6 februarie 2011

Tort de ciocolata

Pentru mine ciocolata e ca un drog, pe care mi-l injectez zilnic, sub diverse forme. Si pentru ca-mi doream ceva simplu si usor de facut, cu ciocolata, mi-am zis ca-i musai sa fie multa.. si asa a fost. Facusem o reteta acum ceva timp, care mi-a placut tare mult, dar pentru ca niciodata nu mi le notez pe hartie, le uit dupa prima inghititura... Asa ca iar am pus ce m-a dus capul si ce mi-a aratat Edi ca-si mai dorea, in special fructe uscate si alune.

Pe acordurile muzicii lui B.B. King, am topit, la foc mic mic (nu bain marine), 250 g unt la temperatura camerei cu 300 g ciocolata - neagra, nu si amaruie.


Am adaugat 50 grame zahar brun (as fi vrut sa fie tot brun, dar nu mai aveam decat 10 pliculete) si 5 linguri cu zahar alb, cratita fiind tot pe foc, la flacara mica (compozitia nu are cum sa ajunga la punctul de fierbere pentru ca flacara e mica, doar ca este foarte fierbinte si musai trebuie amestecata continuu). Ideal ar fi sa aveti toate ingredientele pregatite. Mixasem deja 3 oua, pe care le-am adaugat in compozitie (amestecand continuu), iar dupa 2 minute am luat cratita de pe foc. 
Intre timp am taiat 100 g fructe uscate,  inclusiv stafidele, la ordinul bucatarului chef Edi. Am prajit 120 g alune crude, nesarate si apoi le-am macinat.  A urmat procedura facaletul. Cred ca toti vecinii isi imaginau ca demolam un perete, dar au fost degeaba timorati ca afectez structura blocului.. Doar am  casapit 150 g ciocolata alba, pe care am adaugat-o in compozitie +  fructele, alunele,  7 linguri cu faina (190 grame), 1 plic cu praf de copt, 50 ml brandy, 2 plicuri cu esenta de vanilie Finesse, 1 plic de cappuccino, 1 lingurita rasa de ness....  pregatite dinainte, si adaugate imediat cum ati luat cratita de pe foc, continuand pasul anterior. .


Am turnat compozitia intr-o forma de tort cu diametru 26 cm, bine unsa cu unt si tapetata din plin cu faina, (nu uitati foaia de copt) si am lasat-o pentru 45 minute la 180 grade.
Pentru glazura am topit 150 g ciocolata alba, 50 g unt, 1 lingurita ness si un strop de colorant alimentar portocaliu -Wilton, cu care am ridicat blatul la rang de tort delicios de ciocolata.


Et voila, tortura de ciocolata. Nu e un tort fin. Dimpotriva, e un tort indraznet, cu multa personalitate, care anuleaza din start orice dieta si te surprinde de la o zi la alta prin consistenta si savoare.

Cuvintele se inclina in fata acestor imagini, asa ca-mi inchei comentariul aici si va las sa salivati in nestire.


Un tort divin ! Sa aveti pofta !

Reteta imi apartine !


22 de comentarii:

  1. Arata demential. Felicitari pentru blog

    RăspundețiȘtergere
  2. Antonina, am mancat si tot mi-e foame...........cand privesc torturile tale...Retete de cappucino sau moccacino ai?Sau torturi si prajituri cu cappuccino????Eu sunt topita dupa cappucino, caramel si castane.

    RăspundețiȘtergere
  3. are dreptate ceea ce cuvanta doamna de mai i ainte!ma alatur comentariului .

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci luati o portie din Tiramisu cu iz de castane...o sa va indulceasca sufletul...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nesuferita ce esti cu tortul tau cu tot! Numai ce am mai dat o raita cu nasul pe la souffle-ul ala si recitesc a 5-a oara cred reteta la tortul asta cu ciocolata si toate chestiile alea prin el...Nu te mai ocarasc, in schimb te tin minte, nu te iert! :P Pup mai dulce ca tortul asta.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)))) Multumesc Andreea. Tortul asta e demential.. Ti se topeste in gura pur si simplu. E tortul cu care le iau mintile la toti musafirii mei... mai ceva ca etnobotanicele :)) Te pup

    RăspundețiȘtergere
  7. Cat de ispititor poate fi! Cu siguranta il voi incerca si eu!

    RăspundețiȘtergere
  8. Antooo help. Nu inteleg ceva. Scrii acolo las cratita pe foc 3 minute, dupa ce ai adaugat ouale cu 2 linguri faina, si apoi adaugi restul de faina? Am inteles eu bine? cratita ramane pe foc cand adaugi si ouale? Astept raspuns te rog, ca maine vreau sa fac reteta. E ziua sotului si vreau neaparat un tort delicios de ciocolata, ca e preferata lui. Pls. Pup

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, probabil ca nu am fost destul de explicita...:(( o sa fac un update la reteta sa fie mai inteligibila... greseala mea, sory... Deci, asta e tot farmecul retetei... cratita se tine pe foc (la foc mic mic) in toate etapele alea.. Ideal ar fi sa ai deja pregatit totul inainte.. fructele uscate, ciocolata casapita, ouale batute cu faina sau chiar si separat (ca faina o adaugi la urma)... fac update la reteta si te uiti in ea, ok?? multumesc ca mi-ai atras atentia.... La multi ani sotului! Sigur veti avea parte de o dulcegarie pe cinste... te pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Claudia te poti uita pe reteta. Am facut modificarile de rigoare. Imi pare rau daca am fost gresit inteleasa. E un tort absolut divin ..

    RăspundețiȘtergere
  11. Antooo mi-a iesit o nebunie de tort. Multam fain si sarumana ca ai fost pe faza cu raspunsul, ca altfel ma lasam pagubasa:) Delicios. Pup

    RăspundețiȘtergere
  12. daaaaa.....daaaaaa...daaaaaa!!!!! feliutza este a taaaa!!!!!! si restul.....este pt mineee!!!!....k altfel......nu te mai pup!!!!..si nici pofta nu am!!

    RăspundețiȘtergere
  13. :)) zis si facut !! e demential tortul ..deci pupici multi

    RăspundețiȘtergere
  14. Arata delicios Antonina si desi nu ma omor dupa ciocolata in prajituri, tortul tau m-ar putea convinge de contrariul :))) XoXo

    RăspundețiȘtergere
  15. Alina.. stai ca eu am o problema grava.. nu pot incarca nici o poza pe blog... s-a mai intamplat cuiva?? cat despre tortul asta musai sa-l incerci ca e genial.. Mai ales daca nu voi mai putea posta.. s-a dus totul ;))0

    RăspundețiȘtergere
  16. Anto n-a ramas nici macar o firimitura din tort. A fost batalie pe el. De abia am apucat o feliutza asa transparenta. Un tort super simplu de facut si super delicios. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ralu ma bucur tare ca ti-a placut!! sa incerci brownies.. o sa te lupti pentru ele! ;) pupici


    Imo.. multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Vaiiiii!! chiar ca e divin!!!!!,eu sunt lesinata dupa torturi,prajituri cu ciocolata! Sa traiesti 100 de ani,si iti multumesc pt.reteta!

    RăspundețiȘtergere
  19. Este delicios. Am reusit sa mananc o bucatica. Urmeaza Tortul de ciocolata cu caramel (poate chiar astazi) sau banana bread. Unul dintre cele mai bune blog-uri culinare!!! Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  20. Anonim multumesc din suflet pentru cuvintele frumoase si mai cu seama incurajatoare. Ma bucur tare ca ti-a placut tortuletul. Si mie imi place grozav de tare. Abia astept sa-l faci si pe cel cu ciocolata si caramel.. acela e criminal .. daca-mi permiti sa zic asa ;) Te pup cu drag si mult spor!

    RăspundețiȘtergere