8 aprilie 2011

Soufflé de cartofi

Daca ai fi soufflé pentru o zi.....de care ai fi? De ciocolataaaa !?!?!....parca si aud in ecou vocile celor multi. E un moft sa fi soufflé? Abunda zvonuri cum ca el, the precioussss, e deficil de stapanit, dar secretul real este doar unul…toti suntem soufflé.. mai ales, cand treziti amiabil de rasaritul diminetii ne plesneste, peste zi, o ploaie cu gheata.... Iar cand nu suntem atat de capricios de mofturosi…il putem pregati pe el, adoratul soufflé cu cea mai mare usurinta. Si desi pluralitatea ne-ndeamna sa credem ca un soufflé de cartofi nu reprezinta mai nimic, delicioasa finalitate ingenunchiaza orice crez.








Cel mai simplu dar si unul dintre cele mai cochete feluri de mancare  - fie el sarat sau dulce – nu-ti goleste nici frigiderul, nici pusculita. Pentru acest soufflé n-ai nevoie decat de: 1 kg cartofi, 200 g bacon, 350 g smantana, 3 oua mari, 200 g cascaval, 1 lingurita cu sare (si mai bine dupa gust), jumatate pliculet praf de copt, unt si un praf de malai pentru tapetat minunata tava - daca-ti doresti sa te rasfete - orice soufflé impune respect ! :))

So, cureti cartofii, ii speli, ii feliezi... nu conteaza modul ca oricum ii pasezi, si-i fierbi cu un praf de sare si apa evident ;) Dupa ce au fiert, ii scurgi de apa si-i lasi putin la racit. Intre timp calesti bacon-ul taiat in bucati mici, apoi il asezi pe un prosop de hartie ca sa se scurga de grasime,  separi 3 oua mari, bagi biciu'n priza (tu citeste mixerul) si militaresti bine de tot armata de cavaleri albi adaugand si praful de copt... Lasi deoparte mixerul si pasezi cartofii, nici prea mult, nici prea putin... stiti regula aia....nici imbracata, nici dezbracata....

In opinia mea un soufflé de cartofi, care se respecta, n-are prin el bucati mari de potatoes. Apoi te misti dupa clepsidra si pui rapid bacon-ul peste cartofi, galbenusurile, sarea, smantana si amesteci compozitia cu lingura de lemn.

Apoi incorporezi in ritm lent de vals albusurile biciuite,
 adaugand si 100 g din cascavalul ras

Tapetezi tava cu unt si o pudrezi cu un praf de malai, torni compozitia, avand grija sa mai ramana vreo 4 cm disponibili pana la buza vasului.. Incoronezi soufflé-ul cu cascavalul ramas.. mai precis 100 g si bagi minunatia in cuptorul preincalzit, timp de 40 minute.

Nu deschizi usa cuptorului, doar spionezi si simti. Timpul joaca un rol deosebit de important, iar temperatura e exemenul vietii soufflé-ului. Pentru cantitatea asta, cam 15 minute la 180 grade... te ghidezi dupa 'muschiul' cascavalului: sa fie galben ca puful puiului abia iesit din ou, ... apoi bagi tare vreo 200 grade pentru 25 minute, eventual pe ultima suta de metrii mai adaugi 20....adica 220 grade, si o sa arate cam asa...























Soufflé-ul, cea mai versatila mancare ever..... scos din cuptor, impanat si colorat ca un cocosel de munte, exemplar amestec de crema aromatizata de n combinatii luate cate k si albusuri biciuite de ou.... ti se pravaleste - iti moare de-a dreptul chiar cand iti e lumea mai draga, daca nu urmaresti intocmai pasii de mai sus. Altfel, o ia asa domol la vale, cam in vreo 15 - 20 minute..

Cand il scoateti din cuptor evitati orice tapaj prin preajma. Puneti-i botnita la caine si nu bateti musai in teava, chiar daca o voce pitzigaiata se aude strident de mai sus. „ Regula o stiti deja: musafirii asteapta soufflé-ul si nu invers..! „




Eu n-aveam nici un musafir, in afara de cel permanent, asa ca mi-am permis sa astept si sa va arat etapele... Aici o ia domol la vale, asta cam dupa 15 minute...dar tot minunat e... Iar patrunjelul proaspat de deasupra si salata tapata cu ridichi de primavara isi merita toti banii :))

Acu, va intoxic cu poze, dar e musai sa-mi laud si achizitia.... minunatele vase cumparate de cine altul, decat minunatul tata ! Saru'mana ..



























Prima regula: nu va speriati de cuvantul soufflé..!! De-a lungul timpul m-am izbit si eu de esecuri marete, manifestate din dorinta de a-mi perfecta tehnica - dar asa inveti, iar la sfarsit pretuiesti rasplata mai intens. Desi sunt prea neinsemnata sa vorbesc de pretuire, pentru ca stiu ca tu, cel care ma citesti, ma judeci prin cuvinte mele, indraznesc totusi sa pretind judecata prin citirea lor.. Acum sunt in standby: astept ! :))

Azi, ma simt ca un soufflé de ciocolata, pentru ca am pregatit un perfect soufflé de cartofi :)) Acum pot sa dau liber la extraterestrii si va predau stafeta ce m-a izbit pe mine cu-n tsunami de modestie !!:)))))).... nino, nino, nino...!!!!   I wish you the same, after you bake the preciousssss soufflé !!



Reteta imi apartine.



47 de comentarii:

  1. Minunat.
    Si scrierea si reteta si pozele. Rectific, minunate!:P
    Dimineata am vrut sa vin sa pap la tine dar nu mi se deschidea blogul :-??

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc Gaby. Serios? Oare de ce? Ce mesaj iti afisa pagina?

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow, wow, ce fain arata... si pentru ca am vas la fel cu al tau, il voi presta si eu :)) prea pofta mi-ai facut.
    Imi plac tare mult retetele tale si felul tau de a scrie. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos Gabriela. Eu, de fiecare data cand te citesc fac wow, wow....asa ca-ti multumesc pentru vice versa la soufflé :))

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi fac mea culpa, ca in ultima perioada nu m-am mai delectat cu minunatiile de aici...

    Arata super-mega-minunat! Felicitari.
    ...il astept si pe cel de cioco

    RăspundețiȘtergere
  6. cu siguranta vine curand. Multumesc frumos Dana...

    RăspundețiȘtergere
  7. Deci intr-adevar e d-ala bun bun cu cascaval...(insert inghitit in sec), ca tot nu m-am potolit :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Am incercat tot ce ai facut tu ... mie nu mi-au iesit bine toate. Musafirul sper ca apreciaza ce faci tu... ca altfel ramanem fara retete!


    un fan

    RăspundețiȘtergere
  9. Despre ce este vorba RH? ce ai incercat si nu ti-a iesit? Daca ai respectat intocmai ce am scris eu...nu are cum sa nu-ti iasa totul foarte bine... Sau acest coment face parte din ciclul....sa moara capra? :))) eu oricum le fac publice, ca oricum critica nu determina decat o alta incercare.... asa ca...la mai multe incercari

    RăspundețiȘtergere
  10. Da Andreea, e cu cascaval d-ala bun, e o mancarica fina, simpla si apetisanta rau de tot...

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Anto, dar ce fan ai. Daca le-a incercat pana acum pe toate inseamna ca e chiar interesat.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am pregatit ieri sufle-ul pentru armanta mea de oameni si a iesit demential, am uitat sa-ti zic. Eu am mai pus putin piper ca ne place mai iute, in rest am facut cum ai scris tu acolo. Te pup iubita. Merci pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  13. Ma bucur tare mult Sabi ca ti-a iesit soufflé -ul. Daca l-a apreciat si Paul, atunci fara doar si poate ... ti-a iesit grozav. Va pup, o zi frumoasa

    RăspundețiȘtergere
  14. Abia acu' am mai ajuns p-aci.
    Nu imi deschidea deloc si nu numai al tau, nici al maniacului nici retetecalamama, in timp ce altele da. Eh, s-a reparat :)))
    pup, Anto.

    RăspundețiȘtergere
  15. Iar mi-a lasat gura apa,si mai ales ca am invatat ce insemna souffle-ul:),sunt convinsa ca e si mai delicios decat arata,ce as mai manca si eu o portie:)...yamy,yamy,yamy!

    RăspundețiȘtergere
  16. :)),salivez deja,vreau si eu o portie,una mare:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Buna, ce bine arat souffle-ul tau si pare a semana cu un chec aperitiv insa fara cartofi...Abia astept sa il fac in saptamana care va urma!!!Felicitarile mele... pentru poze si pentru modul tau unic de exprimare,atat de jovial! Numai bine si mult noroc!

    RăspundețiȘtergere
  18. Minunat souffle! Minunat graiesti tu Antonina si ne incanti ochii si sufletul!

    RăspundețiȘtergere
  19. Multumesc frumos Corina .. sper sa nu ma impiedic in prea multe detalii ... dar daca o fac si devin penibila.. pls atentionati-ma, dati-mi o palma ceva sa ma trezesc ;) Pupici si o seara frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
  20. Anto vasul tau ca diametru are? :D

    RăspundețiȘtergere
  21. Ralu.. sincer nu mai stiu, dar cred ca la baza sus are 23 si ai vazut ca are o burta... acolo parca are mai mult.. si e inalt... o sa masor mai tarziu, ok? te pup

    RăspundețiȘtergere
  22. Anto nu e nevoie,gata am nimerit. 23 are si al meu la baza, deci din ala e. M-am speriat cand am ajuns acasa, ca erau mai multe marimi si mi-era ca nu am nimeit ce trebuie. Pupici

    RăspundețiȘtergere
  23. souffle`ul meu e la cuptor .. abia astept sa vad ce iese ... sunt incepatoare in artele culinare si incerc ce gasesc mai interesant ... yamy, abia astept sa fie gata.

    RăspundețiȘtergere
  24. Anonim astept cu nerabdare impresiile..:) Sper sa fie pe gustul tau.. Pup

    RăspundețiȘtergere
  25. am si eu o intrebare...se poate reincalzi?

    RăspundețiȘtergere
  26. Alice da... cum sa nu ! e demential.. si Gabriela l-a facut si a fost tare incantata! pupici

    RăspundețiȘtergere
  27. super...azi fac....
    si cred ca o sa bag si niste ton...merje??

    RăspundețiȘtergere
  28. Alice n-am incercat.. dar daca tie iti place gustul nu vad de ce nu... Am incercat in schimb cu somon afumat, macrou afumat... fara bacon.. si a fost demential! sa-mi spui daca ti-a placut.. pupici

    RăspundețiȘtergere
  29. gata!!!!..l-am facut azi...sper sa fie ok....acu e pe la copt :))

    RăspundețiȘtergere
  30. ma bucur tare ! sa aveti pofta ! cu ce pana la urma? ton?? abia astept sa-mi spui cum a iesit la gust

    RăspundețiȘtergere
  31. l-am facut ca al tau, fara ton de data asta. a iesit super bun...pacat ca nu am apucat sa fac poze, pt blog. cand l-am scos din cuptor, pina sa il asez undeva, am auzit-o pe fii'mea tipind de mama focului...tocami cazuse rau de tot, asa ca...am lasat balta totul si nu am mai apucat s aface poze tura asta...dar repetam souffle-ul in weekend si..punem si poze...
    mersi de reteta...pupicei

    RăspundețiȘtergere
  32. :)) oare nu trebuia sa tipe?? orice zgomot il doboara! ;)) m-ai facut sa zambesc! lasa data viitoare.. si am scris toate detaliile, chiar nu stiu ce s-a intamplat.. ai vazut la mine in poze.. si vreau sa zic ca a durat ceva pana am modificat pozitia vaselor.. bla bla.. a cazut dupa vreo 15 minute.. si s-a stabilizat acolo unde vezi tu ca e in ultimele poze .. in care l-am si taiat ;) O exista un cuvant magic ca sa nu pice? nu stiu )) pupici multi.. next time

    RăspundețiȘtergere
  33. Am facut si eu souffleul. Mi-a iesit si a fost si bun, dar nu a vrut sa fie atat de pufos si bine crescut ca si al tau. Dar nu i nici o problema ca o sa repetam :) Multumesc pentru reteta

    RăspundețiȘtergere
  34. Alina cu mare drag! sper ca data viitoare spiritul souffle-ului sa tina cu tine ;) Daca pica dupa 10 -15 minute e ok.. daca a picat mai devreme nu trebuia... dar exista next time, nu? O duminica placuta ! si ma bucur ca ti-a placut !

    RăspundețiȘtergere
  35. Nemaipomenit!!! De mult timp ma gandesc sa-l incerc,iata ca am reusit in sfrsit!!! Am urmat intocmai pasii indicati si a iesit extraordinar de gustos, pufos si din fericire nu "picat"... am reusit sa fac si vreo 2-3 poze in mare viteza, pt ca se trezise Luca, baietelul meu de 1 an si 6 luni si altfel mi-ar fi luat el aparatul s faca"poje". Felicitari din toata inima, toate retetele tale sunt super, orice am incercat dupa indicatiile tale, mi-a iesit grozav, dar din pacate nu prea am timp sa stau sa scriu de fiecare data... se intelege de ce.... Multumesc tare mult!

    RăspundețiȘtergere
  36. Anonim multumesc tare pentru cuvintele frumoase !! sunt incantata ca ti-au placut preparatele incercate.. si sper sa mai ai timp si de alte bunatati ;)) Sa-ti traiasca bebica! si multi multi pupici!

    RăspundețiȘtergere
  37. Constantin Irina9 aprilie 2012 la 15:16

    Imi ploua in gura de cand citesc reteta asta, cred ca este foarte buna. Antonina esti minunata, imi place tare mult cum scrii si retetel tale sunt minunate. Pana acum am incercat doar o reteta si a iesit ok, insa cred ca undeva am gresit. E vorba de caramelul de la inghetata de cirese amare. Cand am pus sarea de mare, oricat de repede m-am miscat, s-a facut un mare gogoloi beton, pe care l-am aruncat si a ramas un caramel foarte bun, de altfel. L-am savurata din plin impreuna cu sotul cu o alta inghetata, pt ca nu am avut cirese amare :) si nici timp de a face inghetata. Poate imi spui cum sa procedez sa iasa caramelul, pt ca maine voi face tortul de cioco si caramel ca sa aniversam bebele nostru de 3 luni si vreau sa iasa foarte bine :). Multumesc mult.

    RăspundețiȘtergere
  38. Irina, iti multumesc frumos de vizita. Ma bucur ca te-a ispitit caramelul..e absolut delicios... mai ales tortura cu cioco si caramel e de vis ai sa vezi. Sau cel putin imi doresc sa-ti placa si tie nespus. Cat despre souffle sa-l incerci si pe acesta.. ca tot suntem sub el :) .

    Asa, caramelul.. ca sa nu ai probleme la inchegat, presara-l cu degetele asa mai peste tot zaharul topit. si atunci nu se vor forma guguloaie, ci amestecand imediat compozitia aia dulce va fi obligata sarea sa se topeasca.. rasfirata fiind, fara surate in jur. Doar ca trebuie sa fi pe faza, sa presari repede si apoi sa amesteci rapid. Sa nu pui mai mult de juma de lingurita sau o lingurita din aia mica mica fara varf.. Sper sa-ti fie de folos! La multi ani bebelusului si voua! Aniversare frumoasa va doresc! HUGS!

    RăspundețiȘtergere
  39. Constantin Irina10 aprilie 2012 la 10:25

    Multumesc mult de sfaturi si urari! Voi tine cont de ce mi-ai spus...intr-adevar, eu i-am dat drumul sarii din lingurita intr-un singur loc si s-a inchegat pe loc. Ma apuc de tort si revin sa iti spun cum a iesit si caramelul si tortul. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  40. Constantin Irina11 aprilie 2012 la 19:05

    Gata tortul...aproape nu mai este. A iesit foarte bun...putin mai uscat decat al tau...in poze pare mai zemos al tau. Caramelul tot nu mi-a iesit cum trebuie...chiarcdaca am presarat sarea de mare pe toata suprafata, tot mi-au iesit guguloaie, dar la gust...foarte bun. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
  41. Irina ma bucur ca per ansamblu ti-a placut. Imi pare rau ca nu ti-a iesit faza cu sarea, dar poate data viitoare. uite asa ca pont incearca sa bagi 3 -4 lingurite cu sare de mare intr-o rasnita, ca sa obtii o pulbere usor de incorporat.. si o pastrezi special pentru caramel:)
    Sarbatori minunate va doresc! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  42. Constantin Irina13 aprilie 2012 la 12:37

    Foarte mult ne-a placut tortul si a fost foarte laudat de prietenii care l-au gustat...si nu era chiar ca al tau. Multumesc de pont cu sarea de mare...de curiozitate, ce rol are sarea de mare? Oricum voi repeta cu siguranta reteta si sigur va iesi mai bine. Sarbatori linistite si voua! Pupam.

    RăspundețiȘtergere
  43. Irina, diferentele sarii de mare tin mai putin de compozitia chimica si mai mult de gust, culoare si textura. De regula sarea potenteaza mai mult gustul dulce, iar sarea de mare avand un gust mai pronuntat si usor diferit decat sarea de masa, atunci ii confera o aroma speciala gustului dulce. Daca vei incerca in loc de sarea de mare, sarea de masa, vei vedea o diferenta notabila la gust. Ma bucur tare mult ca i-ai fermecat pe prietenii tai cu tortuletul. Pupici! Sa auzim numai de bine! Paste fericit!

    RăspundețiȘtergere
  44. Arata pur si simplu delicios ! Am sa prepar si eu cand o sa am timp. Multumesc pentru reteta.

    RăspundețiȘtergere