic cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daaaaaaaa,inca o reteta minunata ,trebuie neaparat incercata.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anto in sfarsit mai postezi si la ciorbite ceva, iar cu supa asta m-ai lovit drept la inima. Ador ciupercile si le mananc in orice forma, cel mai des recunosc, crude in salata, ca nu stau sa le prepar :D. Daca stiam ca urmeaza supa asta luam aseara mai multe ciuperci. Am luat doar pentru ardeii monti si pentru tartinele cu bacon si menta. Azi iar am lista din aia lunga cat o zi de post :P. Cat despre tras chiulul la postat, mie imi prinde bine din cand in cand, ca am timp sa te prind din urma cu retetele. Evident nu sa fii bolnavioara, ci la relaxare in Bora Bora =)). Pupici

    RăspundețiȘtergere
  5. iuffff , ai reusit sa o postezi !!!!!! ... ma bucur tare , cred ca a fost super delicioasa ... cu siguranta am sa fac si eu !!!!
    o duminica frumoasa !!!

    RăspundețiȘtergere
  6. Am inghitit in sec numai de cand mi-ai zis la tel ca ai facut supa crema de ciuperci. Am mancat supa crema de alte legume, dar de ciuperci nu, ca M nu se da in vand dupa "creme" d-astea. Nu vrei sa ne vedem sa ma tratezi si pe mine cu o supa d-asta? :) Sa stii ca am motive intemeiate! :P O sa ma crezi dupa ce ne vedem! Pup dulce si ai grija de tine, Anto dulce!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sarah ma simt mai bine, dar nu stralucit, inca nu fac nimic, lenevesc ;)) Multumesc de grija.. Supa intr-adevar ff buna !! Hmmm nu-mi zice de Thailand.. ca ma roade invidia ;))) Pupici

    Mirela e delicioasa.. dar ia zi-mi cum a iesit inghetata?? Pupici

    Ralu.. e de vis supa... mai ales ca-ti plac ciupercile..! Ardei aia sunt nemaipomeniti si nici nu ingrasa ;)) Si pachetele sunt adorabil de gustoase.. Nu-i zic lu Marius ce faci.. ca il vad ca vrea si el ;)) Sa-si faca ! :)) Bora Bora??? offf ce vis frumos !! pupici

    Cat multumesc tare.. Sa ai pofta daca o incerci ! e minunata.. Pupici

    Un week-end placut !!

    RăspundețiȘtergere
  8. Mai Antonino..arata foarte bine supa asta..intr0un fel de zile mari..Cred ca e si buna, nu?
    Eu am o problema mare inceea ce priveste supele-crema...ma abtin dina le consuma...Dar arata intr-un mare fel...bravoo

    RăspundețiȘtergere
  9. sigur nu ai tras chiulul la fel de mult ca mine,cat despre supa,cred ca este extraordinar de fina si iti ador pozele,sunt superbe!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hey, ma bucur ca esti mai bine si ai revenit in peisaj:)

    RăspundețiȘtergere
  11. Inca nu am mai incercat ,cea de ieri am pus-o in congelator si au apucat termitele ,mele, la ea este aproape pe terminate ,am sa las vasul ala la congelator citeva zile ,apoi o sa incerc o reteta de a ta de inghetata.puppppppp

    RăspundețiȘtergere
  12. Le-am facut poze Anto :D, iar compozitia pentru tartine e un deliciu, numai ca am constatat ca nu am baghete, drept pentru care voi modela mai tarziu, mai pe racoare si niste baghete :P. Am repetat si chiftelutele, plus unele de dovlecei (adorate de B.), fasole batuta, careia nu ii puteau lipsi de langa ardeii copti. Asa ca azi am facut sauna gratis =)).

    RăspundețiȘtergere
  13. Minunata,cu siguranta a fost un deliciu!Ma bucur ca esti ceva mai bine,stai in pat pana-ti reviiiii!pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. O supa pe care nu as refuza-o niciodata.
    Te pupez si sa ai o Duminica mirobolanta.:)

    RăspundețiȘtergere
  15. eh, uite, a ta arata mai bine, e mai alburie :)). oricum, gustul unei asemenea supe e genial!

    RăspundețiȘtergere
  16. Andreea mi-a intrat mai tarziu mesajul ;)) Andreea ai tu o veste super si pentru mine si n-ai vrut sa mi-o zici la tel dupa ce am stat o ora de vorba?? Hmm.. pai e musai Andreea sa ne vedem.. Clar fac o supa crema ... tu face niste chinezisme dupa care ma dau in vant rau de tot.. nu de alta dar pe langa motivul ala intemeiat vreau sa vad dulceata aia de fata cu care ma tot conversez la telefon ;)) Te pup si te imbratisez cu drag..

    Alice supa e un deliciu.. o data nu strica sa incerci :) E buna rau.! pupici multi

    Craita multumesc tare mult.. Sa stii ca am inceput sa am mustrari de constiinta cand chiulesc;)) Nu vad ce bunatati au mai facut prietenele mele dragi.. si nici eu nu pot sa ma dau cocos ;)) Te pup cu drag

    Sabina multumesc frumos.. Am fost la pneumolog dupa cum mi-ai zis.. Sunt pe drumul cel bun, desi starile astea de finish ma termina ;) Pupici

    Mirela ma bucur tare ca inghetata e pe sfarsite.. inseamna ca v-a placut ;) Cat despre cuva de inghetata e bine s-o dosesti in congelator chiar si o zi.. Iar apoi cum ziceam inghetata merge intr-un alt recipient la congelator 30 minute.. cat timp cuva aparatului e inca la rece.. si apoi se transfera inghetata in cuva.. si se apasa pe butonul magic. Te pup si multumesc frumos


    Ralu ce sauna misto ai facut.. sa-ti fie de bine.. inseamna ca Bogdan s-a delectat azi cu bunatati nu gluma;)) Asa mi-e pofta de dovlecei .. chiar mi-ai dat o idee geniala.. ca tot am vreo 4 bucati uriase.. sarumana mult;)) Sa stii ca mi-am facut si eu curaj acum dupa pranz... si am pregatit niste creveti.. bla bla.. dementiali.. vine reteta ;) Marius e indopat bine dupa zilele astea cu mari lipsuri ;)) Pupici si sa va fie de bine !

    Flory multumesc frumos.. Da.. tare buna crema.. Pupicei

    Lia si eu la fel.. Dintre toate cel mai mult imi place asta.. si cea a lui Gordon de telina.. Sigur vin cu reteta "iubitului" meu ca taaare buna e! Pupici si o zi minunata!!

    Zazu.. e mai alba ca n-am tinut-o mult sa se caramelizeze ceapa.. exact cate minute am scris eu acolo.. si apoi laptele ala adaugat ii da o culoare aparte.. La gust nu mai zic;) Pupici

    O zi minunata va doresc !!

    RăspundețiȘtergere
  17. Ce prezentare!!!
    Imi inchipui gustul! Minunata!
    Pup tu fatuco :)))

    RăspundețiȘtergere
  18. Daaaa, sauna nu gluma. Acum sunt la tura a doua de sauna, cu baghetele :D. Si am facut si reteta pentru provocare :P. Daca mai fac multa sauna o sa ajung precum o stafida =)).

    RăspundețiȘtergere
  19. tu crezi ca la mine merge cu 500 de grame de ciuperxi ?????

    RăspundețiȘtergere
  20. Gabyta multumesc frumos !! e tare buna !! pupici

    Ralu.. ce harnicuta esti.. ce-i pregatit bun pentru provocare?? Inca nu m-am gandit ce voi face... dar sigur o sa mesteresc ceva ;)0 Pupici

    Coco.. sa stii ca iese multa supa crema... parol ! si-i taare buna! te pup

    RăspundețiȘtergere
  21. Semneaza la apel inca o iubitoare de ciuperci! Al meu M (al meu e inca dublu,MM:))) ) iubeste pastele cu sos alb si ciuperci, dar cred ca o sa-i placa si lui. O duminica placuta

    RăspundețiȘtergere
  22. Antonina, vad ca nu sunt singura care a chiulit.Dar e o placere cand revii sa gasesti retete minunate, poze frumoase si gospodine vesele.

    RăspundețiȘtergere
  23. Mitinita si al meu M iubeste pastele cu sos alb si ciuperci... Or fi legati printr-un lant al perceptiei gustative cei cu M ;)) Pupici

    Lilly ai dreptate.. si mie mi-a lipsit tare atmosfera... Eu sper ca tu ai lipsit ca ai fost in CO nu de vreo boala.. Ce ai patit?? Pupici si ai grija de tine

    RăspundețiȘtergere
  24. Cum mi-a scapat reteta asta, Arata tare apetisanta. Pup!

    RăspundețiȘtergere
  25. Si supica am incercat-o. Delicioasa. Bine, eu oricum sunt topita dupa ciuperci, deci ...

    RăspundețiȘtergere
  26. Sara multumesc frumos! e tare buna

    Ralu ma bucur ca ti-a placut ! pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. Pai ce credeai tu, ca daca lipsesti eu stau si tai frunza la caini?

    RăspundețiȘtergere
  28. asa cum am zis ca o fac , am facut-o!!!! :):)
    a iesit super , ms Antooo!!!! ... te astept sa vezi minunea ;)..o zi frumoasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  29. Tocmai am incercat reteta asta. Este bestiala!!!
    Felicitari pentru ingeniozitate si la cat mai multe...dulcegarii

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur tare Hanna ca a fost pe placul tau! Sper sa te ispiteasca toate retetele mele ;) Minunata 'casuta' ai ! Felicitari ! Pupici

      Ștergere
  30. Este deja a doua oara cand o fac. Sunt fara cuvinte! Nu am mancat o alta crema de ciuperci mai buna! Zeama de lamaie este exact ce ii trebuia ca sa fie perfecta!
    Iti urmaresc cu interes postarile si sa stii ca am incercat deja cateva din retetele tale. Foarte ingenioase si extraordinar povestite! Bravo! Si felicitari si pentru indemanarea puiului tau, ca este clar de la cine i se trage!
    Flori

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Flori, ma bucur din suflet ca e pe placul meu. E printre preferatele mele.. maxim de preferata as putea sa zic ;) Multumesc frumos pentru cuvintele dulci ;) Pupici cu drag! Si mult spor la dulcegarit ;)

      Ștergere
    2. Crezi ca o pot congela? Sau ar fi vreo problema cu smantana?
      Merci!

      Ștergere
  31. Flori, tinand cont ca inghetata are in compozitie smantana, lapte, oua si sta in congelator maxim o saptamana (in cazul nostru de ex, la cantitati mai mari), nu vad de ce nu ai putea congela supa. Doar sa n-o lasi prea mult sa sada acolo. Week-end fain!

    RăspundețiȘtergere